גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוקדם מהצפוי: ריצ'רד פרנסיס יחליף את קאר שולץ כמנכ"ל טבע

ריצ'רד פרנסיס, המנכ"ל החדש של חברת התרופות, יזכה לתגמולים של עשרות מיליוני דולרים ● שולץ יישם תוכנית התייעלות אגרסיבית שהקטינה את חובות טבע, אך לא החזיר את החברה לפסים של צמיחה, ובתקופתו צנחה המניה ב–36% ● כבר לא ספינת דגל מקומית: רק 10% מעובדי טבע מועסקים בישראל

ריצ'רד פרנסיס. ימונה למנכ"ל טבע / צילום: יח''צ
ריצ'רד פרנסיס. ימונה למנכ"ל טבע / צילום: יח''צ

קאר שולץ, מנכ"ל חברת התרופות טבע , יעזוב את התפקיד מוקדם מהצפוי. מי שיחליף אותו בתפקיד הוא ריצ'רד פרנסיס, שייכנס לתפקיד בתחילת שנת 2023. חוזה ההעסקה של שולץ היה אמור להסתיים בנובמבר 2023, לאחר שהוארך בעבר מנובמבר השנה.

שולץ החל לכהן כנשיא ומנכ"ל טבע בנובמבר 2017, ומשימתו העיקרית הייתה הפחתת החוב של טבע. מאז כניסתו לתפקיד ועד היום צנחה מניית החברה ב-36%, ומחירה משקף לטבע שווי שוק נוכחי של 9.8 מיליארד דולר.

טבע פרסמה דוחות מאכזבים ומורידה את תחזית ההכנסות השנתית 
החוזה לא יחודש בשנה הבאה: קאר שולץ מסמן את תאריך הפרישה מטבע

ריצ'רד פרנסיס (54), בריטי במוצאו, מגיע לטבע לאחר שכיהן בעבר כמנכ"ל החברה המתחרה סנדוז, הזרוע הגנרית של חברת התרופות נוברטיס, בין השנים 2014 ל-2019. קודם לכן כיהן בתפקידים בכירים בביוג'ן ובחברות נוספות. נכון להיום הוא שותף ב-Syncona, שמתמקדת בחברות מתחום הבריאות.

לדבריו, "זמן רב התפעלתי מהערך שטבע מספקת למטופלים ברחבי העולם, ואני גאה לקבל את התפקיד של הובלת החברה הייחודית הזאת אל העתיד. אני מצפה למנף את הרקע ושנות הניסיון שלי בתחום הפארמה כדי להמשיך ולבנות על בסיס היסודות החזקים של טבע, ולכתוב את הפרק המלהיב הבא של החברה, תוך התמקדות בבניית דרך לצמיחה לטווח הארוך".

הסכם ההעסקה של פרנסיס נחתם לתקופה ראשונית בת שלוש שנים, וצפוי להתארך אוטומטית לתקופות נוספות של שנה בכל פעם, אלא אם אחד הצדדים ייתן הודעה מראש על אי-הארכתו. בהתאם להסכם בין הצדדים, פרנסיס יקבל שכר שנתי של 1.6 מיליון דולר, בונוס על בסיס עמידה ביעדים שיגיע ל-150%-200% משכרו השנתי, תמריץ הוני שיגיע עד ל-9 מיליון דולר - שיחולק 70% למניות חסומות על בסיס עמידה ביעדים ו-30% מניות חסומות רגילות - וכן הטבות נוספות שניתנות גם לשאר בכירי החברה.

עם כניסתו לתפקיד, כמענק חתימה ובשל ויתור על הטבות קודמות שלהן היה זכאי במקום אחר, יקבל פרנסיס מענק מניות חסומות בשווי הוגן של 5 מיליון דולר, שיבשילו לאחר שנה, שנתיים ושלוש; מניות חסומות מבוססות עמידה ביעדים בסך 5 מיליון דולר; וכן מענק חתימה במזומן בסך 5 מיליון דולר שישולם בשלוש מנות, הראשונה מהן בסך 1.5 מיליון דולר, עם תחילת העסקתו.

בדומה לשולץ ולכל המנכ"לים הקודמים של טבע, גם פרנסיס ינהל את החברה מישראל, ובהתאם הוא יהיה זכאי לקבל הטבות הקשורות לרילוקיישן שלו לישראל. במקרה שכהונתו של פרנסיס תופסק ללא סיבה מוצדקת, הוא יהיה זכאי לפיצויים בגובה פעמיים השכר השנתי שלו, ולהבשלה של התגמול ההוני.

 

90% מהעובדים בחו"ל - המנכ"ל עובד מהארץ 

לאורך השנים האחרונות (עוד לפני כניסתו של שולץ לתפקיד) הלך וירד שיעור העובדים מישראל מתוך כלל העובדים של טבע, ומספרם התכווץ בשיעור גבוה יותר מהירידה במספר העובדים בכלל. ב-2015 היוו העובדים בישראל מעל 16% מכלל העובדים, ולעומת זאת בסוף 2021 הם היוו כאמור 10% בלבד מעובדי החברה.

עם זאת, בהתאם למסורת ולתקנון, טבע מנוהלת על ידי המנכ"ל, גם כשהוא זר, ממטה החברה בישראל. המטה, שהיה שנים רבות בפתח תקווה, עבר לאחרונה לתל אביב.

האם טבע עדיין ישראלית? מבחינת רשות ניירות ערך של ארה"ב, ה-SEC, התשובה שלילית. החל מינואר 2018 טבע מוגדרת כ"מנפיקה מקומית" (U.S domestic issuer) ונדרשת לדווח כחברה אמריקאית. זאת לאחר שהשלמת רכישת אקטביס ב-2016 הובילה לכך שיותר מ-50% מנכסיה של טבע ממוקמים בארה"ב, ולכן נקבע שהיא איבדה את הסטטוס של חברה זרה המדווחת בארה"ב. המשמעות היא צורך לדווח דיווחים מלאים ובתדירות גבוהה יותר.

נכון לסוף 2021 העסיקה טבע קרוב ל-36 אלף עובדים ברחבי העולם, ירידה מהשיא של כמעט 57 אלף בסוף 2016. כאמור, כ-10% בלבד מתוכם (3,600) הועסקו בישראל בסוף 2021, ירידה של קרוב לחצי לעומת 7,000 עובדים כמעט בסוף 2015.

שנה חמישית ברציפות של התכווצות בהכנסות

קאר שולץ מונה לנהל את טבע ב-2017, כשהחברה הייתה בסכנה גבוהה לאי-עמידה בחובותיה. טבע השלימה ב-2016 את הרכישה הגדולה בתולדותיה, של אקטביס, בכ-40 מיליארד דולר, ומימנה את הרכישה באמצעות לקיחת חוב גדול.

ב-2017 היא נקלעה לסחרור, המנכ"ל הקודם ארז ויגודמן נאלץ לעזוב, ורק כעבור חודשים ארוכים נמצא המחליף שהסכים לקחת את המשימה, שולץ. זמן קצר לאחר כניסת שולץ לתפקיד הוא הציג את תוכנית ההתייעלות האגרסיבית של טבע, שכללה פיטורי אלפי עובדים, סגירה ומכירה של מפעלים וקיצוצים שהובילו לחיסכון שנתי של 3 מיליארד דולר בעלויות.

החוב אומנם הופחת מ-34.1 מיליארד דולר עם כניסת שולץ לתפקיד ל-21.3 מיליארד דולר כיום, אך בתחומים אחרים, הצלחת שולץ הייתה פחותה: טבע לא הצליחה לחזור לצמיחה, והשנה היא תסיים שנה חמישית רצופה עם התכווצות בהכנסות. לפי התחזית המעודכנת של טבע, שהופחתה לאחרונה בשל פגיעה של שערי חליפין על התוצאות, 2022 תסתיים עם הכנסות של 14.8-15.4 מיליארד דולר, לעומת 15.9 מיליארד דולר ב-2021.

נוסף על כך, על החברה העיקו לאורך תקופת כהונתו של שולץ ההליכים המשפטיים שבהם טבע מעורבת (ושורשיהם בתקופות הכהונה של קודמי שולץ בתפקיד). לאחרונה חתמה טבע על הסכם עקרוני לסיום הפרשה, והוא צפוי להיכנס לפועל במהלך 2023.

"הייתה זכות גדולה לשרת את טבע כמנכ"ל מאז 2017, ולעבוד עם הצוות המוכשר והמסור לשפר את חייהם של המטופלים", אמר כעת שולץ. "מיצבנו את טבע כמובילה הן בתחום הייחודי והן בתחום הגנרי, בנינו בסיס פיננסי ותפעולי חזק, וחיזקנו את סל המוצרים ואת צנרת המוצרים שלנו.

"זהו הזמן הנכון לשינוי, והניסיון המוכח של ריצ'רד בתעשייה הופך אותו לאדם הנכון לתפקיד מנכ"ל טבע הבא". שולץ יוחלף כאמור בתחילת 2023, ויישאר בחברה עד פברואר לצורך העברת התפקיד.

בשנות כהונתו ועד סוף 2021 הסתכמה עלות שכרו של שולץ בטבע ב-91.5 מיליון דולר. הכוונה היא לעלות למעסיק ולא לסכומים שהוא עצמו קיבל. נתוני 2022 שטרם הסתיימה עדיין לא דווחו, וכמו כן, עם סיום העסקתו הוא יקבל סכומים נוספים בהתאם לחוזה שלו.

שכר הבסיס השנתי של שולץ היה לאורך כל התקופה 2 מיליון דולר (גבוה משכרו הצפוי של פרנסיס). כמענק חתימה קיבל שולץ בזמנו 20 מיליון דולר, סכום גבוה שהעיד על הקושי של טבע למשוך אליה מנכ"ל בעל שיעור קומה, לאחר הטלטלות בהנהלתה בשנים שקדמו להגעתו של שולץ.


התגמול של ריצ'רד פרנסיס בטבע:

1.6 מיליון דולר - שכר בסיס שנתי

עד 3.2 מיליון דולר - בונוס על בסיס עמידה ביעדים

9 מיליון דולר - תמריץ הוני, שיחולק 70% למניות חסומות על בסיס עמידה ביעדים ו-30% מניות חסומות רגילות

10 מיליון דולר - מענק מניות חסומות עם כניסתו לתפקיד, מחציתם על בסיס עמידה ביעדים

5 מיליון דולר - מענק חתימה במזומן שיינתן לו בשלוש מנות

ההסכם נחתם לתקופה ראשונית של שלוש שנים

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?