גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תתבייש לך, אדוני השגריר: על המבוכה שגרם שגריר ישראל בהודו

הבמאי הישראלי נדב לפיד ישב בראש חבר השופטים בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בגואה, ומתח ביקורת חריפה על סרט הודי בשם 'תיקי קשמיר'. תגובת שגריר ישראל לדבריו עברה כל גבול ● היחסים עם הודו לא מחייבים את נציגי ישראל לשרת את סדר היום של הימין הלאומני

הבמאי נדב לפיד (שלישי משמאל) בטקס נעילת פסטיבל הסרטים בגואה, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press
הבמאי נדב לפיד (שלישי משמאל) בטקס נעילת פסטיבל הסרטים בגואה, בשבוע שעבר / צילום: Associated Press

התפרצותם הלא-מבוקרת והלא-מבוגרת של הדיפלומטים הישראליים בהודו כלפי הבמאי נדב לפיד הזכירה לי את התנהגותו הנפסדת של קונסול ישראלי במומבאיי (אז עדיין בומביי), לפני 40 שנה.

ישראל לא הייתה רצויה אז בהודו. הקונסול היה הנציג הרשמי היחיד של ישראל בכל תת היבשת. הודו הייתה אחת המנהיגות הבולטות ביותר של תנועת המדינות הבלתי מזדהות. מפלגת השלטון שלה נהנתה מתמיכה מסיבית של מיעוטים, בייחוד מוסלמים. היא נזהרה בכבודם, והיא שמרה אמונים לאבן-הפינה של הרפובליקה ההודית: חוקה חילונית. זאת אומרת, בעוד שפקיסטן הוקמה ב-1947 בשביל המוסלמים, הודו לא ראתה את עצמה כמדינת-לאום-דת הינדואית. היא היתה מדינת כל תושביה.

הקונסול הישראלי העניק ראיון לביטאון לא חשוב של האופוזיציה הימנית ההינדואית הקיצונית, מתנגדת חריפה של הממשלה החילונית סוציאליסטית. האופוזיציה הייתה קטנה עד גיחוך, ללא ייצוג בפרלמנט, עם השפעה מוגבלת. הקונסול היה צריך לדעת שהוא משחק באש, כאשר קרא בראיון לבני דת ההינדו לעמוד על המשמר מפני מזימות המוסלמים (הם מנו אז 80 מיליון, מאז מספרם הוכפל). חמתה של ראש הממשלה אינדירה גאנדהי בערה בה להשחית. היא גירשה את הקונסול בבושת פנים, ולא הרשתה לישראל להחליף אותו.

שותפות צבאית ואסטרטגית

עברו הרבה מאוד שנים, הלוא כן. האופוזיציה הימנית המיקרוסקופית של 1982 שולטת בהודו ללא מצרים. הדמוקרטיה ההודית פוחתת והולכת. מערכה מתנהלת נגד אופייה החילוני של הודו, ופעילי מפלגת השלטון מעודדים התנכלויות גלויות וסמויות למוסלמים ולנוצרים. ב-2019, הממשלה המרכזית פירקה את קשמיר, המדינה היחידה של הודו (מתוך 29) שבה היה רוב מוסלמי.

יחסי ישראל עם הודו עברו שינויים עצומי-ממדים. התפתחה שותפות צבאית ואסטרטגית כה חשובה, עד שאפשר להגיד עליה שהיא שנייה רק ליחסי ישראל-ארה"ב. אגב, הודו עושה מה שטוב להודו. יש לה יחסים קרובים מאוד גם עם איראן, והיא מפגינה אדישות יוצאת דופן לייסוריה של אוקראינה תמורת נפט רוסי זול.

חוץ מזה שממשלת הודו והדיפלומטיה שלה אינן מעוררות הערצה (לא אצלי), האינטרס הישראלי בטיפוח היחסים הוא ברור. כתבתי די הרבה בשנים האחרונות על חשיבות היחסים האלה, וגם התבוננתי בהם מקרוב במהלך ארבע שנות מגוריי בהודו.

אבל התנהגותם של הדיפלומטים הישראלים בהודו, השגריר נאור גילון והקונסול הכללי במומבאיי קובי שושני, מילאה אותי תדהמה ובושה. אני מרשה לעצמי להשתמש במלים שבהן השתמש השגריר עצמו. הוא צייץ לעומת נדב לפיד "תתבייש לך".

לפיד ישב בראש חבר מושבעים בפסטיבל סרטים בינלאומי בגואה, שאליו ההודים שלחו סרט שנוי מאוד במחלוקת, ששמו 'תיקי קשמיר'. הסרט עסק בתלאות הטרגיות כשלעצמן של המיעוט ההינדואי בקשמיר. לפיד ביקר את הסרט הזה בחריפות. בהחלט ייתכן שהוא הרחיק לכת, אף כי הוא דיבר על דעת רוב השופטים. לשון המעטה מועילה לפעמים יותר מאוסף של סימני קריאה. אבל הוא נטל חירות אמנותית, וזה בדיוק מה ששופט בפסטיבל סרטים נדרש לעשות.

התנפלות השגריר והקונסול על האמן הישראלי נועדה לרצות את הימין הלאומני ההודי. היא נכתבה באנגלית, הופצה על ידי משרד החוץ, והועתקה בחשובים שבעיתוני הודו. השגריר התלונן שלפיד חשף את הדיפלומטים הישראליים לסכנה. עיתון הודי אחד לגלג, "הישראלים לא פחדו מאידי אמין, אבל הם מפחדים מכמה מסרי שטנה במדיה החברתית".

את מי מייצגים הדיפלומטים של ישראל בחו"ל? כמובן, את הממשלה שמינתה אותם. אבל האין הם צריכים לייצג גם את הקהילה הרחבה של ארצם ואת ערכיה? ואם חופש הבעה ויצירה הוא אחד הערכים, האין הדיפלומט חייב לייצג גם אותו? לא במובן של הסכמה עם דעות, אלא במובן של הגנה חד משמעית על הזכות לבטא אותן.

התקפות הודיות על נדב לפיד, כולל תלונה פלילית נגדו במשטרת גואה, הן ביטוי של האוירה הכללית בהודו. בשנים האחרונות מתרחש בה תהליך של הפללת מחשבה חופשית ושל השתקת ביקורת.

קשה להבין מה חלף במוחם של הדיפלומטים הישראלים כשהחליטו לתת ידם להתקפות האלה. השגריר גילון הסביר שהוא מצייץ את גינוייו ללפיד באנגלית, לא בעברית, כדי שהודו כולה תראה מה הוא חושב על הבמאי הפוחז. הוא לא גינה שחקן קולנוע הודי, שהשווה את הביקורת על 'תיקי קשמיר' להכחשת השואה.

הגיבור ההודי מברלין

גילון גם אינו מגנה את הפופולריות רבת השנים של 'מיין קאמפף' בהודו, החוזר ומודפס במהדורות חדשות, באנגלית ובהינדית, וניתן לרכישה בדוכני ספרים במרכז דלהי. הוא לא גינה את האנדרטה שממשלת הודו הציבה בקיץ ללוחם חרות הודי, צ'אנדרה בוס, שבילה את מלחמת העולם השנייה בברלין הנאצית, חזה בגירוש היהודים למחנות ההשמדה, והצטלם בחברת היינריך הימלר.

ישראל מעולם לא התעניינה ברצינות בזכויות אדם בארצות שבהן היא מיוצגת. היא ממהרת להתלונן על אנטישמיות, אבל לא על הנסיבות שיוצרות אותה. לא אכפת לה אם ידידיה ובעלי בריתה הם אנשים, שהשקפות עולמם מעמידות אותם בקרבה רעיונית ומוסרית אל חממות של גזענות. גם אם ישראל רואה את עצמה נאלצת לבקש את ידידותן של ממשלות כאלה, שום דבר אינו מחייב אותה לפעול לטובת סדר יומן הפנימי ונגד חרויותיהם של אזרחיה שלה.

השגריר גילון והקונסול שושני צריכים לזכור שאזרחי ישראל הם המשלמים את שכרם, לא משרד הפנים ההודי.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות