גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסחרור של בלנדר: מה עובר על חברת הפינטק שהבטיחה לחולל מהפכה

שנתיים חלפו מאז הנפקתה של חברת האשראי החוץ בנקאי בלנדר, וכעת היא מתרחקת מפעילות במרכז ובמזרח אירופה, מבטלת עסקת רכישה בליטא, ומנייתה מאבדת כ־90% מההנפקה • בדרך הייתה גם הנפקת זכויות שלא זכתה להיענות ממרבית בעלי המניות בחברה

ד''ר גל אביב, מנכ״ל בלנדר טכנולוגיות פיננסיות / צילום: סיון פרג'
ד''ר גל אביב, מנכ״ל בלנדר טכנולוגיות פיננסיות / צילום: סיון פרג'

שנתיים חלפו מאז ההנפקה הראשונית של חברת הפינטק בלנדר טכנולוגיות פיננסיות בבורסה בתל אביב, אשר לקראתה הצהירה החברה כי "סימנה את מדינות מרכז אירופה כנדבך מהותי באסטרטגיית הצמיחה שלה". זאת, בין היתר בשל מחסור בנגישות לאשראי, עלויות רכישת לקוח נמוכות (ההשקעות הנדרשות בהשגת לקוח) וגידול בשכר הממוצע שם. אולם השבוע דיווחה בלנדר דווקא על ביטול עסקה בליטא ועל כוונתה למקד את פעילותה בישראל.

לבלנדר הזה הציבור לא רוצה להזרים כסף נוסף
בכירי עולם ההשקעות: לא יהיה מיתון, אבל מחירי הדיור לקראת מפולת
הפסימיות שטפה את הכלכלנים: פעמוני המיתון נשמעים חזק

העסקה שבוטלה היא לרכישת איגוד האשראי LTL, לאחר שזה לא קיבל מהבנק המרכזי בליטא אישור רישיון בנקאי, משום שלא עמד בדרישות. בלנדר הייתה אמורה לרכוש (בעקיפין) 76.85% ממניות LTL, והשבוע הודיעה לצד המוכר בעסקה כי מאחר שהרישיון הבנקאי לא התקבל עד למועד הקובע בהסכם (ושהוארך בהסכמה הדדית בין הצדדים), היא מממשת את זכותה לבטל את ההסכם ולקבל חזרה את התמורה שהופקדה בנאמנות.

מבלנדר נמסר: "החברה בחרה לבטל את עסקת רכישת איגוד האשראי בליטא לאור ההתפתחויות הרגולטוריות לפיהן לא יתקבל רישיון עד סוף השנה. פעילות החברה תתמקד בישראל, המהווה את מרכז הרווח של החברה, יצומצמו פעילויות לא רווחיות תוך מיקוד במנועי צמיחה רווחיים, זאת במקביל להשקעה בגידול וצמיחה בתחום פתרונות האשראי הדיגיטליים. נציין כי החברה עתידה לקבל את מלוא תמורת הרכישה בסך של כ- 5 מיליון אירו. בעלי השליטה מביעים אמון רב בחברה וביכולות הצמיחה שלה כפי שבא לידי ביטוי בפעולות שנעשו לאחרונה: החברה השלימה הנפקת זכויות בהיקף של 12 מיליון שקל, והודיעה על קבלת מימון נוסף בסך של 10 מיליון שקל".

כמו כן, אומרים בבלנדר, "נדגיש כי, פעילות בלנדר בישראל שולשה ברבעון השלישי כאשר היקף העמדת ההלוואות הגיע לקצב שנתי של כ-460 מיליון שקל ושמרה על תזרים מזומנים חיובי. תיק האשראי בישראל צמח בכ-51% לכ-541 מיליון שקל, ההכנסות בישראל (ברוטו) צמחו בכ- 83% לכ- 13 מיליון שקל ומספר הלקוחות המשלמים בישראל צמח בכ-40%. אין ספק שההתפתחויות באירופה מחייבות אותנו לנתב את הספינה לכיוון שונה אך אנחנו מאמינים בחזון שלנו לבנות חברה רווחית צומחת ופורצת דרך".

ביטול העסקה ישיב לחברה תמורה ששולמה בסך 18.3 מיליון שקל. סכום זה יתווסף ל־12.1 מיליון שקל שגויסו זמן קצר קודם לכן במסגרת הנפקת זכויות - שלא זכתה להשתתפות של רוב בעלי המניות בחברה; כמעט כל בעלי המניות מהציבור נמנעו מהשקעה במניה, ורק 34% מבעלי המניות ניצלו את זכותם לרכוש מניות, רובם המכריע בעלי השליטה ממשפחת אביב.

"קיטון בצריכה הפרטית ישפיע על החברה"

בלנדר מספקת אשראי ופתרונות מימון, ולפי תיאור החברה היא פיתחה מערכת טכנולוגיה ייחודית ויעילה למתן אשראי, הפועלת באמצעות שיטות וכלים שפיתחה, תוך שימוש בכלי ביג דאטה, כריית נתונים, למידת מכונה ועוד. החברה הוקמה על־ידי המנכ"ל אביב ב־2014, יחד עם בועז אביב המשמש כראש אגף הטכנולוגיה, וברק גור, ראש אגף מוצרים. יו"ר החברה הוא איש הנדל"ן דורון אביב, אביהם של גל ובועז. לאחרונה, על רקע מצב העסקים, בלנדר הודיעה על הפחתת שכרם של האחים אביב, מ־95 אלף שקל ל־70 אלף שקל בחודש לכל אחד.

מניית בלנדר הונפקה לראשונה בבורסה בתל אביב בתחילת 2021 - תקופה של שיא בהנפקות טכנולוגיה, וגייסה אז 80 מיליון שקל לפי שווי של כ-280 מיליון שקל. מאז בלנדר איבדה כ־88% מערכה ושווי השוק שלה עומד כיום על כ־44 מיליון שקל (אולם מתחילת דצמבר היא במגמת עלייה והוסיפה לערכה כ־9%). הירידות החדות בשווי עשויות להסביר את העובדה שהנפקת הזכויות זכתה להיענות דלה.

לאחרונה, גם חברת המחקר פרוסט אנד סאליבן, המסקרת את מניית בלנדר במסגרת פרויקט האנליזה של הבורסה, חתכה באופן חד את מחיר היעד למניה. עם זאת, מחיר היעד החדש - 26.2 שקל (לעומת 52.1 שקל קודם לכן) עדיין גבוה ממחיר המניה בבורסה, שנע בחודש האחרון בין 4 ל־5 שקלים, ובהנפקת הזכויות עמד על 5.18 שקלים. בפרוסט אנד סאליבן כתבו כי השפעות מאקרו־כלכליות וקיטון בצריכה הפרטית צפויים להשפיע משמעותית על פעילותה.

הסקירה פורסמה לפני ההחלטה לבטל את עסקת LTL, וכלכלני פרוסט אנד סאליבן ציינו בה כי "פעילות החברה במזרח אירופה אינה עומדת בציפיות, ולהערכתנו צמיחה באזורים אלו תיפגע הן בגלל אי־קבלת הרישיון, ובעיקר בשל הסביבה המאקרו כלכלית שלה השפעה משמעותית על פעילות בלנדר. זאת בהיבט של אי ודאות כללית (שיעורי היוון), של הקטנת הצריכה הפרטית כתוצאה מהגדלת הריביות, ולנוכח הפחתת הכדאיות בנטילת הלוואות מסוג 'Buy now pay later'".

בלנדר: "נוקטים מהלכים לחיזוק המצב הפיננסי"

במחצית הראשונה של השנה, בלנדר רשמה הכנסות נטו של 8.9 מיליון שקל, צמיחה של 35% ביחס לתקופה המקבילה ב־2021. ההכנסות ברוטו היו 12.9 מיליון שקל, מהן 9.9 מיליון שקל עמלות מפעילות אשראי וכ־3 מיליון שקל הכנסות ריבית מהלוואות ללקוחות. כן היא הכירה ב־1.2 מיליון שקל הוצאות להפסדי אשראי ו־2.8 מיליון שקל הוצאות ריבית הקשורות לפעילות הלוואות. לצד הגידול בהכנסות, הציגה בלנדר גם גידול בהפסד התפעולי, שהסתכם ב־10.9 מיליון שקל לעומת 6.9 מיליון שקל בתקופה המקבילה, ובשורה התחתונה ההפסד המיוחס לבעלי המניות הגיע ל־10.2 מיליון שקל, לעומת 6.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה. בדוחות המחצית ציינה בלנדר את עליית שיעורי האינפלציה ושיעורי הריבית בעולם, כשכתבה כי "החברה נקטה ונוקטת מספר מהלכים לחיזוק מצבה הפיננסי".

עוד כתבות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה