גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תתרגלו, הבולענים כאן כדי להישאר: מה הסיבה לבורות שנפערים בכבישים ובבניינים?

בתקופה האחרונה נפערו כמה בולענים במרכזי אוכלוסייה, שהובילו לחרדה ציבורית רבה ● המהנדס יאיר דיקמן: "כשבונים בקצב אדיר, לרבות תשתיות אזרחיות, יש לכך השלכות טכניות" ● מה גורם לבולענים, האם יש עלייה במספר המקרים ומה ניתן לעשות

הבולען שנפער באיילון / צילום: דוברות נתיבי איילון
הבולען שנפער באיילון / צילום: דוברות נתיבי איילון

לפני כשבועיים נפער בולען בחניון תת־קרקעי בבניין מגורים בסמטת הדרור בהוד השרון. הבולען הוביל לפינויו של הבניין ושל עוד שני בניינים סמוכים, מחשש לנזק. לדברי העירייה, הדיירים בבניין פונו ללילה אחד בבית מלון על חשבון העירייה, הבולען נסתם בבטון ולאחר מכן הם הורשו לחזור לדירותיהם.

הבולען בהוד השרון הצטרף למקרים נוספים שהתרחשו בשנים האחרונות ובראשם בולען בחניון של בית החולים שערי צדק, בולען מתחת לבית ברמת גן והבולען שנפער לאחרונה בנתיבי איילון.

הבולען באיילון: המדינה והיזמים חשופים לתביעות בהיקף של מיליונים
בור קטן שמשתק מדינה שלמה הוא לא הבעיה | פרשנות 

המשותף לאירועים אלו ולבולענים נוספים שנפערו בשנים האחרונות - ובשונה מהבולען שנפער בבריכה בכרמי יוסף בתאונה שגבתה את חייו של כליל קמחי ז"ל - הוא העובדה שעל פי הערכות עדכניות, כולם תוצאה של עבודות בנייה שהתרחשו בסמוך.

האם זו מגפה?

פרופ' מיכאל צסרסקי מהמחלקה להנדסה אזרחית וסביבתית והמחלקה למדעי כדור הארץ באוניברסיטת בן גוריון בנגב, אומר כי "באופן כללי, ככל שאנחנו בונים יותר אנחנו חשופים יותר לתופעות מהסוג הזה במרחב העירוני ואלה מקרים שקורים בכל העולם. המרחב הציבורי עובר כיום הרבה פיתוח ובמיוחד באזורים שיש בהם מי תהום גבוהים וקרקע חולית - כמו בכל אזור החוף פחות או יותר".

בולען שנפער מתחת לבניין בראשון לציון. ''יש אינטרס לעיריות להפיץ את המקרים כי זה עוזר להן לקבל יותר סיוע והתייחסות'' / צילום: מד''א ראשון לציון

גם המהנדס יאיר דיקמן, יו"ר ועדת מבנים מסוכנים באיגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות, אומר שאם בוחנים את מספר הבולענים, רואים שלא מדובר על תופעה יוצאת דופן. לדבריו, "כשבונים את המדינה בקצב אדיר, לרבות בבנייה ציבורית או בתשתיות אזרחיות, יש לכך השלכות טכניות. עם תכנון וביצוע נכונים, לא אמורים להיפער בולענים בסמוך לבנייה. בסך הכול הבנייה בישראל תקינה ואיכותית ופה ושם יש תאונות ואלה דברים שקורים. זה לא אמור להעיד על הכלל.

"זה מגיע מהר לתקשורת, ויש אינטרס לעיריות להפיץ את המקרים הללו כי זה עוזר להן לקבל יותר סיוע והתייחסות, אבל ברמה הסטטיסטית אין כאן משהו יוצא דופן. זה יכול גם לקרות בשל גורמי טבע, אבל הסבירות היא מאוד נמוכה".

דיקמן סבור שיש להתייחס לכל בולען בשיא הרצינות, אלא שיש עוד בעיות הראויות לאותה מידת התעניינות. "כשמתקנים בולען בליווי אנשי מקצוע, יש סבירות מאוד גבוהה שלא יתפתח אסון נוסף באותו אזור, זה חור שאפשר לסתום. מאידך, המבנים הוותיקים שיש היום במדינה שהוזנחו לאורך השנים נמצאים במרחק קצר מאסון", הוא מדגיש. "עם הבולענים אפשר להתמודד, אבל בניין שמתמוטט זה אסון".

איך זה קורה?

פרופ' צסרסקי מסביר כי "המקרים שאנחנו רואים לאחרונה הם חללים תת־קרקעיים שנוצרו גיאולוגית או מעשה ידי אדם. לא חקרתי באופן ספציפי את המקרה באיילון, אבל להערכתי הבולען שם נגרם בשל זרימת מים שגרמה לגריעת חומר שככל הנראה לא הודק מספיק. זרימת מים חזקה יכולה לצמצם את הנפח של האדמה וזה גורם לבולען. אלה מקרים אנקדוטליים".

מה הם סימני האזהרה שצריך לשים אליהם לב?
דיקמן: "אם יש בעיה בבניין או בקרקע, אם יש שקיעה יוצאת דופן בקרקע, סדקים, דלתות שלא נפתחות. בבניין בן חמישים או שישים שנה, הסימנים הראשונים הם סימנים שאתה רואה בעיניים".

אפשר להימנע מבולענים?
פרופ' צסרסקי: "אנחנו יודעים שהשפלת מים גורמת לזרימה חזקה יותר, אז צריך לוודא שהשיפוע טוב ולדעת לאן המים זורמים.

"אגב, היום אני הולך ללמד שיעור גיאו־מכניקה והנושא הוא זרימת מים בתת־הקרקע, כלומר אלה דברים שמלמדים בכל פקולטה להנדסה אזרחית ולא מדובר על תופעות זרות לעוסקים בתחום. מהנדסים יודעים להתמודד עם זה וככל שיש מעורבות ופיקוח וליווי צמוד אז הערנות והיכולת לזהות את המקרים הללו היא טובה יותר. יש היום גם טכנולוגיות ופיתוחים של זיהוי תת־הקרקע, דבר שיכול לסייע בבחינת המצב לפני הקריסה".

מי אחראי?

במקרה של בולענים, שאלת האחריות מורכבת ביותר, ולא תמיד - כמו במקרה של הבולען שנפער בחניון שערי צדק ביוני 2021 - ברור בכלל מהן הסיבות שגרמו לבולען להיפער, ולפיכך מי אחראי.

במקרה של הבולען בנתיבי איילון, חברת נתיבי איילון היא שתיקנה את הבור וגם ערכה במשך כמה ימים בדיקות נוספות לאורך הכביש כדי לוודא שלא ייפערו בולענים נוספים. חברת עזריאלי אמורה לשאת בהוצאות, שיסתכמו על פי הערכות בכמה מיליוני שקלים.

שאלה סבוכה הרבה יותר היא שאלת הפגיעה בציבור. במקרה של עזריאלי, הבולען נפער בשבת. מחשש לפקקי ענק, קראה שרת התחבורה מירב מיכאלי לציבור שלא להגיע למחרת ברכב פרטי לתל אביב, ואמנם לא היו פקקים. אולם לא יהיה קל לבעלי העסקים באזור להוכיח את אובדן ההכנסות ביום הזה, גם אם הגיעו פחות אנשים לאזור.

באשר לבולען בבניין המגורים בהוד השרון, החשד הוא שהבור נפער בגלל עבודות בבניין סמוך, אולם העירייה לקחה את העניין על עצמה. אמיר כוכבי, ראש העירייה, אמר לגלובס: "עשינו טיפול נקודתי בהמלצת ארבעה קונסטרוקטורים ונצטרך לעשות בדיקה לנסיבות שגרמו לבולען". כוכבי הוסיף כי על פי המידע שיש לעירייה, המקרה נגרם כתוצאה מעבודה שלא בוצעה כראוי.

כוכבי מודאג מבעיות אחרות: "הפרויקט הספציפי אושר עוד לפני שהייתי ראש עיר, אבל מאז שנכנסתי לתפקיד אנחנו לא מאשרים תמ"א 38/1 (חיזוק ותוספות), כי זה מייצר פתרונות נקודתיים ולא מענה רחב יותר. בסופו של דבר הראייה הרחבה יותר היא לשקם את המרקם העירוני גם מבחינה בטיחותית וגם מבחינה עירונית".

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו