גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית משרד רה"מ מסכמת את תפקידה: "המלחמה ביוקר המחיה היא תהליך ארוך"

נעמה שולץ, האישה הראשונה בתפקיד, מסכמת כהונה קצרה ומכינה את תיק החפיפה לקראת חילופי השלטון ● בראיון לגלובס היא מדברת על ההישגים ("בזכות פורום המנכ"לים הצלחנו לקדם הרבה החלטות") ועל ההחמצות ("לא נגענו בהון האנושי"), ומסבירה מה קרה בפגישה עם רע"ם

מנכ''לית משרד רה''מ, נעמה שולץ / צילום: יוסי כהן
מנכ''לית משרד רה''מ, נעמה שולץ / צילום: יוסי כהן

על קיר התמונות בחדר של מנכ"לית משרד ראש הממשלה, נעמה שולץ, כבר התפנה ריבוע לבן לתמונה החגיגית שלה - תמונה שתסמן באופן הסמלי ביותר את חילופי הממשלות בשבוע הבא. אך שולץ תהיה תופעה חריגה על הקיר: אישה יחידה בין עשרות גברים.

את השבועות האחרונים בתפקיד היא מקדישה לסגירת קצוות והכנת ספר חפיפה לבא אחריה. "אני במעקב אחרון ובדיקה שדברים אכן קורים. אם יש משהו שאפיין אותי בתפקיד זה שבחרתי לנהל את המשרד ולא רק לנהל את מדיניות ראש הממשלה. זה משרד שהוזנח תקופה ארוכה. יש לי ספר חפיפה מוכן שעבדנו עליו קשה עם כל הדברים שעומדים על הפרק. עד לרגע האחרון עבדנו על החלטת ממשלה לעוטף עזה ואני מקווה להעביר אותה בירושה".

 

את חוששת שהבא אחרייך לא ירצה לשבת לחפיפה?
"אני רוצה להאמין שטובת המדינה תהיה לנגד עיניו. אני בעיקר רוצה שזה יהיה מקצועי ומסודר ואם יבחרו שלא, אני אשאיר הכל כתוב כדי שלא יהיו פערי מידע".

"ממשלת לפיד הייתה הדבר הנכון לעשות"

עם כניסתה לתפקיד מנכ"לית ראש הממשלה החליפי, לקחה שולץ את מנכ"לי הממשלה כפרויקט המרכזי שלה והקימה את "פורום המנכ"לים". את פרי ההשקעה זכתה לקטוף בישיבת הממשלה האחרונה שבה כל מנכ"ל עלה לסכם את הישגיו בתפקיד.

"זה היה מופע מאוד מרשים שזיקק את העשייה של הממשלה. פתאום העשייה כולה קיבלה נפח משמעותי. בתורי, אמרתי שההישג המשמעותי ביותר שלי הוא הקבוצה הזאת של המנכ"לים. זה לא סוד שגיבוש הפורום הזה של המנכ"לים היה הבייבי שלי. בזכות הקבוצה הזאת הצלחנו להוביל הרבה מאוד שיתופי פעולה והחלטות מקצועיות כמו מפרץ חיפה והחלטה עצומה על הנגב המזרחי, רמת הגולן, בית שמש, מיליון להייטק ועוד".

ומה עם הביצוע?
"יש ועדת היגוי שנפגשת בתדירות ובודקת שדברים מתקדמים. בפרק הזמן שאנחנו נמצאים פה לקחנו את הממשלה קדימה גם בהחלטות וגם ביכולת המימוש. כמובן שלא הכל היה מושלם אבל אולי עוד נחזור לתקן".

הממשלה היוצאת הייתה אילוץ פוליטי. זה הקשה על העבודה?
"אילוץ? זה היה הדבר הנכון. ממשלה שמיוצגים בה כמה שיותר חלקים מהחברה היא הממשלה הנכונה. ואני לא בטוחה שממשלה הומוגנית תעבוד יותר טוב, כי מה שעבד פה טוב זה שאף אחד לא ניסה להתבלט על חשבון השני.

"אי אפשר להתעלם מתחושת העשייה שהייתה בכל משרדי הממשלה. חזרה הרוח למפרשים. למשל, חופש המידע במשרד הזה לא היה מאויש שנים ושמנו על זה זרקור והוצאנו דו"ח ביצוע. אין לי את הפריווילגיה להגיד לך הנה תראי מה הספקנו, אבל עשינו את הדבר הנכון".

כשהיא נשאלת על כך שרוב שרי השמאל מצאו את עצמם מחוץ לכנסת אחרי הבחירות, שולץ מעדיפה שלא להגיב. "אני לא מתעסקת בפוליטיקה בכלל. כלום".

ובכל זאת, יוקר המחיה ומשבר הדיור תפחו לממדים רחבי היקף בשנה האחרונה. אני שואלת את שולץ על אחריותם למשברים אלו. "הממשלה הזו עשתה לא מעט דברים כדי לטפל ביוקר המחיה, אבל זה תהליך ארוך. יש דברים שרואים את התוצאות שלהם באופן מיידי ויש דברים שייקח עוד קצת זמן, כמו כניסת רשתות חדשות כמו קארפור.

"רפורמת הייבוא יצאה לדרך ומההבשלה שלה כולנו נהנה. אי אפשר להגיד שהממשלה הזו לא עשתה ליוקר המחיה אבל ברור שזה לא מספיק ולא ראינו עדיין את כל התוצאות. התהליכים האלה ארוכים.

"שר השיכון היה מאוד מחוייב למשבר הדיור ועשה המון מהלכים שאת הניצנים שלהם התחילו לראות. שוק הדיור הוא ארוך טווח וכל חילוף ממשלה גורם לזעזוע. אני מאמינה בדרך ארוכה ואם הייתי בממשלה הבאה הייתי ממשיכה באותה הדרך".

"53 מיליארד לרע"ם? לא היה ולא נברא"

שולץ בת ה־46 מלווה את לפיד מאז הקמת מפלגת יש עתיד. בהתחלה כיהנה לצידו כיועצת שר במשרד האוצר ולאחר מכן כדירקטורית בקק"ל ובתפקידי מפתח במפלגה. מאז הכנת ההסכמים הקואליציוניים והחתימה עליהם במאי 2021 היא מסרה את המפתחות לניהול הבית לבן זוגה. "אני עובדת מהבוקר עד הלילה. כשאני באה לפה הבית לא קיים. זה קשה אבל אני לא מצטערת על זה".

על לפיד עצמו היא מרעיפה מחמאות. "אני מאוד נהנית לעבוד איתו. הוא אחד האנשים הכי חכמים, לומדים וסקרנים שיצא לי לפגוש. הוא מאוד מגדיל את האנשים סביבו, ונותן להם לצמוח ולהגשים חלומות".

באחד מהמשברים הגדולים ביותר שידעה קואליציית השינוי, נשלחה שולץ לחברי הכנסת של רע"ם כדי לגייס אותם חזרה למליאת הכנסת. אז היא נשלחה כדי להסדיר את התזרים הכספי שהובטח למפלגה, היום נתניהו מותקף על חלוקת תקציבים על הנייר לדרישות החרדים. כשאני שואלת להבדל היא עונה בתקיפות.

"אני אסדר את השאלה. לא נשלחתי לפתור בעיות ולתת כסף. במסגרת ההסכמים הקואליציוניים הוסכם על תוכנית החומש למגזר הערבי והם הרגישו שהתוכנית לא מיושמת. אני נשלחתי לבדוק איך אפשר לשחרר את זה. בלי הבעת דעה על המו"מ הקואליציוני, תקציבים למגזר הערבי יהיו חשובים גם בממשלה הבאה. הם 20% מאזרחי המדינה".

53 מיליארד היה או לא היה?
"לא היה ולא נברא. הייתה תוכנית לחמש שנים בהיקף של 30 מיליארד שקלים שמקיפה את כל תחומי העבודה של הממשלה - תשתיות תחבורה, חינוך, בריאות. אני מעריכה שבפועל יצאו כחמישה מיליארד - קצת פחות ממה שתוכנן ל־2022".

מה הנזק שעשוי להיגרם מפיצולי הסמכויות במשרדי הממשלה במסגרת הקמת הממשלה הבאה?
"פיצול הסמכויות במשרד החינוך הוא אסון והנזק הגדול יותר יהיה הפגיעה באמון הציבור. כל ההחלמה שניסינו לעשות בשנה האחרונה הייתה לייצר אמון חזרה במערכת ומהבחינה הזו - חבל".

"המיון במשרדי הממשלה תקוע מאחור"

אחת המשימות ששולץ סימנה כיעד לממשלות הבאות הייתה טיפול בהון האנושי במשרדי הממשלה. "לא הספקנו לגעת בנושא ההון האנושי ומדובר בהחלט במשימה ראויה לממשלה מתפקדת. ההון האנושי במדינה תקוע הרבה שנים מאחור ואנחנו רואים קושי בגיוסים. תהליכי המיון והאיתור ארוכים ומסורבלים".

על אף שבתחילה היא לא רצתה להתייחס, בסוף שולץ לא התחמקה מהפן הפוליטי. "זה עולם שבו אין פריווילגיה להתייאש. בבחירות הבאות טוב יהיה אם המטוטלת תחזור למרכז. יש מכנה משותף רחב מאוד בכנסת שהוא הרבה יותר מ־64 מנדטים, ואנחנו עוד נחזור לזה".

את מתכוננת ליום שאחרי?
"אף פעם לא תכננתי את היום שאחרי והוא תמיד היה מוצלח. עוד מוקדם לי לדעת".

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה