גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות שוק ההון אוסרת על אקירוב לרכוש שליטה בכלל באמצעות אלרוב

הרשות שלחה מכתב לאלרוב בו היא מבהירה כי אם אקירוב ירצה לרכוש 15% נוספים מכלל ביטוח, הוא יצטרך לעשות זאת באופן פרטי • בנוסף הבהירה הרשות לאקירוב כי היא אינה מרוצה מההתערבות שלו בנעשה בכלל, בעיקר סביב עסקת רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס שאמורה להיסגר בימים הקרובים

אלפרד אקירוב, בעל השליטה באלרוב / צילום: בן יוסטר
אלפרד אקירוב, בעל השליטה באלרוב / צילום: בן יוסטר

רשות שוק ההון מקשה על אלפרד אקירוב לרכוש את השליטה בכלל ביטוח . הרשות, בראשות עמית גל המשמש כמלא-מקום, הודיעה אתמול (א') לאקירוב כי לא יוכל לרכוש את השליטה בכלל ביטוח באמצעות אלרוב נדל"ן הציבורית, אלא רק באופן פרטי. המשמעות היא שאם אקירוב ירצה בכל זאת לרכוש את השליטה בכלל ביטוח, הוא יצטרך לעשות זאת באמצעות העברת מאות מיליוני שקלים באופן פרטי.

גואטה נגד ההתערבות של אקירוב בכלל: "בעל מניות לא יכול להזריק את האינטרס שלו לחברה"
אלפרד אקירוב מחריף את ההתנגדות: רכישת מקס - הזויה, מורידה את הערך של כלל ביטוח לרצפה
יו"ר בנק ויועץ לאיטורו: כפל הכובעים של הרגולטור לשעבר

כיום מחזיקה אלרוב ב-15% ממניות כלל ביטוח, והיא עוד מחכה לאישור מטעם רשות שוק ההון לקבלת היתר שליטה שיאפשר לה להגדיל את החזקותיה ל-30%. אישור זה מתמהמה, כשאלרוב צריכה להתגבר על מכשולים כמו התמודדות עם איסור להחזיק בשלוש חברות שכבה, כאשר נכון להיום היא מהווה שכבה אחת, כלל החזקות הציבורית מהווה שכבה שנייה, וכללביט מימון מהווה שכבה שלישית.

באלרוב דיווחו הבוקר (ב') כי במכתב של רשות שוק ההון צוין כי בשלב זה אין בכוונת הרשות לתת פרשנות שונה מפרשנות ועדת הריכוזיות שהועברה לאלרוב, לפיה ועדת הריכוזיות אינה מקבלת את פרשנות רשות שוק ההון, ויש לראות בכללביט כתאגיד ריאלי, כך שהאשראי המצרפי של החברה ושל כללביט עולים על הרף שנקבע בחוק הריכוזיות, באופן שאינו מאפשר קבלת היתר שליטה בחברת כלל ביטוח.

כמו כן, הרשות ציינה במכתבה כי לפי נתונים שהתקבלו מכלל החזקות וממבקשי ההיתר באלרוב, מתקיימת חריגה של כ-163 מיליון שקל (נכון ל-30 ביוני 2022). בנוסף, במכתב הרשות צוין ביחס למיזוג כללביט לתוך כלל החזקות כי לעמדתה, "מאחר שכללביט היא כלי מרכזי בניהול ההון של כלל... מיזוג כאמור אינו עולה בקנה אחד עם ניהול עסקים תקין, וייתכן שאף פוגע בה בתרחישים מסוימים".

מספר חלופות ומתווים

כזכור, במהלך המגעים של אלרוב מול רשות שוק ההון, הציעו בחברת הנדל"ן מספר חלופות שיאפשרו לחברה לרכוש מניות נוספות של כלל, עוד טרם קבלת היתר שליטה בחברה. כך למשל הוצע לרכוש את המניות ולהפקיד אותן בידי נאמן, כשבינתיים יוענק לחברה היתר שליטה מותנה. היום דיווחה אלרוב כי הרשות ציינה במכתבה כי אין בכוונתה להעניק היתר שליטה מותנה.

עם זאת, בהתייחס למספר חלופות ומתווים שהוצעו במסגרת הדיונים עם החברה, באלרוב דיווחו כי במכתב הרשות צוין כי המתווה של החזקה במלוא אמצעי השליטה בכלל בידי יחידי מבקשי ההיתר - בני משפחת אקירוב באמצעות חברות בשליטתם, הוא אפשרי. "במסגרת המתווה שהוצע, צוין כי ככל שהאמור ייעשה בדרך של חלוקת מניות כדיבידנד בעין, יש לנכות מסכום האשראי הקובע אשראי בגובה עלות רכישת מניות כלל בידי אלרוב במכפלה של 80% (שיעור יחידי מבקשי ההיתר), וכן הודגש כי גם בחלופה זו בכוונת החברה לבחון, לרבות מול רשויות רלוונטיות, כי במקרה שבעתיד יתאפשר על-פי דין להעביר את מניות השליטה לחברה, לא יהיה בהעברות כדי להוות אירוע מס", הסבירו באלרוב.

בנוסף הבהירה הרשות לאקירוב כי היא אינה מרוצה מההתערבות שלו בנעשה בכלל, בעיקר סביב עסקת רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס שאמורה להיסגר בימים הקרובים. לדעת הרשות, חלופת המכתבים בין אלרוב להנהלת ודירקטוריון כלל נעשית בניגוד להיתר ההחזקה שניתן לאלרוב.

באלרוב ציינו כי "החברה צפויה להשיב לממונה כי כל התנהלותה בהקשר האמור נעשתה לטובת החברה, חברת כלל ובעלי מניותיה, בעיקר לאור עמדתה של החברה כי העסקה לרכישת מניות חברת מקס איט פיננסים בע"מ היא עסקה מסוכנת לכלל ולבעלי מניותיה".

מכשול נוסף: בחירת הדירקטורים בכלל

לצד המגבלה על רכישת כלל על-ידי אלרוב הציבורית, הציבה הרשות מכשול נוסף בפני אקירוב. ביום שלישי צפויה להתקיים אסיפת בעלי מניות, בה ייבחרו דירקטורים בכלל החזקות הציבורית. להצבעה זו תהיה חשיבות גדולה לגבי הוצאתה לפועל של עסקת רכישת השליטה בחברת כרטיסי האשראי מקס, לה מתנגד אקירוב. הוא ינסה להציע שני דירקטורים מטעמו - דוד גרנות, שכבר מכהן כיום כדירקטור; ואהרון פוגל, שהוצע בעבר להצבעה כדירקטור אך לא אושר - אך גם אם ייבחרו שניהם, הוא יוכל למנות רק אחד מהם לחברת הביטוח.

זאת בהתאם למכתב ששלחה הרשות לדירקטוריון כלל ביטוח, בו הובהר כי בעל מניות שמחזיק מעל 2.5% מאמצעי השליטה בכלל החזקות, או שניים או שלושה בעלי מניות שמחזיקים כל אחד יותר מ-1% ולא יותר מ-2.5% ומחזיקים יחד בין 2.5% ל-5% ("חבר מחזיקים"), יהיה מוגבל להציע מועמד אחד לדירקטוריון כלל ביטוח. בהתאם למכתב, כל עוד מכהן בדירקטוריון כלל ביטוח ובדירקטוריון כלל החזקות דירקטור שהוצע על-ידי מחזיק או חבר מחזיקים, לא יוצע לדירקטוריון כלל ביטוח דירקטור נוסף שמונה כדירקטור בכלל החזקות על-פי הצעתו של אותו מחזיק או חבר מחזיקים.

אומנם ההצבעה על עסקת כלל תהיה בחברת החזקות, אך יש בכך כדי להצר את צעדיו בתוך חברת הביטוח, שהיא מקור הפעילות העיקרי של כלל.

במכתב ששלחה אלרוב לדירקטוריון כלל בשבוע שעבר, היא טוענת כי "הנושא היחיד העומד על סדר יומה של אסיפה זו, ושאותה מנסה הנהלת כלל לטשטש, הוא בחירת הרכב דירקטוריון מקצועי ובלתי תלוי אשר יהיה חף מאינטרסים זרים. דירקטוריון אשר ישפר את ביצועי החסר של החברה, אשר אמונה על הגנה והשאה של רווחי בעלי מניותיה וציבור החוסכים".

בחברת הנדל"ן רוצים, לאור טענות אלה, להצביע נגד בחירה מחודשת של היו"ר חיים סאמט התומך בעסקת מקס (סאמט מונה לראשונה לדירקטוריון כלל כמועמד של אלרוב, אך מאז נפרדו דרכיו מאלה של אקירוב); וכן להצביע בעד פוגל וגרנות, אותם מייעדים באלרוב להחליף את סאמט בתפקיד יו"ר הדירקטוריון, על-מנת לסכל את רכישת חברת כרטיסי האשראי.

לא דירקטורים "מטעם"

באלרוב הסבירו כי שני הדירקטורים המוצעים על-ידה אינם "מטעמה", אלא הם דירקטורים עצמאיים שהומלצו על-ידה ואשר עומדים בכלל התנאים לכהונה כדירקטורים בלתי תלויים. "כמפורט בזימון כלל לאסיפה: על-פי הוראות הממונה ביחס לחברות ללא גרעין שליטה, רק מי שהציע מינויים של שליש מהדירקטורים, והצעתו התקבלה, יראו בו כבעל שליטה. ומכאן אף בהינתן שייבחרו שני מועמדי אלרוב - הם יהוו מיעוט בתוך דירקטוריון החברה, ולא תתקיים שליטה כלשהי".

בכלל מיהרו להגיב וטענו כי למרות שאלרוב הבהירה לא אחת בפני החברה כי המועמדים הם מומלצים על-ידה ואינם דירקטורים מטעמה, באותה נשימה היא מתנערת מדירקטור שהוצע על-ידה (חיים סאמט) ונבחר כאשר אינו עושה את דברה, ולגישתה הוא כבר לא נחשב כדירקטור מומלץ על-ידה.

"אין חולק באשר להשפעתה האפקטיבית המשמעותית של אלרוב, אשר חרף היותה בעלת מניות מיעוט שבקשתה להיתר שליטה נדחתה, מציעה חדשות לבקרים נציגים בדירקטוריון, מנסה ללא הרף לכוון את פעילות התאגיד ולמנוע קבלת החלטות; זאת בשעה שעל שאר בעלי המניות נאסר על-פי חוק לשתף פעולה ביניהם במינוי דירקטורים, ואף בשעה שכוחם של בעלי המניות המוסדיים בתאגיד מוגבל, באשר נאסר עליהם להציע דירקטורים בחברה, ומידת יכולתם להוות גורם מאזן פחתה משמעותית", ציינו בכלל.

"יוצא אם כך כי מעבר לעובדה שמינוי שני דירקטורים, לא כל שכן שלושה (מתוך שמונה), עלול להוות אינדיקציה לניסיון להפעיל שליטה אפקטיבית - הרי שנוכח הנסיבות המתוארות לעיל, בפועל השפעתה של אלרוב משמעותית הרבה יותר משיעור החזקתה במניות החברה, והדבר בא לידי ביטוי גם במשקלה היחסי של אלרוב באסיפת בעלי המניות", הסבירו בכלל.

עוד כתבות

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

סמ''ר עופרי יפה ז''ל / צילום: לפי סעיף 27 א'

הותר לפרסום: סמ"ר עופרי יפה, לוחם בסיירת צנחנים, נהרג מאש כוחותינו בעזה

באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

מגמה חיובית באירופה; השינויים האחרונים שביצע באפט בהשקעות של ברקשייר

הדאקס והפוטסי מוסיף לערכם כ-0.4% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● ההוראה האחרונה של באפט: צמצום החזקות בחברת אפל ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת