גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך פרסומאים: הבינה המלאכותית מאיימת על המקצועות היצירתיים

הציורים החמודים של DALL-E הם רק ההתחלה: יישומי AI שמייצרים תכנים מקוריים עשויים לשנות את העולם העכשווי ● תוך כמה שנים הם יוכלו לפתח תרופות, להמציא תסריטים, לייצר משחקים שלמים ואולי אפילו לכתוב טורים לעיתון - ויש בכך לא מעט פוטנציאל לצד סיכונים

תמונה ש-DALL-E יצר מתוך ההגדרה Artificial intelligence and an artist draw together with an galaxy in the background, in a Baroque style / צילום: DALL-E
תמונה ש-DALL-E יצר מתוך ההגדרה Artificial intelligence and an artist draw together with an galaxy in the background, in a Baroque style / צילום: DALL-E

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה  

בשבוע האחרון השיקה OpenAI - מהחברות המובילות בעולם בתחום עיבוד השפה הטבעי (NLP) ומי שהביאה לעולם רק לפני מספר חודשים את מנוע הבינה המלאכותית שיודע לייצר תמונות - שירות נוסף בשם DALL‪-E2 ChatGPT

בין הפיזי לדיגיטלי: החסמים המרכזיים של המטאוורס בעידן הנוכחי 
מטאוורס זה לא רק פייסבוק: כשהעולם האמיתי יתערבב עם העולם הווירטואלי 
המרוץ לעולם החדש: מי החברות שיובילו את כניסת המטאוורס לחיינו?

מדובר בסוג של צ'אט בוט מאוד מתקדם, שממחיש את העידן החדש שאליו אנחנו נכנסים, ושאותו אני מכנה עידן ה־Generative AI (בינה מלאכותית יצרנית).

מהפכה רב־תחומית

לפני שנצלול, נסביר מהי בינה מלאכותית יצרנית. בגדול, מדובר בתת־תחום בתוך עולם הבינה המלאכותית, והוא כולל יישומי AI שמייצרים תכנים בעצמם (בהתבסס על דוגמאות ומידע שעליהם הם התאמנו). כך, לדוגמה, המנוע של DALL‪-E2 מייצר תמונות לפי בקשה על בסיס מיליארדי תמונות שעליהן הוא אומן, כלומר הוא מייצר תמונה חדשה שלא הייתה קיימת (מכאן התואר "יצרני", כי הוא מייצר).

באותו אופן, הכלי החדש ChatGPT לא עונה לשאלה מתוך בנק תשובות מוכנות מראש, או מרדד תשובה כתובה לעיקרי הדברים, אלא ממש כותב את הדבר על בסיס ניתוח מידע שהוא למד. במילים אחרות, גם הוא מייצר תוכן מקורי שלא היה קיים לפני כן.

הבשורה האמיתית היא שהדבר הזה עומד לשנות את העולם. למה? כי מהרגע שהבינה המלאכותית הגיעה לרמות שהיא יודעת לייצר תוכן שלא היה קיים לפני כן, ועוד בצורה איכותית ומדויקת - כמות האפשרויות שנפתחת היא אינסופית.

זה מתחיל מבוטים שידעו לייצר תמונות ועיצובים כמו DALL‪-E 2 וממשיך בעוזר וירטואלי אמיתי ויעיל (לא כמו סירי ואלקסה, שעם כל הכבוד, הן נחמדות מינוס) שילמד אותנו דברים שאנחנו רוצים ללמוד, יספק לנו רעיונות, יכתוב עבורנו תכנים וכדומה.

בהמשך נראה כלי AI יצרני שיודעים לייצר תרופות חדשות, לכתוב תסריטים לסרטים וסדרות, לייצר סרטוני וידאו ואנימציות, אפילו משחקים שלמים, לכתוב קוד ואולי, רק אולי, אפילו טורים לעיתון (מי יודע, אולי אפילו את הטור הזה כתב בעצם AI יצרני, ואני לא מספר לכם?!).

אני יודע שבאינטואיציה, כשאתם קוראים את זה, אתם נזכרים באיזה בוט גרוע שהתכתבתם איתו בשירות לקוחות של חברה מסוימת, או שדיברתם איתו במוקד טלפוני בינוני של חברה אחרת - אבל זה לא המצב. מה שקורה בשנה האחרונה עם OpenAI ועם חברות אחרות בתחום כמו AI21LABS הישראלית, Stable Defussion, Jasper ואחרות זו לא פחות ממהפכה.

למכונה יש רגשות?

כמו בהרבה מהפכות טכנולוגיות בעבר, גם כאן אנחנו רואים הרבה עבודה של הרבה שנים, שמתכנסת יחסית מהר למוצרים שמערערים את כל מה שחשבנו והערכנו שאפשרי לפני כן. וזו רק ההתחלה.

רוצים להבין עד כמה זה מטורף? שאלתי את ChatGPT מה יהיה העתיד של מקצוע הקופירייטינג בעידן של AI יצרני. התשובה שקיבלתי: "העתיד של קופירייטינג בעידן ה־AI היצרני יהיה ככל הנראה שילוב של שיתוף־פעולה אנושי ושל מכונות.

"אלגוריתמי בינה מלאכותית יוכלו ליצור קופי באיכות גבוהה מאוד, מהר יותר ובצורה יעילה יותר מבני אדם, אך עדיין יהיה צורך בבני אדם כדי לספק קלט יצירתי ובקרת איכות. זה כנראה יוביל להזדמנויות עבודה חדשות לקופירייטרים המיומנים בעבודה עם כלים וטכנולוגיות AI".

במילים אחרות, ה־AI אומר לנו בעדינות להתחיל למצוא עבודה חלופית. וזו רק דוגמה לעשרות שיחות שלי עם ChatGPT בימים האחרונים.

הדבר הזה מערער את אמות הסיפין של כל־כך הרבה תחומים ומקצועות, שקשה אפילו למנות. קחו למשל מעצבי משחקים, שהיום צריכים לחשוב על הסצנות והרעיונות, אבל מחר אולי היכולת החשובה ביותר שהם יידרשו אליה היא להזין למכונה את הדרישות הנכונות, ולאפיין למנוע ה־AI היצרני מה הם מצפים לקבל. כנ"ל תסריטאים, מעצבים, כותבי תוכן, אנשי SEO (קידום אתרים), יוצרים, משוררים, סופרים, מהנדסי תרופות, אדריכלים ועוד ועוד.

כמובן שיש עוד כברת דרך לעבור, וכמובן שהקדמה הזו מביאה איתה גם סיכונים ומורכבויות. למשל, בנוגע לזכויות יוצרים, אם מודל מסוים של NLP שמתמחה ביצירת תמונות כמו DALL‪-E2 התאמן על מיליארדי תמונות, וביניהן תמונות שמעצב מסוים יצר, איך הגיוני שהמודל הזה מייצר משהו חדש, ואותו מעצב שעל בסיסו המודל התאמן לא מקבל כלום (כנ"ל בכל מודל אחר, והיחס לבעלים של מידע שעל בסיסו המודל התאמן).

מורכבות נוספת היא ביחסי אדם־מכונה. ההגעה לרמות כאלה של ייצור תוכן מטשטשת עוד יותר את הגבול בין אדם למכונה, ומעלה עוד ועוד תהיות בנוגע ליכולת של מכונות להיות בעלות רגשות או מחשבה עצמאית. לא מזמן פורסם שמהנדס מגוגל טען כי מנוע הבינה המלאכותית של החברה LaMDA הוא בעל רגשות. האומנם? אין ספק שככל שה־AI היצרני יתפתח, עוד יישומים יצאו לאוויר העולם, כך ששאלות כאלה יצופו שוב ושוב.

ולשאלת השאלות: מה עושים בעידן כזה? האם זה אומר שאין טעם ללמוד כלום ושה־AI היצרני והבינה המלאכותית בכלל יחליפו את כולנו? התשובה היא כנראה שלא, לפחות לא בטווח הנראה לעין. אבל זה כן אומר שכמעט כל בעל מקצוע באשר הוא צריך לפתח מודעות לנושא, ולהיות פתוח לשלב בעבודה גם כלים של AI יצרני.

חשוב גם ללמוד לאורך הדרך איך ניתן למקסם כלים כאלה כדי לעשות את העבודה בצורה טובה ויעילה יותר, ומצד שני, להעמיק כמה שיותר בתפיסות מולטידיציפלינריות. כלומר, ככל שעובד, ולא משנה כמעט באיזה תחום הוא, מביא איתו ערך מוסף של חיבור בין עולמות, הסקה, חשיבה יצירתית וכדומה - כך המרחק בינו לבין מה ש־AI יידע לעשות בעשורים הקרובים ילך ויתרחב.

קפיצה למטאוורס

אי־אפשר לסיים בלי מילה על המטאוורס. יכולות כמו אלה שאנחנו רואים מ־OpenAI ומתחרותיה הן בעיני עוד סימן לכך שהמטאוורס, שרבים מדמיינים אותו כבר כשלושה עשורים, מתקרב מאוד. המשמעות של מטאוורס, בין היתר, היא ממשק חדש לגמרי בין אדם לאינטרנט, חוויה הרבה יותר אישית, וככזו, היוזר ירגיש שהאינטרנט כולו נתפר סביבו.

העובדה שבינה מלאכותית יצרנית יכולה ליצור תכנים מקוריים, ובמהירות שיא, חשובה מאוד לחוויה כזו - ומקדמת אותה צעד אחד קדימה.

כנראה שעוד עשור מהיום, כשתשחקו בבית במשחק מחשב או תיכנסו לסדרה או סרט בסטרימינג, תעשו את זה ממשקפי VR. הסדרה או הסרט יתאימו את עצמם אליכם, כולל השחקנים (המראה שלהם, הקולות, הכול בעצם), הסצנות והתסריט.

זה נכון גם לגבי התכנים שתראו ברחוב כשתסתכלו על המציאות דרך משקפי AR, המידע שתקבלו במשקפי ה־AR בזמן שתיתקלו במישהו, וכן הלאה, והכול באדיבות ה-AI היצרני. בקיצור, לא יהיה משעמם.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי