גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה לשים את הכסף ב-2023? זו התחזית של עשרה בתי השקעות

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● עשרה בתי השקעות מובילים מספקים תחזיות ל-2023, לאחר שנה של טלטלות לא צפויות בשווקים ● מה יעלה בגורל המאבק העולמי באינפלציה, לאן ילכו שוקי המניות, האם נראה צמיחה במשק המקומי, ואילו סקטורים יגלו עמידות לזעזועים המאקרו כלכליים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שנת 2022 הייתה הכול מלבד צפויה. כמעט כל משקיע שכספו הושקע באיזשהו אפיק, בין שמנייתי, סולידי או אפילו בפיקדון בבנק, ספג הפסדים. נראה שכל ההתאוששות מהקורונה, ומהסגרים וההגבלות שנלוו לה, נקברה תחת ההתפתחויות הבלתי פוסקות - לחימה מדממת באוקראינה, טלטלה במחירי האנרגיה ומאבק נחוש מצד בנקים מרכזיים באינפלציה הגואה, באמצעות העלאות ריבית תכופות.

טסלה לא לבד: עוד 20 מניות גדולות שרשמו את השנה הגרועה ביותר שלהן 
מומחי השקעות בתחזיות לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים
כל העולם חושב שהוא פיטר את סטיב ג'ובס. עכשיו הוא חושף את הסיפור האמיתי | ראיון 

כמעט כל אפיקי ההשקעה נכנעו לאירועי המאקרו-כלכלה בשנה שחלפה. האינפלציה זינקה - "חשבון" מאוחר על הוצאות הכספים המסיביות מצד הממשלות במשבר הקורונה והשיבושים בשרשרת האספקה. החסכונות הסולידיים של הציבור נשחקו, ומי שהשקיע במדדי אג"ח, שנחשבים מפלט בטוח יחסית, ספג לעיתים תשואות שליליות כמו במדדי המניות (התל-בונד 20 למשל נפל ב-10% השנה).

מדדי המניות הפכו מן הסתם לשקי החבטות של המשקיעים: ת"א-35 ירד "רק" ב-9.6%, בזמן שמדד ת"א-125 איבד 12.3% השנה. בארה"ב המכה הייתה כואבת יותר, מדד S&P 500 נחתך ביותר מ-20% בשנה החולפת ומדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק נפל ב-34%.

בבית ההשקעות תמיר פישמן ציינו בסיכום השנה כי בעוד שהיו אפיקים "שנתנו ביצועים עודפים, כגון איגרות חוב במח"מ (משך חיים ממוצע) קצר וריבית משתנה, באפיק המנייתי, אחרי שהשנתיים האחרונות ניפחו את מכפילי החברות, הביאו עליית סביבת הריבית והחזרה לתמחור שפוי לירידות שערים חדות במרבית הסקטורים, למעט האנרגיה".

על כל פנים, נראה כי משטר העלאות הריבית אחראי ללא מעט מהנזקים שנגרמו למשקיעים. לפתע, הפיקדון בבנק נותן תשואה "נורמלית" בשיעור חד-ספרתי, לאחר למעלה מעשור שלקוחות קיבלו בו שברירי אחוזים. אך מהצד השני, האינפלציה עדיין גבוהה, כך שמי ש"נועל" את הכסף יראה אותו נשחק ריאלית ביחס למציאות. כלומר, המוצרים והשירותים עדיין מתייקרים מהר יותר ממה שהריבית מציעה.

כש-2023 בפתח, והמגמות המאקרו-כלכליות הגלובליות עדיין איתנו, ההערכות לקצב הצמיחה ולביצועי הבורסות מתכנסות לכך. בתי ההשקעות המובילים במשק מעריכים כי קצב הצמיחה בישראל יקטן בצורה משמעותית ביחס לשנה הקודמת, שער הדולר צפוי להערכתם לשמור על יציבות יחסית ומדדי המניות אמורים לטפס ביחס לשנה שחלפה, אם כי באופן מדוד יחסית.

הסביבה הבינלאומית הפכה לרגישה, גם ברמה הגיאופוליטית, והמלחמה בין רוסיה ואוקראינה טרם הוכרעה, כולל אזכור האופציה הבלתי נתפסת של שימוש בנשק גרעיני. אירופה עדיין מחפשת את הדרך להתמודד עם ניתוקה מהגז הרוסי, ומזרחה משם מתגברת המתיחות בין סין לטייוואן, שעלולה לערער את האזור כולו.

דני ירדני, סמנכ"ל ההשקעות של אלטשולר שחם, מציין כי "שנת 2023 נפתחת בשלב שבו נראה כי בזכות העלאות הריבית ניכרת התמתנות ברמת האינפלציה. אנו מעריכים כי במהלך השנה תהליך העלאות הריבית יגיע למיצוי, על רקע ההאטה העולמית והתכווצות הצמיחה. זוהי תוצאה מכבידה של מדיניות הריסון האגרסיבית, אך גם צעד הכרחי לצינון המחירים.

"כבר עתה ניכרת בארה"ב מגמה של ירידה במחירי הנדל"ן, וייתכן שנראה זאת גם בישראל בקרוב. קשה לצפות כיצד תתפתח השנה, אך הערכתנו כעת היא שכאשר האינפלציה תתקרב ליעד הבנק המרכזי, וכיוון הריבית יתברר - תחזור גם הוודאות והשווקים יחזרו לעלות".

להערכת האסטרטג הראשי של פסגות, אורי גרינפלד, בשנה הקרובה "נראה שהמטוטלת של הכלכלה העולמית תחל לנוע סוף סוף לצד השני. האינפלציה העולמית כבר מראה סימנים של התמתנות, והעלאות הריבית החדות של 2022 יוטמעו כנראה במלוא עוצמתן במהלך השנה, ויחזירו את האינפלציה לרמה 'נורמלית'". לדברי גרינפלד, "בצד הריאלי, נדמה שיהיה קשה לחמוק מהאטה גלובלית, אבל אנו מעריכים שבשילוב עם הירידה באינפלציה, אלו ישנו את הטון של הבנקים המרכזיים ברחבי העולם".

 

הבורסה בת"א תעלה פחות מארה"ב

גופי ההשקעות שנאותו לספק את תחזיותיהם לשנה הקרובה הם בתי ההשקעות אפסילון, פסגות, אלטשולר שחם, אנליסט, תמיר פישמן, מיטב ומגדל שוקי הון. כמו כן השתתפו במתן התחזיות בנק לאומי וחברת פעילים של בנק הפועלים, וחברת לידר שוקי הון.

בהתייחס לשוק המקומי, ההערכה הממוצעת של גופי ההשקעות הללו היא כי מדד ת"א-35 יעלה ב-6.6%. בטווח הגבוה, אפסילון, תמיר פישמן ופעילים אופטימיים בהערכתם כי יטפס 12%-13%, ולעומתם לאומי, מיטב ולידר שוקי הון צופים כי המדד יירד בכ-2% בסיכום השנה הקרובה.

בשנה המסתיימת מדד ת"א-35 הניב תשואה "סולידית" יחסית למדדי מניות בינלאומיים אחרים, כשירד "רק" בכ-10%.

באשר למדד המוביל בשוק האמריקאי, ה-S&P 500, הרי שהחזאים סבורים שהוא יטפס בכ-13% בסיכומה של 2023, עלייה כפולה כמעט מזו החזויה במדד התל אביבי. את השנה הנוכחית המדד מסיים (נכון ל-28.12) ברמה הנמוכה מ-3,800 נקודות, פער של 1,000 נקודות כמעט מרמתו בתום השנה הקודמת (4,766 נקודות).

הדולר לא ישמור על העוצמה שלו מול השקל

שער הדולר כיום נע סביב 3.54 שקלים, בתום שנה רבת תהפוכות. המפולת במניות הטכנולוגיה בוול סטריט נוטה להשפיע מיידית על עוצמת השקל. הסיבה היא זרם הדולרים של המשקיעים בטכנולוגיה בארץ, שהביא בעשור האחרון להתחזקות מתמדת של המטבע הישראלי, ומדיניות של רכישות מט"ח (בעיקר דולרים) על ידי בנק ישראל, במטרה להרגיע אותה.

את שנת 2022 התחלנו בשער דולר של 3.11 שקלים, ומאז הדולר התחזק ביחס לשקל בכ-14% עד סוף השנה. זהו דווקא אפיק השקעה חיובי, שהיכה את האפיקים המסורתיים בשנה הלא פשוטה הזו.

בתי ההשקעות נוטים להעריך שהשנה השקל יתחזק בהדרגה מול הדולר לאזור ה-3.37 שקלים בממוצע. מרבית ההערכות בלב הקונצנזוס הן ליחס של 3.4-3.45 שקלים לדולר, והגוף היחיד שמעריך שמעריך התחזקות משמעותית הוא בנק לאומי, עם תחזית של 3.18 שקלים לדולר.

הריבית תטפס עוד והצמיחה תהיה צנועה

ושוב בזווית המקומית, ההערכה הרווחת בקרב בתי ההשקעות היא כי ריבית בנק ישראל תעמוד בממוצע על 3.78%. שלושה מבתי ההשקעות צופים העלאות ריבית עד לרמה של 4% בסיכום 2023, ואחרים סבורים כי הריבית תנוע בטווח של 3.5%-3.75%.

בכל מקרה יתרחשו שתיים עד שלוש העלאות ריבית מרמתה כיום - 3.25%. למי שכבר שכח, עד פברואר השנה שיעור הריבית היה 0.1% בלבד, טרם החלה הדרמה בזירה המוניטרית העולמית.

וכמה יצמח המשק הישראלי? התחזית היא לשיעור צנוע של 2.5% בשנה הקרובה, לעומת נתון של מעל 6% בסיכום 2022. הערכות בתי ההשקעות נעות בין 2% באפסילון, בפסגות, באנליסט ובמיטב, ועד צמיחה של 3.4% שחוזה בנק לאומי.

ואם נחזור לסוגיה הבוערת של האינפלציה, כאן דווקא יש בשורה מסוימת. הנשאלים סבורים שקצב האינפלציה בישראל יעמוד השנה על 2.7% בממוצע, כמעט מחצית משיעורה ב-12 החודשים האחרונים (5.3%). רק גוף אחד סבור שהאינפלציה תנוע בטווח הגבוה של 3.5% בסיכום השנה.

סקטורים מומלצים: שבבים, תקשורת ומזון

ביקשנו מגופי ההשקעות לפרט מהם הסקטורים המומלצים לדעתם להשקעה בשנה הקרובה. התחום שזכה לפופולריות הגבוהה ביותר הוא תחום השבבים. בשנת 2022 התעורר מחסור חמור באספקת שבבים, ששיבש תעשיות שלמות, כמו למשל ייצור הרכב בעולם. אלטשולר שחם, אנליסט ותמיר פישמן (שמציין את תחום המוליכים למחצה) שמים את יהבם על שבבים כאחד הסקטורים שיבלטו לחיוב.

תחום הטכנולוגיה הרחב יותר זוכה לחיבה מצד פסגות ופעילים, ולא הרחק ממנו, גם תחום התקשורת מומלץ - על ידי לידר ומיטב.

ענף המזון זוכה להמלצה מאפסילון, למרות שהמניות בו נפגעו בשיעור חד בשנה החולפת, "אך חברות המזון ימשיכו ליהנות מביקושים חזקים גם בעת האטה בפעילות המשק. להערכתנו, החברות יצליחו לגלגל עלויות לצרכן באופן מלא", אומרים באפסילון, "וירידת מחירי חומרי הגלם והתובלה, שאנו עדים לה כעת, צפויה לסייע בעתיד לרווחיות החברות בענף".

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס