גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין דבר כזה פרסום רע? חברות מעדיפות להצניע את הקשר למונדיאל בקטאר

לוותר על חשיפה אפשרית ל־5 מיליארד איש? פעם זה היה בלתי נתפס ● אבל על רקע מודעות ומחאות בעולם, לא כל נותני החסות ששים להיות מקושרים להפרת זכויות אדם ורדיפת הקהילה הלהט"בית בקטאר ● לספונסריות הגדולות של פיפ"א זה קצת פחות מפריע

שחקני גרמניה במחאה לפני המשחק מול יפן. הספונסרית מאז 2008 ביטלה את ההסכם עם הנבחרת / צילום: Associated Press, Matthias Schrader
שחקני גרמניה במחאה לפני המשחק מול יפן. הספונסרית מאז 2008 ביטלה את ההסכם עם הנבחרת / צילום: Associated Press, Matthias Schrader

התיאום בין שחקני נבחרת גרמניה שניות לפני שריקת הפתיחה במשחק המונדיאל מול יפן היה מושלם. עד כדי כך שעלה על התיאום של ההגנה הגרמנית במשחק עצמו. לסימן מוסכם הרימו 11 גרמנים את יד ימין והניחו אותה על הפה - אות מחאה נגד מדיניות ההשתקה של פיפ"א בנוגע לשחקנים שיעזו לבקר את המשטר הקטארי על המדיניות שלו נגד הקהילה הלהט"בית במדינה.

המונדיאל בקטאר הוא היקר בהיסטוריה, גם לרוכשי הכרטיסים
בזכות גישה קלה לבירה ודיור זול: דובאי היא אחת המנצחות הגדולות במונדיאל
האלגוריתמים כבר קבעו: זאת הנבחרת שככל הנראה תזכה במונדיאל בקטאר
לקראת בעיטת הפתיחה בדוחא: הצד האפל של חגיגות הכדורגל בקטאר
מחרימים את רוסיה, מבלים בקטאר: מפגן הצביעות של פיפ"א ושלנו | דעה

הצעד של השחקנים הגיע יממה אחרי שהספונסרית של התאחדות הכדורגל הגרמנית מאז 2008, חברת הסופרמרקטים REWE, הודיעה על ביטול ההסכם עם הנבחרת, מאחר שהיא לא מוכנה לקדם מוצרים במדינה כמו קטאר. במונחי שיווק של העולם הישן, כאשר 5 מיליארד איש (כמעט שני שליש מאוכלוסיית העולם) צופים בטורניר, ובגרמניה יש רייטינג של כמעט 50% למשחקי הנבחרת - מדובר בהתאבדות מסחרית.

סכנה למוניטין של המותג

האירועים סביב נבחרת גרמניה הם חלק מתופעה שתופסת תאוצה בעולם הספורט. נותני חסות כבר לא מוכנים "ללכלך" את המותג גם אם שילמו תמורת החסות מיליונים רבים של דולרים.

ב"בלומברג" ניסו לבחון איך הרוחות הרעות מקטאר - הפרה של זכויות אדם, אלפי פועלים שנהרגו במהלך בניית המתקנים, רדיפת להט"בים - השפיעו על נותני חסות. הם יצרו קשר עם 76 חברות שנתנו חסות לטורניר או לנבחרות המשתתפות, בהן אדידס, מיקרוסופט, קוקה־קולה ועוד. 13 חברות אמרו כי "הן יבצעו התאמות", כלומר יקטינו נוכחות בפרסומות בטלוויזיה ובתקשורת ובסביבת האצטדיונים - ביניהן מבשלת הבירה קרלסברג וחברת השוקולדים הבלגית קוט ד'אור.

ענקית הפיננסים קרדיט סוויס ,המשמשת כספונסר הראשי של נבחרת שווייץ זה 30 שנה, הודתה כי היא מנמיכה פרופיל במהלך המונדיאל, אבל סירבה לספק הסבר. ההסבר די ברור: בשנים האחרונות היא מקדמת באופן פעיל תחושת מוגנות במקום העבודה לקהילה הלהט"בית ותומכת כספית במצעד הגאווה בציריך. קרדיט סוויס לא יכולה להתחבר למדיניות הקטארית.

בעוד שבקרדיט סוויס ניסו להימנע מתשובה, הדובר של חברת הקמעונאות השוויצרית Coop, שגם היא הורידה פרופיל שיווקי, אמר כי הסיבה היא כי "הדיונים השנויים במחלוקת סביב המונדיאל הזה גרמו לנו להיות זהירים יותר מאשר בשנים אחרות".

קרלסברג הדנית מסרה כי היא צמצמה בחצי את תקציב השיווק שלה בהשוואה לשנה שעברה, בה שיחקה דנמרק באליפות אירופה בכדורגל. בקוט ד'אור אמרו כי לא ישלחו מנהלים למונדיאל ולא יתנו כרטיסים ללקוחות, למרות שהמותג הוא חלק מרשת הפצת המזון הבינלאומית Mondelez, שמוצריה נמצאים בכמויות בסופרמרקטים בקטאר.

"הציבור נעשה הרבה יותר קולני לגבי זכויות אדם מאשר לפני חמש או 10 שנים", הסבירה ל"בלומברג" שרה סיימון, אנליסטית מדיה בבנק ברנברג בלונדון.

הראלד לאנג, פרופסור באוניברסיטת וירצבורג הגרמנית, ערך מחקר גדול שבו השתתפו 13,000 איש, שבחן את הסנטימנט בקרב האוהדים בקשר למונדיאל. השורה התחתונה: לראשונה, מונדיאל פירושו פגיעה בתדמית של נותני החסות במקום רווח תדמיתי. רק 7% מהנסקרים ציינו כי לחסות בגביע העולם הייתה השפעה חיובית על תדמית המותג, בעוד שיותר מ־70% רואים בחסות במונדיאל משהו שפוגע במוניטין של החברה המפרסמת. "זה בדרך־כלל הפוך", אמר לאנג לעיתון השוויצרי Blick.

קצת בוץ? לא נורא

לא כולם בעניין. לספונסרים הראשיים של פיפ"א יש יותר מדי מה להפסיד. מאז חשיפת השחיתות בפיפ"א, שהובילה לנסיגה של לא מעט נותני חסות מהארגון - הספונסרים החדשים נאמנים ולא מוכנים להחמיץ את ההזדמנות לחשיפת מוצרים. גם אם זה מזהה אותם עם רדיפת הומואים או מוות של פועלים.

אף אחד משבעת נותני החסות של פיפ"א לא אמר שישנה משהו בתוכניות הפרסום העולמיות שלו כדי לשקף דאגות לזכויות אדם. חלקם מנהלים במודע משחק כפול: שבוע לפני שקוקה־קולה הציבה את עצמה על פני אלפי שלטי פרסום ברחבי קטאר (קוקה־קולה היא הספונסרית של פיפ"א מאז 1974), היא מיהרה לנקות את המצפון שלה עם מתן חסות ראשית לוועידת האקלים האחרונה במצרים. פעילי איכות הסביבה קראו למהלך של קוקה־קולה גרינווש "Greenwash" ואמרו ל"גרדיאן" כי "זה מדהים שחברה הקשורה כל־כך לתעשיית הדלק והזיהום של פלסטיק היא נותנת החסות לפגישת אקלים כה חיונית".

גביע העולם המוכתם של קטאר הוא ללא ספק הטורניר השנוי במחלוקת בכל ההיסטוריה של הכדורגל. אבל עם שני שלישים מאוכלוסיית העולם שצופים בו, יש חברות מסחריות גדולות שעדיין מעדיפות לקבל קצת בוץ לפנים ויחסי ציבור רעים מאשר להחרים אותו.

עוד כתבות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"