גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת פיטורים של כאלף עובדים בנהריה: מפעל טכנולוגיית להבים, לשעבר של משפחת ורטהיימר – ייסגר

8 שנים אחרי שנמכר לחברת Pratt & Whitney, מפעל טכנולוגיית להבים צפוי להיסגר ב-2024 ● אלף עובדים קיבלו על כך הודעה היום ● המנכ"ל: "המפעל צובר הפסדים משמעותיים" ● בהסתדרות הודיעו כי בכוונתם להכריז על סכסוך עבודה בעקבות הפיטורים המתוכננים ● חשיפת גלובס

בניין טכנולוגיית להבים בנהריה / צילום: בר - אל
בניין טכנולוגיית להבים בנהריה / צילום: בר - אל

מכה קשה לתעסוקה בצפון הארץ בכלל ובעיר נהריה בפרט. לאחר יותר מ־50 שנות פעילות, ייסגר מפעל טכנולוגיית להבים (BTL) בנהריה, וכ־900 עובדים יפוטרו. החברה עוסקת בייצור להבי מנועי סילון, ושייכת כיום לחברת "פראט אנד וויטני" (Pratt & Whitney) האמריקאית. לחברה יש שלושה מפעלים בישראל, בנהריה ובתפן.

במכתב ששלח מנכ"ל טכנולוגיית להבים, איגור קרפובינסקי, לעובדי החברה, הוא כתב כי "במשך עשרות שנים מהווה טכנולוגיית להבים לרבים מאיתנו - מנהלים ועובדים כאחד - לא רק מקור פרנסה, אלא אף מקור גאווה ובית. לצערנו, מזה תקופה ארוכה שהמפעל צובר הפסדים משמעותיים שהולכים וגדלים. תהליכי הייצור הקיימים כיום בטכנולוגיית להבים אינם מאפשרים לעמוד בפריון באופן שתהיה לו היתכנות כלכלית, כשברקע, ירידה בביקוש ללהבי קומפרסור".

פיטורי הענק בנהריה: הסיכוי למצוא קונה למפעל הוא אפסי | פרשנות
הערים שבהן התשואות על השקעות נדל"ן הכי גבוהות, ואיפה כדאי להיזהר | בדיקת גלובס
יזמי הטכנולוגיה הישראלים בוול סטריט איבדו השנה מיליארדים. אלו ה"שיאנים" 

לפיכך, עודכנו העובדים שפראט אנד וויטני החליטה על סיום פעילות ייצור להבי הקומפרסור בישראל, בתהליך שיושלם במהלך 2025. כתוצאה מכך, בשנים 2024־2025 יפוטרו מרבית העובדים, כ־900 במספר. במכתב לעובדים כתב המנכ"ל קרפובינסקי כי בחברה מבינים את משמעות ההודעה ואת החשש לעתיד התעסוקתי של העובדים, והבטיח לסייע ככל שניתן.

מנגד, שני מפעלים אחרים של החברה שבהם מועסקים כיום יותר מ־350 עובדים, מפעל IBR שבו מיוצרים להבים בטכנולוגיה שונה, ומפעל לייצור להבי טורבינה הממוקם בתפן - ימשיכו את פעילותם. מפראט אנד וויטני נמסר כי הכוונה היא להרחיב את הפעילות במפעל IBR.

בשנים האחרונות השקיעו טכנולוגיית להבים מאמצים לשימור יכולת הייצור ולשיפור תהליכי הייצור, אך כעת הנהלת פראט אנד וויטני הגיעה למסקנה כי בטכנולוגיה הקיימת אין היתכנות כלכלית והיא הגיעה למיצוי - דבר שמחייב מבחינתם את סגירת המפעל.

מטכנולוגיית להבים נמסר כי במהלך 2023 פעילות ייצור להבי הקומפרסור תימשך כרגיל. תהליך הסגירה, כאמור, יחל ב־2024 ויסתיים ב־2025. החברה הודיעה לוועד העובדים ולהסתדרות על ההחלטה, והיא תנהל איתם מו"מ בנוגע לתנאי העובדים. העובדים במפעל שייסגר מאוגדים בחוזה קיבוצי.

קרן הריט לבורסה: "הנכס המושכר לא יושפע"

חשיפת גלובס על תוכנית הפיטורים של להבים הובילה לטלטלה במניות קרן הריט מניבים. מניות הקרן, המשקיעה בנכסים בתחומי התעשייה, הלוגיסטיקה, המשרדים והמסחר בארץ, צללו ביותר מ־9%, בשעות הצהריים של יום ראשון. זאת, משום שלחברה כמה נכסים שקשורים במפעל. בקרן הריט מיהרו להגיב בבורסה, ולציין כי הנכס שהיא משכירה ללהבים לא צפוי להיות מושפע, צעד שצמצם את הנפילה במניה לירידה של 5.7% - חצי שעה לאחר הודעת ההרגעה.

מניבים המנוהלת על ידי עופר אברם, היא קרן ריט שבה מושקעים גופים מוסדיים רבים. הקרן צפויה לסכם את השנה עם הכנסות מדמי שכירות נטו (NOI) שינועו בין 147 ל־150 מיליון שקל, עלייה של 31% עד 34% ביחס ל־NOI אשתקד. כאמור, לקרן יש כמה נכסים שקשורים במפעל, העיקרי הוא "קמפוס להבים", שממוקם באזור התעשייה בתפן. הקמפוס המשתרע על פני 80 דונמים, כולל תשעה מבנים - ומושכר עד ליוני 2029.

במניבים מיהרו להגיב לפרסום של גלובס, וציינו כי טכנולוגיית להבים (שהינה חברה בת של פראט אנד וויטני, חלק מתאגיד ריית'יאון), הינה לקוח מהותי של מניבים. אותה חברה "קיבלה החלטה על סגירת חלק מפעילותה בישראל בעיקר במפעל בנהריה, במהלך 2025".

בקרן הריט הבהירו כי בשיחה שהתקיימה עם נציגי טכנולוגית להבים, נמסר לקרן הריט, כי "בכוונתה של טכנולוגית להבים לעמוד בכל התחייבויותיה על פי הסכמי השכירות שהינם כאמור בתוקף עד ליום 30 ביוני 2029, וכן כי סגירת הפעילות שדווחה על ידי טכנולוגית להבים, מתייחסת בעיקר לפעילותה במתחם בנהריה".

ההסתדרות: "לא ננהל מו"מ על סגירת המפעל"

בהסתדרות הודיעו כי בכוונתם להכריז על סכסוך עבודה. יו"ר מרחב גליל מערבי בהסתדרות, אשר שמואלי, מסר: "הנהלת המפעל הודיעה לעובדים על רצונה של החברה האם פראט אנד וויטני לסגור את המפעל בנהריה לגמרי ולצמצם את פעילות המפעל בתפן, במהלך השנים 2024־2025, ולפטר 900 מתוך כ־1,400 עובדות ועובדים. בעקבות כך, הודעתי להנהלה, יחד עם ועד העובדים - כי ההסתדרות לא תנהל מו"מ על סגירת המפעל, אלא תפעל לשימור פעילות המפעל החשוב, המספק פרנסה לעובדים בצפון. המטרה שלנו היא שהחברה תמצא רוכש חלופי שיפעיל את המפעל כעסק חי".

שמואלי הוסיף שההסתדרות תפעל גם מול משרדי הממשלה בעניין זה. יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד אמר כי "לא נאפשר פיטורים המוניים במחי יד ובמחי מכתב שנשלח כך באמצע יום עבודה, לעובדים". בעבר היה במפעל סכסוך עבודה, כשנה לאחר מכירתו לפראט אנד וויטני. העובדים טענו באותה עת כי לא קיבלו תוספות שכר במשך כמה שנים, וכי חלקם מקבלים משכורת מינימום.

מפעל שהוקם לטובת סיוע לחיל האוויר

את המפעל בנהריה, שנקרא בעבר "להבי ישקר", הקים סטף ורטהיימר על רקע האמברגו שהטילה צרפת על ישראל לאחר מלחמת ששת הימים, אשר הותיר את מטוסי המיראז' של חיל האוויר הישראלי ללא להבים למנועי הסילון. בשנות התשעים של המאה הקודמת הרחיבה החברה את פעילותה גם לחו"ל, וכאמור ב־2014 נמכרה לפראט אנדי וויטני.

עוד קודם לכן, משפחת ורטהיימר הפכה לאחת העשירות בישראל, בעקבות מכירת אימפריית התעשייה ישקר, שהוקמה כמפעל משפחתי קטן בנהריה בשנות ה־50 של המאה הקודמת, ובחלוף השנים הפכה לאחת החברות המובילות בעולם בייצור כלי חיתוך ממתכת קשה. מניות ישקר נמכרו בשני שלבים לידי ברקשייר הת'וואיי - חברת ההשקעות של וורן באפט. ב־2006 רכשה ברקשייר הת'וואי 80% מהחברה תמורת 4 מיליארד דולר, ושבע שנים לאחר מכן רכשה את ה־20% הנותרים תמורת כ־2 מיליארד דולר.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים