גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים שרצו למכור חסה אורגנית לגרמנים והתרסקו

רק לפני כשנה הוגדרה חברת החקלאות הוורטיקלית "אינפארם", שהוקמה על ידי ישראלים בברלין, כחד הקרן הראשון בתחום הפוד־טק בגרמניה ● אלא שאז החברה נקלעה לקשיי מימון וכעת היא מקצצת עובדים ● כך התרסק החלום למכור חסה מגידול "סופר מקומי" ישר ללקוחות

מערכת גידול עלים, עשבי תיבול וחסות של חברת אינפארם / צילום: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
מערכת גידול עלים, עשבי תיבול וחסות של חברת אינפארם / צילום: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE

בשנים האחרונות הייתה חברת הסטארט־אפ הגרמנית "אינפארם" (Infarm), שהוקמה על ידי ישראלים שעברו לברלין, אחת מהכוכבות הבלתי מעורערות בסצינת ההייטק של בירת גרמניה. חברה שצמחה בתוך שנים אחדות מניסויים עצמאיים לגידול חקלאי אורבני לכזו המייצרת מקררים מיוחדים, המצוידים בתאורת לד ובמערכת הידרופוניקה משוכללת, כדי לנסות ולהשתלט על תחום החקלאות הוורטיקלית.

הבעיות האמיתיות של ביונד מיט: נקניקיות עייפות, הפסדים גדלים וחוב מצטבר
חלבוני הזבובים של פליינג ספארק מצטרפים לאוסף החלומות השבורים שהונפקו בת"א  
מתי נוכל לטעום בשר ממדפסת תלת-ממד? הפיתוחים שמתבשלים בפוד-טק 

מערכות החברה הוצבו בסופרמרקטים ברחבי גרמניה, ולקוחות קטפו בעצמם זרי חסה טריים או צרורות בזיליקום ופטרוזיליה, שגדלו בתאורה מלאכותית. מסעדות ובתי קפה בברלין הציבו מערכים שלמים לטובת הכנת סלטים טריים, והחברה גייסה מאות מיליוני אירו בסבבים שונים. החזון הישראלי למכור עלים וירקות בגידול נקי ומאוד מקומי כבש את גרמניה, והיה בדרך להתרחב לכל העולם. רק לפני כשנה הפכה אינפארם לחברת הפוד־טק הגרמנית הראשונה ששוויה הוערך ביותר ממיליארד אירו. איינהורן (חד־קרן) גרמני ממוצא ישראלי, חיה נדירה.

כיכבה ב"רשימת המביכים" של מגזין גרמני

אבל אז הגיע משבר האנרגיה האירופי כתוצאה מהמלחמה באוקראינה, מחירי החשמל זינקו, האינפלציה ביבשת טיפסה במהירות למוד דו ספרתי והמחירים הזולים לשעבר בסופרמרקטים עלו בעשרות אחוזים, כשהם מכריחים צרכנים להתחיל לחשב מחדש את סל הצריכה שלהם. הצמיחה האדירה שנרשמה בגרמניה בתחום האורגני נבלמה, ההכנסה הפנויה של הקונים ירדה, ותעשיית הפוד־טק כולה - מתחליפי בשר דרך משלוחים ועד לחקלאות הוורטיקלית - עומדת כעת בפני משבר נזילות וקשיי גיוס כספים.

חסת הפרימיום של אינפארם היא בין הראשונות לשלם את המחיר, והחברה הפכה מסיפור הצלחה לעסק שנלחם על חייו ונאלץ לשנות את המודל העסקי שלו. החברה הודיעה עוד לפני סוף השנה החדשה על פיטורים של כ־500 מתוך כ־900 העובדים שלה (אחרי ש־50 עובדים כבר פוטרו בקיץ, לפי הדיווחים). הדבר הוביל אותה לככב ב"רשימת המביכים" של מגזין "טיפ" הברלינאי, ולהתמקד כעת בניסיון להציל את העסק. "במקום עלים טריים, החברה עסקה בעיקר בייצור סיבובי גיוס כסף", כתב המגזין בלעג.

מנכ"ל החברה הישראלי ארז גלונסקה, אחד משלושת היזמים המקוריים יחד עם אחיו גיא גלונסקה ואסנת מיכאלי, הודיע על הצעד במכתב שנשלח לעובדים, בו הוא מנמק את קיצוצם של יותר ממחצית כוח האדם במצב החדש שנוצר בשווקים הפיננסיים ובמחירי האנרגיה. "זה הצעד הקשה ביותר שנאלצתי לבצע אי פעם", אמר להם בפגישה פנים אל פנים, שהקלטה שלה הגיעה לידי העיתון הכלכלי הגרמני "הנדלסבלאט".

למעשה, לפי אנליסטים בתחום, הסיבות לפיטורים הן רבות, ומטילות ספק בסיכויי הצמיחה גם של חברות אחרות בתחום החקלאות הוורטיקלית.

הסופרמרקטים הגרמנים, למשל, נאלצים לנסות ולחיות ממרווח הכנסות נמוך יותר על רקע עליות המחירים, ואין להם יותר את ההון כדי להשקיע בטכנולוגיות חדשות; מחירי האנרגיה המטפסים יוצרים עלות מוגברת למתקנים של אינפארם הזוללים חשמל, וגם עלויות הייצור של המתקנים עצמם מטפסת. בנוסף, בתקופה הנוכחית של משבר יוקר מחיה, מכירות של "מוצרי פרימיום" כמו זרי פטרוזיליה טריים, חסה רומית רעננה או צרור כוסברה שגדל במקררים בסניפים עצמם, ללא מגע יד אדם, אמורים לצנוח.

אתר "Green Prophet" העוסק בתחום החקלאות האורבנית דיווח כי "אינפארם" היא רק החברה האחרונה בסדרה של חברות החוות קשיים מהותיים, מבצעות פיטורים ואפילו נאלצו לפשוט רגל בתחום זה. התחום עדיין דורש הוכחה כי הוא עשוי להיות רווחי, בשל עלויות התפעול והאנרגיה הגדולות שלו.

החברה ההולנדית GlowFarms השעתה את כל הפעילות שלה בעקבות קשיי מימון, חברת החקלאות הוורטיקלית האמריקאית Fifth Season פשטה רגל, וחברה אמריקאית בשם Iron Ox המגדלת ירקות ועלים באמצעות רובוטים פיטרה כ־50% מכוח האדם שלה, לפי הדיווחים.

צמצום דרסטי של פעילות במספר ערים

התוכנית העסקית של "אינפארם", לפי המכתב ששיגר המנכ"ל לעובדים ושפורסם באתר החברה, עברה שינוי משמעותי, וכעת במקום בניית תשתית גלובלית והתרחבות למדינות נוספות, היא מתרכזת בסיכוי להפוך לרווחית בשנה הקרובה בכמה מדינות מפתח.

המשמעות היא שהחברה מצמצת דרסטית את הפעילות שלה בבריטניה, בצרפת ובהולנד, וכן בכמה ערים בהן החלה פעילות בארה"ב (טקסס וסיאטל). היא תתרכז בעסקיה בקופנהגן, בפרנקפורט ובטורנטו, שבהם לדבריה "כבר יש מערכת יחסים קיימת ומשגשגת עם הלקוחות" ובהם היא "יכולה להפוך לרווחית ב־2023".

לא ברור כמה מבין 1,800 מתקני הייצור (אותם היא מכנה "חוות") יפעלו ואיפה. החברה גם שמה דגש על מרכזי ייצור גדולים, שבהם היחידות שלה מיתמרות לגובה של 18 מטר, ושבהם לדבריה חלק מהיתרונות של החקלאות הוורטיקלית באים לביטוי - חיסכון בפליטות גזי חממה, אי בזבוז מים, חיסכון בשטחי גידול ובקרת איכות על המוצרים. מהחברה נמסר בתגובה לפניית "גלובס" כי אינה מגיבה על "השינוי האסטרטגי" הנוכחי.

מבחינה פיננסית, לפי הדיווחים בעיתון הכלכלי הגרמני, מתוכנן כעת סיבוב גיוס חירום שנועד לשמור על החברה צפה. סיבוב הגיוס יובל על ידי המשקיעה האחרונה והמשמעותית ביותר בחברה - רשות ההשקעות הקטארית (QIA). הקטארים הצטרפו לקרנות גלובליות כמו Atomico, Balderton ו־Hanaco וכן כמה קרנות גרמניות, שהשקיעו כ־400 מיליון דולר בחברה מאז הקמתה ב־2013.

 

QIA השקיעה כ־200 מיליון דולר נוספים כחלק מסיבוב גיוס הון שנחתם בדצמבר 2021. החברה מעולם לא רשמה רווח, ומול מחזור של 5.2 מיליון אירו בשנת 2020 היא רשמה הפסד של כ־48 מיליון אירו. ההפסד התפעולי של החברה ב־2021 צמח ל־67 מיליון דולר, לפי הדיווח ב"הנדלסבלאט". נתוני השנה הנוכחית לא התפרסמו.

התחום נחשב למבטיח, שאלת העתיד פתוחה

השאלה לגבי עתיד תחום החקלאות הוורטיקלית נותרה פתוחה. "אינפארם" אולי שימשה את הסופרמרקטים הגרמנים - ביניהם רשתות כמו "אלדי", "מטרו" ואחרות - כדי להציג פנים "ירוקות", בדגש על ייצור מקומי. במקום להוביל עלים ומיני חסה ועשבי תיבול ממקומות רחוקים, מה שכרוך בפליטות פחמן דו־חמצני, בקירור ולעתים בריסוס, הם כולם צמחו זה לצד זה במתקנים שבהם הוזרמו מים ודשנים, ושהוארו במאות נורות לד. כרגע אין מחסור במים בגרמניה, אולם העתיד עשוי להיות שונה.

תחום החקלאות הוורטיקלית נחשב למבטיח, במיוחד במגה־ערים בעולם שהולך ומתייבש, ושבהן צפוי מחסור בשטחי גידול אך צורך במוצרים טריים שיאכילו אוכלוסייה צומחת. 18 החודשים הקרובים, לפי מכתב המייסדים, יוכיחו אם המוצר שפיתחו בשם היתרונות הסביבתיים והאחרים, יכול להיות רווחי גם במצב הנוכחי.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון