גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כצמן הרגיע את השוק בינתיים: תשואת אג"ח נורסטאר חזרה לרמה חד-ספרתית

תוכניתו של כצמן להזרים לנורסטאר 90 מיליון שקל, לבצע פדיון מוקדם של סדרת אג"ח והצעת רכש לסדרה נוספת, הובילה לזינוק בניירות הערך של נורסטאר והחברה הבת ג'י סיטי ● מניות שתי החברות השלימו זינוק של כ-40% מהשפל לפני שבועיים

חיים כצמן / צילום: יונתן בלום
חיים כצמן / צילום: יונתן בלום

התוכנית לחיזוק איתנותה הפיננסית של חברת נורסטאר , שפורסמה אתמול (ב') בשעות אחר הצהריים, עשתה פלאים לניירות הערך של החברה, השולטת בענקית המרכזים המסחריים ג'י סיטי (לשעבר גזית גלוב). התברר כי ההספדים הכלכלים שנכתבו בשבועות האחרונים על עסקי הקבוצה היו מוקדמים. בעל השליטה בנורסטאר, חיים כצמן, הראה כי עוד נותרו לו קלפים בשרוול והצליח, לפחות לפי שעה, להרגיע את חששות המשקיעים בני"ע של שתי החברות.

מאחורי הצעת הענק בשוק האשראי: הפניקס ואקירוב מסתמנים כמפסידים הגדולים, והאם כאל הבאה בתור? | ניתוח
נביא הזעם שחזה את משבר 2008 בראיון מיוחד לגלובס: "מחירי הדיור בישראל יירדו, אבל מי שלווה הרבה יהיה במצוקה" | ראיון
הסערות העסקיות של מנכ"ל מזרחי טפחות לשעבר אלדד פרשר | ניתוח

לפרסום הדיווח היה אפקט דרמטי: האג"ח של נורסטאר זינקו בשיעור דו-ספרתי, לאחר שכבר נסחרו בתשואות זבל שלימדו על היעדר אמון של השוק ביכולת החזר החוב של החברה.

לפני כשבועיים בלבד נסחרה האג"ח מסדרה י"א בתשואה לפדיון של 67%. בתום המסחר בבורסה ביום ב', לאחר פרסום התוכנית, צנחה תשואת האג"ח לפחות מ-8%. התשואה של נורסטאר אגח יב , שעמדה בחודש שעברעל 40% ירדה בעקבות הפרסום לפחות מ-15%. במקביל זינקו האג"ח של החברה הבת ג'י סיטי, הנסחרות כיום בתשואה מקסימלית של 12%.

בד בבד זינקו גם מניות נורסטאר וג'י סיטי בשיעור דו-ספרתי, משלימות עלייה של כ-40% מהשפל שנרשם בהן לפני כשבועיים.

כצמן הודיע כי יזרים לחברה כ-90 מיליון שקל

נורסטאר פרסמה פרטים ראשונים על תוכנית, הכוללת הזרמת הון, פדיון מוקדם של אחת משתי סדרות האג"ח שלה, והצעת רכש חליפין לסדרה האחרת, כאשר האג"ח החדשות שתנפיק למחזיקים שירצו בכך יובטחו בשיעבוד מלא על מניות החברה הבת ג'י סיטי.

הצעד הראשון המתוכנן הוא הזרמת הון. כצמן, המחזיק בכ-28% מהמניות, הודיע לדירקטוריון החברה כי בכוונתו להשתתף בכ-90 מיליון שקל, במהלך שנועד לחיזוק הון החברה. עדיין לא ברור מי מבעלי המניות הקיימים, מעבר לכצמן, יקח חלק בהזרמת ההון, לנוכח ההפסדים הכבדים שהסבה להם המניה בשנה האחרונה. בעלי העניין שהצטרפו לחברה אשתקד הם ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר (מחזיקה 22% מהמניות), רמי לוי ואיציק סלע (יותר מ-5% כל אחד).

באמצעות הכסף שתגייס ויתרות הנזילות שבקופתה, מבקשת נורסטאר לבצע פדיון מוקדם של האג"ח מסדרה י"א, שיתרתה 328 מיליון שקל. במקביל תנפיק נורסטאר סדרת אג"ח חדשה (י"ג), לה ישועבדו מניות של ג'י סיטי שבידיה, הנכס העיקרי של נורסטאר. למחזיקי האג"ח של סדרה י"ב (חוב של 365 מיליון שקל) יוצע להחליף (מרצונם) את האג"ח שבידיהם תמורת אג"ח מהסדרה החדשה ומזומן, כאשר המהלך כולו צפוי לצאת לפועל בשבועיים הקרובים.

הנפקת סדרת האג"ח החדשה שנועדה להחליף את סדרה י"ב נועדה לרווח את תקופת הפדיון של החוב ובכך להקל על תזרים המזומנים של נורסטאר בשנתיים הקרובות. סדרה י"ב נסחרת במח"מ (משך חיים ממוצע) של שנתיים וחצי ומיועדת לפירעון עד לסוף מרץ 2028. האג"ח מסדרה י"ג תחל להיפרע החל ממרץ 2025 ותסתיים במועד של סדרה י"ב.

נורסטאר וג'י סיטי רשמו תשואה שלילית של כ-35% בשנה האחרונה

הירידה החדה בתשואות האג"ח של נורסטאר מלמדת על הצלחתו של כצמן להרגיע לפי שעה לפחות את הרוחות בקרב המשקיעים. עם זאת הן עדיין נסחרות בתשואות שבהן לא ניתן למחזר את החוב הקיים (למעט בדרך של החלפת אג"ח כאמור). החשש של המשקיעים ניכר גם בתשואה שלילית של כ-35% שרשמו מניות נורסטאר וג'י סיטי בשנה האחרונה, חרף העליות האחרונות.

הטריגר לגל הירידות האחרון בני"ע של נורסטאר וג'י סיטי התחולל לאחר שבאוקטובר פורסמה בגלובס התייחסותו של אנליסט הנדל"ן של אי.בי.אי, נדב ברקוביץ', לחוב האג"ח העצום שנושאת על גבה ג'י סיטי, כ-8 מיליארד שקל. "אנחנו במצב שבו קיימים פערים גדולים בין איך שהשוק מתמחר את המניה ובין איך שהחברה מציגה את שווי נכסיה בדוחות הכספיים שלה, ואפילו בין איך שמחזיקי האג"ח מתמחרים אותה", אמר ברקוביץ'.

הוא הדגיש כי ההון העצמי שנגזר משווי נכסי ג'י סיטי בספרים משקף אפסייד מאוד גבוה ביחס לשווי השוק שלה. הסיבה לכך, לטענת ברקוביץ', היא שהשוק לא מאמין להון העצמי של החברה, ומתמחר את שווי הנכסים שלה נמוך יותר.

גם פרסום דוחות החברה לתשעת החודשים הראשונים של השנה לא הרגיעו את חשש המשקיעים מרמת המינוף של ג'י סיטי, הפועלת כאמור בעיקר בניהול ורכישה של מרכזים מסחריים פתוחים ברחבי העולם. זאת כשבחלק מהטריטוריות הפעילות שלה חשופה לזעזועים (ברזיל, רוסיה ומזרח אירופה) הנובעים מעליית הריבית, תנודתיות בשערי מטבעות ומשברים גיאו-פוליטיים.

שמן למדורת הבהלה הוסיפה החלטת דירקטוריון החברה, בראשות כצמן, לחלק דיבידנד בסך 53 מיליון שקל לבעלי המניות, והחברה האם נורסטאר בראשם, למרות החובות הכבדים הרובצים על ג'י סיטי.

המחאה מצד כמה מבעלי המניות המוסדיים בג'י סיטי לא איחרה להגיע, ובעקבותיה דיווחה לאחרונה נורסטאר כי "ככל שג'י סיטי תימנע מחלוקת הדיבידנד הרבעוני השוטף בשנת 2023, תפעל נורסטאר להבטחת נזילות החברה, בין היתר בדרך של ביצוע הנפקות הון". דיבידנד מג'י סיטי, שבה מחזיקה נורסטאר 51% מהמניות, היה עד היום המקור היחיד לפירעונות החובות של החברה האם.

תוכנית המימוש הורחבה ל-5.3 מיליארד שקל

אם אירועים אלו לא הספיקו, הרי שלפני כשבועיים חתכה חברת מידרוג את דירוגי החוב של ג'י סיטי בשתי דרגות ואת של נורסטאר בשלוש דרגות. במידרוג הסבירו זאת ב"היחלשות הפרופיל הפיננסי של ג'י סיטי", שנפגע מגידול בחוב הפיננסי המעיב על התזרים התפעולי ויחסי הכיסוי.

בניסיון להרגיע את המשקיעים דיווחה ג'י סיטי באמצע דצמבר על הרחבת תוכניתה למימוש נכסים, שמטרתה להקטין את המינוף שלה. תוכנית זו הוכרזה לראשונה לקראת סוף אוקטובר 2022, ועמדה על 3.6 מיליארד שקל. בדצמבר היא הורחבה ל-5.3 מיליארד שקל.

מתוכנית זו נחתמו עד היום הסכמים מחייבים למכירת נכסים במיליארד שקל, כאשר לגבי נכסים נוספים בהיקף של 2.6 מיליארד שקל מתנהל משא-ומתן. ג'י סיטי העריכה שתתקשר בהסכמים למכירת רובם עד סוף המחצית הראשונה של 2023 ובמחירים שלא יהיו נמוכים בערכם בספרים.

בשוק יש מי שסבור היום שהמשקיעים ששלחו את מניות נורסטאר וג'י סיטי לירידות חדות תמחרו את השתיים מתחת לערכן האמיתי. פעיל ותיק המכיר את הקבוצה אמר כי "בסופו של יום, גם אם לוקחים את הדאגות של ג'י סיטי בנכסיה ברוסיה, שמהווים חלק לא גדול מפעילותה, או הפעילות בברזיל עם המטבע התנודתי וחוסר היציבות שם, החברה נסחרת במכפיל של 0.4 על ההון. שווי השוק שלה כיום 2.4 מיליארד שקל, וההון העצמי עומד על 5.7 מיליארד שקל. בהנחה שתעמוד בתוכנית המימושים שלה, יתברר שהשוק מתמחר גם היום השמדת ערך מטורפת בנכסים שלה".

עוד כתבות

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל הופתעו שארה"ב טרם תקפה. ההערכה: "איראן תגיב"

במערכת הביטחון הופתעו מהחלטת הממשל האמריקאי להמשיך בניהול המשא ומתן במקביל להיערכות הצבאית המסיבית ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח בירידות ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו תחל להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחסר

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב