גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבע חברות מגבונים שפרחו בימי הסגרים איבדו 2.5 מיליארד שקל משוויין

מניותיהן של ארבע חברות הפועלות בענף הבדים הלא ארוגים נסקו לפני כשנתיים על רקע ביקושים מוגברים למוצרי ההיגיינה שהן מייצרות ● השינוי המהיר בטעמי הציבור והמשקיעים הוביל לירידה חדה ברווחיהן ובשוויין, כשמעל כולן מרחפת עננת הצרות של עלבד

מפעל ייצור, חברת עלבד / צילום: איל יצהר
מפעל ייצור, חברת עלבד / צילום: איל יצהר

רוב הציבור רוצה וודאי להדחיק את ימי הסגרים והריחוק החברתי שנכפו עליו שלאחר פרוץ מגפת הקורונה, אך עבור ארבע חברות בורסאיות העוסקות בעיקר בייצור בדים לא ארוגים מדובר היה בתקופה של שגשוג חסר תקדים עקב הצורך המוגבר במוצרי חיטוי שהפך לאחד מסממני התקופה.

מה מגלות מאה שנים של מחקר על קריסות בשוק המניות
בכיר בחברת תעסוקה עולמית: "בשוק גלובלי קל לגייס טאלנטים ולחסוך כסף" | ראיון
●  הכנסות הריבית ומחזורי הגיהוץ זינקו, אז למה ישראכרט מפטרת מאות עובדים? 

כך, לאחר תקופה של דשדוש, משבר הקורונה ייצר הזדמנות עסקית יוצאת דופן לעסקיהן של ארבע חברות הבדים הלא ארוגים הנסחרות בת"א (עלבד , ספאנטק , אבגול  ושלא"ג ) והוביל אותן לסכם את 2020 כשנת פעילות מצוינת - עם תוצאות כספיות מרשימות.

כל זאת בזכות הביקושים האדירים שנרשמו בעקבות התפשטות המגפה למגבונים, למסיכות ולמוצרי רפואה והיגיינה שונים שהן מייצרות, או מספקות עבורם חומרי גלם. הללו סייעו לחברות להקפיץ באופן חד את הרווחיות של אותם מוצרים, שבלטה ביחס לשיפור מתון יותר בשורת ההכנסות.

מניותיהן של החברות הללו נסקו בשנת 2020 במאות אחוזים על רקע פעילות ייצור ומכירה מוגברת והערכות המשקיעים לפיהן הביקושים למוצריהן צפויים להימשך. בשיאן נסחרו ארבע החברות לפי שווי מצרפי של קרוב ל־4 מיליארד שקל.

אלא ששנתיים וחצי בלבד לאחר פרוץ המגפה, איבדו ארבע החברות הללו כ־2.5 מיליארד שקל משוויין - והן נסחרות כיום בשליש מערכן המצרפי בשיא. זאת על רקע התפוגגות הביקושים והירידה החדה ברווחיהן, שציננו את התלהבות המשקיעים.

אחת מאותן חברות, עלבד שבשליטת מושב משואות יצחק, אף רושמת הפסדים כבדים במיוחד ואינה עומדת באמות המידה הפיננסיות לגופים המלווים. מניית החברה צנחה מהשיא בכ־90% ושווייה עומד כיום על כ־100 מיליון שקל - לעומת מיליארד שקל בשיא.

 

עלבד מייצרת מגבונים לחים ומוצרי היגיינה נשית. ספאנטק, שבשליטת ניסן תעשיות, מייצרת חומרי גלם לתעשיית המגבונים. אבגול (בשליטת אינדורמה התאילנדית) מייצרות מגוון של מוצרים ובהם מתחום ההיגיינה לרבות חיתולים ומגבונים וגם בתחום הרפואי ואילו שלא"ג (שבשליטת קיבוץ שמיר) מייצרת בדים לא ארוגים כחומרי גלם לענפים שונים.

כאמור, בזמן התפרצות הקורונה, נוצר ביקוש עצום למוצרי החברות הללו, מה שהוביל אותן להגביר את כושר הייצור שלהן ולהעלות מחירים, באופן שהקפיץ את רווחיהן את בשנת 2020.

 

אלא שלאחר שוך הבהלה מהמגפה, ההכנסות ובעיקר הרווח דעכו. שתיים מיצרניות הבדים, אבגול ושלא"ג, עדיין מדווחות על רווחים נאים אך כאלה שמהווים ירידה של עשרות אחוזים ביחס לתקופה המקבילה לפני שנתיים.

אבגול רשמה בחודשים ינואר־ספטמבר השנה רווח נקי של 79 מיליון שקל ואילו שלא"ג רוויחה 27 מיליון שקל, ירידה של 34% ו־40% בהתאמה ביחס לתקופה המקבילה ב־2020.

מפעל הייצור של אבגול בדימונה / צילום: בני צור

בספאנטק ועלבד המצב גרוע יותר ובסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה, הן הציגו הפסדים של 11 מיליון שקל ו־88 מיליון שקל בהתאמה. זאת מול רווחים של 56 מיליון שקל ו־88 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2020.

עלבד: מחיקות, הפסדים ומנכ"ל חדש

המקרה של עלבד הוא ללא ספק העגום מבחינה עסקית ביחס לחברות האחרות. חלק גדול מהצרות שפקדו את החברה משקפות את המגמה הכללית בענף. עלבד הגדילה משמעותית את כושר הייצור שלה בתחום המגבונים על רקע פרוץ המגפה ועם דעיכתה, התקשתה להמשיך ולגלגל את הוצאותיה הגדלות על לקוחותיה בשל הירידה בביקושים. במקביל, עיכובים בשרשרת האספקה בעולם שהזניקו את מחירי התובלה והעלו את מחירי חומרי הגלם שצורכת החברה.

לאלו נוספו במקרה של עלבד גם התקשרות כושלת עם מפיץ בארה"ב שפשט רגל, שפנה מוקדם יותר השנה לביהמ"ש להליכי פשיטת רגל, מה שהוביל את החברה להפרשה מצטברת של 32 מיליון דולר בגין נפילתו של אותן מפיץ - בגין ירידת ערך מלאי, עלויות השמדת מלאי וחובות של המפיץ ושל ספקי המשנה שלו.

בדוחות הכספיים לסיכום הרבעון השלישי, מפנים רואי החשבון של עלבד ל"מצבה הפיננסי של החברה וצפי לאי עמידה באמות מידה פיננסיות". בתום תשעת החודשים הראשונים של השנה, צמחו אומנם ההכנסות של עלבד ל־1.1 מיליארד שקל לעומת התקופה המקבילה אשתקד, עלייה שהושפעה בין היתר מרכישת פעילות בתחום המגבונים בספרד.

 

לצד הצמיחה בהכנסות, צלל הרווח התפעולי של החברה ב־88% ל־12 מיליון שקל בלבד, כאמור בשל התייקרות חומרי הגלם ועלוית התובלה, שחיקה ברווחית מגזר המגבונים באירופה ובישראל ורישום ירידת ערך בגין הפעילות בארה"ב. הוצאות חד־פעמיות של 79 מיליון שקל בגין המפיץ האמריקאי הובילו כאמור את החברה לסיים את התקופה בהפסד צורב של 88 מיליון שקל - אותו סכום שהרוויחה בתקופה המקבילה ב־2020.

"נקודת אור לאחר 'ניקוי האורוות' בחברה"

ההרעה בתוצאות עלבד הובילה לטלטלה בהנהלת החברה. יעקב חן מונה לאחרונה לתפקיד המנכ"ל במקום דן מסיקה (ששימש בתפקיד שבע שנים) וכעת מוביל רה־ארגון מקיף בחברה. בין היתר פנתה עלבד לבנקים ולגופים המממנים לקבל מכתבי ויתור (Waver) משום שהיא מפרה כאמור את אמות המידה הפיננסיות לאחר שנוצר לה גירעון בהון החוזר של 167 מיליון שקל. זו הפעם השנייה השנה שהיא נוקטת בצעד כזה, הפעם הקודמת היתה בחודש מרץ.

כמו כן, פתחה עלבד בביצוע פעולות לשיפור מצבה הכספי. היא מתכננת לבצע גיוס הון בדרך של הנפקת זכויות בסכום של 40-50 מיליון שקל, סכום שרובו הובטח והועבר לחברה בדרך של הלוואה המירה על ידי בעל השליטה, משואות יצחק. בנוסף, בוחנת עלבד מימוש של חלק מהנכסים שלה. במסגרת אותו מימוש היא השלימה עסקת מכירה וחכירה חוזרת של מקרקעין בארה"ב בתמורה לסך של כ־9.5 מיליון דולר ונמצאת במו"מ לעסקת מכירה ושכירות מחדש של חלק ממבנה שבבעלותה בישראל בתמורה לסך של כ־50 מיליון שקל.

בחברה מציינים כי יש כעת נקודות אור, לאחר "ניקוי האורוות" שביצעה. עלבד מתכננת "להסתער" על השוק האירופאי עם טכנולוגיה חדשה של בדים לא ארוגים שנשטפים במים, שאותם תתחיל לייצר בקו הייצור שלה בדימונה. בכוונתה להתרחב באירופה, שם יש לה פעילות עניפה כיום עם הבדים הנשטפים במחצית השנייה של השנה. לאחר ההפסדים הכבדים, מקווים בעלבד שהגיעו ל"תחתית", ומתכננים לפעול שם לפי תפיסה שפעילות שאינה מרוויחה, תיסגר.

עם פרסום התוצאות הכספיות לרבעון השלישי, אמר המנכ"ל הטרי של עלבד, יעקב חן כי "בהסתכלות קדימה, אנו מזהים התמתנות בעלויות הלוגיסטיקה ומעריכים כי על בסיס המחירים הנוכחיים, תוכל החברה לשפר את תוצאותיה בהמשך. הבחירה שלנו להתבסס על ייצור מקומי באירופה, בשלוש מדינות יעד מרכזיות, מוכיחה את עצמה במכירות ותמשיך לסייע לנו בניהול התפעול ובשמירה על רמות השירות הגבוהות ללקוחות".

עוד ציין כי "קו הבדים הנשטפים שלנו בדימונה, בו יושקעו כ־190 מיליון שקל, מתקדם היטב ועתיד להציב את עלבד בעמדת זינוק במענה לצרכי השוק האירופי, על רקע תנאי התקדמות הרגולציה באירופה בתחום הבדים הירוקים המגבילה שימוש בפלסטיק במגבונים".

***גילוי מלא: בשל טעות אנוש הנתון המספרי בכותרת בגרסה קודמת היה שגוי. הטעות תוקנה.

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות