גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטוחי הרכב התייקרו ב-20%: באילו דגמים ואיך כדאי לבחור פוליסה

העלייה במספר התאונות והתייקרות החלפים הובילו את חברות הביטוח להפסדים של יותר ממיליארד שקל מתחילת השנה ● כתוצאה מכך צמצמו מבטחי המשנה את החשיפה לישראל ● על כל 1,000 שקל שגבו שילמו החברות 991 בגין תביעות רכב

פורד פוקוס. אחד הדגמים בהם המחיר זינק / צילום: יח''צ
פורד פוקוס. אחד הדגמים בהם המחיר זינק / צילום: יח''צ

דצמבר נחשב לחודש שבו חלק ניכר מהציבור הישראל מחדש את ביטוחי הרכב. כמעט לכל מי שעשה זאת בימים האחרונים חיכתה הפתעה: הביטוחים התייקרו במאות שקלים לעומת השנה שעברה. על פי נתוני סוכנות הביטוח הדיגיטלית Wobi, מתחילת השנה התייקר הביטוח הממוצע (חובה+מקיף) בכ-20%, ובהשוואה לנובמבר שעבר מדובר בפער של 23%.

התורים למכוניות לא מתקצרים: "מבטלים משלוחים בהתראה של יום" | ניתוח
מה ההשלכות של הפסקת עבודות התשתית בשבת, ומה עומד מאחורי סערת החשמל | ניתוח
האטה באשראי הבנקאי ואיום וירטואלי על רווחי הסלולר: תחזית S&P מעלות | ניתוח

כאשר בודקים רואים פערים גדולים בין דגמי הרכב השונים בכל הנוגע לייקור הביטוחים, כמו גם שונות בקצב העלייה במחיר; רכבים שעלות ביטוחם זינקה בחדות בחודשי השנה הראשונים אף הוזלו במקצת בחודש החולף, בעוד שמנגד, אלו שהתייקרותם הייתה מתונה יותר עד לאחרונה, רשמו זינוק חד בעלות.

כך לדוגמה, ביטוח הונדה ג'אז התייקר מול נובמבר 2021 בשיעור של כ-9%, השינוי הנמוך ביותר, אך בהשוואה לאוקטובר האחרון ההתייקרות עמדה על 2.3% בחודש אחד בלבד. מנגד, ביטוח מאזדה 3 זינק ביותר בכ-31% לעומת החודש המקביל אשתקד, אך בנובמבר לבדו נרשמה הוזלה של 1% בביטוח רכב זה.

 

דוגמה נוספת לדגם שהתייקר מאוד בחודש החולף הוא פורד פוקוס, שהביטוח שלו התייקר בנובמבר ב-5% כמעט לעומת אוקטובר. עם זאת, הוא עדיין שומר על התייקרות נמוכה בשנה האחרונה, ולמעשה שני רק להונדה ג'אז.

שני דגמי המיני הפופולאריים - קיה פיקנטו ויונדאי i10 עלו בשיעורים קטנים בחודש נובמבר, של 0.3% ו-0.4%, בהתאמה, אך בשנה האחרונה קפץ מחיר הביטוח שלהן בכ-24% כל אחת.

"הנתונים משקפים באופן ברור את עליית המחירים בעשרות החוזים בשנה החולפת ומדגיש את השונות הגדולה בין חברות הביטוח ודגמי הרכב השונים", אומר נדב שרייבמן, מנהל מחקר ואנליזה ב-WOBI. "ניתן להבחין בשונות גדולה מאוד בין חברות הביטוח, לאור העובדה שחלק מהחברות פעלו לשיפור התיק שלהן על ידי העלאת מחירים סלקטיבית כבר בסוף השנה הקודמת".

מה עומד מאחורי ההפסדים הכבדים?

חברות הביטוח סופגות הפסדים כבדים בענף ביטוחי הרכב זה מספר רבעונים, כשהקורונה שימשה כגורם מניע להגדלת ההפסדים. כפי שנכתב בגלובס, ברבעון הראשון של השנה לבדו עמדו ההפסדים על כ-800 מיליון שקל, מהם 500 מיליון שקל בביטוח רכב רכוש והיתר מביטוחי רכב חובה. מאז המשיך התחום להסב הפסדים אדירים, שבתום תשעת החודשים הראשונים של השנה כבר מגיעים לכ-1.3 מיליארד שקל.

מאחורי ההפסדים עומדות כמה סיבות. באשר להתייקרות ביטוחי הרכוש (מקיף+צד ג'), הסיבה הראשונה היא עליית מספר התאונות, שנובעת מהעלייה בתנועת המכוניות בכבישים, שאותה כולנו מרגישים היטב כשאנחנו עומדים בפקקים.

 

לצד זאת, עלות חלפי המכוניות התייקרה כתוצאה מהמשבר בשרשרת האספקה שהחל עם פרוץ הקורונה, והחריף כשהחלה המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. וכשאין חלפים גם שיעור הגניבות עולה.

אגב, לא רק בחלפים עדיין קיימים עיכובים אלא גם באספקת רכבים חדשים. כפי שנכתב השבוע בגלובס, אומנם צפוי צמצום בזמני האספקה, אך לפחות בשלב זה, יבואנים רבים של הדגמים הפופולריים בארץ ממשיכים לקבל מהיצרנים רק חלק קטן מההזמנות בפועל. לדוגמה, תאריך האספקה המשוער של סקודה אוקטביה חדשה הוא סביב יולי 2023.

שיח מתמיד מול הפיקוח להעלאת תעריפים

בהקשר לנושא התביעות, בשוק הביטוח יש גם המציינים שבתי המשפט החלו לאחרונה לפסוק סכומי פיצוי גבוהים משמעותית מבעבר, שגורמים אף הם לגידול בהפסדים.

על פי ניתוח של Wobi, בתחום הביטוח המקיף ניתן לציין כי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד העמיקו החברות את ההפסד החיתומי מ-49 מיליון שקל ל-326 מיליון שקל ברבעון השלישי השנה - כלומר החברות הפסידו 306 מיליון שקל יותר.

בראייה שנתית, ניכר כי החברות ספגו הפסד חיתומי של 1.19 מיליארד שקל, לעומת 52 מיליון שקל בשנה החולפת.

לצד זאת, חברות הביטוח ייקרו גם את ביטוחי החובה, לאחר שנאלצו להגדיל השנה באופן משמעותי את התשלומים שהן צריכות להעביר לקופות החולים מתוך הפרמיות שהן גובות מהמבוטחים בגין טיפול בנפגעי תאונות דרכים, המשולמים באמצעות חברת הביטוח הממשלתית קרנית. מדובר בתוספת של 3.33% שהתווספה בינואר, כאשר בחודש הבא, ינואר 2023, יעלה גם התעריף שמשלמות החברות לביטוח הלאומי בשל תביעות בגין תאונות דרכים.

כאן כפופות חברות הביטוח לתקרה נוקשה מצד רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, אשר מתירה להן תעריפי ספר בגובה של 90% לכל הפחות מתעריפי הפול. מכיוון שאישור כזה לא ניתן מצידה של רשות שוק ההון, מדובר בהפחתה בהנחות שניתנו עד עתה על ידיהן, אך החברות נמצאות בשיח מתמיד מול הפיקוח על הביטוח כדי לאפשר העלאה של תעריפי הספר, כך שבהחלט לא נאמרה עדיין המילה האחרונה.

העמיקו את ההפסד גם בביטוח החובה

מבחינת המאזן החיתומי שלהן, חברות ביטוחי הרכב העמיקו את ההפסד גם בתחום ביטוח החובה לעומת הרבעון השלישי אשתקד, בלא פחות מ-177 מיליון שקל, להפסד שעומד על 277 מיליון שקל ברבעון השלישי השנה.

"לחברות שמפסידות יש שתי דרכים לשיפור התיק הביטוחי", מסביר שרייבמן. "הראשונה היא העלאת הפרמיות והשנייה הקטנת הנזק הממוצע לתאונה. איך עושים זאת? אפשרות אחת היא ללכת בדרך של אחת מחברות הביטוח, ולהציב מחירוני מקסימום לחלקי חילוף אם המבטח לא יבצע את התיקון במוסך הסדר של החברה. כך מקטינים את עלות הנזק כי שולטים על ההוצאה. אפשרות שנייה היא להגדיל את ההשתתפות העצמית של המבוטח".

"מבטחי המשנה ממשיכים לצמצם חשיפה"

ההפסדים הללו לא נעלמו מעיניהם של מבטחי המשנה, אותן חברות ביטוח גלובליות אשר נוטלות על עצמן חלק מהסיכון בתמורה לפרמיות שמשלמות להן חברות הביטוח ה"רגילות".

"מבטחי המשנה ממשיכים בצמצום של החשיפה בענף ביטוח חובה, כאשר ירדו משיעור של 39% ל-29%. לאור זאת, קטן ההפסד המצטבר של מבטחי המשנה מ-934 מיליון שקל ל-462 מיליון שקל מתחילת הרבעון הראשון", מסביר שרייבמן.

חברות ביטוח המשנה צמצמו חשיפה לא רק בישראל אלא במזרח התיכון כולו. לגבי ישראל, צמצום החשיפה של אותם מבטחים כבר הביא להפסקת שיווק של סוג ביטוח אחר - ביטוחי הסיעוד הפרטיים, בעקבות הפסדים גדולים שהם ספגו בעיקר נוכח התארכות תוחלת החיים.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד