גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 שאלות שאנשי שיווק צריכים לשאול את עצמם על חגי האיקומרס

חודש הקניות נובמבר כבר מאחורינו, וסביר להניח שמנהלי החברות שקועים עמוק בסיומן של תוכניות העבודה וסגירת 2022 ● ועדיין, לכל מותג, קטן או גדול, כדאי לחשוב איך לעשות את הדברים אחרת בשנה הבאה: מיצירת מסורת חדשה ועד צרכנות חכמה

המהלך של פארק המיחזור חיריה להפחתת קניות / צילום: באדיבות פארק המחזור חירייה
המהלך של פארק המיחזור חיריה להפחתת קניות / צילום: באדיבות פארק המחזור חירייה

הכותבת היא יועצת לאסטרטגיה שיווקית

לפי כמות הפרסומות וזעקות בלאק פריידיי שעלו מכל עבר בנובמבר האחרון, נראה היה שמדינת ישראל השלימה בהצלחה גדולה את תהליך אימוץ עונת החגים האמריקאית. וליתר דיוק, למסורת הצרכנית שבאה איתם: הבלאק פריידי שמסמל את תחילת עונת הקניות לקראת חג המולד, ומיד אחריו הסייבר מאנדיי.

בעוד שבארה"ב ושאר העולם כבר חוגגים את חג המולד והשנה החדשה - כלומר ממשיכים את עונת הסיילים ואת הלך הרוח הצרכני - אצלנו האירוע הכי משמעותי הוא כנראה הפסטיגל, והקמת הממשלה החדשה. וגשם, אולי ירד פה גשם סוף סוף.

בישראל אין שום סיבה צרכנית אמיתית לחגיגת הקניות בנובמבר. זה קורה בגלל הצורך של הקמעונאים והמותגים לתת מענה לתחרות מעבר לים. כאשר אתרים בינלאומיים, פופולריים יותר או פחות בקרב הישראלים, יוצאים במבצעי ענק - גם המותגים המקומיים חייבים לתת פייט, ולהגיב. ואם אפשר לסיים את השנה עם בוסט של מכירות, זה בכלל טוב.

נתוני חברת האשראי כאל מראים שבמצטבר נרשמה בארץ עלייה של 6% במכירות נובמבר לעומת החודש המקביל אשתקד. נראה שהצמיחה הגדולה הייתה דווקא סביב הבלאק פריידי, ואילו בתקופה של שופינג IL (יוזמה של גוגל שנועדה לחזק ולקדם את תעשיית המסחר המקוון המקומית, וכמובן גם את מעמדה של גוגל בקרב אותם מפרסמים, ולהגדיל את ההכנסות שלה מפרסום) - הייתה ירידה לעומת שנה שעברה.

בנוסף, בעוד שבחודש רגיל אתרים מחו"ל מהווים כ־7% ממחזור האשראי בישראל, בנובמבר הנתח שלהם עלה ל־10%. העלייה המשמעותית ביותר בהוצאות הייתה בנתח העסקאות שנעשו בחו"ל: הישראלים חזרו לטוס, ובגדול.

נובמבר כבר מאחורינו, וסביר להניח שמנהלי החברות שקועים עמוק בסיומן של תוכניות העבודה וסגירת 2022. ועדיין, שווה להשקיע איזו ישיבה לסיכום נובמבר, וכל מותג, קטן או גדול, צריך לשאול את עצמו כמה שאלות במקום לעבור למוד של טייס אוטומטי. הרבה פעמים לאנשי שיווק קשה ללכת נגד הזרם, ולא להצטרף אל העדר. לא בטוח שזה בהכרח לטובתם.

1. כמה זה עולה לנו

מי ששבר שיאים השנה היו בעיקר מחירי המדיה. בשיא עלה מחיר החשיפה (CPM) ב־48%. כדי להגיע לפיד של הצרכנים, צריך להשקיע הרבה יותר כסף. מה גם שיותר ויותר נראה כי זה הפך להיות מגרש המשחקים של המותגים הגדולים.

כשקמעונאית ענק מסתערת על נובמבר ומשקיעה בו את תקציב הפרסום השנתי של מותג אופנה אינדי, על אותו מותג לשאול את עצמו: האם זו הדרך שלי לבלוט? להגביר את החיבור הרגשי ביני ובין הלקוחות שלי? האם ההשקעה במדיה באמת מביאה את אחוזי ההמרה שייחלתי להם? למען האמת, יש עוד הרבה דרכים אחרות.

2. לתגמל לקוחות נאמנים

מותג שיש לו מועדון לקוחות צריך למצוא דרך להיטיב איתם בתקופה הזו, ולהגיד "אני חושב עליכם". אם הוא יוצא במבצע חסר תקדים, הלקוחות שנאמנים לו כל השנה צריכים ליהנות יותר. כאן, אגב, יש לאותם מותגי אינדי, או נניח מועדון כדורסל - כמו במקרה של הפועל תל אביב, שיצא במכירה תחת השם Red Friday לכל מוצרי המרצ'נדייז שלו - את ההזדמנות הגדולה.

הטבת הפועל ת''א לאוהדים הנאמנים / צילום: צילום מסך מפייסבוק

הבשורה הטובה היא שקל לעשות זאת באמצעות תקשורת בסמס או ניוזלטר ובנכסים הדיגיטליים, ולצמצם את ההשקעה במדיה. עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שההפצצה במיילים וסמסים היא אינסופית, וכדאי לחשוב יותר מתמיד על קופי שיגרום לפתוח את המייל.

3. לבלוט, לסקרן, להפתיע

נכון, נובמבר הוא לא החודש לפעילות מותגית, וגם לא בדיוק הזמן להשיק קולקציה חדשה, אבל כשכולם צועקים בלאק פריידי ומציעים הנחה של 30%, אחד פלוס אחד ושאר מבצעי מסה, שווה לחשוב אם יש בכל זאת דרך לעבור את הימים האלה, וליהנות מערך למותג.

למשל: מהדורה מוגבלת לכבוד האירוע, או אולי דווקא לחסל. להקדים ביום, בשבוע, להפתיע. לצאת מהשבלונה. אחרי הכול, זה מה שהופך אתכם לאנשי שיווק טובים.

4. לעשות משהו טוב

בעידן שמדבר על מיתון, צרכנות חכמה, הימנעות מבזבוז ושמירה על כדור הארץ, שווה לחשוב אם אפשר לעשות גם טוב. למשל, לקרוא ללקוחות להביא אריזות ישנות או בגדים ישנים וליהנות מטרייד אין, או לתרום חלק מההכנסות. לצד האחריות לשורה התחתונה, יש לנו אחריות גם להמשיך ולקיים את המקום שאנחנו חיים בו. זה לא רק מקומם של הארגונים החברתיים.

המרכז לחינוך סביבתי חירייה העלה פוסט בנושא, שבו נכתב "בלאק פריידי? סייבר מאנדיי? יום הנמלים האדומות? שבוע הגרושות הבנגלדשי? נמאס! מותגי האופנה, הטכנולוגיה ואתרי המסחר הגדולים בעולם תמיד מוצאים סיבות 'לחגוג' על חשבון הצרכן, ולייצר תירוצים שיהפכו את חשבון הבנק שלנו לקטן יותר ואת הזיהום הסביבתי לגדול יותר. אנחנו כאן כדי להזכיר שקונים רק מה שצריך ומתי שצריך".

אל דאגה, את הפוסט הזה כנראה ראו ממש מעטים. הוא נבלע בכל קידומי המבצעים, אבל לא כדאי להתעלם מהקול הזה, אלא למצוא דרך לאמץ אותו בצורה חכמה ומיטיבה, למותג ולסביבה.

5. טרנד או מסורת

בארה"ב, חגיגת הקניות שברה השנה שיאים גם בחנויות הפיזיות וגם בזירה הדיגיטלית. היסטריית התורים, ההמון המסתער על חנויות הם מראות שמושרשים עמוק בתרבות האמריקאית. זו מסורת אמיתית.

בישראל, אירועי הקניות הם בעיקר בזירה הדיגיטלית. האם המועד הזה באמת חקוק בסלע? האם הצרכנים יושבים עם הארנק פתוח בנובמבר, ורק מחכים לבזבז? כשכולם מתקבצים באותה ביצה, אולי כדאי לקחת צעד הצידה, אחורה או קדימה.

אגב, אתר קטן אחד בשם עלי אקספרס החליט שהוא מקדים השנה את יום הרווקים הסיני, ויזם חגיגת מבצעים שהחלה ב־1 בנובמבר ונמשכה עד ל־13 בחודש. קבוצת האם עליבאבא היא שיזמה את החג הלאומי, שנועד "להרים" לגברים הרווקים במדינה, והסינים בנובמבר עוד התמודדו עם סגרים בגלל הקורונה, אבל בהחלט אפשר ללמוד כאן שיעור בגמישות והתאמה לסיטואציה.

לראשונה מאז 2009, עלי באבא לא פרסמו השנה את תוצאות המכירות, ורק ציינו שהן דומות לאלה של השנה שעברה (76.1 מיליארד דולר), ושהם מרוצים ביחס לנסיבות.

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין