גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפך של החברה הערבית: כך עלו היישובים בדירוג החברתי־כלכלי

השבוע פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את המדד החברתי־כלכלי של הרשויות המקומיות, בו נרשם זינוק של הרשויות הערביות ● גלובס בדק מהם הגורמים שהובילו לצמיחה המהירה ● ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית: "מקווה שלא יהפכו את תוכנית החומש"

מזרח ירושלים. צמיחה מפתיעה / צילום: רפי קוץ
מזרח ירושלים. צמיחה מפתיעה / צילום: רפי קוץ

בתוך המדד הכלכלי־חברתי של הרשויות שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), מסתתר שינוי משמעותי בכל הקשור לחברה הערבית. למרות שהעיריות והרשויות הערביות נמצאות דרך קבע באשכולות הנמוכים, במדד האחרון כמעט 20 מתוך 67 מהרשויות הערביות עלו בדירוגן.

בירת העוני: כך הידרדרה ירושלים לתחתית הסולם החברתי-כלכלי בישראל | ניתוח

לפי המדד, סכנין, באקה אל־גרביה, דיר חנא, דיר אל־אסד, כפר ברה ודבורייה עלו מאשכול שלוש לארבע. בעליית המדרגה בין אשכול ארבע לחמש נמצאות בין השאר, טירה, כפר קרע, ג'וליס, כפר יאסיף, פקיעין, ג'ת ורשויות נוספות. העלייה בולטת בעיקר ברשויות הדרוזיות, אף יותר מהערביות, ולעומתן הרשויות של החברה הבדואית בדרום לא רשמו שינוי משמעותי, והן נותרו בתחתית הדירוג.

שיעור התעסוקה של הנשים קפץ

כדי להבין את מהות השינוי וסיבותיו, צריך להבין ראשית מה המדד בכלל בודק. לפי הלמ"ס, מדובר בנתוני ההרכב הדמוגרפי, מספר נפשות במשפחה, נתוני השכלה, השלמת בגרויות, ממוצע שנות לימוד, לימודים אקדמיים, נתוני תעסוקה ושכר ועוד.

אחד מהנתונים הבולטים ביותר בשינוי שעברה החברה הערבית הוא העלייה בשיעור הסטודנטים שלומדים באקדמיה. לפי נתוני חברת נאס, המייעצת ומנתחת את נתונים בחברה הערבית בישראל, שיעור הסטודנטים הערבים שלומדים לימודי תואר ראשון מכלל הסטודנטים בישראל עלה מ־13% ב־2010 לכ־20% ב־2020.

יתרה מכך, בתואר השני הנתון הוכפל בעשור האחרון מ־7.4% ל־14.6%, ובלימודי דוקטורט הוא עלה מ־5.2% ל־7.2%. קפיצה מרשימה יש גם בלימודי תעודה - כלומר לימודים לעבודה במקצועות כמו הוראה - מ־19% ב־2010 ליותר מ־30% ב־2020. יש לציין שהנתונים הללו לא כוללים את הסטודנטים הלומדים בחו"ל, שמספרם גבוה למדי בפני עצמו.

אחת המשמעויות של העלייה בשיעור האקדמאים היא עלייה ברמת השכר בחברה הערבית. עלאא גנטוס, יועץ כלכלי של ועד ראשי הרשויות הערביות, אומר כי הנתונים מוכיחים שמתרחשים תהליכים שמצמצמים את הפערים בחברה הערבית ביחס ליהודית. "המהלכים של הממשלות האחרונות הביאו לשיפור ברמת החיים בחלק מהישובים. רמת ההשכלה עולה, שיעור השתתפות הנשים בשוק העבודה גם הוא, וזה מעלה את כל המדדים, למשל נסיעות לחו"ל, רכישת מכוניות ועוד".

 

עוד טוען גנטוס כי השינוי העיקרי הבולט לעין הוא בשני נושאים: החינוך ותעסוקת נשים. "אלה המדדים ששינו את התמונה. תעסוקת הנשים הביאה לעלייה ברמות השכר וברמת החיים של כל משפחה, ובמקביל גם לירידה בשיעור הילודה - נתון שממשיך לרדת, להוציא בקרב האוכלוסייה הבדואית בנגב".

ואכן, נתוני הילודה בחברה הערבית ירדו באופן דרמטי - שיעור הפריון של אישה מוסלמית צנח מ־4.7 ילדים לאישה בשנת 1995 ל־3.16 בשנת 2020. בקרב הנשים הנוצריות, השיעור ירד מ־2.69 ל־1.76. בהתאם, נרשמה עלייה בשיעור נשים בנות 25־64 שעובדות: בעוד שב־2010 הוא עמד על 27%, כיום הוא ניצב על 36.4%.

"יחד עם זאת, אנחנו עדיין בתחתית הסולם, וזה לא מעיד עדיין על שינוי ממשי", סבור גנטוס. הוא חושש שהעלייה תוביל להקטנת מענקי האיזון ממשרד הפנים: "מדובר בעשרות מיליוני שקלים שיופחתו מתקציבי הרשויות, וזה משמעותי". בהקשר הזה, נציין ששרת הפנים היוצאת איילת שקד החלה בתהליך כדי למנוע את צמצום המענקים, ואף הציעה מענקים לרשויות המשתפרות.

הצמיחה המפתיעה במזרח ירושלים

אחד מהנתונים המעניינים שפרסמה הלמ"ס, נוגע דווקא לאוכלוסייה הערבית שחיה בירושלים - העיר שירדה במדד לעשירון השני במדרג הכלכלי־חברתי. דווקא השכונות במזרח העיר במגמת עלייה, ומצבן טוב יותר מכמה וכמה מהשכונות החרדיות בעיר. אחת הסיבות לכך היא ירידה בילודה לרמה של שלושה ילדים בממוצע במשפחה, לעומת שיעור כפול בחברה החרדית.

סיבה נוספת היא עלייה גם ברמת ההשכלה ככלל וההשכלה הגבוהה במיוחד גם בקרב ערביי מזרחי ירושלים. אולם, יש לציין כי קבוצה זו לא נכללת בתוכנית החומש לשיפור המצב של הערבית בישראל, והתייחסות אליה במסגרת תוכניות נפרדות.

ב־2018 נקבעה תוכנית חומש בהיקף של יותר משני מיליארד שקל עבור ערביי מזרח ירושלים, שבעקבותיה נרשם גידול של 34% במספר הנבחנים בבגרות ישראלית בשנת 2020. לפי עיריית ירושלים, היקף תוכנית החומש החדשה, שתחל בשנת 2024, יהיה כפול מקודמו. העירייה מסתמכת על דברי השר לענייני ירושלים היוצא, זאב אלקין, אך הכל תלוי בזהות השר החדש.

"נתניהו מכיר בחשיבות קידום החברה הערבית"

ברקע הקמת הממשלה החדשה, גובר החשש בקרב רשויות בחברה הערבית שהתוכניות שהובטחו להן על ידי הממשלה היוצאת - יבוטלו, בעיקר בגלל התבטאויות של חברי הכנסת מהימין. אולם, בניגוד לרבים בחברה הערבית, גנטוס סבור שהממשלה החדשה לא תבטל לחלוטין את התוכניות שכבר קודמו, אך צופה שחלק מהשרים יערימו קשיים במימושן. "ברור לנו שמה שהיה לא ימשיך להיות", הוא אומר. "אני מקווה ששרי הממשלה לא יהפכו החלטות ויבינו שתוכניות החומש היא Win Win לכל אזרחי המדינה ולא רק לחברה הערבית".

לדבריו, נתניהו הוא זה שיזם את תוכנית החומש הקודמת, והוא מכיר בחשיבות של קידום האוכלוסייה. ואכן, בשנת 2015, ראש הממשלה המיועד היה מי שקידם את תוכנית 922 לחברה הערבית. בין היתר, התוכנית נועדה לפתח את התשתיות בחברה הערבית ובעיקר לחזק את הרשויות המקומיות.

גם איימן סיף, לשעבר ראש הרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית והממונה על יישום תוכנית 922, סבור שפעולות הממשלות הקודמות הן אלו שסייעו לשיפור הנתונים בחברה הערבית. "מגמת העלייה בלימודים האקדמיים גברה במחצית השנייה של העשור, מה שעשוי לרמז על השפעתה של תוכנית זו", הוא אומר.

טענה דומה ניתן למצוא בדבריו של חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי וחברתי בחברה הערבית והממונה על יישום תוכנית החומש שגיבשה הממשלה היוצאת (תוכנית 550). טואפרה משוכנע שתוכנית 922 תרמה באופן משמעותי לשיפור המצב הסוציו־אקונומי בחברה הערבית. לדבריו: "השיפור המוצג מהנתונים של 20 יישובי החברה הערבית במחקר הלמ"ס משקפת את הפוטנציאל של תוכנית החומש הנוכחית, בפרט שעברה שינויים והתאמות כתוצאה מלמידה והפקת לקחים שנעשתה מקודמתה. הנתונים מראים שההשקעה הממשלתית משתלמת ומחזירה את עצמה כבר בטווח קצר".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים