גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפך של החברה הערבית: כך עלו היישובים בדירוג החברתי־כלכלי

השבוע פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את המדד החברתי־כלכלי של הרשויות המקומיות, בו נרשם זינוק של הרשויות הערביות ● גלובס בדק מהם הגורמים שהובילו לצמיחה המהירה ● ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית: "מקווה שלא יהפכו את תוכנית החומש"

מזרח ירושלים. צמיחה מפתיעה / צילום: רפי קוץ
מזרח ירושלים. צמיחה מפתיעה / צילום: רפי קוץ

בתוך המדד הכלכלי־חברתי של הרשויות שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), מסתתר שינוי משמעותי בכל הקשור לחברה הערבית. למרות שהעיריות והרשויות הערביות נמצאות דרך קבע באשכולות הנמוכים, במדד האחרון כמעט 20 מתוך 67 מהרשויות הערביות עלו בדירוגן.

בירת העוני: כך הידרדרה ירושלים לתחתית הסולם החברתי-כלכלי בישראל | ניתוח

לפי המדד, סכנין, באקה אל־גרביה, דיר חנא, דיר אל־אסד, כפר ברה ודבורייה עלו מאשכול שלוש לארבע. בעליית המדרגה בין אשכול ארבע לחמש נמצאות בין השאר, טירה, כפר קרע, ג'וליס, כפר יאסיף, פקיעין, ג'ת ורשויות נוספות. העלייה בולטת בעיקר ברשויות הדרוזיות, אף יותר מהערביות, ולעומתן הרשויות של החברה הבדואית בדרום לא רשמו שינוי משמעותי, והן נותרו בתחתית הדירוג.

שיעור התעסוקה של הנשים קפץ

כדי להבין את מהות השינוי וסיבותיו, צריך להבין ראשית מה המדד בכלל בודק. לפי הלמ"ס, מדובר בנתוני ההרכב הדמוגרפי, מספר נפשות במשפחה, נתוני השכלה, השלמת בגרויות, ממוצע שנות לימוד, לימודים אקדמיים, נתוני תעסוקה ושכר ועוד.

אחד מהנתונים הבולטים ביותר בשינוי שעברה החברה הערבית הוא העלייה בשיעור הסטודנטים שלומדים באקדמיה. לפי נתוני חברת נאס, המייעצת ומנתחת את נתונים בחברה הערבית בישראל, שיעור הסטודנטים הערבים שלומדים לימודי תואר ראשון מכלל הסטודנטים בישראל עלה מ־13% ב־2010 לכ־20% ב־2020.

יתרה מכך, בתואר השני הנתון הוכפל בעשור האחרון מ־7.4% ל־14.6%, ובלימודי דוקטורט הוא עלה מ־5.2% ל־7.2%. קפיצה מרשימה יש גם בלימודי תעודה - כלומר לימודים לעבודה במקצועות כמו הוראה - מ־19% ב־2010 ליותר מ־30% ב־2020. יש לציין שהנתונים הללו לא כוללים את הסטודנטים הלומדים בחו"ל, שמספרם גבוה למדי בפני עצמו.

אחת המשמעויות של העלייה בשיעור האקדמאים היא עלייה ברמת השכר בחברה הערבית. עלאא גנטוס, יועץ כלכלי של ועד ראשי הרשויות הערביות, אומר כי הנתונים מוכיחים שמתרחשים תהליכים שמצמצמים את הפערים בחברה הערבית ביחס ליהודית. "המהלכים של הממשלות האחרונות הביאו לשיפור ברמת החיים בחלק מהישובים. רמת ההשכלה עולה, שיעור השתתפות הנשים בשוק העבודה גם הוא, וזה מעלה את כל המדדים, למשל נסיעות לחו"ל, רכישת מכוניות ועוד".

 

עוד טוען גנטוס כי השינוי העיקרי הבולט לעין הוא בשני נושאים: החינוך ותעסוקת נשים. "אלה המדדים ששינו את התמונה. תעסוקת הנשים הביאה לעלייה ברמות השכר וברמת החיים של כל משפחה, ובמקביל גם לירידה בשיעור הילודה - נתון שממשיך לרדת, להוציא בקרב האוכלוסייה הבדואית בנגב".

ואכן, נתוני הילודה בחברה הערבית ירדו באופן דרמטי - שיעור הפריון של אישה מוסלמית צנח מ־4.7 ילדים לאישה בשנת 1995 ל־3.16 בשנת 2020. בקרב הנשים הנוצריות, השיעור ירד מ־2.69 ל־1.76. בהתאם, נרשמה עלייה בשיעור נשים בנות 25־64 שעובדות: בעוד שב־2010 הוא עמד על 27%, כיום הוא ניצב על 36.4%.

"יחד עם זאת, אנחנו עדיין בתחתית הסולם, וזה לא מעיד עדיין על שינוי ממשי", סבור גנטוס. הוא חושש שהעלייה תוביל להקטנת מענקי האיזון ממשרד הפנים: "מדובר בעשרות מיליוני שקלים שיופחתו מתקציבי הרשויות, וזה משמעותי". בהקשר הזה, נציין ששרת הפנים היוצאת איילת שקד החלה בתהליך כדי למנוע את צמצום המענקים, ואף הציעה מענקים לרשויות המשתפרות.

הצמיחה המפתיעה במזרח ירושלים

אחד מהנתונים המעניינים שפרסמה הלמ"ס, נוגע דווקא לאוכלוסייה הערבית שחיה בירושלים - העיר שירדה במדד לעשירון השני במדרג הכלכלי־חברתי. דווקא השכונות במזרח העיר במגמת עלייה, ומצבן טוב יותר מכמה וכמה מהשכונות החרדיות בעיר. אחת הסיבות לכך היא ירידה בילודה לרמה של שלושה ילדים בממוצע במשפחה, לעומת שיעור כפול בחברה החרדית.

סיבה נוספת היא עלייה גם ברמת ההשכלה ככלל וההשכלה הגבוהה במיוחד גם בקרב ערביי מזרחי ירושלים. אולם, יש לציין כי קבוצה זו לא נכללת בתוכנית החומש לשיפור המצב של הערבית בישראל, והתייחסות אליה במסגרת תוכניות נפרדות.

ב־2018 נקבעה תוכנית חומש בהיקף של יותר משני מיליארד שקל עבור ערביי מזרח ירושלים, שבעקבותיה נרשם גידול של 34% במספר הנבחנים בבגרות ישראלית בשנת 2020. לפי עיריית ירושלים, היקף תוכנית החומש החדשה, שתחל בשנת 2024, יהיה כפול מקודמו. העירייה מסתמכת על דברי השר לענייני ירושלים היוצא, זאב אלקין, אך הכל תלוי בזהות השר החדש.

"נתניהו מכיר בחשיבות קידום החברה הערבית"

ברקע הקמת הממשלה החדשה, גובר החשש בקרב רשויות בחברה הערבית שהתוכניות שהובטחו להן על ידי הממשלה היוצאת - יבוטלו, בעיקר בגלל התבטאויות של חברי הכנסת מהימין. אולם, בניגוד לרבים בחברה הערבית, גנטוס סבור שהממשלה החדשה לא תבטל לחלוטין את התוכניות שכבר קודמו, אך צופה שחלק מהשרים יערימו קשיים במימושן. "ברור לנו שמה שהיה לא ימשיך להיות", הוא אומר. "אני מקווה ששרי הממשלה לא יהפכו החלטות ויבינו שתוכניות החומש היא Win Win לכל אזרחי המדינה ולא רק לחברה הערבית".

לדבריו, נתניהו הוא זה שיזם את תוכנית החומש הקודמת, והוא מכיר בחשיבות של קידום האוכלוסייה. ואכן, בשנת 2015, ראש הממשלה המיועד היה מי שקידם את תוכנית 922 לחברה הערבית. בין היתר, התוכנית נועדה לפתח את התשתיות בחברה הערבית ובעיקר לחזק את הרשויות המקומיות.

גם איימן סיף, לשעבר ראש הרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית והממונה על יישום תוכנית 922, סבור שפעולות הממשלות הקודמות הן אלו שסייעו לשיפור הנתונים בחברה הערבית. "מגמת העלייה בלימודים האקדמיים גברה במחצית השנייה של העשור, מה שעשוי לרמז על השפעתה של תוכנית זו", הוא אומר.

טענה דומה ניתן למצוא בדבריו של חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי וחברתי בחברה הערבית והממונה על יישום תוכנית החומש שגיבשה הממשלה היוצאת (תוכנית 550). טואפרה משוכנע שתוכנית 922 תרמה באופן משמעותי לשיפור המצב הסוציו־אקונומי בחברה הערבית. לדבריו: "השיפור המוצג מהנתונים של 20 יישובי החברה הערבית במחקר הלמ"ס משקפת את הפוטנציאל של תוכנית החומש הנוכחית, בפרט שעברה שינויים והתאמות כתוצאה מלמידה והפקת לקחים שנעשתה מקודמתה. הנתונים מראים שההשקעה הממשלתית משתלמת ומחזירה את עצמה כבר בטווח קצר".

עוד כתבות

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● השרה מירי רגב הנחתה את גורמי המקצוע במשרדה שלא לקיים דיונים ולא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לרה"מ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500