גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמה ושלום בידי שי ופוטין: שני הדיקטטורים שחורצים את גורל העולם

ערב המלחמה באוקראינה שתי המדינות הבטיחו "ידידות ללא סייגים" ● מאז, סין התחילה לדאוג והזהירה את רוסיה, אבל גם הגדילה את הסחר איתה ● מה סין תעשה אם רוסיה תתקרב לתבוסה? האם היא תקריב 506 מיליארד דולר של סחר עם ארה"ב? השאלות החשובות של 2023

ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג / צילום: Associated Press, Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo
ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג / צילום: Associated Press, Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

במידה שכנראה אין לה תקדים, השנה החדשה תעמוד בסימן החלטותיהם של שני דיקטטורים; החלטותיהם המשותפות והחלטותיהם האינדיבידואליות. אלה הם שי ג'ינפינג של סין ופוטין של רוסיה. שניהם חורקים שיניים בהיכנס השנה החדשה. אין זו העזה להגיד שהם ייחלו לעמדה פוליטית, כלכלית ואסטרטגית טובה בהרבה.

2022: השנה שבה התחילה מלחמת העולם השנייה וחצי | פרשנות
בין מכרות פחם לדובי הקוטב: בארכיפלג הארקטי הנורבגי גוברים המתחים בין רוסיה למדינות המערב 

ברור שבידיהם נתונים שלום ומלחמה, מפני שאחד מהם כבר בחר במלחמה, ומנהל אותה זה החודש האחד־עשר. אבל בידיהם גם נמצאת ההכרעה אם המלחמה הזו תתפשט, אם היא תמוטט מעיקרו את הסדר הבין לאומי, אם היא תתנהל ביותר מזירה אחת, אם היא תלבש צורות חדשות.

הם נועדו ערב השנה החדשה בפיסגה וירטואלית. דגלים של שתי הארצות נראו ברקע, ומילים לבביות בקעו מגרונותיהם. היה נדמה שפוטין התאמץ במיוחד להישמע חם וידידותי. אולי זה עניין אמיתי של חיבה, ואולי זו תוצאה של הרושם שפוטין זקוק לשי יותר ממה ששי זקוק לפוטין.

סוף סוף, צבא רוסי הוא זה המדמם בשדות הקרב של אוקראינה, והמשק הרוסי הוא זה הנתון למשטר סנקציות חמור. רוסיה היא זו המנסה כמעט כלאחר ייאוש למצוא נשק ותחמושת במחסנים לא לה. עד כמה שאנחנו יודעים, סין היא זו המסרבת לפי שעה למלא את מחסורה.

אנחנו עומדים אולי רק שבועות אחדים, אולי אפילו ימים אחדים, מניסיון של אחד הצדדים במלחמת אוקראינה להטות את הכף לטובתו באופן משמעותי.

זו אינה 1941. המלחמה אינה פוסקת בחורף כדי שהלוחמים יוכלו להתכרבל. רוסים ואוקראינים מתים בהמוניהם בשעריהן של שתי ערים קטנות במזרח אוקראינה. כשלעצמן הן מבוטלות, אבל אורך המערכה והיקף האבדות מעניקים להן משקל החורג מחשיבותן האובייקטיבית. אף אחת מהן לא תטה את המערכה. הכבוד הזה יצטרך להינתן אולי לנסיון פריצה רוסי חדש לעבר קייב.

רודן לרודן יביע אומר

כך או כך, אין צורך בהעזה גדולה כדי לנחש שפוטין לא תכנן חורף כזה כאשר התחיל את המלחמה. למרבה החשיבות, הוא פלש שלושה שבועות לאחר שנועד פנים אל פנים עם שי בבייג'ינג. זה היה מעמד של אוהבים. ההודעה המשותפת בסופו כללה את המלים, "הידידות בין שתי המדינות אינה יודעת סייגים, ואין איסור על שיתוף פעולה ממין כלשהו".

המלים עוררו אחר כך את הרושם הבלתי נמנע, שפוטין הכניס את שי בסוד תוכניותיו. הרודן הרוסי עצמו ראה צורך להבהיר, בפומבי, באוקטובר שעבר, שהוא לא הכניס. מומחים אקדמיים בכירים בסין כתבו עד ערב הפלישה ממש, שהיא לא תצא אל הפועל. אחד מהם אפילו התנצל אחר כך. אף על פי כן קשה להאמין שרודן סין לא ידע כי המלחמה בדרך. סוף סוף, מה הטעם ב"ידידות ללא סייגים" אם במרכזה עומד שקר מפלצתי?

סין מיהרה לאמץ את הנרטיב הרוסי, שהמלחמה היא תוצאה של התפשטות נאט"ו, והיא נכפתה על רוסיה. כלי תקשורת מרכזיים בסין אפילו הפיצו תאוריית קונספירציה נפסדת על "מעבדות מיקרוביולוגיות סודיות" של ארה"ב על אדמת אוקראינה. אבל הסינים לא תמכו בעצם המלחמה, נמנעו בהצבעות באו"ם, ולא הכירו בסיפוחי רוסיה, החל מסיפוח קרים ב־2014.

בספטמבר, כאשר שי הגיע לפסגה אזורית באוזבקיסטן, שבה נכח גם פוטין, אי הסכמה נרמזה ברבים. פוטין עצמו נשמע אומר לשי, "אנחנו מבינים את שאלותיכם ואת דאגותיכם". זה איפיון נייטרלי לחלוטין, אבל הוא בוודאי איננו משקף את התמיכה הלבבית שאליה מייחל פוטין. משטרו משתדל להציג את היחסים עם סין, עם הודו ועם עוד כמה ארצות באסיה, באפריקה ובאמריקה הלטינית כחלופה נאותה ליחסיו ההדוקים משכבר הימים עם ארצות המערב העשירות.

רוסיה כנכס אסטרטגי

בנובמבר, שי ערך פיסגה וירטואלית ארוכה עם נשיא ארה"ב ביידן. הודעה סינית רשמית ייחסה אחר כך לשי הבעה של דאגה לנוכח המשך המלחמה. אבל סין לא נקפה אצבע כדי להחיש את סיומה, לפחות לא באופן הידוע למערב. הסחר בין שתי הארצות גאה ב־2022, ועמד על 170 מיליארד דולר ויותר, עלייה של 25 מיליארד לעומת השנה הקודמת.

סנקציות סיניות הן חלום באספמיא, אלא אם כן רודן רוסיה יחליט להשתמש בנשק גרעיני. שי דיבר במפורש נגד שימוש כזה, כאשר קנצלר גרמניה שולץ סר אליו לביקור בתחילת נובמבר.

ברור למדי מה סין רוצה מן היחסים האלה: לנטרל את ארה"ב, או לפחות להפחית במידה ניכרת את נוכחותה באסיה. רוסיה חזקה, הלוחצת על ארה"ב ועל בעלות בריתה באירופה, היא נכס אסטרטגי, לפחות במובן הזה, אם גם לא בהכרח במובנים אחרים. אבל סביר שסין לא הביאה בחשבון את היקף הסתבכותה של רוסיה, ובמיוחד את היקף הסיוע המערבי לאוקראינה.

ניצחון קל של רוסיה היה מחזק אולי את תאבונה של סין לתקוף את טייוואן, בייחוד אם תגובת המערב היתה הססנית ומוגבלת. אבל סיוע צבאי ואזרחי של מאה מיליארד דולר לאוקראינה העניק לסין סיבה להיסוס. אולי המערב אינו "נמר של נייר", כפי שהסינים אהבו לתאר אותו מאז שמאו טבע את הביטוי, לפני 70 שנה ויותר.

סין תצטרך להחליט

מאמר במגזין 'אטלנטיק' השווה בשבוע שעבר את השותפות הסינית־רוסית של ימינו עם היעדר שותפות כזאת בימי השיא של המלחמה הקרה. "בשנות ה־60", כותב בעל המאמר, "סין ורוסיה החמיצו את ההזדמנות להביס את המערב, כאשר הפכו לאויבות מרות. היום הן מנסות לתקן את השגיאה הגורלית ההיא".

פסגה וירטואלית ערב השנה החדשה: פגישת פוטין ושי ביום שישי האחרון / צילום: Associated Press, Mikhail Klimentyev

זו הפרזה ניכרת. בשנות ה־60 סין היתה ננסית כלכלית. לא היו לה כמעט כל קשרי מסחר עם העולם החיצון, בוודאי לא עם ארה"ב ועם מערב אירופה. היא הייתה ארץ מהפכנית, ולא היה לה כל אינטרס בשלום עלי אדמות. גם אם סין של שי ג'ינפינג מסגלת לעצמה עמדה תובענית כלפי העולם החיצון, היא אינה שותפה לתאוות הנקם של רוסיה. "להביס את המערב" היא כנראה שאיפה אסטרטגית סינית, אבל בניגוד לרוסיה, לפחות לפי שעה, סין אינה רוצה, או מוכנה, למוטט את התקרה.

מהלך המחשבה הזה יועמד במבחן אם רוסיה תנחל תבוסה. אז סין תצטרך להחליט אם החשש מפני ואקום עצום ממדים מצדיק את הצלת רוסיה - ומצדיק את אובדן יחסי המסחר שלה עם ארה״ב (היצוא הסיני לארה"ב ב־2021 עמד על 506 מיליארד דולר, עם עודף של 355 מיליארד).

גם שי גם פוטין גילו בשנים האחרונות קוצר רוח גובר כלפי המערב. אבל השנה האחרונה הזכירה לשניהם את מגבלות כוחם. פוטין נותן ביטוי למפח הנפש שלו בהתקפות תוכפות והולכות על ערי אוקראינה. מפח הנפש של שי נוגע למשבר הקורונה, שמשטרו היה מוכן עד זה לא כבר ללמד את המערב איך לטפל בו. לא עוד.

דיקטטורים שגבם אל הקיר תמיד מעוררים אי נוחות. בנסיבות האלה אי־הנוחות גדולה במיוחד, והיא גדלה מיום ליום.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני
ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים