גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד טריגו: "כשגיליתי שלאמזון יש רעיון לסופרמרקטים כמו שלנו, לא נשמתי לרגע"

הטכנולוגיה שפיתחה טריגו מאפשרת לערוך קניות בלי לסרוק שום מוצר ובלי לעבור באף קופה ● בראיון לגלובס מספר המייסד מיכאל גבאי איך נולד שיתוף־הפעולה עם טסקו, איזו עצה נתן לו ריצ'י האנטר מנכ"ל שופרסל לשעבר, ולמה העגלות החכמות לא מהוות תחרות

מיכאל גבאי, מנכ''ל טריגו / צילום: איל יצהר
מיכאל גבאי, מנכ''ל טריגו / צילום: איל יצהר

בלב המשרדים של חברת טריגו, המתמחה בתשלום דיגיטלי ואוטונומי, ישנו חדר שנראה כמו סופרמרקט קטן. יש שם כמעט הכול - ממוצרי חלב ועד קורנפלקס, חיתולים, פירות וקפה. לא משנה כמה מנסים לבלבל את המצלמות הממוקמות בתקרה, ולהתל במערכות הממוחשבות של החברה, אי־אפשר להגניב אף מוצר בלי לשלם, וגם לא להחסיר מוצרים מהחשבון.

מה באמת יקרה לתאגיד אם תוכנית הקיצוץ של שר התקשורת תצא לפועל 
הקטר של ענף הנדל"ן יהפוך למשקולת? הנתון הכי דרמטי במדד מחירי הדירות | פרשנות 
מנכ"ל שטראוס המיתולוגי פורש: "מבאס שהמורשת שלי תיקשר למשבר, אבל אני מאמין שהמסע שלי שם הרבה יותר גדול" | ראיון

אני מודה שניסיתי: לקחתי חבילת עוגיות, ואז הנחתי אותה על מדף אחר. את המסטיקים דחפתי לכיס של הג'ינס, את הגבינה הכנסתי לשקית, ואז התחרטתי והחזרתי למקרר. 30 שניות אחרי שיצאתי מהסופר קיבלתי לטלפון חשבונית מדויקת עד לגובה המבצעים. אפילו המסטיקים שבכיס הופיעו בקבלה.

מיכאל גבאי, מנכ"ל וממייסדי החברה, לא נראה מודאג מהניסיונות שלי לחבל במערכת. הוא אפילו היה די משועשע. "הטכנולוגיה יוצרת הדמיה של המרחב בתלת ממד באמצעות מצלמות פשוטות שמתקינים בתקרה", הוא מסביר. "המוצר הראשון שלנו הוא היכולת של קונים להיכנס לחנות, לקחת מה שהם רוצים וללכת.

"זו בעצם הרגל בדלת, כדי לעבוד עם כל הקמעונאים הגדולים, אבל מערכת ההפעלה שפיתחנו תאפשר עוד הרבה דברים, כמו בקרת מלאי על המדפים בצורה מדויקת, חיבור למערכת האיקומרס ולמערכת ניהול המלאי ולמערכת ההזמנות לחנות. אנחנו נותנים לקמעונאי שליטה מלאה על מה שקורה במרחב של החנות, לצד ניתוח רוחבי של ההתנהגות הצרכנית".

 

מה למשל?
"המערכת יכולה לנתח את התחרות בין יצרנים שונים - על איזה מוצר צרכנים מסתכלים יותר, האם יש מוצר שאנשים לוקחים מהמדף, מחזירים ובוחרים במוצר של המתחרה. אלה דברים שהיום אין שום מערכת שיודעת לנתח אותם. היום לא מבינים את המסע של הלקוח, יש התנהגויות צרכניות שלא ידועות במרחב של הקנייה עצמה. למשל, המותג הפרטי מול היצרנים הגדולים. את הקמעונאי מעניין להבין מה גורם לצרכן לקנות את המותג הפרטי ולא את המתחרה. אנחנו יכולים לתת את המידע".

לקנות, לא לעבוד

הרעיון להקמת טריגו הגיע מהניסיון הפרטי של גבאי, שנשלח על־ידי אשתו לבצע את הקניות הביתיות בסופרמרקט. "הייתי נוסע לשם בשישי בבוקר, והחוויה הזו מאוד תסכלה אותי. ראיתי פער מאוד גדול בין הטכנולוגיות שידעתי שקיימות לבין מה שהיה קיים באותם ימים בעולם הקמעונאות.

"בסוף, שוק קמעונאות המזון העולמי מגלגל מחזור של 7 טריליון דולר בשנה, וחשבתי שיש פה הזדמנות. אמרתי את זה לאחי דניאל, ה־CTO שלנו, שבהשכלתו הוא חוקר בינה מלאכותית ושירת בתלפיות, והתחלנו לעבוד. בנינו עגלה חכמה בסלון שלי, ואחרי שהצגנו אותה בפני כמה קמעונאים הבנו שזה לא רעיון כל־כך טוב".

למה בעצם? יש לא מעט חברות של עגלות חכמות שעובדות עם רשתות כמו שופרסל ויוחננוף.
"בשוק הסופרמרקטים העירוניים, שהוא השוק המרכזי שלנו כרגע, הפתרון של עגלות מאוד יקר ולא פותר את בעיית הגניבות. בשורה התחתונה, הפחת של הסופר עולה בצורה משמעותית, ולכן הפתרונות האלה הם בעייתיים. זו גם יכולה להיות חוויה מתסכלת, לסרוק את כל המוצרים בעגלה, ולהרגיש שאתה בעצם עובד בשביל הסופר.

"מאחר שמראש רצינו להתפתח ולהיות חברת ענק, הבנו שפרויקט העגלות כנראה לא ייקח אותנו לשם. ליזמים בתחילת דרכם זו נקודה לא פשוטה: עבדת על משהו שחשבת שיש לו פוטנציאל מאוד גדול, והאמנת בו, ואז אתה צריך לעצור ולחשוב מחדש.

"זה היה משבר שלא ידענו איך ממשיכים ממנו. בנקודה הזו קיבלנו רעיון מריצ'י האנטר, מנכ"ל שופרסל בעבר, רעיון לעשות ממצלמות התקרה ניהול מלאי בחנות. מזה הבנו שאנחנו מסוגלים גם לחייב אנשים, ולפני חמש שנים הגענו לרעיון הנוכחי".

זה לא רגע המשבר היחיד שלכם.
"כשאמזון גו יצא, זה היה באמת שוק. זה רגע בזמן שאני לא יכול לשכוח אותו. ראיתי את הסרטון של אמזון בפעם הראשונה, ונפלה לי הלסת. לא נשמתי לכמה שניות. בואנה, אמזון הגדולה עושה את מה שאני חשבתי שהוא רעיון מהפכני רק שלי, ואף אחד לא חשב עליו לפניי.

"גיליתי שאמזון כבר עובדת על זה 6-7 שנים, והשקיעה מיליארדי דולרים. אמרתי לעצמי 'אוקיי, אנחנו שני אחים, עוד לא הרווחנו דולר, בטח יש עוד הרבה אנשים שרוצים לעשות אותו דבר, זה לא רק אני'. מאותו רגע החלטנו שנהיה החברה מס' 1 בתחום, שהמתחרה הכי גדולה שלה היא אמזון".

לא פולשים לפרטיות

טריגו הוקמה ב־2017, והיא מעסיקה כ־200 עובדים. החברה עובדת עם כמה מהקמעונאים הגדולים בעולם, ובהם טסקו, אלדי, נטו ו־REWE. "טסקו נפגשו איתנו עוד כשהיינו רק אחי ואני, לפני הגיוסים", מספר גבאי. "הם מיד הבינו את הפוטנציאל. אחרי שכבר התקדמנו, שאלתי אותם מה גרם להם להמשיך עם חבר'ה שעדיין אין להם כלום. הם אמרו שאנחנו היחידים שהראינו להם משהו שבאמת עובד".

גם הבכירים הבריטים נכנסו למעבדה, וניסו לשים מוצרים בכיס?
"זה בדיוק מה שהיה. נכנסו לחדר, שיחקו עם המוצרים, ראו את המסך שמראה את המערכת עובדת בלייב, והיה ברור שהם מתלהבים. הם גם השקיעו בנו, ואחריהם עוד קמעונאים. החוזים שלנו הם של מיליוני דולרים, והפוטנציאל של פריסה פר קמעונאי הוא עשרות מיליוני דולרים בשנה".

בארץ עובדת החברה עם שופרסל, ובימים אלה היא נכנסת לחנות ראשונה בארה"ב - של רשת שופרייט בניו ג'רזי. "זה הקמעונאי הכי חזק באזור המזרחי באמריקה", אומר גבאי. "השוק האמריקאי הופך להיות יותר ויותר דומיננטי אצלנו".

מרכז הפיתוח של החברה נמצא בתל אביב, ויש לה משרדים בבריטניה, בגרמניה, בהולנד ובארה"ב. עד כה היא גייסה כ־205 מיליון דולר. לדברי גבאי, "בעולם השקעות ההון סיכון פחות מורגלים להשקיע בפרויקטים עתירי פיתוח, וטריגו זו חברה שמצריכה השקעות גדולות. הסיד הראשוני שלנו, למשל, היה 7 מיליון דולר.

"עצם העובדה שאמזון נכנסה לעולם הזה בצורה כל־כך מאסיבית, עזרה לנו לגייס את הכסף. זה גרם למודעות אצל המשקיעים שמדובר בתחום עם פוטנציאל גבוה. SAP נכנסו להשקעה בסיבוב האחרון שלנו, למשל. אם בהתחלה חשבו שהשתגענו, היום זה נראה לכולם טבעי וברור, וכל הצלחה של אמזון עושה לנו טוב".

אתם לא חוששים שהענקיות יבחרו לעבוד עם אמזון, ולא אתכם?
"אין סיכוי שזה יקרה. אני לא רואה קמעונאיות ענק, מלבד חריגות ספורות, הולכות ועובדות עם אמזון כי זה לעבוד עם המתחרה הישיר שלהן. כמעט כולן לא מוכנות לעבוד עם שירותי הענן שלה, ולכן הן פונות למיקרוסופט או גוגל. כשטריגו נמצאת בחנות, היא מנהלת את הצ'ק אאוט בקופה, וגם את ניהול המלאי והלב הפועם של החנות".

אתם מחזיקים בהרבה מידע על לקוחות - כרטיסי אשראי, תמונות, סרטונים. זו לא פלישה לפרטיות?
"אין שום מידע פרטי שנשמר במערכת. יש הפרדה מוחלטת בין פרטי התשלום לסרטוני הווידאו. הפנים של הלקוח בווידאו מטושטשות עוד בזמן הצילום. בחלק מהחנויות צריך בכניסה להשתמש באפליקציה של הקמעונאי. אגב, אנחנו החברה היחידה שקיבלה אישור להפעיל חנויות אוטונומיות בגרמניה, שבה יש את הגבלות הפרטיות המחמירות בעולם. זו ההוכחה".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם