גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בשחיתות מחייב להעמיד את טוהר המידות מעל לפוזיציה פוליטית

החודש ציינו בעולם את יום המאבק בשחיתות והשמירה על טוהר המידות הכה הכרחי לקיומה של חברה דמוקרטית ● זו הזדמנות לחזור לשורשי המאבק בשחיתות בישראל, אותו הוביל ארגון "שורת המתנדבים" שפעל ללא מורא נגד חוליי המערכת ● פעילות זו ביססה את עצמאותה ועוצמתה של מערכת האכיפה עד היום, וצריכה להזכיר לכולנו ששחיתות תובס רק בהגינות ולא בתרגילים מפוקפקים

אליעד שרגא. מעולם לא קיפל את הדגל שבשמו פועל - המאבק נגד השחיתות / צילום: אמיל סלמן-הארץ
אליעד שרגא. מעולם לא קיפל את הדגל שבשמו פועל - המאבק נגד השחיתות / צילום: אמיל סלמן-הארץ

הכותב, שותף במשרד עוה"ד אלדד-פרץ, היה מנהל המחלקה לעבירות כלכליות בפרקליטות המדינה בין השנים 2021-2013 ושימש מ"מ פרקליט המדינה בשנת 2020

החודש צוין היום הבינלאומי למאבק בשחיתות. זו הזדמנות ראויה לחזור לשורשי המערכה על טוהר המידות בישראל, ולהזכיר שוב את "שורת המתנדבים" ואת אליקים העצני ז"ל שהלך לאחרונה לעולמו. לאחר פטירתו דובר בעיקר על פעילותו הפוליטית, ועל אישיותו החמה והמיוחדת. גישתו שילבה נאמנות ליישוב כל הארץ (אתנסח כאן לפי דרכו המשוערת) עם דאגה כנה ופעולה מעשית לבניית יחסים טובים עם שכניו הערבים. אוזכר גם ארגון "שורת המתנדבים" שהעצני היה ממקימו ומוביליו. הארגון היה בעיני רבים, וגם בעיני, מחלוצי וממעצבי המאבק בשחיתות בישראל. בהקשר זה נכתב מעט ביחס למה שנאמר על יתר פעילותו של העצני, שעוררה עניין ציבורי אקטואלי רב יותר.

"שורת המתנדבים" הייתה מסגרת לפעילות אזרחית על-מפלגתית, שביקשה להשפיע על התנהלותה של המדינה שזה עתה קמה. בידה האחת עסקה בהתנדבות למען החלשים בחברה, ובידה האחרת נלחמה בהשתלטות המנגנונים הפוליטיים על משאבי המדינה ובשחיתות בממסד.

אחת העובדות ש"קופצת" לנגד עיניו של כל קורא בן-זמננו, היא שהעצני, כמו הפסיכולוג חנן רפפורט, חברו לייסוד "השורה" ועוד כמה מחבריהם, היו פעילים במפא"י. העצני אף היה יו"ר תא הסטודנטים של מפלגת השלטון באוניברסיטה העברית.

אליקים העצני ז''ל. ערכיו הביאוהו להוביל מאבק בשחיתות כאילו לא תמך בבן גוריון / צילום: יעקב סער- לע''מ

כן: האנשים שהיוו את הרוח החיה בארגון כה ביקורתי כלפי חוליי "המערכת", היו חברי מפלגתו של בן-גוריון. בחברה שלנו היום, שבה עמדותיהם של רבים בציבור כלפי המאבק בשחיתות נקבעות לפי פוזיציה פוליטית, העובדה הזו מרתקת ומעוררת השראה . בהמשך, הואשמו אנשי "השורה" ע"י מפא"י בהאשמות שונות ומשונות, כך שאין מקום להרחיב את התיאור האידילי גם להתנהלותה של המפלגה. מה שראוי להיזכר הוא שערכיו של העצני הביאוהו להוביל מאבק בשחיתות כאילו לא תמך בבן-גוריון, ולהמשיך לתמוך במפא"י כאילו לא נרדף על-ידה בשל מאבקו בשחיתות.

מאבק בשחיתות, ללא הנחות לחוקרים

היו אלה אנשים, שהעמידו את טוהר המידות מעל ההשתייכות הפוליטית. עליונות המאבק בשחיתות על המפלגתיות נלמדת גם מגיוון הכיוונים הפוליטיים שהמשיכו בהם, לימים, חברי "השורה": חבר בולט ב"שורה" היה פרופ' ישעיהו ליבוביץ המנוח, מבקר נחרץ של הדרך הפוליטית שאימץ העצני בהמשך. אחרי הסתלקותו של העצני, חבר ה"שורה" הידוע ביותר שמצוי עמנו ופעיל בחברה הישראלית הוא פרופ' אמנון רובינשטיין יבדל"א, שגם גישתו לכמה מנושאי חיינו המרכזיים שונה לחלוטין מגישתו של העצני.

זיכרון משמעותי שצרוב בתודעה הציבורית מ"השורה" נוגע לתביעה שהגיש נגד חברי הארגון עמוס בן-גוריון, שהיה סגן מפכ"ל המשטרה ובנו של רה"מ דאז. בפרסומי הארגון הוזכר יחס משטרתי מקל לחשודים שהיו מקורבים לעמוס בן-גוריון. נטען גם, שבן-גוריון קיבל טובות הנאה מאיש עסקים, שבביתו התגורר ללא תמורה. עמוס בן-גוריון תבע את חברי השורה והתיק נדון בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. חיובם של הנתבעים בפיצויים לבן-גוריון, בוטל ברובו בערעור, שבו מתחו שופטי העליון ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה ובן-גוריון עצמו וגם על בית המשפט המחוזי.

דוד ועמוס בן גוריון. שופטי העליון ביקרו את התנהלות המשטרה ובן גוריון הבן / צילום: משה פרידמן- לע''מ

ההליך הביא להדחתו של המפכ"ל סהר, ובהמשך להרשעתו בפלילים, בגין עדות שקר שנתן במשפט. ניתן להביט בכך כעבור כשבעים שנה ולהשתאות: אנשי "שורת המתנדבים" הבינו כבר אז, כי איום גדול ביותר על החברה הוא שחיתות בין "שומרי הסף" עצמם. ה"שורה" ידעה לחבור בפעילותה לגורמים רשמיים כדי להילחם בשחיתות, אך לא עשתה "הנחות" כלשהן לפרקליטים או לחוקרים, כשהם כשלו בהתנהלותם האישית. בעידן שבו נוטים לצופף שורות ולהתעלם מעבירות ומהתנהלות בעייתית של אוכפי ואוכפות החוק, בטענה שהטיפול בהן "עוזר למושחתים", זהו שיעור חשוב.

עם הזמן, דרכי השחיתות נעשות מורכבות יותר, אך מסתבר שכבר אז השחיתות הייתה מתוחכמת. "השורה" עסקה במקרים שבהם ניתנו לעובדי ציבור תנאי פרישה חריגים, מעל ומעבר למה שהכתיבו הכללים. אכן, לא די במאבק במעטפות כסף, ויש לעסוק גם בחסימת הדרכים שבהן עובדי ציבור מוצאים דרך לתגמל זה את זה מקופת הציבור בדרכים "חוקיות", ולחלק לעצמם מתנות על חשבון הציבור, תופעה שראינו כמה וכמה והמשכים לה.

"השורה" לחמה, כבר אז, ב"סגירת עניינים" מביכים בבתי דין פנימיים, במקום "לטפל בכביסה המלוכלכת" במקום הראוי לה, בתי המשפט הפליליים. כך היה בפרשה שבה בכיר במשרד התחבורה הועמד לדין על מעשים שלמעשה מהווים לקיחת שוחד, בפני בית דין מפלגתי פנימי. דומה, שגם הניסיונות לתעל את הסתבכויותיהם של "אנשי שלומנו" לדיון בפורומים נוחים לא פסקו גם היום, למרות שבעקבות פעילות שורת המתנדבים חוקק חוק שאוסר זאת. אני עוד זוכר כיצד פרקליט מדינה ניסה לשכנע את מנכ"ל משרד המשפטים לנזוף בפרקליט, כדי לסיים בכך את הטיפול ולא להביאו, כפי שהיה מתחייב, בפני בית דין משמעתי.

החוברת ''סכנה אורבת מבפנים'' שפרסם ארגון ''שורת המתנדבים'', 1955 / צילום: ויקיפדיה

היו מאבקים ש"שורת המתנדבים" ניהלה יותר טוב מגופי האכיפה עצמם, ודווקא ההצלחה בהם מבססת את עצמאותה ועוצמתה של מערכת האכיפה עד היום. "השורה" חשפה עבירות של סגן-שר, וניכר היה שהגורמים הפוליטיים לא רואים כל פסול בהתערבותם הפוגענית בחקירה שנוהלה נגד חברם, לרבות בדיונים בממשלה ובכנסת, ובדרישה מהיועץ המשפטי לעצור את ההליכים. התופעות הללו היו קיצוניות וההתנהלות גלויה ובוטה. מי שעמד להגנת עצמאות שיקול הדעת של התביעה ויכולת המשטרה לחקור היו אנשי "שורת המתנדבים". רק במרחק בטוח אחריהם עמדו אנשי המשטרה והפרקליטות, שנראה היה שהם עצמם לא נרתעו מלקבל הנחיות מנבחרי הציבור.

פעולתו של ארגון כזה אינה נקייה מקשיים, ועלו טענות רבות נגדה כבר בזמן אמת. נטען שהשורה בנתה מערכת מודיעינית פרטית שאספה מידע על עובדי ציבור וחתרה למצוא ביניהם את ה"תפוחים הרקובים" גם באמצעות הפעלת סוכנים בתוך המשרדים, מעקבים, ושיטות שניתן לסווגן על התפר שבין דרכיה של עיתונאות חוקרת לבין פעולות של שירותי ביון. מרבית החוקרים לא סבורים שהטענות נגד "השורה" במישור הזה היו מוצדקות, אך הן צריכות לשמש תמרור אזהרה לפעילי טוהר המידות בהווה ובעתיד. גם הרשויות צריכות לזכור, שאין נלחמים בשחיתות באמצעות עבירות על החוק ופגיעה בערכים אחרים. מאבק בשחיתות - כן, פגיעה בזכויות חשודים והשחתת המשפט הפלילי בדרך להרשעה בכל מחיר של שליחי ציבור - לא.

עצירת נורמות פסולות בטרם התרחבותן

חלק מהנושאים שעסקה בהם ה"שורה" כגון נסיעות פרטיות של עובדי ציבור ברכב שהעמידה לשירותם המדינה, יכול להיראות היום כקטנוניות ואולי אף כ"טהרנות" יתר, אך צריך לבחון את הדברים בשני מישורים: האחד - מול המצב בחברה ובמשק, כשהאזרחים "הרגילים" חיים במחסור ובקיצוב של מוצרי צריכה בסיסיים, לרבות דלק, החריגות הללו היו צורמות במיוחד. המישור השני שיש לבחון בו את הדברים היה אווירת השחיתות שהחלה להיווצר באותה תקופה, שגם בה, ולא רק באירועים מושחתים חמורים של שוחד, חייבים לעסוק. נזכיר, שמדובר בראשית ימי המדינה וגם בראשית עיצוב הנורמות במגזר הציבורי. מה שהיה עלול להפוך אז לנורמה, אלמלא "השורה", היה מהווה את הבסיס שממנו הייתה מתפתחת שחיתות חמורה אף יותר.

גם היום, ובעיקר כשעוסקים בעבירה החמקמקה של "הפרת אמונים", שחובה להגדירה סוף-סוף בחוק על פי סטנדרטים קשיחים האופייניים לדין פלילי, שאלת האיזונים שמפעילים גורמי התביעה והחקירה בעולם המאבק לטוהר המידות, צריכה להטריד את כולנו. ניתן לזהות, אז והיום, כמה לוחמות ולוחמים בשחיתות שתוך כדי המאבק לוקים בהאדרה עצמית ונכשלים בקנאות יתר, רואים כל צל של "קח ותן" כהתגלמות השחיתות, ולא פלא שהם עצמם, בלהיטות יתר, עוברים את הגבולות בעבודתם. רק בהגינות תובס השחיתות, לא בשחיתות שכנגד, לא בהדלפות, לא בתרגילים מפוקפקים.

לא זוכים ליחס הראוי בחברה הישראלית

כבר אז הגן הארגון על חושפי שחיתויות בפני התנכלות. אם גם בשנות התשעים התחמק נשיא המדינה מחובתו להעניק לחושפים אותות הוקרה, וקרא להם "שטינקרים", ניתן לתאר מה היה הלך הרוחות בשנות החמישים, כש"השורה" התייצבה להגן על מכסמיליאן שטטנר, שפוטר מעבודתו במכס לאחר שהתלונן על מעילות. עד היום החברה הישראלית לא פיתחה את היחס הראוי לחושפי שחיתויות, ואירגונים כגון התנועה לאיכות השלטון, התנועה לטוהר המידות של יעקב אור ואביה אלף, ו"עוגן" של עו"ד חי בר-אל יחד עם עורכי דין פרטיים דוגמת עו"ד ערן גולן מתייצבים להגנתם. לעיתים לא רק החושפים, אלא גם מגיניהם, משלמים מחיר.

ביקורת הוטחה לאחרונה בד"ר אליעד שרגא, כשסרב לחזור בו, למרות הערות השופטים, מעתירה נגד שילובה של חברת כנסת ברשימה לכנסת הבאה. מנקודת ראותו שלו, הוא חשב, כנראה, שעדיף שהאירגון שהוא עומד בראשו ישלם הוצאות משפט, מאשר שיקפל בעצמו את אחד הדגלים שבשמם הוקם לפני 30 שנה: המאבק נגד קניית קולות בכנסת, באמצעות מכירת חברויות בכנסת עתידית. העמידה של שרגא על עקרונותיו ועמדתו הזכירה את העצני ז"ל, שנכלא משום שסירב לגלות את שמותיהם של חושפי השחיתות, שכן ההגנה עליהם הייתה אחד הדגלים של ארגונו שלו.

החוברת ''על השחיתות'' שפרסם ארגון ''שורת המתנדבים'', 1955 / צילום: ויקיפדיה

כאמור, המאבק בשחיתות היה רק אחד ממישורי הפעולה של "שורת המתנדבים". מישור חשוב אחר היה ההתנדבות עבור האוכלוסיות החלשות, בעיקר במעברות ובשכונות העולים וסיוע במיצוי זכויותיהם ובקשר בינם לבין השלטונות תוך גישור על בעיות של שפה ואי-היכרות עם המערכות. הדואליות בפעילות הארגון מרשימה, והיא הוסיפה ללגיטימציה שלו. שילוב של מאבק בשחיתות עם פרויקט סיוע משפטי לנזקקים, היא דרך שארגונים יכולים לעשות בו רבות גם היום .

הפעילות למען העולים והפעילות נגד השחיתות השלימו זו את זו. פרופ' פולה קבלו מציינת בספרה "שורת המתנדבים - סיפורו של ארגון אזרחים" שאליקים וציפורה העצני דיברו על כך שאת הפער בין הרטוריקה של סולידריות לאומית ושוויון סוציאליסטי, לבין המציאות המרה של התנכרות לדל, צריך היה לצמצם משני הכוונים: מ"צפון", לסייע לעולים, שאין למדינה די משאבים וחומרי גלם כדי לבנות להם בנייני קבע, והם גרים בצריפים ופחונים, ומ"דרום", להילחם באירועים דוגמת הקצאת מלט וחומרי בניה, שלא הוקצו לבניה לעולים, לבניית בריכת השחייה והווילה של קבלן עשיר ומקורב לשלטון.

הארגון גם ניסה להילחם במנגנון שחילק את האמצעים הדלים שעמדו לרשות המדינה הצעירה לפי מפתחות מפלגתיים. הקריאה לשיקולים ענייניים בחלוקת משאבים ובמינויים לתפקידים, החלה כבר אז, ולא נולדה עם מאבקנו בשימוש לרעה ב"כספים קואליציוניים" ובשוחד שגבתה תמורת הקצאתם סגנית השר פאינה קירשנבאום. מינויים פוליטיים היו אז לא רק לתפקידי מפתח: כל תקן פנוי הווה אחוזה של אחת המפלגות. ה"שורה" מחתה אז, כשבעת צמצומים פוטר עובד מצטיין וותיק, והושארו בעבודה עובדים גרועים וחדשים, שנהנו מהגנתה של סיעה אחרת מזו של העובד המפוטר. הנה-כי-כן, מאבק "השורה" בשחיתות לא עסק רק בצייד ראשי מושחתים, אלא גם בטיפול בעיצובן של המסגרות, ובייבוש הביצה שבה התפתחה שחיתות.

אציין שהמחקר המעמיק על פעילות שורת המתנדבים נערך כיובל אחרי דעיכת הארגון. הוא נכתב על ידי פרופ' פולה קבלו מאוניברסיטת בן-גוריון, בספרה "שורת המתנדבים - קורותיו של ארגון אזרחים". ספר מעמיק וקריא כאחד, מומלץ מאוד לכל מי שהדברים כאן יעוררו בו עניין. מלבד תיאור עובדתי הנסמך על שלל מקורות וראיונות, הספר מפתח מחשבות על הלקחים לימינו אנו, ועל חלקם של אירגוני חברה אזרחית במאבק בשחיתות. סיפורה של "שורת המתנדבים" מופיע בהרחבה גם בספרו המצויין של ד"ר אסף מצקין "קרוב מדי לקצה" המציג, חברתית והיסטורית, את תולדותיה של השחיתות בישראל.

יום המאבק בשחיתות הוא מועד מתאים לחזור לשורשים וללמוד מההתפתחות. ההישגים שנוצרו במהלך פעילותה של "שורת המתנדבים" משמשים את החברה הישראלית עד היום. הבעיות שעלו במהלך פעילותה, צריכות להטריד גם היום את כל מי שעוסק במאבק בשחיתות בישראל, בתוך הרשויות ובארגונים החוץ-ממסדיים. החיפוש אחר נקודות האיזון, שהחל אז, ממשיך.

כמי שעסק שנים במאבק בשחיתות, אני יודע שכולנו חייבים הרבה לאנשים שפעלו אז ועיצבו את הדרך. השביל הזה התחיל שם. והנה, אחד מראשוני ומצעירי "שורת המתנדבים" - היה לאחד האחרונים להשתחרר מהשורה. יהי זכרו ברוך.

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת