גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 שנים אחרי, רכישת שיכון ובינוי על ידי נתי סיידוף נראית הרבה פחות זוהרת

מתחילת השנה נפלה מניית שיכון ובינוי בכ־40%, בעיקר בשל עליית הריבית והאינפלציה אשר הגדילה את עלויות המימון של החברה הממונפת • כעת היא נדרשת לגיוס הון נוסף מהבעלים נתי סיידוף לצד הכנסת שותפים לפרויקטים שבהם היא זכתה

נתי סיידוף / צילום: איל יצהר
נתי סיידוף / צילום: איל יצהר

מניית ענקית התשתיות שיכון ובינוי מציגה השנה ביצועים חלשים במיוחד. מתחילת 2022 איבדה מניית החברה שבשליטת נתי סיידוף כ־40% מערכה והיא שנייה רק לחברת הביוטק אופקו ברשימת המניות הגרועות של מדד ת"א־35. הרחבת המבט לעבר רשימת המניות הכלולות במדד ת"א־125, תגלה שרק 10 מניות הכלולות בו הציגו ב־2022 תשואות גרועות יותר.

הפד מעדכן את התחזיות: הריבית תמשיך לעלות ותגיע ליותר מ-5%, האבטלה תטפס 
שתי דירות זהות, שתי הגרלות ופער של 40% במחיר | בדיקת גלובס 
עסקת הענק של אבו דאבי והפניקס: המספרים, המכשולים והמרוויחים הגדולים | ניתוח גלובס

קרוב למחצית מהירידה רשמה מניית שיכון ובינוי  בשלושת החודשים האחרונים, בהשפעת עליית הריבית והאינפלציה. אלו הגדילו את עליות המימון של החברה כמעט פי שניים, לרמה של 157 מיליון שקל ברבעון השלישי של השנה לעומת 85 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל אשתקד.

 

לקבוצת שיכון ובינוי הון עצמי של 4.7 מיליארד שקל, המהווה רק 19% מסך המאזן. סך ההתחייבויות של הקבוצה עמד בסוף ספטמבר השנה על 20.1 מיליארד שקל, מתוכן התחייבויות פיננסיות בהיקף של 14.7 מיליארד שקל.

מנגד, לקבוצה, הנסחרת בשווי של כ־5.2 מיליארד שקל, היו בסוף ספטמבר מזומנים ופקדונות בשווי של כ־3 מיליארד שקל, לאחר שביצעה בתחילת השנה גיוס הון של 251 מיליון שקל בדרך של הנפקת זכויות. מוקדם יותר החודש החליטה החברה על הנפקת זכויות נוספת, שבמסגרתה היא תנסה לגייס עוד כ־330 מיליון שקל בהנפקת מניות.

עסקה שלא ברור אם תתממש עד סוף 2022

בעל השליטה נתי סיידוף, כבר הודיע שיזרים את חלקו בהנפקה, בסך של כ־152 מיליון שקל, כפי שעשה גם בהנפקה הקודמת. במקביל, הודיעה אז שיכון ובינוי כי היא שוקלת להכניס שותפים בכל אחת מחברות (או שותפויות) הזכיין בפרויקטים של משרד הביטחון, בהם זכתה החברה.

מדובר בפרויקט קריית המודיעין, פרויקט קריית התקשוב, ופרויקט "אופק רחב" (הקמת המחנה הרב זרועי של צה"ל בסמוך לעיר רמלה). עם זאת, שיכון ובינוי הבהירה כי אין מדובר בהכנסת שותף לשלב הבנייה של הפרויקטים, אלא רק לשלב שבו הם יהפכו לפרויקטים מניבים.

קבוצת שיכון ובינוי פועלת בתחומי התשתיות, האנרגיה והנדל"ן. על רקע המלצות ועדת הריכוזיות, גם הודיעה החברה כי היא מנהלת שיחות לא מחייבות עם משקיעים אשר מביעים עניין ברכישת זכויות החברה במתקן התפלת המים בחדרה.

עוד קודם לכן, דיווחה שיכון ובינוי לפני כחודשיים כי נענתה בחיוב להצעה שקיבלה למכירת חלקה (21.6%) בחברת הזכיין בפרויקט כבישי האגרה בטקסס (SH-288) תמורת כ־420 מיליון דולר (1.4 מיליארד שקל). ההצעה הוגשה על־ידי שותפה אחרת בפרויקט, והיא משקפת לחברת הזכיין שווי של כ־1.95 מיליארד דולר (6.7 מיליארד שקל).

העסקה האמורה (ככל שתבוצע) עשויה להניב לחברה רווח של כמיליארד שקל ותזרים חופשי אף גבוה יותר. עם זאת, שיכון ובינוי גם הבהירה אז, כי ההצעה כפופה להשלמת העסקה וקבלת כלל האישורים הרגולטוריים, עד ליום 31 בדצמבר 2022, כאשר הסיכויים לכך אינם גבוהים. כך שבפועל לא ברור כלל האם עסקה זו תתממש לבסוף, ואם כן, באילו תנאים.

כל הפעולות הללו, אמורות להזרים מזומנים לחברה ולצמצם את המינוף שלה, שלוחץ על שווי החברה בתקופות של ריבית עולה. אלא שבמקביל, ממשיכה שיכון ובינוי להשתתף במכרזים להקמה ותפעול של פרויקטים חדשים, בדגש על ארה"ב.

השבוע דיווחה למשל על הצלחה בגיוס המימון להקמת השלב הראשון בפרויקט הגשרים הגדול במדינת פנסילבניה. מדובר בפרויקט לתכנון, הקמה, תפעול ותחזוקה של תשעה גשרים עבור מחלקת התחבורה של מדינת פנסילבניה.

השלב הראשון כולל הקמה ותפעול של שישה גשרים ושלב השני כולל שלושה נוספים. שיכון ובינוי מחזיקה ב־40% מחברת הזכיינות שנבחרה להקים את הפרויקט, וכן לתפעל ולתחזק אותו במשך 30 שנה מתום הקמת כל שלב.

המנכ"ל: "נרחיב את הפעילות בארה"ב"

עלות הקמת השלב הראשון מוערכת בכ־1.75 מיליארד דולר, כאשר עלות התחזוקה והתפעול של הגשרים מוערכת ב־140 מיליון דולר מדי שנה. לצורך מימון השלב הראשון, השלימה זכיינית הפרויקט את השלב המקדים בהנפקת אג"ח שזכתה לביקוש משמעותי מצד גופים מוסדיים מארה"ב וממדינות נוספות, במסגרתו התקבלו הצעות להשתתפות בסך של כ־11 מיליארד דולר.

מדובר בסכום הגבוה פי שישה מהסך הדרוש לצורך מימון השלב הראשון בפרויקט, אשר הושפע לטובה מדירוג השקעה שקיבלה ההנפקה משתי סוכניות דירוג בינלאומיות ( BBB מינוס מפיץ' ו־Baa2 ממודי'ס). בעקבות הביקוש הגבוה, הובטח בגיוס הדרוש סך של כ־1.75 מיליארד דולר.

תמיר כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי, מדגיש כי "בכוונת שיכון ובינוי להמשיך ולהרחיב את פעילותה בתחום התשתיות בארה״ב, וזאת בהתאם לאסטרטגיה שלפיה יגדל היקף הפעילות בארה״ב בתחומי התשתיות והאנרגיה באופן משמעותי בשנים הקרובות". כהן הוא גם נציגו בישראל של בעל השליטה הנוכחי, נתי סיידוף, אשר רכש מניות השליטה מידי שרי אריסון באוגוסט 2018, תמורת תמורת 1.1 מיליארד שקל, במה שנראה עד לתחילת השנה הנוכחית כעסקה חלומית והיום נראה הרבה פחות ככזו.

מאז, חילקה שיכון ובינוי דיבידנד אחד של 60 מיליון שקל (כמחציתו לכיסו של סיידוף) ב־2019, אבל מנגד גם גייסה החברה מאז כ־550 מיליון שקל בשני מהלכים של הנפקות זכויות, בהן הזרים לה סיידוף עוד כ־260 מיליון שקל (לא כולל ההנפקה הנוכחית).

כך שבסך הכל השקיע סיידוף סכום (נטו) של כ־1.33 מיליארד שקל ברכישת 46.6% ממניות שיכון ובינוי, אשר שווה במחיר השוק הנוכחיים כ־2.45 מיליארד שקל. כעת, כאמור, הוא יזרים לחברה עוד 152 מיליון שקל בימים הקרובים במסגרת הנפקת הזכויות השלישית שהיא מקיימת מאז רכישת השליטה על ידו.

בראיון לגלובס שנערך מוקדם יותר השנה, אמר כהן כי "בעל השליטה מאמין בפיתוח של החברה ומאמין בפרויקטים שהיא קונה ובונה". הוא הדגיש אז, כי "החברה קנתה הרבה נכסים טובים ומישהו צריך לשלם על הנכסים האלה. היינו צריכים להביא הון משלנו כדי לקנות אותם.

"גם הפיתוח והגדילה בארה"ב עולים כסף, בטח בשלב הנוכחי. זכינו שם בפרויקט של 1.5 מיליארד דולר, אבל עד שנגיע למצב שנבנה אותו ונרוויח ממנו, מישהו צריך לממן את כל זה. ככה שאת הפירות של מה שאנחנו עושים עכשיו נראה בעוד שנתיים וחצי ואני מעריך שגם בעל השליטה רואה ומבין".

ההתפתחויות האחרונות בשיכון ובינוי

1. גיוס הון של עד 330 מיליון שקל בהנפקת זכויות, מתוכו 152 מיליון מבעל השליטה נתי סיידוף

2. מחפשת שותפים לשלושה פרויקטים של משרד הביטחון שבהם זכתה ובהם קריית המודיעין

3. מנהלת שיחות עם משקיעים המעוניינים לרכוש ממנה את מתקן התפלת המים בחדרה

4. מסכימה למכור את חלקה בכביש האגרה בטקסס תמורת 420 מיליון דולר

5. גיוס של 1.75 מיליארד דולר בהנפקת אג"ח בארה"ב להקמת גשרים בפנסילבניה

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם