גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשברים הבאים יגיעו בקרוב: כך תכינו את העסק שלכם לטלטלה שבדרך

העוצמה, האופי והתדירות של המשברים שראה העולם בשנים האחרונות מאותתים לנו שאנחנו צריכים להיערך לקראת הבאות ● מה נוכל לעשות בתוך הארגון? להצטייד בכלים שמייצרים זריזות וגמישות, לאמץ שת"פים אסטרטגיים, לנקוט יד ניהולית חזקה וחוקים ברורים ולגלות הרבה אמפתיה • הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב 

הפקולטה לניהול. איך נבוא מחוזקים יותר לאירוע הבא? / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. איך נבוא מחוזקים יותר לאירוע הבא? / צילום: Shutterstock

 

 

משבר הקורונה, התנודתיות הגיאופוליטית בשווקים, שינויים מהותיים בסדר העולמי, המלחמה המתמשכת באוקראינה, סימני שאלה לגבי הגלובליזציה, היחלשותן והיעלמותן של חברות שנדמה היה שישלטו בחיינו לנצח, אירועי אקלים ואירועים פוליטיים חריגים - כל אלה מלווים אותנו בשנים האחרונות. ולא רק זה: בעוצמתם, תדירותם ואופיים הם גם מאותתים לנו שהם לא הולכים לשום מקום, ושאנחנו צריכים להיערך ולהתארגן לקראתם. על הדרך גם נצטרך ככל הנראה לשחוט כמה פרות קדושות.

דרישה בארה"ב: לבדוק את השימוש בחברת הסייבר של אהוד ברק ומפקד 8200 לשעבר
כל המספרים והנתונים של הממשלה החדשה. וגם, מה אפשר ללמוד מההיסטוריה על סיכויי ההישרדות שלה? 

אי-ודאות, שינויים, מעברים מכאוס לסדר וחזרה אינם דבר חדש. בכל נקודה בהיסטוריה נוכל למצוא אותם. ובכל זאת, משהו בקצב, בתכיפות ובממדים של השינויים האלה דחף אותנו לרצות להתארגן קונספטואלית, באופן שגם אם לא ייצור שליטה, יאפשר לבנות תשתיות ומשאבים להתמודדות איתם.

לשם כך ארצה להציג שני מושגים, VUCA ו-BANI, שנטבעו נוכח התעצמותן של תמורות בעולם בכלל ובעולמות הארגוניים בפרט. אלה יכולים להציג צירי חשיבה מנחים עבור גופים שרוצים לעצב ולפתח יכולות הנהגה וניהול בימים של חוסר יציבות.

דינמיות לצד בקרת איכות מהודקת

המושג VUCA שימש זה שלושה עשורים לתיאור המציאות באמצעות ארבע ממדים: משתנה (Volatility), רוויית אי-ודאות (Uncertainty), מורכבות (Complexity) ועמימות (Ambiguity).

 

המונח, שנטבע במחצית שנות התשעים של המאה ה-20 בידי הצבא האמריקאי, זלג מהר גם לעולם הניהול. מול האופי התנודתי ורווי אי-הוודאות של המציאות - בולטת חשיבותם של כלים, תהליכים ומבנים ארגוניים שמייצרים זריזות וגמישות. בתוך אלה: אסטרטגיות דינמיות, ריבוי תרחישים, מנגנוני חדשנות, זיהוי וניהול סיכונים, ניוד משאבים, דרכי העסקה מגוונות ותרבות ארגונית יוזמת, מדמיינת וחולמת.

מנגד, מול העמימות של חלק גדול מהמידע נדרשים כלים סדורים, ברורים, מובנים, אחידים ומבוקרים. בתוך אלה: דיוק בזיהוי, יכולות למידה, כרייה וניתוח של מידע, התמחות, קסטומיזציה, פרמוט של נהלים, תקנות ומודלים ומערכות בקרה איכות מהודקות.

בסיכומו של דבר, אחת התובנות החשובות ב-VUCA היא שמנהלים חייבים להצטייד ביכולות ארגוניות שונות, לעתים מנוגדות. יד ניהולית אחת שתוביל חדשנות, יצירתיות, מוכנות לתרחישים דמיוניים, גיוון והכלה ועושר של דעות ונקודות מבט, ומנגד יד ניהולית חזקה ובוטחת, שתוביל סדר, מצפן ארגוני, חזון וכללים וחוקים ברורים.

השילוב הזה יוצר "ארגונים כאורדים" - כאלה שמכילים יכולות ברורות בעשיית סדר, אך בה בשעה מתמודדים, אפילו בהנאה, עם אי-הסדר, ממנפים אותו ולעתים מייצרים אותו בעצמם.

כמו שעשה סאטיה נאדלה

המושג BANI, שטבע בקורונה האנתרופולוג והעתידן האמריקאי ג'מאייס קאשו, מפנה את הזרקור למאפייני המציאות שבלטו אחרי המשבר: שברירית (Brittle), חרדתית (Anxious), מכילה תופעות לא לינאריות (Nonlinear) וקשה לפענוח או הבנה (Incomprehensible).

כל זה קרה כשפירמות ענק, חלקן איקוניות בנות עשרות רבות של שנים, בהן ג'יי.סי פני, טיילור לופט, רבלון, לופט וכן חברות תעופה כמו רויאל קאריביאן ואייר איטלי, קרסו במהירות, הכריזו על פשיטת רגל או נרכשו בידי מתחרים.

ההפתעה הגדולה שיצר המשבר, כמו גם אופייה האקספוננציאלי של המגפה, חידדו את תחושת חוסר השליטה והערעור.

לטענת קאשו, אמות המידה מהעבר נראות לא רלוונטיות יותר, הקשר בין סיבה לתוצאה מתעוות והיצף המידע מערער את היכולת לייצר תובנה.

אז מה מוסיף לנו ה-BANI? המושג מדגיש את ההיבטים הרגשיים שמלווים את התהליכים הכאוטיים ומכאן את הטיפול התהליכי לצד הרגשי. כך, יסודות איתנים ומוצקים בשורשי הארגון (חזון וערכים) לצד גמישות במבנים ותהליכים עומדים מול השבריריות; ראייה מערכתית רחבה והשתלבות באקוסיסטם רחב עומדות מול תהליכים לא לינאריים; פיתוח יכולות "רכות" יגיע אל מול החרדה; והטמעה רחבה של יכולות טכנולוגיות לצד שקיפות, גיוון ואינטואיציה - יוצבו מול הקושי בפענוח המציאות.

ברמה המעשית ייטיבו לעשות ארגונים מסורתיים אם יאמצו רזרבות, שת"פים אסטרטגיים, טכנולוגיות מפחיתות תלות ובצדם אמפתיה ושקט פנימי.

חשבו על סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט, שהגדיר את "החזרת נשמתה של החברה" שהלכה לאיבוד והציב את החמלה כיעד אסטרטגי, על קמעונאיות המזון שצוידו ברזרבה של אוטומציה ודיגיטציה מתקדמות וצמחו במהלך המשבר, על חברות ספנות כמו צים שהצליחו להשיג צמיחה אקספוננציאלית בצורך בשינוע, או על חברות דוגמת זום או תשלומים דיגיטליים.

לשילוב בין שני המונחים יש עדות כבר במקרא, בתיאור של נחום הנביא את המציאות: "בוקה ומבוקה ומבולקה (VUCA) ולב נמס ופיק ברכיים וחלחלה בכל מתניים (BANI)". הבנתם, הפנמתם ויישומם אפשר שיביא אותנו שבירים פחות ובשלים יותר לאירוע הבא.

פרופ' אורלי יחזקאל / צילום: חן גלילי - הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב

מקורות:

"והארץ היתה תוהו ובוהו" - ארגונים מסורתיים בעולם של מורכבות, חידוש ושיבוש (WORLD VUCA)

Benett, N. Lemoine, G. J., "What VUCA really means for you" , Harvard Business Review, January-February 2014 

R.A Thietart, B. Forgues, (1995), Chaos theory and Organization, University of Paris-Dauphine, DMSP and Esse 

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"