גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבע חברות מגבונים שפרחו בימי הסגרים איבדו 2.5 מיליארד שקל משוויין

מניותיהן של ארבע חברות הפועלות בענף הבדים הלא ארוגים נסקו לפני כשנתיים על רקע ביקושים מוגברים למוצרי ההיגיינה שהן מייצרות ● השינוי המהיר בטעמי הציבור והמשקיעים הוביל לירידה חדה ברווחיהן ובשוויין, כשמעל כולן מרחפת עננת הצרות של עלבד

מפעל ייצור, חברת עלבד / צילום: איל יצהר
מפעל ייצור, חברת עלבד / צילום: איל יצהר

רוב הציבור רוצה וודאי להדחיק את ימי הסגרים והריחוק החברתי שנכפו עליו שלאחר פרוץ מגפת הקורונה, אך עבור ארבע חברות בורסאיות העוסקות בעיקר בייצור בדים לא ארוגים מדובר היה בתקופה של שגשוג חסר תקדים עקב הצורך המוגבר במוצרי חיטוי שהפך לאחד מסממני התקופה.

מה מגלות מאה שנים של מחקר על קריסות בשוק המניות
בכיר בחברת תעסוקה עולמית: "בשוק גלובלי קל לגייס טאלנטים ולחסוך כסף" | ראיון
●  הכנסות הריבית ומחזורי הגיהוץ זינקו, אז למה ישראכרט מפטרת מאות עובדים? 

כך, לאחר תקופה של דשדוש, משבר הקורונה ייצר הזדמנות עסקית יוצאת דופן לעסקיהן של ארבע חברות הבדים הלא ארוגים הנסחרות בת"א (עלבד , ספאנטק , אבגול  ושלא"ג ) והוביל אותן לסכם את 2020 כשנת פעילות מצוינת - עם תוצאות כספיות מרשימות.

כל זאת בזכות הביקושים האדירים שנרשמו בעקבות התפשטות המגפה למגבונים, למסיכות ולמוצרי רפואה והיגיינה שונים שהן מייצרות, או מספקות עבורם חומרי גלם. הללו סייעו לחברות להקפיץ באופן חד את הרווחיות של אותם מוצרים, שבלטה ביחס לשיפור מתון יותר בשורת ההכנסות.

מניותיהן של החברות הללו נסקו בשנת 2020 במאות אחוזים על רקע פעילות ייצור ומכירה מוגברת והערכות המשקיעים לפיהן הביקושים למוצריהן צפויים להימשך. בשיאן נסחרו ארבע החברות לפי שווי מצרפי של קרוב ל־4 מיליארד שקל.

אלא ששנתיים וחצי בלבד לאחר פרוץ המגפה, איבדו ארבע החברות הללו כ־2.5 מיליארד שקל משוויין - והן נסחרות כיום בשליש מערכן המצרפי בשיא. זאת על רקע התפוגגות הביקושים והירידה החדה ברווחיהן, שציננו את התלהבות המשקיעים.

אחת מאותן חברות, עלבד שבשליטת מושב משואות יצחק, אף רושמת הפסדים כבדים במיוחד ואינה עומדת באמות המידה הפיננסיות לגופים המלווים. מניית החברה צנחה מהשיא בכ־90% ושווייה עומד כיום על כ־100 מיליון שקל - לעומת מיליארד שקל בשיא.

 

עלבד מייצרת מגבונים לחים ומוצרי היגיינה נשית. ספאנטק, שבשליטת ניסן תעשיות, מייצרת חומרי גלם לתעשיית המגבונים. אבגול (בשליטת אינדורמה התאילנדית) מייצרות מגוון של מוצרים ובהם מתחום ההיגיינה לרבות חיתולים ומגבונים וגם בתחום הרפואי ואילו שלא"ג (שבשליטת קיבוץ שמיר) מייצרת בדים לא ארוגים כחומרי גלם לענפים שונים.

כאמור, בזמן התפרצות הקורונה, נוצר ביקוש עצום למוצרי החברות הללו, מה שהוביל אותן להגביר את כושר הייצור שלהן ולהעלות מחירים, באופן שהקפיץ את רווחיהן את בשנת 2020.

 

אלא שלאחר שוך הבהלה מהמגפה, ההכנסות ובעיקר הרווח דעכו. שתיים מיצרניות הבדים, אבגול ושלא"ג, עדיין מדווחות על רווחים נאים אך כאלה שמהווים ירידה של עשרות אחוזים ביחס לתקופה המקבילה לפני שנתיים.

אבגול רשמה בחודשים ינואר־ספטמבר השנה רווח נקי של 79 מיליון שקל ואילו שלא"ג רוויחה 27 מיליון שקל, ירידה של 34% ו־40% בהתאמה ביחס לתקופה המקבילה ב־2020.

מפעל הייצור של אבגול בדימונה / צילום: בני צור

בספאנטק ועלבד המצב גרוע יותר ובסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה, הן הציגו הפסדים של 11 מיליון שקל ו־88 מיליון שקל בהתאמה. זאת מול רווחים של 56 מיליון שקל ו־88 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2020.

עלבד: מחיקות, הפסדים ומנכ"ל חדש

המקרה של עלבד הוא ללא ספק העגום מבחינה עסקית ביחס לחברות האחרות. חלק גדול מהצרות שפקדו את החברה משקפות את המגמה הכללית בענף. עלבד הגדילה משמעותית את כושר הייצור שלה בתחום המגבונים על רקע פרוץ המגפה ועם דעיכתה, התקשתה להמשיך ולגלגל את הוצאותיה הגדלות על לקוחותיה בשל הירידה בביקושים. במקביל, עיכובים בשרשרת האספקה בעולם שהזניקו את מחירי התובלה והעלו את מחירי חומרי הגלם שצורכת החברה.

לאלו נוספו במקרה של עלבד גם התקשרות כושלת עם מפיץ בארה"ב שפשט רגל, שפנה מוקדם יותר השנה לביהמ"ש להליכי פשיטת רגל, מה שהוביל את החברה להפרשה מצטברת של 32 מיליון דולר בגין נפילתו של אותן מפיץ - בגין ירידת ערך מלאי, עלויות השמדת מלאי וחובות של המפיץ ושל ספקי המשנה שלו.

בדוחות הכספיים לסיכום הרבעון השלישי, מפנים רואי החשבון של עלבד ל"מצבה הפיננסי של החברה וצפי לאי עמידה באמות מידה פיננסיות". בתום תשעת החודשים הראשונים של השנה, צמחו אומנם ההכנסות של עלבד ל־1.1 מיליארד שקל לעומת התקופה המקבילה אשתקד, עלייה שהושפעה בין היתר מרכישת פעילות בתחום המגבונים בספרד.

 

לצד הצמיחה בהכנסות, צלל הרווח התפעולי של החברה ב־88% ל־12 מיליון שקל בלבד, כאמור בשל התייקרות חומרי הגלם ועלוית התובלה, שחיקה ברווחית מגזר המגבונים באירופה ובישראל ורישום ירידת ערך בגין הפעילות בארה"ב. הוצאות חד־פעמיות של 79 מיליון שקל בגין המפיץ האמריקאי הובילו כאמור את החברה לסיים את התקופה בהפסד צורב של 88 מיליון שקל - אותו סכום שהרוויחה בתקופה המקבילה ב־2020.

"נקודת אור לאחר 'ניקוי האורוות' בחברה"

ההרעה בתוצאות עלבד הובילה לטלטלה בהנהלת החברה. יעקב חן מונה לאחרונה לתפקיד המנכ"ל במקום דן מסיקה (ששימש בתפקיד שבע שנים) וכעת מוביל רה־ארגון מקיף בחברה. בין היתר פנתה עלבד לבנקים ולגופים המממנים לקבל מכתבי ויתור (Waver) משום שהיא מפרה כאמור את אמות המידה הפיננסיות לאחר שנוצר לה גירעון בהון החוזר של 167 מיליון שקל. זו הפעם השנייה השנה שהיא נוקטת בצעד כזה, הפעם הקודמת היתה בחודש מרץ.

כמו כן, פתחה עלבד בביצוע פעולות לשיפור מצבה הכספי. היא מתכננת לבצע גיוס הון בדרך של הנפקת זכויות בסכום של 40-50 מיליון שקל, סכום שרובו הובטח והועבר לחברה בדרך של הלוואה המירה על ידי בעל השליטה, משואות יצחק. בנוסף, בוחנת עלבד מימוש של חלק מהנכסים שלה. במסגרת אותו מימוש היא השלימה עסקת מכירה וחכירה חוזרת של מקרקעין בארה"ב בתמורה לסך של כ־9.5 מיליון דולר ונמצאת במו"מ לעסקת מכירה ושכירות מחדש של חלק ממבנה שבבעלותה בישראל בתמורה לסך של כ־50 מיליון שקל.

בחברה מציינים כי יש כעת נקודות אור, לאחר "ניקוי האורוות" שביצעה. עלבד מתכננת "להסתער" על השוק האירופאי עם טכנולוגיה חדשה של בדים לא ארוגים שנשטפים במים, שאותם תתחיל לייצר בקו הייצור שלה בדימונה. בכוונתה להתרחב באירופה, שם יש לה פעילות עניפה כיום עם הבדים הנשטפים במחצית השנייה של השנה. לאחר ההפסדים הכבדים, מקווים בעלבד שהגיעו ל"תחתית", ומתכננים לפעול שם לפי תפיסה שפעילות שאינה מרוויחה, תיסגר.

עם פרסום התוצאות הכספיות לרבעון השלישי, אמר המנכ"ל הטרי של עלבד, יעקב חן כי "בהסתכלות קדימה, אנו מזהים התמתנות בעלויות הלוגיסטיקה ומעריכים כי על בסיס המחירים הנוכחיים, תוכל החברה לשפר את תוצאותיה בהמשך. הבחירה שלנו להתבסס על ייצור מקומי באירופה, בשלוש מדינות יעד מרכזיות, מוכיחה את עצמה במכירות ותמשיך לסייע לנו בניהול התפעול ובשמירה על רמות השירות הגבוהות ללקוחות".

עוד ציין כי "קו הבדים הנשטפים שלנו בדימונה, בו יושקעו כ־190 מיליון שקל, מתקדם היטב ועתיד להציב את עלבד בעמדת זינוק במענה לצרכי השוק האירופי, על רקע תנאי התקדמות הרגולציה באירופה בתחום הבדים הירוקים המגבילה שימוש בפלסטיק במגבונים".

***גילוי מלא: בשל טעות אנוש הנתון המספרי בכותרת בגרסה קודמת היה שגוי. הטעות תוקנה.

עוד כתבות

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון