גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

מאחורי הצעת הענק בשוק האשראי: הפניקס ואקירוב מסתמנים כמפסידים הגדולים, והאם כאל הבאה בתור?

חברת הביטוח הראל הגישה במפתיע הצעה לרכישת חברת כרטיסי האשראי ישראכרט ב־2.7 מיליארד שקל ● צפויים להרוויח מהמהלך: בעלי מניות ישראכרט שיקבלו פרמיה של 30% על מחיר השוק והנהלת חברת הביטוח כלל שמקבלת רוח גבית לרכישת מקס

סגן יו''ר דירקטוריון הראל השקעות בן המבורגר ומנכ''ל קבוצת ישראכרט רן עוז / צילום: יח''צ ופזית עוז
סגן יו''ר דירקטוריון הראל השקעות בן המבורגר ומנכ''ל קבוצת ישראכרט רן עוז / צילום: יח''צ ופזית עוז

קשה להתווכח עם מי שחולפת בו תחושת דה־ז'וו בכל הנוגע למעבר נכסים פיננסיים משמעותיים שהיו בעבר בבעלות הבנקים לידי חברות הביטוח. מה שהתחיל עם רפורמת בכר ב־2005, שבמסגרתה הופרדו קופות הגמל מהבנקים והועברו לידי חברות הביטוח, נמשך ב־2017 עם וועדת שטרום שהביאה להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, מקבל כעת את החותמת הסופית - לאחר שחברת הביטוח הראל הגישה לדירקטוריון ישראכרט הצעה לרכוש את מלוא מניות חברת כרטיסי האשראי תמורת 2.7 מיליארד שקל במזומן. מדובר במחיר המהווה פרמיה של כ־30% על שווי השוק של ישראכרט .

● המרוויחים המפתיעים מכוונת חברת הביטוח הראל לרכוש את ישראכרט | פרשנות
● העסקה נחתמה: כלל רכשה את חברת כרטיסי האשראי מקס

הרכישה של ישראכרט בידי הראל, אם תצא לפועל, מצטרפת לעסקה העומדת בפני סיום שבמסגרתה רוכשת המתחרה של הראל, כלל ביטוח, את המתחרה של ישראכרט - מקס, לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל. מדובר בשתי חברות כרטיסי אשראי שעד 2019 היו בבעלות של שני הבנקים הגדולים בישראל - ישראכרט בידי הפועלים ומקס, אז תחת השם לאומי קארד, בידי בנק לאומי.

 

על פניו נראה כי העברת השליטה בחברות כרטיסי האשראי לידי חברות הביטוח היא קריסה של המלצות ועדת שטרום והחוק שחוקק בעקבותיהן, אשר נועדו לפתוח את עולם האשראי לתחרות על ידי הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים.

שלוש חברות כרטיסי האשראי אומנם מציגות צמיחה בתיק האשראי הצרכני (לאנשים פרטיים ולבתי עסק קטנים) ומנהלות נכון לסוף הרבעון השלישי תיק אשראי של 23 מיליארד שקל, אך הוא עדיין מהווה פחות מ־5% מתיק האשראי של הבנקים.

"כניסה של גוף מוסדי גדול לתחום האשראי החוץ בנקאי זו התפתחות חיובית", אמר שטרום בשיחה עם גלובס מיד לאחר פרסום רכישת מקס על ידי כלל. "רכישה כמו זו מקצרת את הטווח של כניסה של המוסדיים לתחרות. בתמונה הגדולה, המוסדיים מבחינת ריכוז ההון הם מקור מצוין להתחרות בבנקים. כל קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות יושבות אצל המוסדיים ובמובן הזה השימוש בהון לאשראי החוץ בנקאי הוא מקור מצוין".

 

דבריו כוונו אז לכך שהריביות שגובות חברות כרטיסי האשראי מהציבור גבוהות משמעותית מאלו שגובים הבנקים. נכון לסוף הרבעון השלישי, ועוד טרם שתי העלאות הריבית האחרונות של בנק ישראל, הריביות של חברות כרטיסי האשראי ללקוחות כבר בסביבה דו־ספרתית.

בחברות הביטוח שרוכשות את אותן חברות מאמינים כי הגב הכלכלי שהן יעניקו, יאפשר להוריד את הריביות, כך שהן ישראכרט והן מקס, יוכלו להתחרות בבנקים גם בבחינת הריביות. אם זה יקרה, ובוודאי אם המחירים ירדו לאורך זמן, ההמלצות של ועדת שטרום לשיפור התחרות בתחום האשראי עשויות להשיג את מטרתן. עם זאת, לא בטוח שהדרך בה הושגו אותן תוצאות לא תחזור לציבור הישראלי כבומרנג בדמות ריכוזיות חדשה.

זאת, משום שבמקום שהציבור יקבל שלוש חברות כרטיסי אשראי עצמאיות שמציעות אשראי, יגדילו את התחרות וימשכו את הגופים המוסדיים להתחרות בהן ובבנקים על כיסו של הצרכן, שתיים מהן בדרך לידיים של שני גופים שמנהלים יחד 640 מיליארד שקל. ספק אם תוספת של תיק אשראי של מיליארדי שקלים בהלוואות צרכניות שמנהלות ישראכרט ומקס, תואמת את רוח חוק שטרום.

האם כאל תהיה הבאה בתור?

באשר לחברת כרטיסי האשראי השלישית, כאל, בימים הקרובים צפוי שר האוצר החדש, בצלאל סמוטריץ', להחליט באופן סופי אם להפריד אותה מבנק דיסקונט השולט ב־72% ממנה (הבינלאומי מחזיק ב־28% הנותרים). בבנק ישראל וגם בוועדה שהוקמה לצורך בחינת הנושא ממליצים על הפרדה, ולמרות שגם אם ההחלטה הזו תתקבל בימים הקרובים, התהליך בפועל עשוי לארוך 3־4 שנים.

עם זאת, לאור המתרחש בשוק הפיננסי בישראל, לא מן הנמנע כי אחת מחברות הביטוח הנותרות תנסה לשים את ידיה על כאל, שעל פי הערכות בשוק מחירה כ־3.5 מיליארד שקל, הרבה בזכות רווחים גבוהים ביחס למתחרות - 270 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה.

נראה כי המועמדת הריאלית ביותר עשויה להיות הפניקס (שנמצאת בהליך של העברת השליטה בה לידי קרן השקעות בה מחזיקה ממשלת אבו דאבי). הפניקס חתמה לפני ימים ספורים בלבד על מזכר הבנות ליצירת שיתוף־פעולה עם ישראכרט, במסגרתו תוקם "הפניקס אשראי" שתעניק אשראי צרכני כשהחיתום והתפעול יהיו בידי ישראכרט. כעת, אם עסקת הראל־ישראכרט תצא לפועל, שיתוף־הפעולה עם הפניקס יתבטל ככל הנראה בשל מגבלות תחרויות של הראל אל מול הפניקס. כדי לעשות זאת הפניקס תזדקק לשינוי חקיקה, כיוון שכיום נאסר על מכירה ישירה של חברת כרטיסי אשראי מבנק לחברת ביטוח.

רוח גבית לעסקת כלל־מקס

כאשר משווים בין העסקאות, אפשר לראות כי מבחינת הנתונים, נכון להיום, עסקת מקס נראית כדאית יותר. ישראכרט היא אומנם החברה הגדולה ביותר מבחינת כמות כרטיסי האשראי הפעילים - 4.4 מיליון לעומת 2.7 מיליון במקס, אולם הרווח הנקי של מקס גבוה יותר ועמד על 183 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה אל מול 143 מיליון בישראכרט ותיק האשראי שלה גדול יותר בכ־40%.

זאת ועוד: הסכם התפעול עם בנק הפועלים עליו חתמה ישראכרט רק ביולי, מגדיל את התשלום שלה לבנק בגין כרטיסי האשראי הבנקאיים ב־200 מיליון שקל בשנה, והיא אף איבדה את הבלעדיות אל מול אמריקן אקספרס, שצפויה גם היא לפגוע ברווחים.

עם זאת, רווחיות יכולה להשתנות, בעיקר בתקופת האטה ובישראכרט ממקדים את הצמיחה בתחום האשראי ואף יצאו לתוכנית התייעלות על מנת לצמצם הוצאות. בנוסף, ההון העצמי שלה גבוה ב־75% מזה של מקס, מה שמעניק לה מכפיל הון נמוך בהרבה ע"פ תנאי העסקה לרכישתה.

בכל מקרה, התמחור הגבוה שמעניקה הראל לישראכרט, הזהה לשווי החברה בעת ההנפקה באפריל 2019, מעניק רוח גבית לעסקת כלל־מקס, שמובילה הנהלת כלל ביטוח, ומערער את הטיעונים של חברת אלרוב נדל"ן המתנגדת לעסקה. אלרוב ובעליה, אלפרד אקירוב, מחזיקים ב־15% ממניות כלל ביטוח ופועלים לרכוש את השליטה בחברה. לטענתם, רכישת מקס היא עסקה יקרה מדי וכזו שאינה תואמת את האסטרטגיה של כלל. כעת הם עשויים להיות המפסידים הגדולים.

בעל המניות שצפוי להתנגד לעסקה

ישראכרט היא כיום חברה ללא גרעין שליטה, מה שאמור היה להקשות על תהליך הרכישה. הראל עצמה מחזיקה ב־5.5% ממניות החברה, כשגם מיטב מחזיקה בשיעור דומה וכלל מחזיקה אף יותר. בהראל מצאו דרך להתגבר על הקושי, ומתכננים לבצע את הרכישה באמצעות מיזוג משולש הפוך.

מי שכבר הודיע כי יתנגד בהצבעת בעלי המניות של ישראכרט לרכישה של הראל הוא דורי נאוי, בעלי חברת האשראי החוץ בנקאי שרכשה לאחרונה כ־5% ממניות ישראכרט. נאוי טוען שהמחיר שהציעה הראל נמוך מדי לעסקה והוא צפוי להתנגד אם זה יגיע לאסיפת בעלי מניות, כך שיתכן שהמחיר הסופי שתשלם הראל יהיה גבוה מ־2.7 מיליארד שקל.

הרגולטורים שיצטרכו לאשר את העסקה

עם פרסום ההצעה של הראל לרכישת ישראכרט, אמר בן המבורגר, ממשפחת בעלי השליטה בהראל וסגן יו"ר הדירקטוריון, כי לחברה קיימות יתרות נזילות בסך של כ־2 מיליארד שקל בעוד החוב ברוטו שלה עומד על פחות מ־600 מיליון שקל. לכן, בחברת הביטוח מרגישים בנוח עם העסקה, וינסו להשלים אותה ללא צורך בדילול מניות או בגיוס הון מהשוק.

הראל מתכננת לרכוש את ישראכרט באמצעות מיזוג משולש הופכי: הקמת חברה בת, אשר תרכוש את ישראכרט ותתמזג איתה. הליך שכזה מאפשר לבצע את הרכישה באמצעות השגת רוב רגיל (50%) בקרב בעלי המניות.

מלבד אישור בעלי המניות והדירקטוריונים, העסקה תצטרך לקבל את אישור הרגולטורים. בין היתר היא תצטרך לקבל רישיון החזקה בסולק מבנק ישראל. היא תצטרך לקבל אישור גם מרשות התחרות, אך כאן לא צפויות בעיות, מאחר שהיא ממזגת אליה את ישראכרט, ולכן צפויה להחזיק בשתי חברות שכבה. הראל אף רחוקה ממגבלת חוק הריכוזיות, זו האוסרת מתן שליטה למי שהחוב המשותף גדול מ־6.4 מיליארד שקל.

עוד כתבות

מחסום משטרתי ליד בסיס פיירפורד בבריטניה, שבו נמנע פיגוע גדול / צילום: ap, Alastair Grant

איראן "נוקמת" באירופה על שיתוף הפעולה עם ישראל

כותרות העיתונים בעולם: איראן מנסה לפגוע באירופה וניסיון הפיגוע בבריטניה עשוי להיות רק ההתחלה, מה חושבות מדינות האזור על הבחירות בישראל, ומה יעשה טראמפ עם איראן? ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

צילום: reuters-Lucas Jackson, AP-Ng Han Guan,AP-Richard Drew

שישה מומחי השקעות מנתחים את הזינוק בתשואות האג"ח ואיך כדאי לפעול בעקבותיו

ריק רידר מבלקרוק מזהה הזדמנויות באג"ח, ריי דליו ממליץ על זהירות

טל אמסלם, לבנת סילברמן ואביבה סילברמן-שתפ אוריאל סילברמן זל ורשת הפטיסרי דודו אוטמזגין / צילום: עומרי אבוחצירא

לציון שלוש שנים ל־7 באוקטובר: המחווה לזכר אוריאל סילברמן ז”ל

לקראת יום השנה השלישי ל־7 באוקטובר, רשת הפטיסרי דודו אוטמזגין משיקה חבילת עוגיות שוקולד צ’יפס המבוססת על מתכון שפיתח רס”ל (מיל.) אוריאל אביעד סילברמן ז”ל, שנפל בקרב ברצועת עזה ● וגם: מתחם קולנוע חדש יוקם בקניון רננים בהשקעה של כ־12 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

מייסדי פאראגון, מימין: מפקד 8200 לשעבר תא''ל במיל' אהוד שניאורסון וראש הממשלה לשעבר אהוד ברק / צילום: יח''צ

חברת הסייבר ההתקפי שהקימו אהוד ברק ובכירי 8200 יוצאת לוול סטריט

חברת הסייבר ההתקפי פאראגון מתכננת מיזוג ספאק בבורסה בניו יורק • בכוונתן של פאראגון ורד לאטיס להתמזג לחברת הספאק הבורסאית Bold Eagle לפי שווי של 1.25 מיליארד דולר • פאראגון מהווה כיום 85% מהכנסות הפעילות הממוזגת עם רד לאטיס, שהסתכמו ב־267 מיליון דולר בשנה האחרונה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יוצאת למהלך היסטורי של 150 מיליארד דולר

יצרנית השבבים הודיעה כי תגדיל את תוכנית רכישת המניות העצמית שלה ב־150 מיליארד דולר לסכום של 235 מיליארד - התוכנית הגדולה ביותר בתולדות אנבידיה ואי־פעם בוול סטריט ● המנכ"ל ג'נסן הואנג: "הצמיחה מונעת משינוי שמתרחש פעם בדור"

עידן נוריק, אהוד שניאורסון / צילום:  חן גלילי, יח''צ, רועי פלדה

השותפים לשעבר של אהוד ברק בדרך להקמת חברת סייבר חדשה

לגלובס נודע שמנכ"ל פאראגון עידן נוריק מתכנן להקים חברת סייבר חדשה, כשאליו צפוי להצטרף שותפו אהוד שניאורסון וגם סא"ל מכהן בהליכי שחרור ● החברה העתידית קיבלה התחייבות עקרונית להשקעה מקרן סקויה וקרן סוויש של עומרי כספי ● ברקע: פאראגון מתכננת לצאת למיזוג ספאק בניו יורק

איילת ניצן, סמנכ''לית השיווק של יד2 / צילום: טל רביב

סמנכ"לית השיווק של יד2: באחת מכל ארבע מודעות מורידים מחיר

לפני חצי שנה עשה אתר יד2 היסטוריה, כשנמכר לאייפקס בריטניה בעסקה הגדולה ביותר של אתר אינטרנט בישראל ● כעת חושפת סמנכ"לית השיווק איילת ניצן את אחורי הקלעים של העסקה, מסבירה את הקפיצה בביקושים לדירות שני חדרים, מגלה למה החליפה משרד פרסום, ונזכרת ברגע המכונן שבו סמנכ"ל כספים "נכנס בה" מול כל ההנהלה

הדמיה של תשתית מרכז נתונים מודולרי עם ייצור חשמל צמוד / צילום: ap, Business Wire

הקמת תשתיות הבינה המלאכותית הופכת להימור הכלכלי הגדול בתולדות ארה"ב

ההשקעה במרכזי נתונים גדולה מזו שהושקעה בתעלות, במסילות הברזל וברשת החשמל גם יחד ● ההשקעה יוצרת מקומות עבודה ועושר, אך גם מגבירה את האינפלציה

מאמן נבחרת אירלנד בכדורגל היימיר הלגרימסון לצד שחקן מהנבחרת / צילום: Reuters, Andrew Surma / SIPA USA

מה מסתתר מאחורי העוינות של אירלנד לישראל?

כותרות העיתונים בעולם: תחקיר של בלומברג חושף שהחות'ים מקבלים חלקי טילים במשלוחים מסין, ניתוח ב-Foreign Affairs טוען כי הסדר האמריקאי במזרח התיכון הגיע לקיצו, ולמה באירלנד כל כך לא אוהבים את ישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

אילוסטרציה: Shutterstock

נורה אדומה: שני סימנים שעלולים לבשר על טלטלה בשווקים

בנק אוף אמריקה מצביע על שילוב שעלול להקדים מעבר חד של המשקיעים למצב Risk Off: זינוק בתנודתיות בשוק האג"ח לצד חולשה במניות הפיננסים ● זאת בזמן שהמשקיעים עדיין ממשיכים להזרים סכומי עתק לשוק המניות

גיל רושינק, יו''ר אלקטרה נדל''ן / צילום: זיו ליתני

המניה שצנחה היום ב-16% ואיבדה כבר למעלה ממיליארד שקל

מניית אלקטרה נדל"ן, המתמחה ברכישת מקבצי דיור בארה"ב, צללה במסחר בת"א ● בשוק יש מי שמצביע על יציאתה הצפויה של המניה ממדד ת"א 90 בעדכון המדדים הקרוב, אך גם עליית הריבית בארה"ב עלולה להיות קשורה למגמה השלילית

אופיר שריד / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

מנכ"ל מליסרון אופיר שריד הלך לעולמו

אופיר שריד, שהלך היום לעולמו בגיל 54 לאחר מאבק במחלה קשה, הוביל את מליסרון כמעט שבע שנים ונחשב למנהל ג'נטלמני ומוערך בענף ייצרי ● הוא נכנס לתפקיד רגע לפני הקורונה, הוביל את החברה בשינוי אסטרטגי שכלל כניסה משמעותית למגורים, ובמקביל המשיך להרחיב ולחזק את פעילות הקניונים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ברקת הבטיח לשבור את כללי המשחק, ו"הסל של המדינה" לא סיפק את הסחורה

ביום חמישי נסוגה קרפור מהמיזם של שר הכלכלה ● המדינה השקיעה 25 מיליון שקל בקמפיין, ברשת חתכו את מחירי הסל בכ־35%, וברקת טען כי הציבור חסך לפחות 40 מיליון שקל ● אלא שהמתחרות לא הצטרפו, קיבוע המחירים עלה לקרפור ביוקר, ומוצרים מחוץ לסל התייקרו

עומסי תנועה בכניסה הדרומית לנתב''ג (ארכיון) / צילום: תמונה פרטית

חידת נתב"ג: עם 20 אלף חניות, איך נגמר המקום?

רשות שדות התעופה קראו אתמול לנוסעים לא להגיע עם רכב - אחרי שהחניונים הציבוריים היו בתפוסה מלאה ● מערך החניה בנתב"ג הוא הגדול בישראל ומהגדולים בעולם עם כ-20 אלף מקומות חניה ● אז איך זה שבכל זאת אין מקום בחניון, ולמה דווקא עכשיו?

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

משרד האוצר נגד עסקת צים: "סיכונים מהותיים" וחשש ממעורבות קטאר

האוצר: מבנה העסקה אינו מבטיח שליטה ישראלית אפקטיבית, פיקוח על הבעלות וההנהלה או צי שיתאים לצרכים הלאומיים לאורך זמן ● גם משרד ראש הממשלה הודיע על התנגדותו לעסקה ● מטעם פימי נמסר: "חוות הדעת גובשה לפני הצגת מלוא פרטי העסקה המעודכנת והמשופרת, שיוגשו באופן מסודר בתוך 45 יום"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט נופלת בהובלת הנאסד"ק; תשואות האג"ח ל-10 שנים מזנקות לשיא של 19 שנה

הלחץ מכיוון שוק החוב, שם התשואה ל-10 שנים נושקת ל-5.26%, ממשיך להעיב על פתיחת שבוע המסחר ● מטא הודיעה על כניסתה לתחום התוכנות הארגוניות ● עליות רוחביות באירופה: הקאק והפוטסי מובילים את המגמה החיובית ● זינוק במחירי האנרגיה: הברנט מתקרב ל-108 דולר לחבית אחרי שטראמפ דחה את הצעת איראן לפתיחת מצר הורמוז ● אנבידיה נגד הכיוון עם בייבק היסטורי; חולשה בולטת בסקטור השבבים והתעופה ● ירידות חדות בזהב ובביטקוין

תמונה מתוך סרטון התעמולה שפרסם איתמר בן גביר / צילום: צילום מסך מרשת X

התשובה לאחוז החסימה: בינה מלאכותית

נתוני השבוע האחרון מלמדים: המפלגות הקטנות מסתערות על הבינה המלאכותית ● ולמה לפיד וגולן נאלצו להסיר פוסטים? ● ה־AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

שמואל שילה, יו''ר סקופ / צילום: יח''צ

חברת המתכות שנסקה ביותר מ־100% בשנה והפכה את הבעלים שלה למיליארדר

מניית חברת המתכות הוותיקה סקופ נסקה בשנה האחרונה במעל 100%, הודות לשיפור בתוצאות ורכישת פעילות בארה"ב ● הנהנה המרכזי - הבעלים שמואל שילה, ששווי החזקתו תפח לכ־1.5 מיליארד שקל ● שורה של גופים מוסדיים שהשקיעו במניה אשתקד כבר מורווחים פי 2

שדה התעופה סכיפהול בהולנד / צילום: Shutterstock

"חיפושים פוגעניים": משרד החוץ מזהיר את הטסים לאמסטרדם, ומגרש דיפלומטיים הולנדים

בעקבות הסנקציות המחמירות במיוחד שנכנסו לתוקף בהולנד נגד מוצרי ההתנחלויות, ובעקבות מה שנראה כאכיפה קפדנית ואף פוגענית, משרד החוץ הודיע על סילוק הדיפלומטים ההולנדים הפועלים מול הרשות הפלסטינית מישראל ● צעד דומה בוצע מול בריטניה בזמן האחרון

יריב לוין, שר המשפטים / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

כמה התקדמנו תחת יריב לוין במשרד המשפטים?

מהמשאבים שניתנו לרשות השופטת ועד ליחס הציבורי אליה: בדקנו את הביצועים של שר המשפטים יריב לוין ● מצבת השופטים נפגעה, התיקים בבתי המשפט נערמים - אבל דווקא האמון במערכת המשפט התחזק ● רמזור הביצועים, מדור חדש