גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך פרסומאים: הבינה המלאכותית מאיימת על המקצועות היצירתיים

הציורים החמודים של DALL-E הם רק ההתחלה: יישומי AI שמייצרים תכנים מקוריים עשויים לשנות את העולם העכשווי ● תוך כמה שנים הם יוכלו לפתח תרופות, להמציא תסריטים, לייצר משחקים שלמים ואולי אפילו לכתוב טורים לעיתון - ויש בכך לא מעט פוטנציאל לצד סיכונים

תמונה ש-DALL-E יצר מתוך ההגדרה Artificial intelligence and an artist draw together with an galaxy in the background, in a Baroque style / צילום: DALL-E
תמונה ש-DALL-E יצר מתוך ההגדרה Artificial intelligence and an artist draw together with an galaxy in the background, in a Baroque style / צילום: DALL-E

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה  

בשבוע האחרון השיקה OpenAI - מהחברות המובילות בעולם בתחום עיבוד השפה הטבעי (NLP) ומי שהביאה לעולם רק לפני מספר חודשים את מנוע הבינה המלאכותית שיודע לייצר תמונות - שירות נוסף בשם DALL‪-E2 ChatGPT

בין הפיזי לדיגיטלי: החסמים המרכזיים של המטאוורס בעידן הנוכחי 
מטאוורס זה לא רק פייסבוק: כשהעולם האמיתי יתערבב עם העולם הווירטואלי 
המרוץ לעולם החדש: מי החברות שיובילו את כניסת המטאוורס לחיינו?

מדובר בסוג של צ'אט בוט מאוד מתקדם, שממחיש את העידן החדש שאליו אנחנו נכנסים, ושאותו אני מכנה עידן ה־Generative AI (בינה מלאכותית יצרנית).

מהפכה רב־תחומית

לפני שנצלול, נסביר מהי בינה מלאכותית יצרנית. בגדול, מדובר בתת־תחום בתוך עולם הבינה המלאכותית, והוא כולל יישומי AI שמייצרים תכנים בעצמם (בהתבסס על דוגמאות ומידע שעליהם הם התאמנו). כך, לדוגמה, המנוע של DALL‪-E2 מייצר תמונות לפי בקשה על בסיס מיליארדי תמונות שעליהן הוא אומן, כלומר הוא מייצר תמונה חדשה שלא הייתה קיימת (מכאן התואר "יצרני", כי הוא מייצר).

באותו אופן, הכלי החדש ChatGPT לא עונה לשאלה מתוך בנק תשובות מוכנות מראש, או מרדד תשובה כתובה לעיקרי הדברים, אלא ממש כותב את הדבר על בסיס ניתוח מידע שהוא למד. במילים אחרות, גם הוא מייצר תוכן מקורי שלא היה קיים לפני כן.

הבשורה האמיתית היא שהדבר הזה עומד לשנות את העולם. למה? כי מהרגע שהבינה המלאכותית הגיעה לרמות שהיא יודעת לייצר תוכן שלא היה קיים לפני כן, ועוד בצורה איכותית ומדויקת - כמות האפשרויות שנפתחת היא אינסופית.

זה מתחיל מבוטים שידעו לייצר תמונות ועיצובים כמו DALL‪-E 2 וממשיך בעוזר וירטואלי אמיתי ויעיל (לא כמו סירי ואלקסה, שעם כל הכבוד, הן נחמדות מינוס) שילמד אותנו דברים שאנחנו רוצים ללמוד, יספק לנו רעיונות, יכתוב עבורנו תכנים וכדומה.

בהמשך נראה כלי AI יצרני שיודעים לייצר תרופות חדשות, לכתוב תסריטים לסרטים וסדרות, לייצר סרטוני וידאו ואנימציות, אפילו משחקים שלמים, לכתוב קוד ואולי, רק אולי, אפילו טורים לעיתון (מי יודע, אולי אפילו את הטור הזה כתב בעצם AI יצרני, ואני לא מספר לכם?!).

אני יודע שבאינטואיציה, כשאתם קוראים את זה, אתם נזכרים באיזה בוט גרוע שהתכתבתם איתו בשירות לקוחות של חברה מסוימת, או שדיברתם איתו במוקד טלפוני בינוני של חברה אחרת - אבל זה לא המצב. מה שקורה בשנה האחרונה עם OpenAI ועם חברות אחרות בתחום כמו AI21LABS הישראלית, Stable Defussion, Jasper ואחרות זו לא פחות ממהפכה.

למכונה יש רגשות?

כמו בהרבה מהפכות טכנולוגיות בעבר, גם כאן אנחנו רואים הרבה עבודה של הרבה שנים, שמתכנסת יחסית מהר למוצרים שמערערים את כל מה שחשבנו והערכנו שאפשרי לפני כן. וזו רק ההתחלה.

רוצים להבין עד כמה זה מטורף? שאלתי את ChatGPT מה יהיה העתיד של מקצוע הקופירייטינג בעידן של AI יצרני. התשובה שקיבלתי: "העתיד של קופירייטינג בעידן ה־AI היצרני יהיה ככל הנראה שילוב של שיתוף־פעולה אנושי ושל מכונות.

"אלגוריתמי בינה מלאכותית יוכלו ליצור קופי באיכות גבוהה מאוד, מהר יותר ובצורה יעילה יותר מבני אדם, אך עדיין יהיה צורך בבני אדם כדי לספק קלט יצירתי ובקרת איכות. זה כנראה יוביל להזדמנויות עבודה חדשות לקופירייטרים המיומנים בעבודה עם כלים וטכנולוגיות AI".

במילים אחרות, ה־AI אומר לנו בעדינות להתחיל למצוא עבודה חלופית. וזו רק דוגמה לעשרות שיחות שלי עם ChatGPT בימים האחרונים.

הדבר הזה מערער את אמות הסיפין של כל־כך הרבה תחומים ומקצועות, שקשה אפילו למנות. קחו למשל מעצבי משחקים, שהיום צריכים לחשוב על הסצנות והרעיונות, אבל מחר אולי היכולת החשובה ביותר שהם יידרשו אליה היא להזין למכונה את הדרישות הנכונות, ולאפיין למנוע ה־AI היצרני מה הם מצפים לקבל. כנ"ל תסריטאים, מעצבים, כותבי תוכן, אנשי SEO (קידום אתרים), יוצרים, משוררים, סופרים, מהנדסי תרופות, אדריכלים ועוד ועוד.

כמובן שיש עוד כברת דרך לעבור, וכמובן שהקדמה הזו מביאה איתה גם סיכונים ומורכבויות. למשל, בנוגע לזכויות יוצרים, אם מודל מסוים של NLP שמתמחה ביצירת תמונות כמו DALL‪-E2 התאמן על מיליארדי תמונות, וביניהן תמונות שמעצב מסוים יצר, איך הגיוני שהמודל הזה מייצר משהו חדש, ואותו מעצב שעל בסיסו המודל התאמן לא מקבל כלום (כנ"ל בכל מודל אחר, והיחס לבעלים של מידע שעל בסיסו המודל התאמן).

מורכבות נוספת היא ביחסי אדם־מכונה. ההגעה לרמות כאלה של ייצור תוכן מטשטשת עוד יותר את הגבול בין אדם למכונה, ומעלה עוד ועוד תהיות בנוגע ליכולת של מכונות להיות בעלות רגשות או מחשבה עצמאית. לא מזמן פורסם שמהנדס מגוגל טען כי מנוע הבינה המלאכותית של החברה LaMDA הוא בעל רגשות. האומנם? אין ספק שככל שה־AI היצרני יתפתח, עוד יישומים יצאו לאוויר העולם, כך ששאלות כאלה יצופו שוב ושוב.

ולשאלת השאלות: מה עושים בעידן כזה? האם זה אומר שאין טעם ללמוד כלום ושה־AI היצרני והבינה המלאכותית בכלל יחליפו את כולנו? התשובה היא כנראה שלא, לפחות לא בטווח הנראה לעין. אבל זה כן אומר שכמעט כל בעל מקצוע באשר הוא צריך לפתח מודעות לנושא, ולהיות פתוח לשלב בעבודה גם כלים של AI יצרני.

חשוב גם ללמוד לאורך הדרך איך ניתן למקסם כלים כאלה כדי לעשות את העבודה בצורה טובה ויעילה יותר, ומצד שני, להעמיק כמה שיותר בתפיסות מולטידיציפלינריות. כלומר, ככל שעובד, ולא משנה כמעט באיזה תחום הוא, מביא איתו ערך מוסף של חיבור בין עולמות, הסקה, חשיבה יצירתית וכדומה - כך המרחק בינו לבין מה ש־AI יידע לעשות בעשורים הקרובים ילך ויתרחב.

קפיצה למטאוורס

אי־אפשר לסיים בלי מילה על המטאוורס. יכולות כמו אלה שאנחנו רואים מ־OpenAI ומתחרותיה הן בעיני עוד סימן לכך שהמטאוורס, שרבים מדמיינים אותו כבר כשלושה עשורים, מתקרב מאוד. המשמעות של מטאוורס, בין היתר, היא ממשק חדש לגמרי בין אדם לאינטרנט, חוויה הרבה יותר אישית, וככזו, היוזר ירגיש שהאינטרנט כולו נתפר סביבו.

העובדה שבינה מלאכותית יצרנית יכולה ליצור תכנים מקוריים, ובמהירות שיא, חשובה מאוד לחוויה כזו - ומקדמת אותה צעד אחד קדימה.

כנראה שעוד עשור מהיום, כשתשחקו בבית במשחק מחשב או תיכנסו לסדרה או סרט בסטרימינג, תעשו את זה ממשקפי VR. הסדרה או הסרט יתאימו את עצמם אליכם, כולל השחקנים (המראה שלהם, הקולות, הכול בעצם), הסצנות והתסריט.

זה נכון גם לגבי התכנים שתראו ברחוב כשתסתכלו על המציאות דרך משקפי AR, המידע שתקבלו במשקפי ה־AR בזמן שתיתקלו במישהו, וכן הלאה, והכול באדיבות ה-AI היצרני. בקיצור, לא יהיה משעמם.

עוד כתבות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה