גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הקמעונאיות האמריקאיות והישראליות יכולות ללמוד מהדוחות של טרגט

רשת הכלבו האמריקאית נחשבה לקמעונאית האהובה על שוק ההון בתקופת הקורונה, אבל בדוחות האחרונים שלה היא פספסה כמעט בכל המדדים המרכזיים ● את השיעור יכולות ללמוד גם המתחרות: רק מי שישלב בין אונליין לאופליין ויאפשר למשתמשים בחירה, ירוויח

חנות טרגט בארה''ב. מאז השיא באוגוסט 2021, המניה ירדה ב־40% / צילום: Shutterstock
חנות טרגט בארה''ב. מאז השיא באוגוסט 2021, המניה ירדה ב־40% / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

רשת טרגט , שהייתה הקמעונאית האמריקאית שהובילה את האינטרנטיזציה בשנות הקורונה, מתקשה להתאים את עצמה ליום שאחרי. מאז השיא שאליו הגיעה באוגוסט 2021, המניה שלה רושמת ירידה מצטברת של כ־40%. בשבוע שעבר, כשהחברה פרסמה את דוחותיה לרבעון השלישי של 2022, השוק הגיב בירידות דו־ספרתיות במחיר המניה, ולא ממש אהב את מה שהיה לה לספר.

אבל טרגט היא הרבה מעבר למקרה פרטי. היא דוגמה מצוינת לירידת האוויר מבלון האיקומרס, וחזרת הפרופורציות ביום שאחרי הקורונה. 

רוצים לדעת מה צפוי לכלכלה? תסתכלו על הביצועים של שתי חברות הקמעונאות הללו 

חדשנות באונליין

טרגט היא רשת קמעונאות אמריקאית עם כמעט 2,000 סניפים ברחבי ארה"ב. הרשת מוכרת בסניפיה ובאתר מגוון רחב מאוד של מוצרים - ממוצרים לבית דרך משחקים, מזון, מוצרי אלקטרוניקה ועוד.

בדוחותיה לרבעון השלישי של השנה היא פספסה כמעט בכל המדדים המרכזיים. הרווח התפעולי צנח ל־712 מיליון דולר לעומת כמעט 1.5 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב־2021, והרווח למניה היה נמוך בהרבה מהציפיות, שיעור הרווחיות ירד. למען האמת, הכול היה די שלילי, למעט היקף המכירות הכולל שעמד על 26.5 מיליארד דולר לרבעון ועמד בציפיות.

כאמור, הסיפור של טרגט הוא הרבה מעבר לעוד קמעונאית שמפספסת או מכה את התחזיות. לאורך השנים האחרונות, ובפרט בשנות הקורונה, טרגט נחשבה בעיני רבים לקמעונאית המסורתית החדשנית ביותר והאהובה ביותר על שוק ההון האמריקאי.

החברה נקטה גישה מאוד חדשנית בנוגע למכירות אונליין, החל מהשקת אפליקציה מושקעת לרכישה בבית ובחנויות, המשך בפתרונות מחוץ לקופסה שחיברו היטב בין רכישות אונליין לחוויה בסניפים, ועד מגוון רחב של אופציות איסוף או שילוח מהסניפים הביתה, מהבית לסניף, בלוקרים, בצדי הדרך ועוד.

בנוסף, טרגט הובילה את המגמה של הפיכת הסניפים למעין מחסנים לוגיסטיים קדמיים לאספקת הזמנות אונליין, והייתה בין החברות המובילות בארה"ב שעשו זאת, בניגוד לגישה המקובלת דאז - לספק את המוצרים ממחסנים לוגיסטיים ייעודיים. כל אלה, יחד עם שיפור במספרים והאווירה הכללית שגרסה כי רכישות אונליין (איקומרס) הולכות פחות או יותר להעלים את פעילות הריטייל הפיזית, הקפיצו את המניה כמעט פי שלושה ממרץ 2020 ועד אוגוסט 2021.

אבל ברגע שנעצרה המוזיקה של הקורונה, וכולם הבינו שהתחזיות בנוגע לאפוקליפסה בריטייל הפיזי היו מוגזמות - סר חינה של טרגט בעיני המשקיעים, ובכלל.

כרטיס צהוב מהשוק

המציאות של השנה האחרונה הראתה לנו כי בניגוד לתחושה שאולי נוצרה בשנתיים שבהן היינו סגורים בבית, האיקומרס לא הולך לבלוע את פעילות האופליין. במקרים רבים, צרכנים עדיין מעדיפים את הקניות הפיזיות ממגוון טעמים - נוחות, בילוי חברתי, רצון לצאת מהבית, מילוי חורים של זמן ועוד.

אחרי יותר מעשור שהאיקומרס הוא חלק משמעותי בתמהיל הקניות של רובנו, אני חושב שהיום כבר אפשר לקבוע שהחנויות הפיזיות לא הולכות לשום מקום. האינטרנט והאונליין לא הולכים להעלים את החנויות, והחנויות לא הולכות להעלים את האינטרנט. שני ערוצי המכירה האלו צפויים לחיות זה לצד זה בסימביוזה עוד הרבה שנים.

לכן, חברה כמו טרגט, שהימרה חזק על הציר הדיגיטלי - גם על חשבון החוויה הפיזית בסניפים - חוטפת מהשוק כרטיס צהוב. חברות שנולדו על טהרת האיקומרס, כמו AllBird, Warby Parker, Casper ואחרות מתקשות מאוד כחברות ציבוריות (קספר אף נמחקה מהמסחר וחזרה להיות פרטית), ופונות לציר האופליין כדי לאזן את התוצאות שלהן, להשיג צמיחה ולשפר רווחיות.

אני סבור כי העתיד של טרגט ורוד, וצפויות לה עוד שנים מצוינות. אני גם מאמין שהיא תדע לעשות את ההתאמות הנדרשות, ולצאת חזקה יותר מהמשבר הנוכחי ומהמיתון הקרב - אבל המשל שלה מלמד אותנו המון.

הוא מלמד אותנו שהאסטרטגיה הנכונה ביותר עבור קמעונאיות באשר הן - מזון או לא מזון, בישראל, בארה"ב, באירופה או כל מקום אחר - היא Omni Channel (גישה "כל־ערוצית"). כלומר, שילוב אידאלי בין אונליין לאופליין, ומתן בחירה מלאה למשתמשים. זה לא נכון להשקיע באונליין על חשבון החוויה הפיזית, וזה גם לא נכון לפעול הפוך.

עוד נתון מעניין שעולה מהדוחות של טרגט, וחוזר גם בדוחות של חברות אחרות בארץ ובחו"ל, הוא שיעור המכירות אונליין מסך כל המכירות של החברה. אצל טרגט מדובר בכמעט 18% מהמחזור שנעשה אונליין. אם מסתכלים בחתך רוחבי על קמעונאיות אחרות, כמו הום דיפו או וולמארט, רואים את אותם סדרי גודל - בין 12.5% ל־25% מהמכירות הם באונליין והיתר בחנויות הפיזיות.

המספרים האה די דומים למספרים שאנחנו רואים בישראל בדוחות של קמעונאיות מובילות כמו שופרסל, קסטרו, קבוצת פוקס, אייס ואחרות: זה נראה שהפארטו החדש של היחס בין אונליין לאופליין הוא איפשהו בשיעור הזה.

כמובן שיש חריגים משני הצדדים. מצד אחד, מותגים שנולדו על טהרת האונליין כמו Allbirds או Warby Parker, ומצד שני מותגים שמסרבים לפעול אונליין או משקיעים בו מעט מאוד. אבל נקודת האיזון הממוצעת יושבת איפשהו בין ה־12.5% ל־25%.

חווית רכישה הוליסטית

השנתיים שחלפו היו שנים מצוינות לשוק הקמעונאות העולמי. מתקופה שמלווה בפחד מפיטורים, סגרים ואיומים על פשיטות רגל, הן הפכו להיות שנתיים של פריחה. המניות הגיעו לשיאים של כל הזמנים, המכירות שברו תקרות, ומכירות האונליין כיכבו.

אבל עם שוך הסערה אנחנו מבינים שאין ארוחות חינם, שהצמיחה הזו הייתה מלאכותית, ושהיא נבעה מעודף כסף שנכנס למערכת ומהתקפי בזבוז של מי שהיו תקועים חודשים בבית.

זה נראה שאנחנו לקראת שנים פחות טובות - עלות הכסף התייקרה, האינפלציה גבוהה, המיתון בפתח, וכל הסימנים מראים שזו הולכת תקופה יותר מורכבת לקמעונאים (ולעסקים בכלל). קמעונאים שייערכו נכון, שיפתחו כמה רגליים בו־זמנית, ולא יהמרו על ציר האונליין או האופליין בלבד, ובעיקר אלו שידעו לספק חווית רכישה הוליסטית וישקיעו ביצירת Omni Channel אמיתי - הם אלה שירוויחו בטווח הבינוני־ארוך.

בסופו של דבר, המיתון ייגמר, והצרכנים יחזרו לבזבז, או כמו שאומרים "לכל מיתון יש מוצאי מיתון". אלה שינצלו את התקופה הזו ויחזקו את התפיסה הכל־ערוצית, ירוויחו. אלה שלא - כנראה יישארו מאחור. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום