גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הצעת הענק בשוק האשראי: הפניקס ואקירוב מסתמנים כמפסידים הגדולים, והאם כאל הבאה בתור?

חברת הביטוח הראל הגישה במפתיע הצעה לרכישת חברת כרטיסי האשראי ישראכרט ב־2.7 מיליארד שקל ● צפויים להרוויח מהמהלך: בעלי מניות ישראכרט שיקבלו פרמיה של 30% על מחיר השוק והנהלת חברת הביטוח כלל שמקבלת רוח גבית לרכישת מקס

סגן יו''ר דירקטוריון הראל השקעות בן המבורגר ומנכ''ל קבוצת ישראכרט רן עוז / צילום: יח''צ ופזית עוז
סגן יו''ר דירקטוריון הראל השקעות בן המבורגר ומנכ''ל קבוצת ישראכרט רן עוז / צילום: יח''צ ופזית עוז

קשה להתווכח עם מי שחולפת בו תחושת דה־ז'וו בכל הנוגע למעבר נכסים פיננסיים משמעותיים שהיו בעבר בבעלות הבנקים לידי חברות הביטוח. מה שהתחיל עם רפורמת בכר ב־2005, שבמסגרתה הופרדו קופות הגמל מהבנקים והועברו לידי חברות הביטוח, נמשך ב־2017 עם וועדת שטרום שהביאה להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, מקבל כעת את החותמת הסופית - לאחר שחברת הביטוח הראל  הגישה לדירקטוריון ישראכרט הצעה לרכוש את מלוא מניות חברת כרטיסי האשראי תמורת 2.7 מיליארד שקל במזומן. מדובר במחיר המהווה פרמיה של כ־30% על שווי השוק של ישראכרט .

המרוויחים המפתיעים מכוונת חברת הביטוח הראל לרכוש את ישראכרט | פרשנות
העסקה נחתמה: כלל רכשה את חברת כרטיסי האשראי מקס 

הרכישה של ישראכרט בידי הראל, אם תצא לפועל, מצטרפת לעסקה העומדת בפני סיום שבמסגרתה רוכשת המתחרה של הראל, כלל ביטוח, את המתחרה של ישראכרט - מקס, לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל. מדובר בשתי חברות כרטיסי אשראי שעד 2019 היו בבעלות של שני הבנקים הגדולים בישראל - ישראכרט בידי הפועלים ומקס, אז תחת השם לאומי קארד, בידי בנק לאומי.

 

על פניו נראה כי העברת השליטה בחברות כרטיסי האשראי לידי חברות הביטוח היא קריסה של המלצות ועדת שטרום והחוק שחוקק בעקבותיהן, אשר נועדו לפתוח את עולם האשראי לתחרות על ידי הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים.

שלוש חברות כרטיסי האשראי אומנם מציגות צמיחה בתיק האשראי הצרכני (לאנשים פרטיים ולבתי עסק קטנים) ומנהלות נכון לסוף הרבעון השלישי תיק אשראי של 23 מיליארד שקל, אך הוא עדיין מהווה פחות מ־5% מתיק האשראי של הבנקים.

"כניסה של גוף מוסדי גדול לתחום האשראי החוץ בנקאי זו התפתחות חיובית", אמר שטרום בשיחה עם גלובס מיד לאחר פרסום רכישת מקס על ידי כלל. "רכישה כמו זו מקצרת את הטווח של כניסה של המוסדיים לתחרות. בתמונה הגדולה, המוסדיים מבחינת ריכוז ההון הם מקור מצוין להתחרות בבנקים. כל קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות יושבות אצל המוסדיים ובמובן הזה השימוש בהון לאשראי החוץ בנקאי הוא מקור מצוין".

 

דבריו כוונו אז לכך שהריביות שגובות חברות כרטיסי האשראי מהציבור גבוהות משמעותית מאלו שגובים הבנקים. נכון לסוף הרבעון השלישי, ועוד טרם שתי העלאות הריבית האחרונות של בנק ישראל, הריביות של חברות כרטיסי האשראי ללקוחות כבר בסביבה דו־ספרתית.

בחברות הביטוח שרוכשות את אותן חברות מאמינים כי הגב הכלכלי שהן יעניקו, יאפשר להוריד את הריביות, כך שהן ישראכרט והן מקס, יוכלו להתחרות בבנקים גם בבחינת הריביות. אם זה יקרה, ובוודאי אם המחירים ירדו לאורך זמן, ההמלצות של ועדת שטרום לשיפור התחרות בתחום האשראי עשויות להשיג את מטרתן. עם זאת, לא בטוח שהדרך בה הושגו אותן תוצאות לא תחזור לציבור הישראלי כבומרנג בדמות ריכוזיות חדשה.

זאת, משום שבמקום שהציבור יקבל שלוש חברות כרטיסי אשראי עצמאיות שמציעות אשראי, יגדילו את התחרות וימשכו את הגופים המוסדיים להתחרות בהן ובבנקים על כיסו של הצרכן, שתיים מהן בדרך לידיים של שני גופים שמנהלים יחד 640 מיליארד שקל. ספק אם תוספת של תיק אשראי של מיליארדי שקלים בהלוואות צרכניות שמנהלות ישראכרט ומקס, תואמת את רוח חוק שטרום.

האם כאל תהיה הבאה בתור?

באשר לחברת כרטיסי האשראי השלישית, כאל, בימים הקרובים צפוי שר האוצר החדש, בצלאל סמוטריץ', להחליט באופן סופי אם להפריד אותה מבנק דיסקונט השולט ב־72% ממנה (הבינלאומי מחזיק ב־28% הנותרים). בבנק ישראל וגם בוועדה שהוקמה לצורך בחינת הנושא ממליצים על הפרדה, ולמרות שגם אם ההחלטה הזו תתקבל בימים הקרובים, התהליך בפועל עשוי לארוך 3־4 שנים.

עם זאת, לאור המתרחש בשוק הפיננסי בישראל, לא מן הנמנע כי אחת מחברות הביטוח הנותרות תנסה לשים את ידיה על כאל, שעל פי הערכות בשוק מחירה כ־3.5 מיליארד שקל, הרבה בזכות רווחים גבוהים ביחס למתחרות - 270 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה.

נראה כי המועמדת הריאלית ביותר עשויה להיות הפניקס (שנמצאת בהליך של העברת השליטה בה לידי קרן השקעות בה מחזיקה ממשלת אבו דאבי). הפניקס חתמה לפני ימים ספורים בלבד על מזכר הבנות ליצירת שיתוף־פעולה עם ישראכרט, במסגרתו תוקם "הפניקס אשראי" שתעניק אשראי צרכני כשהחיתום והתפעול יהיו בידי ישראכרט. כעת, אם עסקת הראל־ישראכרט תצא לפועל, שיתוף־הפעולה עם הפניקס יתבטל ככל הנראה בשל מגבלות תחרויות של הראל אל מול הפניקס. כדי לעשות זאת הפניקס תזדקק לשינוי חקיקה, כיוון שכיום נאסר על מכירה ישירה של חברת כרטיסי אשראי מבנק לחברת ביטוח.

רוח גבית לעסקת כלל־מקס

כאשר משווים בין העסקאות, אפשר לראות כי מבחינת הנתונים, נכון להיום, עסקת מקס נראית כדאית יותר. ישראכרט היא אומנם החברה הגדולה ביותר מבחינת כמות כרטיסי האשראי הפעילים - 4.4 מיליון לעומת 2.7 מיליון במקס, אולם הרווח הנקי של מקס גבוה יותר ועמד על 183 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה אל מול 143 מיליון בישראכרט ותיק האשראי שלה גדול יותר בכ־40%.

זאת ועוד: הסכם התפעול עם בנק הפועלים עליו חתמה ישראכרט רק ביולי, מגדיל את התשלום שלה לבנק בגין כרטיסי האשראי הבנקאיים ב־200 מיליון שקל בשנה, והיא אף איבדה את הבלעדיות אל מול אמריקן אקספרס, שצפויה גם היא לפגוע ברווחים.

עם זאת, רווחיות יכולה להשתנות, בעיקר בתקופת האטה ובישראכרט ממקדים את הצמיחה בתחום האשראי ואף יצאו לתוכנית התייעלות על מנת לצמצם הוצאות. בנוסף, ההון העצמי שלה גבוה ב־75% מזה של מקס, מה שמעניק לה מכפיל הון נמוך בהרבה ע"פ תנאי העסקה לרכישתה.

בכל מקרה, התמחור הגבוה שמעניקה הראל לישראכרט, הזהה לשווי החברה בעת ההנפקה באפריל 2019, מעניק רוח גבית לעסקת כלל־מקס, שמובילה הנהלת כלל ביטוח, ומערער את הטיעונים של חברת אלרוב נדל"ן המתנגדת לעסקה. אלרוב ובעליה, אלפרד אקירוב, מחזיקים ב־15% ממניות כלל ביטוח ופועלים לרכוש את השליטה בחברה. לטענתם, רכישת מקס היא עסקה יקרה מדי וכזו שאינה תואמת את האסטרטגיה של כלל. כעת הם עשויים להיות המפסידים הגדולים.

בעל המניות שצפוי להתנגד לעסקה

ישראכרט היא כיום חברה ללא גרעין שליטה, מה שאמור היה להקשות על תהליך הרכישה. הראל עצמה מחזיקה ב־5.5% ממניות החברה, כשגם מיטב מחזיקה בשיעור דומה וכלל מחזיקה אף יותר. בהראל מצאו דרך להתגבר על הקושי, ומתכננים לבצע את הרכישה באמצעות מיזוג משולש הפוך.

מי שכבר הודיע כי יתנגד בהצבעת בעלי המניות של ישראכרט לרכישה של הראל הוא דורי נאוי, בעלי חברת האשראי החוץ בנקאי שרכשה לאחרונה כ־5% ממניות ישראכרט. נאוי טוען שהמחיר שהציעה הראל נמוך מדי לעסקה והוא צפוי להתנגד אם זה יגיע לאסיפת בעלי מניות, כך שיתכן שהמחיר הסופי שתשלם הראל יהיה גבוה מ־2.7 מיליארד שקל.

הרגולטורים שיצטרכו לאשר את העסקה

עם פרסום ההצעה של הראל לרכישת ישראכרט, אמר בן המבורגר, ממשפחת בעלי השליטה בהראל וסגן יו"ר הדירקטוריון, כי לחברה קיימות יתרות נזילות בסך של כ־2 מיליארד שקל בעוד החוב ברוטו שלה עומד על פחות מ־600 מיליון שקל. לכן, בחברת הביטוח מרגישים בנוח עם העסקה, וינסו להשלים אותה ללא צורך בדילול מניות או בגיוס הון מהשוק.

הראל מתכננת לרכוש את ישראכרט באמצעות מיזוג משולש הופכי: הקמת חברה בת, אשר תרכוש את ישראכרט ותתמזג איתה. הליך שכזה מאפשר לבצע את הרכישה באמצעות השגת רוב רגיל (50%) בקרב בעלי המניות.

מלבד אישור בעלי המניות והדירקטוריונים, העסקה תצטרך לקבל את אישור הרגולטורים. בין היתר היא תצטרך לקבל רישיון החזקה בסולק מבנק ישראל. היא תצטרך לקבל אישור גם מרשות התחרות, אך כאן לא צפויות בעיות, מאחר שהיא ממזגת אליה את ישראכרט, ולכן צפויה להחזיק בשתי חברות שכבה. הראל אף רחוקה ממגבלת חוק הריכוזיות, זו האוסרת מתן שליטה למי שהחוב המשותף גדול מ־6.4 מיליארד שקל.

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק