גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסעיף שנשלף משום מקום ותקע את המהלך להוזלת אלפי מוצרים

השבוע היה אמור לצאת לדרך מהלך רחב שתכליתו הוזלת מחירים לצרכן בענף התמרוקים. היצרנים והיבואנים נערכו, אך אז הגיע הטוויסט ● לטענת התאחדות התעשיינים, במשרד הבריאות שלפו סעיף הנוגע לטיפול במוצרים מסוכנים, החילו אותו על כל הענף, ולמעשה "יצרו תחרות לא הוגנת"

מדפי תמרוקים. החלק היחיד שנכנס לתוקף הוא היבוא המקביל / צילום: גלית חתן
מדפי תמרוקים. החלק היחיד שנכנס לתוקף הוא היבוא המקביל / צילום: גלית חתן

השבוע הייתה אמורה להיכנס לתוקף רפורמת התמרוקים שזכתה לכותרות רבות, אבל בפועל, רק החלק שמקל על היבוא המקביל ייצא לפועל. לעומת זאת, חלק הארי של הרפורמה, שיועד להעניק הקלות בבירוקרטיה ליצרנים וליבואנים במטרה להוביל להוזלת מחירים לצרכנים - נדחה.

לפני 4 שנים היא הייתה רשת בקריסה, עכשיו היא רווחית, צומחת ומגיעה לבורסה 
יריב לוין בחר בעוזרו הפוליטי לתפקיד מנכ"ל משרד המשפטים | בלעדי

איך זה התאפשר? בימים האחרונים נשמעים קולות המאשימים את משרד הבריאות בניצול ציני של פקודה שנועדה למקרי חירום בלבד. המשרד פרסם ביום שלישי האחרון טיוטת חקיקת משנה צו הרוקחים (סוגי תמרוקים שיידרש רישיון לשיווקם), שבה נכתב כי סעיף 55א12 מסמיך את שר הבריאות, אם ראה כי ישנו חשש מיידי לפגיעה בבריאות הציבור או כי קיים צורך חיוני אחר, לקבוע בצו סוגי תמרוקים שיידרש רישיון לשיווקם.

המסמך איפשר לציבור פרק זמן של פחות מ־48 שעות שבו ניתן להגיב, וצוין בו כי "שיווק תמרוקים באמצעות נוטיפיקציה (מטרת הרפורמה, ש"ס), בהיעדר פיקוח בפועל ובהיעדר יכולת ליישם את הוראות החוק, מעלה חשש לבריאות הציבור. חשש זה מחייב את השלמת ההיערכות של משרד הבריאות ליישום הוראות החוק, ומעלה צורך חיוני לקבוע כי לעניין סוגי תמרוקים המפורטים בצו, יידרש רישיון לשיווקם וזאת לשלושה חודשים בלבד".

בפועל, מדובר כמעט בכל סוגי התמרוקים - מטיפוח העור, ניקוי העור, החלקת שיער, מניעת הזעה, איפור, מוצרי תינוקות או ילדים ועד מוצרים לריכוך והרגעת העור.

שאלת הסכנה

במכתב ששלח למשרד הבריאות עו"ד צביקה גושן, מנהל חטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר ושהגיע לידי גלובס, צוין כי המשרד טוען שלצורך אכיפת הרפורמה עליו לתכנן ולהפעיל שלוש מערכות מקוונות מורכבות, שטרם הושלמה הקמתן, ובהיעדרן יחול קושי ממשי לפקח על קיום הוראות החוק.

"ראוי לציין", נכתב, "כי רשימת התמרוקים הנלווית לטיוטה המדוברת מכילה את כלל מוצרי התמרוקים הקיימים בשוק, ללא יוצאים מן הכלל. אנו סבורים כי מהלך זה הוא בבחינת ניצול ציני של פקודת הרוקחים, שכן המחוקק בשעתו לא ראה בעיני רוחו מצב עניינים הדומה למצב הנוכחי, והפעלתו הנוכחית של הסעיף הנזכר לעיל חוטאת למטרה לשמה חוקק, ואף יוצרת תקדים מסוכן".

עוד מצוין כי המנגנון שמציע הסעיף נועד לטפל במוצרים הנחשבים מסוכנים, או במקרים שבהם קיים צורך חיוני כל שהוא. מדובר בסעיף פרטני, אותו יש להפעיל במקרים קונקרטיים, ולא באופן רוחבי, כפי שהמשרד מבקש לעשות כעת.

"הדעת נותנת שהפעלת סעיף זה מסיבות של הגנה על בריאות הציבור תיעשה לאחר היוודע דבר סכנה כל שהיא, ולא באופן צופה פני עתיד, כדי למנוע סכנה עתידית", נכתב. "והרי איזו סכנה נשקפת מכלל מוצרי התמרוקים המשווקים באופן חופשי במדינות מוכרות לפני יבואם לישראל?...

"בכל הכבוד למערכות המקוונות שעליהן עמל המשרד, ניתן היה למצוא ערוץ זמני אחר שימלא את הצורך בדיווח מקוון, עד להשלמת הקמתן של המערכות המדוברות. בהקשר זה נציין, כי בשוויץ, שגם אימצה את הרגולציה האירופית לתמרוקים, כלל לא קיימת מערכת מקוונת לנוטיפיקציה, וככל הידוע לא משווקים שם תמרוקים המהווים סכנה לבריאות הציבור".

"הדבר הגרוע באמת", אומר גושן לגלובס. "הוא שבמקום לתת זמן להערות הציבור של שלושה שבועות, משרד הבריאות נתן יום אחד ו־17 שעות. תיבת המייל ננעלה ביום רביעי ב־12 בצהריים, ובאותו ערב פורסם הצו חתום ברשומות. אפילו לא הייתה פה מראית עין, כאילו קראו את הערות הציבור. זו לוליינות משפטית - לא הצלחנו להפעיל סעיף מסוים, ננצל סעיף ציני.

"אנחנו בתחושה שהמשרד לא רוצה את הרפורמה הזו באמת. היא הייתה אמורה לצאת לדרך לפני עשר שנים, ושוב לפני שש שנים, זה הגלגול השלישי שלה, והחשש שלנו שהם ינסו לסכל אותה".

לדלג על הוועדה

אחד הדברים שאפשרו למשרד הבריאות לבצע את הדחייה היה העיכוב בהרכבת הממשלה, וכן העובדה שעדיין לא הוקמו ועדות בכנסת. "הם הבינו שבגלל שעדיין אין למי לפנות טכנית, אפשר להפיץ את המסמך בדקה ה־90, ולתת לציבור בקושי 24 שעות להגיש הערות. בעצם, הם הפעילו סעיף שמעניק להם סמכויות חירום שמיועד למצב בו יש סכנה מיידית לציבור, כמו הכנסת חומר מסוכן, והחילו אותו על כל התמרוקים", אומרת רחל גור, מנהלת תחום הממשלה בלובי 99.

"לא דמיינו בחלומות הכי פרועים שישתמשו באופן גורף בסעיף נקודתי בנסיבות חריגות שמסכנות את הציבור. הם בחרו בדרך הזו כי היא מאפשרת לדחות את הרפורמה בלי להגיע לוועדה, שהייתה עשויה לא לתת להם אישור, או לתת אותו תוך שאלת שאלות קשות על גרירת הרגליים וחוסר ההתארגנות עד כה.

"הם לא רצו לעמוד מול המצלמות, ולהסביר למה דחו את הרפורמה. זה לא טכני, זה מהותי. התירוצים משתנים, אבל ההתנגדות נשארת. כולם עוסקים במה נכנס ומה לא, אבל מפספסים את העיקר בעיניי, שזו ההתנהלות".

ומה אומרים בהתאחדות התעשיינים? "אנחנו לא מתנגדים לרפורמה, אבל אנחנו דורשים שהיא תחול על כולם - יצרנים, יבואנים וגם על היבוא המקביל", אומר לגלובס אורן הרמבם, מנהל איגוד תעשיות מוצרי צריכה ובנייה בהתאחדות.

"אחד המפעלים היותר משמעותיים פנה אליי כבר לפני שבועות. הוא מחכה לרישיון התמרוקים לאחר הזמנה שקיבל מרשת גדולה. עכשיו הוא צפוי לחכות עוד שבועות או חודשים ארוכים לקבלת הרישיון. המפעלים מחכים לשינוי שימנע את הבירוקרטיה ולמעבר לשיטת הנוטיפקציה כמו באירופה, שבמסגרתה מוסרים את כל המידע על התמרוק למשרד הבריאות, ובתוך 72 שעות אפשר להתחיל לשווק. כשזה יקרה, זו תהיה בשורה אמיתית לענף כולו".

"לא להסתמך על יבוא"

לדברי הרמבם, היתרון המשמעותי ברפורמה הוא ש"כל אותן רעות חולות שאנו מכירים ברישיון עסקים והתמשכות התהליך יתבטלו. למעשה, מדובר בהשוואת תנאים ליצרנים באירופה שמהם מגיע הייבוא לישראל.

"בשוק תחרותי כמו הקוסמטיקה בישראל יש הרבה מאוד שחקנים, והרבה מאוד מותגים. היצרנים הישראלים מהווים 50% ממדפי הקוסמטיקה בסופר־פארם, לכן הרפורמה יכולה להתגלגל לצרכנים, כשלפי הערכתנו ההוזלה הצפויה תעמוד על סדר גודל של כ־5%".

ודחייה של 3 חודשים זה קריטי?
"מדובר באפליה לא הוגנת, ויצירת תנאי תחרות לא הוגנים. מצד אחד לייבוא המקביל אתה נותן את ההקלות שהובטחו ברפורמה, לפי הצהרה ובלי צורך לקבל רישיון, בעוד שאנו היצרנים ממשיכים לחיות לפי המשטר הקודם, שעדיין מחייב את רישיונות היצרן ורישיון התמרוק.

"יש חשיבות גדולה לקיום של תעשייה גדולה בישראל, כדי לא להיסמך אך ורק על יבוא. העובדה שאתה לא מאפשר תנאי תחרות הוגנים מהווה פגיעה אסטרטגית, בעיקר בהקשר של המוצרים החיוניים".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אחרי חודשים של עבודה מאומצת, הרפורמה יצאה היום לדרך בצורה הדרגתית, כאשר בשלב הראשון ייכנס לתוקף הייבוא המקביל, שהוא החלק המשמעותי ביותר ברפורמה. בתחילת הרבעון השני של 2023, לאחר השלמת ההיערכות הארגונית, תיכנס יתרת הרפורמה לתוקפה. מדובר במהלך משמעותי ורחב היקף שהוקדשו לו משאבים ומאמצים רבים מצד כלל הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות, ואנו תקווה כי הוא יביא לירידת מחירים שתקל על הצרכנים.

"כבר בדיונים המקדימים הסביר משרד הבריאות כי המערכות הנדרשות לשם מימוש כלל הרפורמה מורכבות ומצריכות זמן ארוך יותר ולמרות כך, כאמור, נעשה מאמץ למימוש הרפורמה שמרביתה יצאה לפועל. משרד הבריאות עשה שימוש בסמכותו שקבועה בפקודה וזאת לאחר ששר הבריאות, הורוביץ, מצא צורך חיוני בכך. כאמור, משרד כבר הודיע על כוונתו לדחיית יתרת הרפורמה, אולם מאחר שוועדת העבודה (המוסמכת לאשר זאת) טרם מונתה, פורסם הצו פורסם להערות הציבור למעט פחות מ-48 שעות מפאת הדחיפות הרבה שבהתקנתו".

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה