גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה מרוויח שוטר מתחיל? בן גביר הצהיר שקרוב למינימום, באוצר טוענים שכפול מכך

דוח שמפרסם האוצר אחת לשנה מגלה כי השכר הממוצע של שוטר מתחיל הוא 13.6 אלף שקל ● עוד עולה כי קצין מילואים בצה"ל, שפורש בגיל 45, יקבל קצבה ממוצעת של 8.7 מיליון שקל ● צה"ל מחויב להקטין את הקצבאות בשנים הקרובות, אבל בינתיים עוד רחוק מהיעד שנקבע ● בן גביר: "לוקחים את השכר הממוצע של ניצבים, סנ"צים וקצינים בכירים ומשליכים את זה על השוטרים המתחילים - זה לא לעניין"

ניידת משטרה / צילום: דוברות משטרת ישראל
ניידת משטרה / צילום: דוברות משטרת ישראל

איתמר בן גביר, המיועד לכהן כשר האחראי על המשטרה, מצהיר בעקביות שיפעל להעלאת שכר השוטרים המתחילים באלפי שקלים. השר הנכנס כבר אימץ את עמדת המשטרה, לפיה מצוקת כוח־האדם בארגון וגל העזיבות שנרשם השנה נובעים מהשכר הנמוך - כ־7,000 שקל לשוטר חדש.

האוצר מפחית את תחזית הצמיחה ל-2023. ומה צפוי באינפלציה?
הכוורת של סמוטריץ' ומה יקרה לחוק חינוך חינם: התוכניות המתגבשות של שר האוצר המיועד | ניתוח
צניחה ברכישת הדירות החדשות: איזו עיר מובילה בעסקאות ולאיזה מקום נפלה תל אביב?

זמן קצר לפני שיחלו דיוני תקציב 2023 בין משרד האוצר למערכת הביטחון, פירסמו באוצר את הוצאות השכר בכוחות השונים במסגרת דוח שנתי. באוצר מצהירים שהשכר הקיים של שוטר מתחיל הוא למעשה כפול - ועומד על כ־13.6 אלף שקל בממוצע, ועוד לרמת פעילות מבצעית נמוכה. מה עומד מאחורי הפער הענק בנתונים?

מה גובה השכר? תלוי את מי שואלים

הסטטיסטיקה לא משקרת. היא רק מציגה את האמת של עורכי החישוב. באוצר חישבו את שכר השוטרים המתחילים דרך הברוטו הממוצע של סיירים ובלשים - ליבת הכוח המבצעית של הארגון - בעלי ותק של עד חמש שנים. בנוסף, הנתון שמציג האוצר משקלל לתוכו רכיבים נוספים, כמו למשל מענקי התמדה או דמי ביגוד שמשולמים לשוטרים. לשיטת האוצר, נתוני השכר הנמוכים בהרבה שהציגו השוטרים, משקפים שכר נטו מחודשים ספציפיים שבהם לא נכנסו תוספות שכר לתלוש.

עוד עולה מהדוח שבמשטרה שירתו כ־27 אלף שוטרים בשנת 2021, והשתכרו כ־19.1 אלף שקל בממוצע. שכר השוטרים הממוצע גבוה בכ־2.2 אלף שקל מהנתון המקביל לאנשי הקבע בצה"ל ובכאלף שקל לעומת שירות בתי הסוהר. בגופים החשאיים, המוסד והשב"כ, היה השכר הממוצע גבוה יותר והגיע לכ־24.5 אלף שקל. השכר הממוצע הגבוה ביותר היה ביחידות הסמך של מערכת הביטחון, עם כ־30.4 אלף שקל בחודש לעובד.

רוב תקציב המשטרה מיועד להוצאות השכר והפנסיה של אנשי הארגון. בשנת 2021, כ־11 מיליארד שקל הוקצו למימון השכר והגמלאות, שהם 77% מתקציב המשטרה. ההוצאה על השכר, ובעיקר על הפנסיות, גדלה בעקביות בכל שנה מאז 2015. עם זאת, נשמר היחס של כ־1:3 בין התשלומים לשוטרים ליתר תקציב המשטרה. לפני כשנה נחתם הסכם גג בין משרדי האוצר, ביטחון הפנים והמשטרה להגדרת תקציב השכר לשנים הבאות, עד 2025.

 

השר המיועד בן גביר מסר לגלובס בתגובה: "מבדיקה שנערכה, ויעידו תלושי השכר של השוטרים המתחילים, המציאות מוכיחה ששוטר מתחיל מקבל שכר מינימום. לפני שמקבלים מהאוצר נתונים שגויים, ראוי לבדוק את תלושי השכר של השוטרים המתחילים.

"הדמגוגיה שלוקחים את השכר הממוצע של ניצבים, סנ"צים וקצינים בכירים ומשליכים את זה על השוטרים המתחילים, היא לא לעניין. שוטר מתחיל צריך לקבל יותר משכר בסך 8,000 שקל".

הקצבה בצה"ל גדולה פי 5.6 מהממוצע

חזית אחרת נוספת שעולה בדוח נוגעת לפנסיות של פורשי צה"ל. לפי הדוח, קצין במילואים יזכה, החל מפרישתו בגיל צעיר של פחות מ־50, לקצבה ממוצעת לכל החיים בשווי מהוון של 8.7 מיליון שקל. מדובר בקצבה הגדולה פי 5.6 מהממוצע בכלל שירות המדינה. הנתון משקף עלייה לעומת דוח האוצר משנה שעברה, אז הייתה הקצבה לקצינים גדולה פי 5.3 "בלבד" מהממוצע לעובדי מדינה.

סוגיית הפנסיות חוזרת בכל דיון תקציבי בין האוצר למערכת הביטחון. חוץ מאשר בצבא, באוצר כבר הצליחו להתניע התחלה של שינוי. במקום המודל הקיים של פנסיות גישור, המשולמות לפורשים עד להגעתם לגיל פנסיה, מתן תנאי שכר גבוהים יותר. כלומר: לשלם יותר למשרתים פעילים, ופחות לאלה שפשטו את המדים.

קצבת הפנסיה החודשית הממוצעת לקצין צה"ל עומדת כיום על כ־18.6 אלף שקל. אומנם מדובר בירידה, לעומת כ־20.8 אלף שקל בשנת 2015. זאת, בהתאם לתיקון חוק, לפיו צה"ל צריך להתכנס לקצבה ממוצעת של 12 אלף שקל בעבור קצינים שיפרשו משנת 2025 ואילך. אלא שלפי המגמה הקיימת, צה"ל לא יצליח להגיע ליעד שנקבע לקצבה הממוצעת, אלא ל־5,000 שקל יותר.

הרציונל ההיסטורי לצורך בפנסיות מוגדלות עבור יוצאי כוחות הביטחון הייתה שהם משרתים בתפקידים מבצעיים שוחקים, שמובילים לפרישה בגיל צעיר - ולאחר מכן לקשיים בהשתלבות בשוק העבודה. באגף השכר מבקשים לשלול את הטיעון הזה, וטוענים שכ־75% מגמלאי הצבא מוצאים קריירה שנייה ומשתכרים בה 21.4 אלף שקל בממוצע, בנוסף לקצבת הפנסיה מהמדינה.

כפי שנחשף בגלובס, באוצר מבקשים להחזיר את מנגנון "קופה ציבורית" שהיה קיים בעבר. לפיו, תקוזז חלקית הגמלה ליוצא צה"ל שעבר לעבוד במגזר הציבורי. כעת, הנושא נמצא כעת בבדיקה באוצר.

תגובת דובר צה"ל: "פעם נוספת בחר הממונה על השכר לפרסם את הדוח מבלי לקבל את התייחסות צה"ל לאמור בו, ואנו מגלים את ממצאיו מהתקשורת. כפי שנכתב בדוח, שכר המשרתים הממוצע בצה"ל הוא הנמוך ביותר ביחס לגופי הביטחון האחרים וממשיך להישחק ביחס לכוחות הביטחון האחרים. על מנת להשאיר בשורותיו את המשרתים הטובים והמתאימים, צה"ל נדרש לתת תגמול הולם והוגן למשרתיו.

"השכר בצה"ל נקבע בהתאם לשכר במגזר הציבורי והגבלות הממונה על השכר, ומושפע בעיקרו מהשכלה, מהוותק וממאפייני השירות הצבאי של כל משרת, תוך תעדוף משמעותי של לוחמים ומפקדים בשדה. באשר לפערים מגדריים, אין כל פער בין שכרם בצה"ל של נשים וגברים בעלי מאפיינים זהים, שכן השכר נקבע אך ורק על פי מסלול השירות. צה"ל פועל בימים אלו בשיתוף עם משרד האוצר לקידום פתרונות ומענה לאתגרי כוח־האדם בצה"ל, על כלל אוכלוסיות המשרתים השונות, לקראת דיוני התקציב הקרובים".

עוד כתבות

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות