גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת רישוי עצמי? לא בתל אביב, בגבעתיים ובהרצליה

הרפורמה הוולונטרית, שנכנסה לתוקף בחודש שעבר, נועדה לקצר את תהליכי מתן היתרי הבנייה ● חלק מהעיריות החליטו שלא לאמץ את המהלך: "לא בשל עדיין, ואין לנו מספיק כוח-אדם בשביל זה"

בנייה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
בנייה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

רפורמת הרישוי העצמי, שמאפשרת לאדריכלים להנפיק היתרי בנייה, אומנם נכנסה לתוקף באוקטובר, אבל נראה שסעיף אחד בה הופך אותה בפועל ללא רלוונטית עבור רשויות רבות. על פי סעיף 158נו'(א'), הרשויות המקומיות הן אלו שיקבעו אם להחיל אותה בשטחן.

תל אביב מול גבעתיים: פער מחירי הדיור במרחק של חציית כביש אחד 
הבשורה הגדולה של שוק הנדל"ן התל אביבי: תוכנית הבנייה בלב העיר יוצאת לדרך | בלעדי
מחסן, בית בושת או גן: פסק הדין שפותח את השאלה מה נחשב לדירת מגורים

עיריות תל אביב, הרצליה, גבעתיים, נתניה וגבעת שמואל כבר הכריזו על ביטול "מסלול מורשה להיתר" - שמה הנוסף של הרפורמה. לגלובס נודע כי רשויות נוספות דנות בכך בימים אלו. מן הצד השני, ירושלים וקריית אונו כבר הודיעו כי יאמצו את הרפורמה.

ככל שיגדל מספר הרשויות שיחליטו לא להחיל את הרפורמה, כך היא תהיה אפקטיבית פחות, ותשפיע פחות על עולם התכנון - בטח ובטח פחות ממה שקיוו מגבשי הרפורמה בתחילת הדרך.

המטרה: קיצור הליכים

עוד בטרם נכנסה הרפורמה לתוקף, אושרו באפריל התקנות אשר קובעות כיצד תיושם בשטח. מטרתה העיקרית של הרפורמה היא לקצר משמעותית את משך הוצאת היתר בנייה - אחד המסלולים המייגעים בעולם התכנון הישראלי.

על פי התקנות, אדריכל מורשה שהגיש חמש בקשות להיתר בעשר שנים, יוכל לחתום בעצמו על היתרים, וגם לאשר תחילת עבודות ולהוציא תעודת גמר. עם זאת, הוא יוכל לפעול במסגרת מצומצמת למדי: מדובר בהיתרים למגורים בלבד, רק למבנים עד לגובה 29 מטר, בפרויקטים ללא הקלות או שימוש חורג, וללא מבנים או אתרים המיועדים לשימור.

כאמור, הרפורמה היא וולנטרית בלבד. שרת הפנים איילת שקד הכריזה כי תפעל להפוך אותה לחובה, אך מדובר במהלך שדורש חקיקה - מצב כמעט בלתי אפשרי במציאות הפוליטית כיום.

"החוק חייב לעבור שיפור"

הרשויות שכבר קבעו כי הרפורמה לא תחול בשטחן נימקו את החלטתן בכך שהדרך שבה נוסחה הרפורמה תכביד עוד יותר עליהן, במקום להקל את הנטל.

"הרפורמה קובעת, בין היתר, שכבר בשלב תיק המידע - 'שלב האפס' בדרך למתן היתר בנייה - העירייה צריכה לספק את כל דרישות הפרויקט", מסבירה שרית צולשין, מהנדסת העיר גבעתיים וראש מינהל ההנדסה. "המשמעות היא שאני צריכה לכלול כבר בשלב הזה דרישות כמו שתילת עצים, סוג הגדר המבוקשת בבניין, חומרי הבנייה שבהם יש להשתמש בפרויקט ועוד. אם בתהליך הרגיל מתקיים איזשהו 'פינג פונג' בין העירייה ליזם או לקבלן, כאן העירייה צריכה לספק את הכול.

"כל זה דורש כוח-אדם גדול שאת רוב מרצו משקיע כבר בשלב תיק המידע. אצלנו בגבעתיים יש בקושי מידענית אחת שאחראית על תיקי המידע, וכמות הבקשות על שולחנה גדולה מאוד. היא לא יכולה לבדה לרדת לכל הפרטים, לרזולוציה הזו. ומה לגבי גיוס מידענים נוספים? זה קשה מאוד: אנשים לא רוצים להיות מידענים, והמשכורות נמוכות".

לדבריה צולשין: "אנחנו לא נגד דברים חדשים. אנחנו פשוט חושבים שכל הנושא הזה מצריך בדיקה נוספת. לא מדובר בהליך פשוט. אדריכל שעבד חמש שנים, ובתקופה הזאת אולי הוציא היתרים רק לווילות, לא יכול לתכנן פרויקט לבד, מההתחלה עד הסוף, בעיר שלא עבד בה אף פעם.

"אני חושבת שצריך להסדיר את נושא הפיקוח על הוצאת ההיתר, ולהחליט שצווי התחלת העבודות נשארים אצל העיריות. במקביל, הדבר החשוב ביותר הוא לקדם את כל נושא התגמול הכלכלי לעובדי העירייה ולעובדי ההנדסה. זה יגדיל את כוח-האדם האיכותי בעיריות, יפתור את בעיית העיכובים במתן היתרים ואולי אפילו ייתר את הצורך ברפורמת הרישוי העצמי.

צולשין לא פוסלת שבעתיד עיריית גבעתיים תאמץ את הרפורמה, אבל לדבריה, היא צריכה לעבור מקצה שיפורים, שינויים והתאמות וגם כמה ניסיונות בשטח. "כרגע המהלך הזה לא בשל מספיק. צריך לנסות את הרפורמה לתקופה מסוימת ביישובים קטנים, וללמוד מכך על הבעיות בתהליך".

שרית צולשין, מהנדסת העיר גבעתיים וראש מינהל ההנדסה / צילום: איציק רובין

בעיריית נתניה אמרו דברים דומים. לטענתם, נוסף לכך שתיק המידע יהיה מורכב יותר ויחייב להעסיק כוח-אדם נוסף, בעירייה מודאגים מנושא אישור תחילת העבודות. בנייר העמדה של העירייה נכתב בעניין זה: "אתרי הבנייה כיום מתאפיינים במורכבות הנדסית, והבנייה נעשית בסמוך לאתרי בנייה אחרים (תוך צורך בסנכרון בין מיקום וזוויות העגורנים, כניסות ויציאות מאתרי הבנייה וכדומה), בסמיכות למרחבים ציבוריים (גני ילדים) ועוד.

"תוכניות התארגנות האתר מלוות באישורים של גורמים שונים, כגון: מהנדס מבנים, אגף התשתיות, יועץ הבטיחות העירוני, תאגיד המים ועוד. ל'מורשה ההיתר' יש הכרות מוגבלת וחוסר ידע בנושאים אלו, ולכן עולה חשש כי יפלו פגמים מהותיים בהליכי התיאום אשר עשויים להביא לסכנה בטיחותית ממשית באתרי הבנייה. בהליך המוצע עולה חשש כי שיקולים זרים ואינטרס יזמי יהיו אלו שיקבעו את עיתוי אכלוס המבנים ולא מוכנותם".

"פוסלות לפני שניסו"

אחת השותפות לגיבוש רפורמת הרישוי העצמי היא התאחדות האדריכלים, שם מאוכזבים מהחלטת חלק העיריות - אך גם לא מופתעים במיוחד. אסף אשרוב, אדריכל ויו"ר מחוז תל אביב בהתאחדות, ומי שמלווה מטעם ההתאחדות את קביעת תקנות הרפורמה ואת יישומן בשטח, אומר: "כאשר נקבעו התקנות, חששנו שהעובדה שמדובר ברפורמה וולנטרית - תפגע ביישומה.

"עם זאת, לא ברור למה חלק מהרשויות פוסלות את הנושא עוד לפני שניסו אותו. התאחדות האדריכלים תומכת בהליך הרישוי העצמי, ומאמינה שברגע שהערים הגדולות יתחילו ליישם אותו, עוד ערים תצטרפנה. מדובר במהלך חיוני לפתרון משבר הרישוי, ובדרך היחידה לקיצור הבירוקרטיה בקבלת היתרים.

אסף אשרוב, יו''ר סניף תל אביב בהתאחדות האדריכלים / צילום: יח''צ

"ככל שרשויות יכריזו על נכונותן לקדם את הנושא, כך גם יותר אדריכלים יירשמו וייכנסו לתחום. במקביל, נפגשים נציגי ההתאחדות עם אנשי אגף התקציבים באוצר על מנת לדחוף להקצאת תקציבים לרפורמה כנדבך נוסף שיסייע ביישומה".

"20 מיליון שקל לתמרוץ"

ממינהל התכנון נמסר בעקבות החלטות העיריות: "רפורמת הרישוי העצמי היא אומנם וולונטרית בשלב זה, אך ראשי רשויות רבים, ובהם פורום ה־15 (פורום עצמאי ומשותף ל־15 הערים הגדולות בארץ, י.נ), כבר מבינים את החשיבות הרבה של הרפורמה בצמצום משך הזמן להוצאת היתרים. קיצור משך הזמן של היתר הבנייה יביא להגדלת היצע יחידות הדיור בשוק, יוריד את העומס מהוועדות המקומיות ויחסוך זמן יקר ליזם.

"מינהל התכנון יקצה 20 מיליון שקל עבור תמרוץ רשויות מקומיות למסלול רישוי באמצעות מורשה להיתר. בתקופה הקרובה יפרסם מינהל התכנון קול קורא שבו יפורטו התנאים לקבלת התמריץ". 

עיקרי רפורמת רישוי עצמי

● אדריכל יוכל לאשר היתרי בנייה ולא רק ועדה מקומית

● ההיתרים הינם למגורים ולמבנים עד לגובה 29 מ'

● אתרים המיועדים לשימור לא נכללים ברפורמה

● העירייה תקצה מידע רב כבר בשלב תיק המידע

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם