גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת רישוי עצמי? לא בתל אביב, בגבעתיים ובהרצליה

הרפורמה הוולונטרית, שנכנסה לתוקף בחודש שעבר, נועדה לקצר את תהליכי מתן היתרי הבנייה ● חלק מהעיריות החליטו שלא לאמץ את המהלך: "לא בשל עדיין, ואין לנו מספיק כוח-אדם בשביל זה"

בנייה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
בנייה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

רפורמת הרישוי העצמי, שמאפשרת לאדריכלים להנפיק היתרי בנייה, אומנם נכנסה לתוקף באוקטובר, אבל נראה שסעיף אחד בה הופך אותה בפועל ללא רלוונטית עבור רשויות רבות. על פי סעיף 158נו'(א'), הרשויות המקומיות הן אלו שיקבעו אם להחיל אותה בשטחן.

תל אביב מול גבעתיים: פער מחירי הדיור במרחק של חציית כביש אחד 
הבשורה הגדולה של שוק הנדל"ן התל אביבי: תוכנית הבנייה בלב העיר יוצאת לדרך | בלעדי
מחסן, בית בושת או גן: פסק הדין שפותח את השאלה מה נחשב לדירת מגורים

עיריות תל אביב, הרצליה, גבעתיים, נתניה וגבעת שמואל כבר הכריזו על ביטול "מסלול מורשה להיתר" - שמה הנוסף של הרפורמה. לגלובס נודע כי רשויות נוספות דנות בכך בימים אלו. מן הצד השני, ירושלים וקריית אונו כבר הודיעו כי יאמצו את הרפורמה.

ככל שיגדל מספר הרשויות שיחליטו לא להחיל את הרפורמה, כך היא תהיה אפקטיבית פחות, ותשפיע פחות על עולם התכנון - בטח ובטח פחות ממה שקיוו מגבשי הרפורמה בתחילת הדרך.

המטרה: קיצור הליכים

עוד בטרם נכנסה הרפורמה לתוקף, אושרו באפריל התקנות אשר קובעות כיצד תיושם בשטח. מטרתה העיקרית של הרפורמה היא לקצר משמעותית את משך הוצאת היתר בנייה - אחד המסלולים המייגעים בעולם התכנון הישראלי.

על פי התקנות, אדריכל מורשה שהגיש חמש בקשות להיתר בעשר שנים, יוכל לחתום בעצמו על היתרים, וגם לאשר תחילת עבודות ולהוציא תעודת גמר. עם זאת, הוא יוכל לפעול במסגרת מצומצמת למדי: מדובר בהיתרים למגורים בלבד, רק למבנים עד לגובה 29 מטר, בפרויקטים ללא הקלות או שימוש חורג, וללא מבנים או אתרים המיועדים לשימור.

כאמור, הרפורמה היא וולנטרית בלבד. שרת הפנים איילת שקד הכריזה כי תפעל להפוך אותה לחובה, אך מדובר במהלך שדורש חקיקה - מצב כמעט בלתי אפשרי במציאות הפוליטית כיום.

"החוק חייב לעבור שיפור"

הרשויות שכבר קבעו כי הרפורמה לא תחול בשטחן נימקו את החלטתן בכך שהדרך שבה נוסחה הרפורמה תכביד עוד יותר עליהן, במקום להקל את הנטל.

"הרפורמה קובעת, בין היתר, שכבר בשלב תיק המידע - 'שלב האפס' בדרך למתן היתר בנייה - העירייה צריכה לספק את כל דרישות הפרויקט", מסבירה שרית צולשין, מהנדסת העיר גבעתיים וראש מינהל ההנדסה. "המשמעות היא שאני צריכה לכלול כבר בשלב הזה דרישות כמו שתילת עצים, סוג הגדר המבוקשת בבניין, חומרי הבנייה שבהם יש להשתמש בפרויקט ועוד. אם בתהליך הרגיל מתקיים איזשהו 'פינג פונג' בין העירייה ליזם או לקבלן, כאן העירייה צריכה לספק את הכול.

"כל זה דורש כוח-אדם גדול שאת רוב מרצו משקיע כבר בשלב תיק המידע. אצלנו בגבעתיים יש בקושי מידענית אחת שאחראית על תיקי המידע, וכמות הבקשות על שולחנה גדולה מאוד. היא לא יכולה לבדה לרדת לכל הפרטים, לרזולוציה הזו. ומה לגבי גיוס מידענים נוספים? זה קשה מאוד: אנשים לא רוצים להיות מידענים, והמשכורות נמוכות".

לדבריה צולשין: "אנחנו לא נגד דברים חדשים. אנחנו פשוט חושבים שכל הנושא הזה מצריך בדיקה נוספת. לא מדובר בהליך פשוט. אדריכל שעבד חמש שנים, ובתקופה הזאת אולי הוציא היתרים רק לווילות, לא יכול לתכנן פרויקט לבד, מההתחלה עד הסוף, בעיר שלא עבד בה אף פעם.

"אני חושבת שצריך להסדיר את נושא הפיקוח על הוצאת ההיתר, ולהחליט שצווי התחלת העבודות נשארים אצל העיריות. במקביל, הדבר החשוב ביותר הוא לקדם את כל נושא התגמול הכלכלי לעובדי העירייה ולעובדי ההנדסה. זה יגדיל את כוח-האדם האיכותי בעיריות, יפתור את בעיית העיכובים במתן היתרים ואולי אפילו ייתר את הצורך ברפורמת הרישוי העצמי.

צולשין לא פוסלת שבעתיד עיריית גבעתיים תאמץ את הרפורמה, אבל לדבריה, היא צריכה לעבור מקצה שיפורים, שינויים והתאמות וגם כמה ניסיונות בשטח. "כרגע המהלך הזה לא בשל מספיק. צריך לנסות את הרפורמה לתקופה מסוימת ביישובים קטנים, וללמוד מכך על הבעיות בתהליך".

שרית צולשין, מהנדסת העיר גבעתיים וראש מינהל ההנדסה / צילום: איציק רובין

בעיריית נתניה אמרו דברים דומים. לטענתם, נוסף לכך שתיק המידע יהיה מורכב יותר ויחייב להעסיק כוח-אדם נוסף, בעירייה מודאגים מנושא אישור תחילת העבודות. בנייר העמדה של העירייה נכתב בעניין זה: "אתרי הבנייה כיום מתאפיינים במורכבות הנדסית, והבנייה נעשית בסמוך לאתרי בנייה אחרים (תוך צורך בסנכרון בין מיקום וזוויות העגורנים, כניסות ויציאות מאתרי הבנייה וכדומה), בסמיכות למרחבים ציבוריים (גני ילדים) ועוד.

"תוכניות התארגנות האתר מלוות באישורים של גורמים שונים, כגון: מהנדס מבנים, אגף התשתיות, יועץ הבטיחות העירוני, תאגיד המים ועוד. ל'מורשה ההיתר' יש הכרות מוגבלת וחוסר ידע בנושאים אלו, ולכן עולה חשש כי יפלו פגמים מהותיים בהליכי התיאום אשר עשויים להביא לסכנה בטיחותית ממשית באתרי הבנייה. בהליך המוצע עולה חשש כי שיקולים זרים ואינטרס יזמי יהיו אלו שיקבעו את עיתוי אכלוס המבנים ולא מוכנותם".

"פוסלות לפני שניסו"

אחת השותפות לגיבוש רפורמת הרישוי העצמי היא התאחדות האדריכלים, שם מאוכזבים מהחלטת חלק העיריות - אך גם לא מופתעים במיוחד. אסף אשרוב, אדריכל ויו"ר מחוז תל אביב בהתאחדות, ומי שמלווה מטעם ההתאחדות את קביעת תקנות הרפורמה ואת יישומן בשטח, אומר: "כאשר נקבעו התקנות, חששנו שהעובדה שמדובר ברפורמה וולנטרית - תפגע ביישומה.

"עם זאת, לא ברור למה חלק מהרשויות פוסלות את הנושא עוד לפני שניסו אותו. התאחדות האדריכלים תומכת בהליך הרישוי העצמי, ומאמינה שברגע שהערים הגדולות יתחילו ליישם אותו, עוד ערים תצטרפנה. מדובר במהלך חיוני לפתרון משבר הרישוי, ובדרך היחידה לקיצור הבירוקרטיה בקבלת היתרים.

אסף אשרוב, יו''ר סניף תל אביב בהתאחדות האדריכלים / צילום: יח''צ

"ככל שרשויות יכריזו על נכונותן לקדם את הנושא, כך גם יותר אדריכלים יירשמו וייכנסו לתחום. במקביל, נפגשים נציגי ההתאחדות עם אנשי אגף התקציבים באוצר על מנת לדחוף להקצאת תקציבים לרפורמה כנדבך נוסף שיסייע ביישומה".

"20 מיליון שקל לתמרוץ"

ממינהל התכנון נמסר בעקבות החלטות העיריות: "רפורמת הרישוי העצמי היא אומנם וולונטרית בשלב זה, אך ראשי רשויות רבים, ובהם פורום ה־15 (פורום עצמאי ומשותף ל־15 הערים הגדולות בארץ, י.נ), כבר מבינים את החשיבות הרבה של הרפורמה בצמצום משך הזמן להוצאת היתרים. קיצור משך הזמן של היתר הבנייה יביא להגדלת היצע יחידות הדיור בשוק, יוריד את העומס מהוועדות המקומיות ויחסוך זמן יקר ליזם.

"מינהל התכנון יקצה 20 מיליון שקל עבור תמרוץ רשויות מקומיות למסלול רישוי באמצעות מורשה להיתר. בתקופה הקרובה יפרסם מינהל התכנון קול קורא שבו יפורטו התנאים לקבלת התמריץ". 

עיקרי רפורמת רישוי עצמי

● אדריכל יוכל לאשר היתרי בנייה ולא רק ועדה מקומית

● ההיתרים הינם למגורים ולמבנים עד לגובה 29 מ'

● אתרים המיועדים לשימור לא נכללים ברפורמה

● העירייה תקצה מידע רב כבר בשלב תיק המידע

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע