גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטא, ליפט, סיילספורס ואחרות מצטמצמות ונפטרות מחללים משרדיים

הנסיגה בשכירות משרדים היא מכה לשוק הנכסים ולכלכלות של ערים רבות שסמכו על התיאבון של חברות הטכנולוגיה לנדל"ן כמנוע לצמיחה

בניין של מטא / צילום: Shutterstock
בניין של מטא / צילום: Shutterstock

חברות הטכנולוגיה הגדולות שהניעו את הביקוש למשרדים בארה"ב במשך שנים כשהרחיבו את האימפריות שלהן, מבטלות כעת חוזים ומציפות את השוק בחללי משרדים. הן מקטינות את חתימת הנדל"ן שלהן. 

"החברות יושבות על הגדר": המשבר הכלכלי העולמי והקיצוצים בהייטק מגיעים לשוק המשרדים המקומי 
מטא בוחנת צמצום משרדים בעולם. מה יקרה לחוזי השכירות שלה בתל אביב? 

מטא, החברה-האם של פייסבוק, וכן ליפט, סיילספורס וחברות טכנולוגיה אחרות, נפטרות מאלפי מטרים רבועים של חללים משרדיים בסן פרנסיסקו, בעמק הסיליקון, בניו יורק, באוסטין ובמקומות אחרים. אמזון הפסיקה ביולי את בנייתם של בנייני משרדים חדשים במסגרת הקפאת ההעסקה וכעת מתכוננת לפטר אלפי עובדים.

בשעה ששכירת משרדים רשמה ירידה אצל כל החברות בזמן המגפה, תחום הטכנולוגיה החזיק בחלק הארי של החללים המשרדיים המושכרים, כך על-פי חברת שירותי הנדל"ן קבוצת CBRE. כמה מחברות הטכנולוגיה, כמו גוגל מבית אלפאבית, אפילו המשיכו להגדיל את המשרדים שלהן בתקופה הזו.

כעת, עם סיכון למיתון וכשחברות מקצצות את המשכורות, חברות טכנולוגיה גילו שיש להן יותר מדי קומות של חללים משרדיים ורוצות להיפטר מחלקים גדולים מהם.

חברות בתחום הטכנולוגיה הציעו כמעט 2.8 מיליון מ"ר של שטחי משרדי להשכרה בשכירות משנה, שטח גדול יותר מפי שלושה מכ-880 אלף מ"ר שביקשו להשכיר בשכירות משנה ברבעון הרביעי של 2019, על-פי CBRE.

"הצטמצמות היא איום הרבה יותר גדול מאשר העבודה מהבית", אמר ניקולס בלום, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת סטנפורד.

מכה לשוק המשרדים

הנסיגה של חברות הטכנולוגיה הגדולות היא מכה לשוק המשרדים ולהרבה כלכלות של הערים, אשר במשך כמה שנים סמכו על התיאבון של התחום הזה לנדל"ן כמנוע חשוב לצמיחה.

שטחי המשרדים הפנויים במדינה מגיעים ל-12.5%, לעומת 9.6% ב-2019, והרמה הגבוהה ביותר מאז 2011, על-פי נתונים מחברת CoStar Group. בסך-הכול, כמעט 20 מיליון מ"ר של שטחים המוצעים לשכירות משנה נמצאים בשוק, שיא מאז ש-CoStar החלה לעקוב אחר הנתון הזה ב-2005.

מתוך כ-5.4 טריליון דולר בחוב נדל"ן מסחרי שעדיין לא שולם תלוי בסוף הרבעון השני בנייני משרדים היו קשורים לחוב בגובה 1.2 טריליון דולר - חוב גבוה יותר מכל סוג אחר של נכס למעט בנייני מגורים, על-פי חברת הנתונים Trepp Inc. אם בעלי בתים יתחילו להגיע לחדלויות פירעון בקצב גבוה על המשכנתאות שלהם, המצוקה הכלכלית שלהם עלולה להדהד במערכת הפיננסית.

היפוך המגמה אצל חברות הטכנולוגיה נרחב. התחום היה מנוע חשוב של ביקוש לחללים משרדיים בעשרות ערים כולל פיטסבורג, בולטימור, נאשוויל, סן דייגו ודטרויט. בסך-הכול, מחזיקות חברות הטכנולוגיה כ-47 מיליון מ"ר של חלל משרדים ב-30 שווקים בצפון אמריקה, על-פי CBRE.

סן פרנסיסקו נפגעה במיוחד

הנסיגה קשה במיוחד בסן פרנסיסקו. ברבעון השלישי חברות שכרו כ-79 אלף מ"ר בחללים משרדיים, בהשוואה לממוצע של כ-186 אלף מ"ר ברבעון בחמש השנים שלפני המגפה, כך אמר דרק דניאלס, מנהל מחקר סן פרנסיסקו בחברת שירותי הנדל"ן המסחרי Colliers International.

סיילספורס, אחת המעסיקות הגדולות ביותר בעיר, אמרה שבכוונתה לקצץ השנה כשליש מהחלל שהיא תופסת במגדל בן 43 קומות בבעלות החברה ברובע העסקי.

"מיד בתחילת הקיץ היה זרם של שוכרים חדשים", אמר דניאלס, "אבל מאז היה שקט".

חברות טכנולוגיה אחרות, בינתיים, מבקשות לצמצם את החלל המשרדי אפילו בערים עם צמיחה מהירה כמו אוסטין. מטא, שמוקדם יותר השנה הסכימה להיות העוגן לבניית גורד שחקים חדש שנבנה בבירת טקסס, מנסה כעת להשכיר את החלל שבבעלותה בשכירות משנה.

ההיפוך בביקוש למשרדים עלול לציין את סופו של מחזור ארוך שבו חברות הטכנולוגיה היו הנוכחות הבולטת ביותר במגדלי משרדים חדשים. אפילו בזמן המגפה, כשחברות רבות עברו לאסטרטגיות עבודה היברידיות, הרבה חברות טכנולוגיה המשיכו לשכור חללים בגלל שהן גייסו עובדים חדשים.

חברות טכנולוגיה הראו גם עדיפות למשרדים ברמה גבוהה יותר, שינוי שהן חשבו שיעזור להן למשוך את האנשים המוכשרים ביותר, ואפשר לבעלי הבניינים לבקש דמי שכירות גבוהים עבור נכסים חדשים באיכות גבוהה.

בשנה שעברה ניסו חברות טכנולוגיה "להגדיל את המלאי שלהן של חלל משרדי" כדי לגייס ולהכשיר עובדים בשוק עבודה קשוח, כך אמר קולין יאסוקוצ'י, מנהל מרכז תובנות הטכנולוגיה ב-CBRE. לאחר שהעסיקו עשרות אלפי עובדים חדשים בזמן המגפה, הוסיף, חברות חשו "שהדבר הכי גרוע שיכול לקרות לנו זה שאנשים יחזרו בבת אחת למשרדים ולא יהיה לנו מספיק מקום".

ב-2021, תחום הטכנולוגיה הוביל על פני כל התחומים האחרים, כשהיה אחראי ל-20.5% מפעילות שכירת הבתים בארצות-הברית, על-פי CBRE. לשם ההשוואה, תחום הפיננסים ותחום השירותים העסקיים היו אחראיים כל אחד לכ-16%.

חברות הטק הגדולות לא רק שכרו חללים משרדיים, הן גם רכשו אותם. אמזון קנתה את הבניין ששימש בעבר את חנות הכלבו לורד אנד טיילור במנהטן תמורת 978 מיליון דולר, ופייסבוק קנתה קמפוס משרדי בבלוויו, וושינגטון, תמורת 368 מיליון דולר.

הביקוש של התחום לחלל משרדי היה שונה בעשור האחרון ממה שהיה בזמן בועת הדוט קום בשנות ה-90. בזמנו, חברות היו שוכרות חללים גדולים מראש בציפייה לצמיחה. כשהבועה התפוצצה "היו לך בניינים עדיין עם הפצפצים שמעולם לא נגעו בהם", אמר אלכסנדר גולדפארב, אנליסט בכיר בפייפר סנדלר.

"הפעם לא הגענו לזה", אמר. "הטכנולוגיה התגלתה כתעשייה צומחת שרק עולה. ענקיות הטכנולוגיה תפסו מקום ומילאו אותו במהירות ואז התחייבו למקומות חדשים".

כשהמגפה נכנסה לשנתה השלישית, החששות הגרועים ביותר של חברות לגבי מעבר לעבודה מרחוק בלבד לא התממשו. במקום זה, הקטנת מניין הראשים היא הדבר הפוגע בביקוש לחללים משרדיים. החודש, גם ליפט וגם מטא אמרו שיקצצו 13% מהעובדים. יאסוקוצ'י צפה שהצמצומים ימשיכו לפגוע בביקוש לחללים משרדיים בתחום הטכנולוגיה. "הפיטורים האלה מתחילים לצבור תאוצה", אמר.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"