גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כצמן הרגיע את השוק בינתיים: תשואת אג"ח נורסטאר חזרה לרמה חד-ספרתית

תוכניתו של כצמן להזרים לנורסטאר 90 מיליון שקל, לבצע פדיון מוקדם של סדרת אג"ח והצעת רכש לסדרה נוספת, הובילה לזינוק בניירות הערך של נורסטאר והחברה הבת ג'י סיטי ● מניות שתי החברות השלימו זינוק של כ-40% מהשפל לפני שבועיים

חיים כצמן / צילום: יונתן בלום
חיים כצמן / צילום: יונתן בלום

התוכנית לחיזוק איתנותה הפיננסית של חברת נורסטאר , שפורסמה אתמול (ב') בשעות אחר הצהריים, עשתה פלאים לניירות הערך של החברה, השולטת בענקית המרכזים המסחריים ג'י סיטי (לשעבר גזית גלוב). התברר כי ההספדים הכלכלים שנכתבו בשבועות האחרונים על עסקי הקבוצה היו מוקדמים. בעל השליטה בנורסטאר, חיים כצמן, הראה כי עוד נותרו לו קלפים בשרוול והצליח, לפחות לפי שעה, להרגיע את חששות המשקיעים בני"ע של שתי החברות.

מאחורי הצעת הענק בשוק האשראי: הפניקס ואקירוב מסתמנים כמפסידים הגדולים, והאם כאל הבאה בתור? | ניתוח
נביא הזעם שחזה את משבר 2008 בראיון מיוחד לגלובס: "מחירי הדיור בישראל יירדו, אבל מי שלווה הרבה יהיה במצוקה" | ראיון
הסערות העסקיות של מנכ"ל מזרחי טפחות לשעבר אלדד פרשר | ניתוח

לפרסום הדיווח היה אפקט דרמטי: האג"ח של נורסטאר זינקו בשיעור דו-ספרתי, לאחר שכבר נסחרו בתשואות זבל שלימדו על היעדר אמון של השוק ביכולת החזר החוב של החברה.

לפני כשבועיים בלבד נסחרה האג"ח מסדרה י"א בתשואה לפדיון של 67%. בתום המסחר בבורסה ביום ב', לאחר פרסום התוכנית, צנחה תשואת האג"ח לפחות מ-8%. התשואה של נורסטאר אגח יב , שעמדה בחודש שעברעל 40% ירדה בעקבות הפרסום לפחות מ-15%. במקביל זינקו האג"ח של החברה הבת ג'י סיטי, הנסחרות כיום בתשואה מקסימלית של 12%.

בד בבד זינקו גם מניות נורסטאר וג'י סיטי בשיעור דו-ספרתי, משלימות עלייה של כ-40% מהשפל שנרשם בהן לפני כשבועיים.

כצמן הודיע כי יזרים לחברה כ-90 מיליון שקל

נורסטאר פרסמה פרטים ראשונים על תוכנית, הכוללת הזרמת הון, פדיון מוקדם של אחת משתי סדרות האג"ח שלה, והצעת רכש חליפין לסדרה האחרת, כאשר האג"ח החדשות שתנפיק למחזיקים שירצו בכך יובטחו בשיעבוד מלא על מניות החברה הבת ג'י סיטי.

הצעד הראשון המתוכנן הוא הזרמת הון. כצמן, המחזיק בכ-28% מהמניות, הודיע לדירקטוריון החברה כי בכוונתו להשתתף בכ-90 מיליון שקל, במהלך שנועד לחיזוק הון החברה. עדיין לא ברור מי מבעלי המניות הקיימים, מעבר לכצמן, יקח חלק בהזרמת ההון, לנוכח ההפסדים הכבדים שהסבה להם המניה בשנה האחרונה. בעלי העניין שהצטרפו לחברה אשתקד הם ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר (מחזיקה 22% מהמניות), רמי לוי ואיציק סלע (יותר מ-5% כל אחד).

באמצעות הכסף שתגייס ויתרות הנזילות שבקופתה, מבקשת נורסטאר לבצע פדיון מוקדם של האג"ח מסדרה י"א, שיתרתה 328 מיליון שקל. במקביל תנפיק נורסטאר סדרת אג"ח חדשה (י"ג), לה ישועבדו מניות של ג'י סיטי שבידיה, הנכס העיקרי של נורסטאר. למחזיקי האג"ח של סדרה י"ב (חוב של 365 מיליון שקל) יוצע להחליף (מרצונם) את האג"ח שבידיהם תמורת אג"ח מהסדרה החדשה ומזומן, כאשר המהלך כולו צפוי לצאת לפועל בשבועיים הקרובים.

הנפקת סדרת האג"ח החדשה שנועדה להחליף את סדרה י"ב נועדה לרווח את תקופת הפדיון של החוב ובכך להקל על תזרים המזומנים של נורסטאר בשנתיים הקרובות. סדרה י"ב נסחרת במח"מ (משך חיים ממוצע) של שנתיים וחצי ומיועדת לפירעון עד לסוף מרץ 2028. האג"ח מסדרה י"ג תחל להיפרע החל ממרץ 2025 ותסתיים במועד של סדרה י"ב.

נורסטאר וג'י סיטי רשמו תשואה שלילית של כ-35% בשנה האחרונה

הירידה החדה בתשואות האג"ח של נורסטאר מלמדת על הצלחתו של כצמן להרגיע לפי שעה לפחות את הרוחות בקרב המשקיעים. עם זאת הן עדיין נסחרות בתשואות שבהן לא ניתן למחזר את החוב הקיים (למעט בדרך של החלפת אג"ח כאמור). החשש של המשקיעים ניכר גם בתשואה שלילית של כ-35% שרשמו מניות נורסטאר וג'י סיטי בשנה האחרונה, חרף העליות האחרונות.

הטריגר לגל הירידות האחרון בני"ע של נורסטאר וג'י סיטי התחולל לאחר שבאוקטובר פורסמה בגלובס התייחסותו של אנליסט הנדל"ן של אי.בי.אי, נדב ברקוביץ', לחוב האג"ח העצום שנושאת על גבה ג'י סיטי, כ-8 מיליארד שקל. "אנחנו במצב שבו קיימים פערים גדולים בין איך שהשוק מתמחר את המניה ובין איך שהחברה מציגה את שווי נכסיה בדוחות הכספיים שלה, ואפילו בין איך שמחזיקי האג"ח מתמחרים אותה", אמר ברקוביץ'.

הוא הדגיש כי ההון העצמי שנגזר משווי נכסי ג'י סיטי בספרים משקף אפסייד מאוד גבוה ביחס לשווי השוק שלה. הסיבה לכך, לטענת ברקוביץ', היא שהשוק לא מאמין להון העצמי של החברה, ומתמחר את שווי הנכסים שלה נמוך יותר.

גם פרסום דוחות החברה לתשעת החודשים הראשונים של השנה לא הרגיעו את חשש המשקיעים מרמת המינוף של ג'י סיטי, הפועלת כאמור בעיקר בניהול ורכישה של מרכזים מסחריים פתוחים ברחבי העולם. זאת כשבחלק מהטריטוריות הפעילות שלה חשופה לזעזועים (ברזיל, רוסיה ומזרח אירופה) הנובעים מעליית הריבית, תנודתיות בשערי מטבעות ומשברים גיאו-פוליטיים.

שמן למדורת הבהלה הוסיפה החלטת דירקטוריון החברה, בראשות כצמן, לחלק דיבידנד בסך 53 מיליון שקל לבעלי המניות, והחברה האם נורסטאר בראשם, למרות החובות הכבדים הרובצים על ג'י סיטי.

המחאה מצד כמה מבעלי המניות המוסדיים בג'י סיטי לא איחרה להגיע, ובעקבותיה דיווחה לאחרונה נורסטאר כי "ככל שג'י סיטי תימנע מחלוקת הדיבידנד הרבעוני השוטף בשנת 2023, תפעל נורסטאר להבטחת נזילות החברה, בין היתר בדרך של ביצוע הנפקות הון". דיבידנד מג'י סיטי, שבה מחזיקה נורסטאר 51% מהמניות, היה עד היום המקור היחיד לפירעונות החובות של החברה האם.

תוכנית המימוש הורחבה ל-5.3 מיליארד שקל

אם אירועים אלו לא הספיקו, הרי שלפני כשבועיים חתכה חברת מידרוג את דירוגי החוב של ג'י סיטי בשתי דרגות ואת של נורסטאר בשלוש דרגות. במידרוג הסבירו זאת ב"היחלשות הפרופיל הפיננסי של ג'י סיטי", שנפגע מגידול בחוב הפיננסי המעיב על התזרים התפעולי ויחסי הכיסוי.

בניסיון להרגיע את המשקיעים דיווחה ג'י סיטי באמצע דצמבר על הרחבת תוכניתה למימוש נכסים, שמטרתה להקטין את המינוף שלה. תוכנית זו הוכרזה לראשונה לקראת סוף אוקטובר 2022, ועמדה על 3.6 מיליארד שקל. בדצמבר היא הורחבה ל-5.3 מיליארד שקל.

מתוכנית זו נחתמו עד היום הסכמים מחייבים למכירת נכסים במיליארד שקל, כאשר לגבי נכסים נוספים בהיקף של 2.6 מיליארד שקל מתנהל משא-ומתן. ג'י סיטי העריכה שתתקשר בהסכמים למכירת רובם עד סוף המחצית הראשונה של 2023 ובמחירים שלא יהיו נמוכים בערכם בספרים.

בשוק יש מי שסבור היום שהמשקיעים ששלחו את מניות נורסטאר וג'י סיטי לירידות חדות תמחרו את השתיים מתחת לערכן האמיתי. פעיל ותיק המכיר את הקבוצה אמר כי "בסופו של יום, גם אם לוקחים את הדאגות של ג'י סיטי בנכסיה ברוסיה, שמהווים חלק לא גדול מפעילותה, או הפעילות בברזיל עם המטבע התנודתי וחוסר היציבות שם, החברה נסחרת במכפיל של 0.4 על ההון. שווי השוק שלה כיום 2.4 מיליארד שקל, וההון העצמי עומד על 5.7 מיליארד שקל. בהנחה שתעמוד בתוכנית המימושים שלה, יתברר שהשוק מתמחר גם היום השמדת ערך מטורפת בנכסים שלה".

עוד כתבות

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כלים בלתי מאוישים במצעד צבאי בבייג'ינג, ספטמבר. גרסאות חמושות של כלבים רובוטיים וכטב''מים / צילום: Reuters, Sheng Jiapeng/China News Service/VCG

סין ערכה מצעד מרהיב של זאבים רובוטיים - הנשק החדש שלה למלחמה

מהנדסים סינים שרצו לאמן כלים לא מאוישים בלחימה החליטו לשאוב השראה מהטבע ● התוצאות הכניסו את המדינה למרוץ, שבסופו נחילי רחפנים שמדמים יונים, להקות זאבים רובוטיים ומערכות דומות יציפו את שדה הקרב העתידי במדינה ● המודל שואף לשפר את כשירותו של הצבא, שלא נלחם כבר 50 שנה

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עלו, מניות הנדל"ן איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

אתר דודאים, סמוך לבאר שבע / צילום: Shutterstock

מתקן המרת זבל לאנרגיה בעלות של 1.5 מיליארד שקל יטפל בפסולת של באר שבע

בלוג'ן ודקל, השייכות לקרן ג'נריישן, יחד עם קבוצת שפיר, זכו במכרז של החשכ"ל על הקמת המתקן, שימוקם באזור התעשייה נאות חובב ויהיה הגדול בישראל ● כ-80% מהזבל בישראל מוטמן - שיעור כפול מהממוצע בקרב מדינות ה-OECD

הבקבוקים של יקב ליבנה / צילום: בני גם זו לטובה

בר ליבנה לקח את הכרם המשפחתי ולא הפסיק לנסות עד שהוציא ממנו את היין הכי טוב שאפשר

נתוני הפתיחה של יקב ליבנה היו מאתגרים, אך על הטרואר הצנוע חיפו מסירות ומגוון מרהיב של זנים ● עם כישרון ניכר, סבלנות לתהליך למידה, ויכולת מקצועית לא מבוטלת, הגיע הנכד לבית ליבנה ליינות ייחודיים ומוצלחים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

זום גלובלי / צילום: Reuters

מילה אחת מיותרת ברוסיה עלתה בשש שנות מאסר

ארה"ב והודו הגיעו להסכם מכסים חדש - לפחות לטענת טראמפ • גזר הדין החריג שהוטל על קומיקאי רוסי • ומי רצח את בנו של קדאפי? פרטים חדשים נחשפים • זום גלובלי, מדור חדש

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

אמזון מגדילה את ההימור על AI, והמשקיעים מודאגים; המניה נופלת

אמזון רשמה שיא רבעוני בהכנסות של 213 מיליארד דולר, מעל התחזית ● הרווח למניה, 1.95 דולר, היה מעט מתחת לצפי ● הכנסות הענן היו 35.6 מיליארד דולר, מעל התחזיות, עם צמיחה שנתית של כ־21% ● המניה נופלת במסחר המאוחר בעיקר בשל תחזית השקעות חריגה של כ־200 מיליארד דולר לשנה הקרובה, שמעוררת חששות לגבי הלחץ על התזרים והרווחיות

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כ-15 מיליון שקל בשנה: תקציב הפרסום של הלוטו עובר ידיים

פרסום הגרלת הלוטו עובר ממשרד באומן בר ריבנאי למשרד אדלר חומסקי - שלמעשה יטפל מעתה במרבית תקציב הפרסום של מפעל הפיס, העומד על 60 מיליון שקל בשנה ● מקס ממתגת מחדש את הלייב פארק בראשון לציון כ־אמפי MAX ● חברת הפינטק הישראלית april חותמת על שיתוף פעולה עם פייפאל ● וגם: שורת מינויים חדשים בגלידות שטראוס תחת הבעלים החדשים ● אירועים ומינויים