גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיחוד האירופי הטיל מס פחמן שעשוי לגרוע הכנסות עתק מקופת ישראל

הגוש הכלכלי השלישי בגודלו בעולם יטיל מס פחמן על מוצרים וסחורות עתירי פליטות שייובאו למדינות האיחוד האירופי ● זאת במטרה להפחית את הזיהום בייצור הגלובלי ● איך החוק יצא לפועל, מה הסיכוי שמדינות אחרות יחלו בחקיקה דומה ואיך ישראל תושפע מהמהלך?

מפעל כימי בצרפת. התעשיות המקומיות יזכו לסיוע / צילום: Associated Press, Jean-Francois Badias
מפעל כימי בצרפת. התעשיות המקומיות יזכו לסיוע / צילום: Associated Press, Jean-Francois Badias

בתום משא ומתן מרתוני בין הפרלמנט האירופי למדינות החברות באיחוד, הוסכם השבוע על מנגנון ראשון מסוגו להטלת "מס פחמן" ברמה האירופית על מוצרים וסחורות עתירי־אנרגיה שייובאו לגוש הכלכלי מעתה והלאה. מדינות ויצרנים מחוץ לאירופה כבר האשימו את הגוש במדיניות מכסים ותעריפים הנוגדת את כללי השוק החופשי, אך קברניטי האיחוד הודיעו כי הרפורמה דרושה על מנת להפחית פליטות גזי חממה באופן גלובלי, ולעמוד ביעדים השאפתניים של הגוש עצמו בתחום.

המכרז הרביעי לקבלת רישיונות לחיפוש גז טבעי במימי ישראל יוצא לדרך 
מדינות מערביות מייצרות חשמל מאנרגיה גרעינית. לאן יוביל משבר הגז? 
החששות מפני מיתון לא שככו: נעילה אדומה בניו יורק בהובלת ענקיות הטכנולוגיה 

החוק החדש, הנקרא CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, מנגנון התאמת פחמן בגבול) נועד "ליישר את מגרש המשחקים הגלובלי" עליו פועלים יצרני סחורות ומוצרים עתירי־פחמן כמו אלומיניום, צמנט, פלדה, ברזל, דשנים, מימן ועוד. כיום, בתוך גבולות האיחוד האירופי, אמורים חלק מהיצרנים של מוצרים אלה לשלם "מס פחמן" על כל פליטת טון של פחמן דו־חמצני. זהו תמריץ שלילי שנועד להפחית את הפליטות בגוש באופן דרסטי. כעת, לפי החוק החדש, יתווסף בשנים הקרובות תעריף חדש למחיר הסחורה הזהה המגיעה מחוץ לאיחוד, ממדינות שלא אימצו את ההתחייבויות של האיחוד האירופי.

 

במידה רבה, זהו ניסיון להשתמש בכוחו הכלכלי של האיחוד האירופי - הגוש השלישי בגודלו בעולם מבחינת תמ"ג - כדי להתחיל ולהכניס שיקולים של הפחתת פחמן דו־חמצני לייצור הגלובלי. האיחוד האירופי מקווה כי באמצעות החקיקה, יצרניות המייצאות לשטחו יפעלו כדי להפחית את הפליטות במהלך הייצור.

במקביל, האיחוד מנסה למנוע תופעה שכבר התרחשה בעשורים האחרונים של "דליפת פחמן" - נדידת הייצור והשימוש באנרגיה מזהמת ממנו למדינות ללא רגולציה, מה שלא מפחית את הפליטות באופן גלובלי, אלא רק משנה את מיקומן הגיאוגרפי.

החוק עוד ממתין לאישור סופי של הפרלמנט האירופי וראשי האיחוד והוא ייכנס לתוקף באופן הדרגתי. כמו כן, מחיר התעריפים יהיה נמוך בהתחלה, עד שישתווה בהדרגה למחיר לטון פליטת פחמן דו־חמצני שמשלמות החברות האירופיות. האיחוד גם התחייב להפסיק בהדרגה את הסובסידיות הקיימות למגזרים מסוימים (ויתור על מס הפחמן), שמטרתן למנוע פשיטת רגל של תחומי ייצור משמעותיים בשטחו בגלל אובדן יתרון תחרותי.

החוק החדש הוא חלק מה"גרין ניו דיל" עליו הכריז האיחוד האירופי כבר ב־2019. ההתחייבות כוללת הפחתה של 55% מפליטות הפחמן עד 2030, ואפס פליטות עד שנת 2050. בשנה הבאה תחל תקופת מעבר של שלוש שנים, בה יצרניות המייצאות למדינות האיחוד האירופי יצטרכו ככל הנראה לספק רק דיווח על פליטות פחמן דו־חמצני במהלך הייצור. המיסוי בפועל צפוי להתחיל רק ב־2026.

המדינות הראשונות להיפגע: ארה"ב והודו

ההשפעה של החוק על סוגיות ייצור ואנרגיה צפויה להיות משמעותית, ולכן הוא כבר מעורר מחלוקת. פיטר ליזה, אחד מחברי הפרלמנט האירופי שהשתתפו במו"מ, אמר לרויטרס כי מדובר ב"חוק האקלים המשמעותי ביותר שאי פעם נחקק באירופה, ויש מי שיגידו בעולם כולו". מבקריו, בעיקר ממדינות כמו ארה"ב, הודו ויצרניות אחרות, אומרים שהוא מהווה "הטלת מכסים" פרוטקציוניסטית שנועדה להגן על התעשייה המקומית האירופית ולפגוע בתחרות על ידי הצבת סטנדרטים לא־מציאותיים.

לשם השוואה, כאשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל מכסים "אד־הוק" על פלדה ואלומיניום מהאיחוד האירופי, פנתה בריסל לארגון הסחר העולמי (WTO). אחד ההבדלים המרכזיים בין הצעדים, הוא שטראמפ נימק את המהלך בשם "ביטחון לאומי", ואילו האיחוד האירופי עושה זאת כעת בשם איכות הסביבה.

ארה"ב תלך בעקבות אירופה?

בארה"ב, ממשל ביידן הנוכחי גם הודיע כי הוא שוקל לאמץ חקיקה דומה, שתטיל מכסים ותעריפים על מתכות המיובאות למדינה. ייתכן שהיוזמה לחקיקה תזכה לתאוצה מחודשת, כעת אחרי ההסכמה האירופית. בתוך האיחוד האירופי, איגוד יצרני המתכות אמר כי על המוסדות למצוא דרך להמשיך את הסובסידיות ליצרניות, "משום שעלינו להמשיך להיות תחרותיים. המגזר שלנו אינו יכול להרשות לעצמו עוד אובדן הכנסות, בנוסף למשבר האנרגיה הנוכחי".

חלק גדול מהמשא ומתן היה סביב הסובסידיות הניתנות כעת לתעשייה האירופית, ומה יהיה עתידן אחרי יישום המנגנון. שוק הפחמן האירופי - הצורך לשלם בעבור פליטות מזהמות - מתנהל בעיקר במסגרת תוכנית הסחר בפליטות פחמן. האיחוד התחייב במסגרת החוק החדש ליעד שאפתני יותר של הפחתת 62% מפליטות גזי החממה במגזרים הכלולים בה עד 2030 (לעומת 42% עד כה), וכן להרחיב אותה גם לתחום התעופה והתחבורה הימית. במקביל, הוא התחייב לצמצום ההחרגות הניתנות לתחומים מסוימים (קניית זכויות פליטה ללא עלות בתעשיות מסוימות). האיחוד גם יקים "קרן פיצוי" בשווי 65 מיליארד אירו למי שייפגעו מהמהלך.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"