גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים ביקשה לבטל הסכם שומה כי "טעתה". מה קבע ביהמ"ש?

פקיד השומה חתם עם שלושה ממציאים שמכרו פטנט על הסכם לשומה כמס על רווחי הון, אבל לאחר מכן חזר בו ודרש שיעור מס גבוה יותר ● המחוזי דחה את טענות רשות המסים וקבע: ככל שמדובר באותו מקור הכנסה, הרשות לא רשאית לשנות את שיעור המס גם לתקבולים עתידיים

בניין רשות המסים / צילום: איל יצהר
בניין רשות המסים / צילום: איל יצהר

"סליחה טעינו" - כך אמרו פקידי השומה לשלושה רופאים שהמציאו פטנט, כאשר רשות המסים רצתה למסות את הרווחים ממכירת הפטנט בסכום גבוה יותר ממה שסוכם עם הממציאים.

שלושת הממציאים חתמו מול הרשות על הסכם שומה שלפיו התקבולים ממכירת הפטנט ימוסו במס רווח הון (25% ו־27%), אך לאחר זמן מה הרשות חזרה בה מההסכם, בטענה כי זו "טעות" למסות את הרווחים במס הנמוך - וביקשה למסות את התקבולים שהתקבלו במס גבוה יותר (עד 50%). לטענתה, היא לא מחויבת להסכם, והוא חל רק על התקבולים שהתקבלו בנוגע לשנים שהיו במחלוקת כשהוא נחתם.

כך השתלטו פירמות עורכי הדין על מגדלי המשרדים 
תושב עזה זכה ב-45 מיליון שקל בטוטו וביקש פטור ממס. מה קבע ביהמ"ש? 
כיצד ניתן לקבוע אם דירה הועברה במתנה כדי לחמוק מתשלום חוב 

האם רשות המסים יכולה לחזור בה מהסכם שומה עליו חתמה כיוון שהמס נראה לה פתאום נמוך מדי? והאם הסכם שומה שנחתם ביחס לשנות מס מסוימות מחייב את פקיד השומה גם בשנות המס הבאות ביחס לתקבולים עתידיים שנוצרו מאותו מקור הכנסה?

גבולות לרשות המסים

בפסק דין חדש חסמה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירדנה סרוסי, את ניסיון רשות המסים להתחמק מהסכם השומה עליו חתמה, לטענתה, ב"טעות". השופטת שרטטה את גבולות המותר והאסור עבור רשות המסים כאשר קיים הסכם שומה חתום.

הפסיקה עסקה, כאמור, במחלוקת בין פקידי שומה גוש דן ותל אביב לבין שלושה רופאי שיניים - ד"ר בן ציון כרמון, פרופ' ניצן ביצ'צ'ן וד"ר יובל יעקובי - בשלושה ערעורים מאוחדים שהגישו בנוגע למיסוי תמורות שהתקבלו ממכירת פטנט שהמציאו.

בשנת 2004 הגישו שלושת הרופאים בקשה לרישום פטנט בינלאומי לשתל דנטלי בעל ראש מתכנס, וכעבור שנה מכרו את זכויותיהם בפטנט לחברת Nobel Biocare תמורת 750 אלף אירו. בד־בבד, הוסכם על תמורות עתידיות לתקופה של עשר שנים, אשר יחושבו כנגזרת מאחוז המכירות של השתלים המבוססים על הפטנט. מכירת הזכויות בפטנט קדמה להחלטת נובל לרכוש את חברת השתלים המתקדמים הישראלית אלפא־ביו ב־2008, תמורת 95 מיליון דולר במזומן ומניות.

ב־2006 דיווחו הרופאים על הכנסותיהם מהמכירה והכנסותיהם העתידיות, וסיווגו אותן כרווחי הון המחוייבים במס בשיעור 20% (ב־2005 שיעור מס רווחי הון עמד על 25%, וב־2006 על 20%), אך פקידי השומה סירבו לסיווג תקבולי העסקה כרווחי הון. בין הצדדים התנהלו לאורך תקופה מגעים בנוגע לסיווג העסקה: הוני (מס שנע סביב ה־35%) או פירותי (המס עלול להגיע ל־50%).

המשיכו לקבל תקבולים

לאחר כמה שנות דיונים, הצדדים חתמו על הסכמי שומה ביחס לתקבולי עסקת נובל, שבמסגרתם הוסכם כי שניים מהממציאים ישלמו עבור תקבולי הפטנט מס בשיעור 25% והשלישי ישלם מס בשיעור 27%, מאחר שהיו בבעלותו פטנטים נוספים. ההסכמים התייחסו לשנות המס 2006־2011, אך שלושת הממציאים המשיכו לקבל תקבולים עבור הפטנט גם לאחר מכן, ודיווחו עליהם כהכנסה הונית.

פקידי השומה לא קיבלו את סיווג התקבולים החדשים כרווחי הון והוציאו לממציאים שומות מס לשנים 2013־2016, שבהן נקבע כי תקבולי הפטנט מהווים הכנסה מעסק או עסקת אקראי בעלת אופי מסחרי. פקיד השומה טען כי בהתאם לעיקרון לפיו כל שנת מס עומדת בפני עצמה, הסכמי השומה אינם מחייבים אותו בשנות המס שבערעור. אדרבה, הפקיד הוסיף כי מאחר שהוא סבור כי נפלה טעות באופן סיווג התמורות בהסכמי השומה - הוא אינו מחויב להמשיך להנציח את הטעות. מנגד, המערערים השיבו כי מדובר ברווחי הון, ועל כן יש למסותם בהתאם למה שהוסכם בהסכמי השומה ביחס לשנות המס המוקדמות.

השופטת לא קיבלה את ניסיון רשות המסים לבטל את ההסכמות עם הממציאים, וקבעה כי יש להחיל את הסכמי השומה גם על הרווחים שהתקבלו לאחר חתימת ההסכם.

"ההלכה כי כל שנת מס עומדת בפני עצמה מתייחסת בעיקרה לאירוע מס עצמאי שנוצר בשנה מאוחרת, שלגביו המשיב חופשי להחיל עקרונות שונים מאשר אלה שנקבעו ביחס לאירוע מס דומה שחל בשנים הקודמות", ציינה השופטת. "ברם, זה לא המקרה בענייננו. התקבולים שהתקבלו בשנות המס שבערעור נובעים מעסקת נובל משנת 2005, שהתקבולים ממנה כבר דווחו, נבחנו ואושרו על־ידי המשיב (פקיד השומה; א' ל"ו) במסגרת הסכמי השומה".

ראשית קבעה השופטת כי מבחינה לשונית, ההסכמים מלמדים על כך שהרשות עצמה התכוונה להחיל את ההסכמות על תקבולים עתידיים. כך, בהסכם השומה הראשון של ביצ'צ'ן, נכתב כי "אם בעתיד יקבע שיעור מס מוקטן הנישום שומר לעצמו זכות למסוי בהתאם". כלומר, נקבע באופן ברור כי מדובר בחיוב של רווח הון, שחל גם לעתיד לבוא, שכן אם ייקבע בעתיד שיעור מס מוקטן ממס רווחי הון - אז הממציאים שומרים על הזכות למיסוי בהתאם. "לו היה מדובר בהסכמות שחלו על השנים המצוינות בהסכם בלבד", קבעה השופטת, "לא היה כל צורך להתייחס לשיעורי מס רווח הון עתידיים".

שנית, השופטת ציינה כי הצדדים ניהלו משא־ומתן והסכימו על שיעור מסוים (25% או 27%) נכון לאותן השנים, וכשהממציאים דיווחו על אחוז נמוך מהמוסכם לאחר חתימת ההסכמים - פקיד השומה ביקש לאכוף את האמור בהסכמי השומה. "כלומר, גם לתפיסתו של המשיב (פקיד השומה; א' ל"ו), ההסכם חל גם ביחס לתקבולים עתידיים. אם לצורך העניין, לאחר שהמערערים (הממציאים; א' ל"ו) דיווחו באופן שונה מהמוסכם, המשיב היה מבקש לחייב את התקבולים כהכנסה פירותית - הרי שהדבר היה מלמד כי להסכמים אין תוקף מבחינת המשיב. אבל המשיב לא נהג כך, והוא דרש את אכיפתם כאמור".

סיכום צופה פני עתיד

שלישית, צוין בפסק הדין, "הדעת נותנת כי לאחר ששני הצדדים השקיעו משאבים רבים בהתדיינות אינטנסיבית שנמשכה לאורך שנים בקשר לאותה עסקה יחידה, הם יגיעו לסיכום אחד ממצה, שצופה פני עתיד".

לבסוף קבעה השופטת כי גם מטעמים מהותיים יש לדבוק בהסכמי השומה. "אני מקבלת שההסכמה הייתה מבוססת על שיעור רווח ההון נכון לשנת קבלת התמורה בתוספת אחוזים. אם המשיב, לאחר דיון, הסכים שכך יש למסות את התקבולים בנוגע לאותה עסקה, אין מקום שהוא יחזור בו מהסכמתו, אלא בנסיבות חריגות שאינן מתקיימות בענייננו", קבעה השופטת.

עם זאת, השופטת ציינה בפסק הדין כי "לולא הסכמי השומה... נכון היה לסווג את עסקת נובל כעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי".

בה־בעת, פסק הדין עסק בפטנט נוסף שפיתחו פרופ' ביצ'צ'ן וד"ר יעקובי, ומכרו את זכויותיהם בו לחברת MIS. בעניין זה קיבלה השופטת את עמדת רשות המסים, לפיה התקבולים מהווים הכנסה פירותית. "אין מקום להחיל את הסכמי השומה על תקבולי עסקת MIS, שעה שמדובר בעסקה אחרת, שהסכמי השומה אינם נוגעים אליה", קבעה השופטת.

בהתאם, נקבע כי פרופ' ביצ'צ'ן וד"ר יעקובי ישלמו מס על תקבולי עסקת נובל בשיעור מס רווח ההון בשנות המס שהיו במחלוקת בתוספת 5% לכל שנה, בהתאם להסכמי השומה שנחתמו - ועסקת MIS תסווג כעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי. ד"ר כרמון נדרש לשלם מס על תקבולי עסקת נובל בשיעור מס רווח ההון בשנות המס הנדונות בערעור, בתוספת 7% לכל שנה.

משקל מוגבר להסכמים

"מדובר בפסיקה תקדימית אשר נותנת משקל מוגבר לחשיבותו של הסכם שומה ועל חשיבות ניסוחו", אומר עו"ד אפי אוחנה ממשרד דורון, טיקוצקי ושות', שייצג את המערער, ד"ר בן ציון כרמון.

עו''ד אפי אוחנה / צילום: סיגל סבן

לדבריו, "יש להשקיע בחשיבה יצירתית בניסוח הסכם השומה, הואיל ומניתוח פסק הדין עולה כי כל עוד לא חל שינוי משפטי או עובדתי שהיה ידוע במועד ההסכם, ולא הוצהר כי הסכם זה חל רק על שנים ספציפיות, אין מקום לשנות מההסכמות אליהן הגיעו הצדדים. בעת הגעה להסכם שומה יש להביא בחשבון גם הכנסות שיצמחו בשנים הבאות מאותו מקור הכנסה, ולדעת כי בהיעדר שינוי עובדתי או משפטי, ייתכן כי ההסכם שייחתם ישפיע על השנים הבאות".

לצד עו"ד אוחנה שייצג את ד"ר כרמון, עו"ד מיקי מיכאלוביץ' ממשרד עו"ד דרוקר ושות' ייצג את פרופ' ניצן ביצ'צ'ן ואת ד"ר יובל יעקובי.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם