גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהם שני הכותבים שמייצגים את הקצוות בספרות הישראלית העכשווית?

הראשון הוא אמן הסיפור הקצר והשני כותב רומנים ● זה אירוני והאחר הוא סנטימנטלי ● שניהם כותבים על המציאות מתוך כאב ונוסטלגיה, ושני ספרי הפריצה שלהם מכילים בכותרתם את המילה געגוע. אתגר קרת VS אשכול נבו

מימין: אשכול נבו ואתגר קרת / צילום: ויקיפדיה
מימין: אשכול נבו ואתגר קרת / צילום: ויקיפדיה

המשורר, הסופר והעורך רן יגיל חוזר אל ארון הספרים היהודי, העברי והישראלי

במעבר משנות ה־90 לשנות האלפיים נראה כי הפרוזה הישראלית השתנתה. כדי להדגים זאת כדאי להיאחז בשני הסופרים הידועים משני צידי המתרס: אתגר קרת ואשכול נבו. קרת נודע בספרו השני "געגועַי לקיסינג'ר" (עורך: חיים פסח, זמורה ביתן, 1994). זה הספר שפרץ לו את הדרך ללבבות הקוראים. ספרו הראשון "צינורות" (עם עובד, עורכים: מוקי רון וחנן חבר, הסדרה לבנה, עם עובד, 1992) לא עבר בשקט, אבל לא סימן עצמו ככותר מרכזי ומשפיע. במבט לאחור, אולי שני הספרים יחדיו, הנראים לא אחת כרצף אחד, הם שיצרו מגמה נצברת של השפעה שהולידה בסוף את המיני־מהפכה הקֶרֶתית.

מיהי הסופרת שנידו אותה מהתרבות הישראלית בגלל עמדותיה הפוליטיות?
היכרות עם יצירת המופת הלא ידועה של ש"י עגנון, מגדולי הסופרים העבריים
קובץ הסיפורים שיכיר לכם את יעקב שבתאי, מגדולי הסופרים הישראליים
הסופר העברי הנשכח שהמציא את דמות הצבר בתרבות הישראלית 

הסיפור הקצר של קרת והרומן של אשכול נבו

אחד הדברים המאפיינים את מעשה האמנות של קרת הוא שהוא טוב מאוד בסיפור הקצר. עם זאת, אפשר לומר בבטחה אחרי קריאה של שנים בקֶרֶת, שהוא אינו סופר מתפתח, אלא מה שהייתי קורא "סופר שיושב היטב על הפטנט". סיפוריו הם קצת כמו הכבשה של מנשה קדישמן בציורים, חוזרים בכל מיני ורייאנטים. יש חכמי ספר שיבואו ויגידו "מה זה משנה, העיקר שהוא עושה מה שהוא עושה טוב", אבל אני אוהב ומעדיף אמן מתפתח.

 

לעומתו, פריצתו של נבו לקהלים רחבים וגם אל הממסד הספרותי קרתה עשר שנים מאוחר יותר. כאשר הוציא לאור את הרומן "ארבעה בתים וגעגוע" (עורכת: הילה בלום, זמורה ביתן, 2004), הוא סימן מגמה חדשה ומנגידה. זה גם עניין של תכנים וצורות ולא רק עניין של דורות. נכון, קרת ונבו לא כל כך רחוקים מבחינת גיל - קרת הוא יליד 1967 ואשכול נבו הוא יליד 1971 - אבל באופני הספרות הם רחוקים זה מזה.

 

ההבדלים בין היצירות

שני הספרים הללו, "געגועי לקיסינג'ר" ו"ארבעה בתים וגעגוע", מטפלים בחברה הישראלית מתוך כאב ונוסטלגיה ומכילים בכותרתם את המילה געגוע, אבל הגעגוע של קרת הוא אירוני ואגבי במתכוון, והגעגוע של נבו הוא רגשי וסנטימנטלי. הניסיון של נבו להיות סופר לפני "ארבעה בתים וגעגוע" עוד היה מושפע מעט מהאווירה הקרתית, כפי שבאה לידי ביטוי בספריו "צימר בגבעתיים" (זמורה ביתן, 2001) "ונפרדנו טראח: המדריך לנפרד המתחיל" (זמורה ביתן, 2002), אבל ספרים אלה עברו כמים מתחת לגשר.

"ארבעה בתים וגעגוע" מתאר את ההווי הישראלי באמצע שנות ה־90, סביב רצח רבין ותקופת הפיגועים. עלילת הספר נשענת חלקית על דמויות אמיתיות מהתקופה שבה התגורר נבו במבשרת ציון. מבנהו של הספר מקורי כשיר מולחן: ארבעה פרקים ארוכים הנקראים "בתים", ולכל פרק שכזה צמוד פרקון קצר הנקרא "פזמון". הפרק האחרון נקרא "גלות" ומהרהר על המצב הציוני.

כשכתבתי והייתי חלק מהפרוזה הישראלית בשנות התשעים, רציתי שהמנעד הסיפורתי יהיה רחב יותר, עמוק יותר, ייפתח יותר כלפי אופנים שונים של כתיבה; שיכיל מידה של מחויבות להוויה הסובבת אותנו ובעיקר שיהיה מרובד יותר מבחינת השפה. כלומר שהספרות לא תהיה חד־ממדית, חד־תמטית וחד־כיוונית, אפילו אם היא מאוד שנוּנה.

האירוניה אל מול הישירות

קרת כותב סיפורים קצרים וקצרצרים, ונכון גם שניסה את כוחו בנובלות, אבל גם הנובלות שלו הן לא יותר מהרחבות של הסיפורים הקצרים שלו. נבו, לעומתו, כותב רומנים, כמעט לא כותב סיפורים קצרים. אולי בעבר הבליח פה ושם סיפור קצר פרי עטו, כמו "מרתף 10" בכתב העת "עיתון 77", אבל כוחו ללא ספק ברומן החברתי.

דור שנות ה־90 בספרות התאפיין בניכור כלפי המציאות הישראלית והשתבּללות שיא לתוך "האני" שהתחילה עשורים לפני־כן, קודם כול בשירה ורק אחר כך בפרוזה. בפרוזה, דור זה אמוּן על תבניות של הקטנה ואירוניה כדי להגיע, לדידו, לאותנטיות. הוא שאב זאת לא רק מהספרות הישראלית שממילא פנתה לשם, אלא גם מהספרות האמריקנית ובעיקר מסופר אחד, ריימונד קארבר.

אפשר גם ללכת הפוך ולומר, כפי שהמסאי פרופ' אורציון ברתנא ציין, כי הם הגדילו את השקף בהגזמה כדי להבחין בפרטים הקטנים - כי שם מצויה האמת. זאת בדיוק הפרוזה של ריימונד קארבר שכל כך השפיע עליהם, בעיקר על סופרים גברים, אבל לא רק, גם סופרות נהגו כך. בין הכותבים הללו אפשר למנות את אורלי קסטל־בלום, שֹהם סמיט, יעל ישראל, בועז יזרעאלי, גדי טאוב, עוזי וייל ועוד.

כלומר, כל הממסדים באשר הם, הקולות המז'וריים, הפוליטיקה, ההיבטים החברתיים, הם חשובים, אבל אי אפשר לדבר עליהם באופן ישיר מפני שהם מזויפים. אם תתחיל לדבר על הממסד בסופו של דבר תתגלגל לפרוזה פלקטית. אם אתה רוצה להגיד דברים באמת, אתה צריך לומר אותם בקטן וליד, דהיינו ליצור ניכור. כך תיווצר תחושה אותנטית. לדוגמה, בסיפור הנקרא "רבין מת" קרת אינו יכול לכתוב ישירות על רבין שנרצח, כי אז יאשימו אותו בפומפוזיות ופלקטיות, ולכן הוא יכתוב על חתול בשם רבין שנדרס. למשל העמידה בצפירה של יום הזיכרון לחללי צה"ל: בהפוך על הפוך הוא יספר בסיפור הנקרא "צפירה" על נער שניצל ממכות דווקא כי הלך בצפירה.

לעומתו, נבו ידבר ישירות על הסכסוך הישראלי־ערבי באמצעות גיבורים המייצגים אותו, והוא ידבר ישירות על מצבו של הישראלי החילוני (וגם הדתי) החדש בן דורו, כי במהותו הוא סופר חברתי המבקש להעמיד רומן נטורליסטי של דמויות ומצבים. על אף שיש לו הברקות בלשון, הוא אינו מפרק את המציאות באמצעות תבניות הקטנה, אירוניה ופירוק אידיומים. להפך, פסקאות שלמות בספר כתובות בחרוזים, אולי כמחווה לשיר המולחן, דבר הרחוק שנות אור מהפרוזה של קרת, האירונית, האגבית, היומיומית, שמקורה בשירה של נתן זך.

סיום תקופה ספרותית והתחלתה של אחרת

קרת לא היה שייך לעולם הפרסום, אבל הוא השפיע עליו. ישנם רעיונאים ותיקים שגדלו על ברכי סיפוריו השנונים. קרת, אפשר לומר, על אף הרגש הגלום ביצירתו ושליטתו בלשון הסיפור, נשאר בשנינות של הפרסום; ואילו נבו, למרות היותו סופר סָחי ותקני מאוד, קונצנזואלי ופחות ניסיוני ומֵעֵז מקרת, עשה את הקפיצה מעולם הפרסום שממנו בא אל עבר היותו סופר בורא עולם.

יש מבקרים וחוקרי ספרות המאשימים את נבו בקיטש ובהיותו סופר אמצע לכל המשפחה, וכמובן חסרה לנבו אהבת המומחים והממסד כולו (פרסים, אקדמיה), כדי להפוך להיות סופר קאנוני; אך במבחן הזמן, לדידי, ספרו "ארבעה בתים וגעגוע" הוא שיסמן את קו פרשת המים של סיום תקופה ותחילתה של אחרת, הכוללת סופרות כמו נעה ידלין, הילה בלום וסמדר שטינברג.

עוד כתבות

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עלו, מניות הנדל"ן איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500

כלים בלתי מאוישים במצעד צבאי בבייג'ינג, ספטמבר. גרסאות חמושות של כלבים רובוטיים וכטב''מים / צילום: Reuters, Sheng Jiapeng/China News Service/VCG

סין ערכה מצעד מרהיב של זאבים רובוטיים - הנשק החדש שלה למלחמה

מהנדסים סינים שרצו לאמן כלים לא מאוישים בלחימה החליטו לשאוב השראה מהטבע ● התוצאות הכניסו את המדינה למרוץ, שבסופו נחילי רחפנים שמדמים יונים, להקות זאבים רובוטיים ומערכות דומות יציפו את שדה הקרב העתידי במדינה ● המודל שואף לשפר את כשירותו של הצבא, שלא נלחם כבר 50 שנה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

אמזון מגדילה את ההימור על AI, והמשקיעים מודאגים; המניה נופלת

אמזון רשמה שיא רבעוני בהכנסות של 213 מיליארד דולר, מעל התחזית ● הרווח למניה, 1.95 דולר, היה מעט מתחת לצפי ● הכנסות הענן היו 35.6 מיליארד דולר, מעל התחזיות, עם צמיחה שנתית של כ־21% ● המניה נופלת במסחר המאוחר בעיקר בשל תחזית השקעות חריגה של כ־200 מיליארד דולר לשנה הקרובה, שמעוררת חששות לגבי הלחץ על התזרים והרווחיות

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק; הדאו בשיא כל הזמנים, מניית אמזון צנחה אחרי הדוחות

נעילה ירוקה בבורסות אירופה ● אמזון צנחה אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, במהלך היום רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 70 אלף דולר

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיים; סבב נוסף יתקיים בימים הקרובים

בוול סטריט ג'ורנל מצטטים דיווחים בתקשורת באיראן על כך שהיא הבהירה בשיחות היום עם ארה"ב כי היא מסרבת להפסיק את העשרת האורניום ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● בלבנון מדווחים על תקיפה ישראלית בדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כ-15 מיליון שקל בשנה: תקציב הפרסום של הלוטו עובר ידיים

פרסום הגרלת הלוטו עובר ממשרד באומן בר ריבנאי למשרד אדלר חומסקי - שלמעשה יטפל מעתה במרבית תקציב הפרסום של מפעל הפיס, העומד על 60 מיליון שקל בשנה ● מקס ממתגת מחדש את הלייב פארק בראשון לציון כ־אמפי MAX ● חברת הפינטק הישראלית april חותמת על שיתוף פעולה עם פייפאל ● וגם: שורת מינויים חדשים בגלידות שטראוס תחת הבעלים החדשים ● אירועים ומינויים

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים