גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאנדקס העולמית הודיעה: פועלים להתנתק מרוסיה

מאמציו של מייסד יאנדקס, ארקדי וולוז׳, המתגורר בישראל, נשאו פרי: החברה ההולנדית של יאנדקס הודיעה כי היא החלה בהליך התנתקות ממנוע החיפוש הרוסי • תקבל לידיה חלק מעסקי הענן, הבינה המלאכותית וההנעה האוטונומית של יאנדקס • אלכסיי קודרין, מקורבו של פוטין, מעורב בעסקת הפיצול

אלכסיי קודרין / צילום: Reuters, SOPA Images
אלכסיי קודרין / צילום: Reuters, SOPA Images

החברה המייצגת את יאנדקס מחוץ לרוסיה, יאנדקס אן. וי. ההולנדית, אישרה אחר הצהריים (שישי) כי בכוונתה להתנתק מהחברה הרוסית כדי להרחיק עצמה מאחיזת הקרמלין ומהמלחמה באוקראינה, גם אם הדבר מותיר אותה עם מספר קטן של פעילויות. ההכרעה בעניין הפיצול עוברת למעשה לידיהם של בעלי המניות ביאנדקס ההולנדית בהם מספר משקיעים אמריקאים רבים כגון T Rowe, פידליטי, אינבסקו ויורו-פסיפיק.

"לא מעט מנהלים המתינו לקול של אילון מאסק": האם יש היגיון בשיגעון?

מנכ"ל פייזר לשעבר מצטרף לסטארט-אפ ישראלי ורוצה להוריד את מחירי התרופות

על פי פרסומי העבר בפייננשל טיימס ובניו יורק טיימס, יעמוד אלכסיי קודרין, מקורב לקרמלין, בראש יאנדקס הרוסית שתשמור לעצמה את פעילות הליבה של החברה: מנוע החיפוש דובר הרוסית ששולט על השוק הרוסי ועל כמה ממדינות חבר העמים לשעבר, וכן את שירותי הקמעונאות של מותג יאנגו הכוללים עסקי משלוחים, מוצרי מכולת ומוניות.

יאנדקס ההולנדית (Yandex NV), שניהלה עד כה את הפעילות של החברה מחוץ לרוסיה - בעיקר במדינות אירופה, המזרח התיכון, אפריקה וישראל - צפויה להישאר עם ארבע עסקי ליבה שעד כה נמצאו בפריפריה של החברה הרוסית: שירותי מחשוב ענן, רכבים אוטונומיים, אפליקציית אימון בינה מלאכותית בשם טולוקה (Toloka) ותכנית ההכשרה "פרקטיקום" (Praktikum), אשר מטיסה למדינות שונות - בהן גם ישראל - מאות מתמחים רוסים בתחום מדע הנתונים כל שנה.

.

ארקדי וולוז׳ / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko

גישה לקרמלין במנוע החיפוש הגדול ברוסיה

על פי הפיננשל טיימס הבריטי, בישיבה שנערכה אתמול ברוסיה בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לבין מקורבו, שר האוצר הרוסי לשעבר קודרין, נתן הראשון אור ירוק למהלך. כתוצאה מכך יהפוך לבכיר ביאנדקס הרוסית - לאו דווקא כמנכ״ל אך כאישיות בעלת יכולת השפעה במטרה לצרף בעלי מניות נוספים לחברה. בין השמות שהועלו על ידי הפיננשל טיימס, המעוניינים ברכישת מניות ביאנדקס הרוסית גם האוליגרך ולדימיר פוטנין, האיש השני בעושרו ברוסיה.

על פי הפרסומים, יאנדקס רוסיה תישאר חברה פרטית ולא כזו המפוקחת על ידי הממשל. ועם זאת, העובדה שקודרין יהפך לבכיר ביאנדקס משמעותה כי לקרמלין תהיה גישה מסוימת במנוע החיפוש הגדול ברוסיה. זהו המשכה של מגמה שהואצה ביתר שאת אחרי הפלישה לאוקראינה לשלוט בשיח הציבורי ברוסיה: חקיקת חוקים הגוזרים מאסר על התנגדות למלחמה, שהביאה לסגירתם של כלי תקשורת עצמאים רבים שלא יישרו קו עם הממשל, וההשתלטות על VK, ה״פייסבוק״ הרוסי באמצעות עידוד רכישתו על ידי בנו של בכיר הקרמלין סרגיי קיריינקו. חטיבת החדשות של יאנדקס, המקבילה הרוסית ל״גוגל ניוז״ - המציגה את החדשות האחרונות בנושאים שונים - נמכרה גם היא ל- VK לאחר שספגה סנקציות מהאיחוד האירופי.

לפי הדיווחים בפיננשל טיימס, בשיחות בין קודרין לפוטין נכח גם קיריינקו עצמו, בכיר בקרמלין שמעורב גם בפעילות הסיפוח הבלתי-חוקית של המחוזות האוקראינים בידי רוסיה, ואשר בנו הוא, כאמור, מנכ״ל הרשת החברתית VK.

הקרמלין לא זר ליאנדקס: בעקבות קשיי מימון חתמה החברה כבר ב- 2019 על הסכם שהעניק מניית זהב חדשה בחברת האם ההולנדית לקרן מיוחדת בשם ״קרן האינטרס הציבורי״ - עליה נמנים מספר אוליגרכים.

כבר בחודש יולי האחרון דיווח אתר החדשות העצמאי הרוסי דה בל (The Bell) כי מייסד יאנדקס והמנכ״ל לשעבר, ארקדי וולוז', המתגורר בישראל מזה מספר שנים, מנהל משא ומתן על זכויות השליטה בחברה הבינלאומית בתמורה להעברת כמה מהפעילויות לידי קבוצת שליטה מחוץ לחברה הרוסית.

וולוז' נודע כמתנגד למלחמה, אך למרות זאת הוא ספג סנקציות אישיות בשל תפקידו ביאנדקס מטעם האיחוד האירופי, המסחר במניית החברה בארה״ב הופסק על ידי רשות ניירות הערך, ומפעילת חשמל בפינלנד השביתה את שרת המחשוב היחיד של החברה מחוץ לאירופה- כל זאת בשל העובדה שהמנוע של יאנדקס משתף פעולה עם ההסברה הלאומית הרוסית.

המסחר במניית יאנדקס ההולנדית בנאסד״ק הופסק ביום השני למלחמה בפברואר האחרון, שיתוף הפעולה של יאנדקס עם חברות מערביות נפסק, ובמרוצת הזמן עזבו את משרדי החברה במוסקבה אלפי מהנדסים, כמה עשרות מהם אף הגיעו לישראל כעולים חדשים והשאר למדינות אירופה ומדינות בריה״מ לשעבר.

מאז שפרש בחודש יוני מהחברה לאחר שהוטלו עליו סנקציות, פעל וולוז' לפי הדיווח בדה בל להעביר כמה פעילויות מתוך יאנדקס מחוץ לרוסיה לניהולו, חלק ממנה, ככל הנראה, פעילות שנבנית בימים אלה גם בישראל. צפויים לסייע לו כמה מנהלים מהחברה הרוסית שעלו לישראל בחודשים האחרונים: אלנה בונינה, מנכ״לית יאנדקס רוסיה לשעבר; מנהל תחום המפות רומן צ'רנין; ראש תחום הרכבים האוטונומיים דמיטרי פולישצ'וק; ומנהלת מוצרי הפרסום ורה לייזרוביץ'.

מה יעלה בגורל מרכז הפיתוח בישראל?

מרכז הפיתוח בישראל סובל בחודשים האחרונים מחוסר ודאות באשר לעתידו ומבנהו, וכן מתחלופה רבה בקרב מנהלים. לאחרונה פרש מתפקידו לאחר פחות משנתיים מנכ״ל שירות המוניות של יאנגו יוחאי עבאדי. לפניו עזב את תפקיד מנכ״ל יאנדקס ישראל יובל קינן לאחר ארבעה חודשים בתפקיד. בחברה מתמודדים עם השלכות המלחמה באוקראינה, עם שמועות באשר לכוונה למכור כמה מהפעילויות ועם חוסר ודאות באשר לשינויים ארגוניים עתידיים.

ההצהרה של יאנדקס האירופית מהערב מספקת תשובה חלקית לתהיות אלה. בתסריט שבו מאשרים בעלי המניות את הפיצול, עשויה יאנדקס ישראל לקבל תפקיד מרכזי בפיתוח מוצרי הענן, סייבר, בינה מלאכותית, מיפוי ורכב אוטונומי. השליטה הגדולה יותר של ארקדי וולוז' בחברה החדשה והקירבה הפיזית שלו למרכז הפיתוח בתל אביב עשויה להפוך אותו למעורב יותר בעשייה.

באשר לפעילות הקמעונאית, יאנגו - הכוללת גם את הקורקינטים החשמליים של Wind - זו כפופה בלאו הכי ליאנדקס רוסיה ועתיד הפעילות הישראלית במצב שכזה איננו ברור: בכדי להמשיך ולהפעיל את השירות מחוץ לרוסיה תזדקק החברה להקמת חוות שרתים מערבית שתארח אותה ותאפשר לה לספק שירות בישראל. במצב שבו יאנגו מאבדת את הצביון האירופי שלה והופכת לחברה רוסית לכל דבר, המשך הפעילות שלה כפי שהוא כיום הופך למאתגר הרבה יותר.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית