גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עקב המשבר הכלכלי: קריסת ברית המועצות, הגרסה האיראנית

מחסור במוצרים, יתרות מטבע חוץ מדלדלות ותהום פעורה ברמת החיים ביחס למערב - איראן סובלת ממשבר כלכלי חמור שמוסיף שמן למחאה המתפשטת במדינה ● במקביל, ארה"ב ואירופה מגבירות את הלחץ על המשטר באמצעות סנקציות ● האם זה יסתיים בקריסה כמו בריה"מ?

הפגנה בניו יורק לתמיכה במהפכה באיראן / צילום: Shutterstock, Ryan Rahman
הפגנה בניו יורק לתמיכה במהפכה באיראן / צילום: Shutterstock, Ryan Rahman

את ברית המועצות הכריעה בסופו של דבר הכלכלה, לא מלחמה, והפערים הגדלים והולכים ברמת החיים מול מדינות המערב. ייתכן ואנו רואים כעת מהלך בכיוון גם באיראן.

המשבר הכלכלי באיראן מחריף, המחסור במוצרי יסוד גדל והולך ויתרות מטבע החוץ מידלדלות. במערב עוקבים מקרוב אחרי המחאה המתפתחת במדינה, וזו אחת מהסיבות לכך שארה"ב ומדינות אירופה יוזמות מהלך של הרחבת העיצומים הכלכליים.

האינפלציה בארה"ב מתקררת? "יש נתון אחד שלא נרגע, וזה צריך להדאיג" 
הפורום הכלכלי החשוב בעולם חוזר לעסקים כרגיל 

התואנה העיקרית היא הדיכוי האלים מאוד של המחאה נגד המשטר, וההוצאות להורג של פעילי המחאה, אבל לנו נודע כי ברקע מתבשל מהלך נרחב אף יותר. כמה נרחב? והאם זה יגיע ל"סנאפ-באק", הנסיגה המלאה מהסכם הגרעין שמשמעה עיצומים עמוקים בהרבה? לא בטוח, אבל הדרך לשם נפתחה.

שינוי בעמדת אירופה

הפעם דווקא האירופים הם אלה שדוחפים להרחבת העיצומים, גם אם עדיין לא לנסיגה מלאה מהסכם הגרעין. דיפלומט אירופי בכיר אומר לגלובס כי השינוי בעמדה האירופית נובע משלושה דברים: הראשון, הקשחת העמדה האירנית במגעים לשיבה להסכם הגרעין, והעלאת התנאים כמו ערבות כספית למקרה שארה"ב תיסוג שוב מההסכם.

השני, הברית עם רוסיה הכוללת מכירת נשק המסייע לרוסים באוקראינה ובו הכתב"מים מסוג מוהג'ר-6, שאהד-129 ושאהד-191. כלי הטיס האלה מבוססים ברובם על דגמים של ארה"ב, אם כי באיכות לא גבוהה. השלישי אופן דיכוי המחאה באיראן.

אין זה גל המחאה הראשון שהשלטונות מדכאים באלימות רבה, מאות מהמפגינים נהרגו עשרות אלפים נעצרו, והמחאה לא נעלמה. הפעם בין השאר בשל העילה - מותה בכלא של מהסה אמיני שנעצרה בשל אי עטיית חיג'אב כראוי - מדינות המערב לא יכלו להתעלם.

בין הצעדים החדשים שנקטו מדיניות המערב, הודיעה בריטניה כי יינקטו עיצומים נגד דמויות ביטחוניות ופוליטיות, ובהן מפקד משמרות הצניעות של איראן מוחמד רוסטאני גאשי ומפקד משטרת איראן חוסיין אשתר. עוד הוטלו עיצומים על מפקד כוח הבסיג', מיליציה הפועלת במסגרת משמרות המהפכה.

מחלוקת בארה"ב

לפי הדיפלומט המערבי, בימים אלה מתנהלים מגעים בין כמה ממדינות אירופה המובילות לארה"ב על אופן החרפת העיצומים וגם על אפשרות ה"סנאפ-באק".

לדבריו, מי שמתנגד בשלב הזה לאפשרות של נסיגה מלאה מהסכם הגרעין הוא רוב מאלי, האחראי על המו"מ עם איראן מטעם הממשל בוושינגטון. מאלי שהיה מאדריכלי ההסכם ב2014-15, עשה כל מאמץ להשיב אליו את איראן, אך גם הוא נאלץ להודות לאחרונה כי הסיכויים לכך קלושים. עם זה העמדה שהוא מציג היא שיש להשאיר פתח ולו קטן לחזרה להסכם, וכי הנזק בשל ביטולו המלא יהיה גדול יותר. שר החוץ האמריקאי אנטוני בלינקן אישרר לאחרונה את דברי הנשיא ג'ו ביידן כי "הסכם הגרעין מת".

בלינקן הוסיף כי הממשל מתכוון לרתום את מדינות אירופה להחרפת העיצומים על איראן. הדיפלומט האירופי אומר לגלובס כי לראשונה עלתה בשיחות הללו האפשרות כי ניתן לערער עוד את המשטר באיראן באמצעות עיצומים מכבידים.

ישראל מצויה בתמונה, ומנסה לעודד את המצדדים בהחרפת העיצומים. השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר כבר מנהל את המגעים עם האמריקאים, וצחי הנגבי, ראש המל"ל הטרי, יכנס לעובי הקורה בימים הקרובים.

להידרדרותה הכלכלית של איראן והעלאת האפשרות לערעור המשטר אחראית ההנהגה בטהרן. מתישהו במהלך אמצע השנה שעברה, עשתה ההנהגה הזו את השינוי הדרמטי במדיניות החוץ שלה. במקום להמשיך בשיחות החזרה להסכם הגרעין JCPOA, עיכבה ומסמסה את תשובותיה לאמריקאים בנושא, בד בבד בתחילה בחשאי חיזקה את הקשר עם רוסיה. עם הפלישה וההסתבכות במלחמה באוקראינה, הפכו הרוסים מבודדים ומצורעים, והעיצומים על הכלכלה הרוסית והיצוא ממנה, חייבו את ולדימיר פוטין למצוא תחליפים.

סין והודו רוכשות את עודפי הגז והנפט במקום מדינות אירופה, אבל במחירים מופחתים. ההנהגה האירנית החליטה להיות שם עבור פוטין ולאחר שורת פגישות פומביות וחשאיות, נחתמו הסכמים למכירת ציוד ביטחוני כמו הכטב"מים האמורים ולא רק הם.

התגובה האמריקאית שפגעה יותר מכל באיראן הייתה החזרת הפיקוח המהודק על יישום האמברגו על יצוא הנפט מאיראן. ב-2021 הפיקוח הזה הפך לדליל ויצוא הנפט מאיראן גדל בהתמדה. רווחי איראן ב-2022 מיצוא הנפט צמחו ל-38 מיליארד דולר, לעומת 21 מיליארד בלבד ב-2020. יש ציין שבנוסף לגידול בהיקף היצוא, גם מחירי הנפט בעולם זינקו.

אבל בקיץ השתנה הכיוון. לפי נתונים של גופי מעקב האמריקאים, במחצית הראשונה של השנה הגיעו רווחי הנפט של איראן ליותר מ-20 מיליארד דולר, אבל במחצית השנייה נחתכו לכמעט מחצית מכך, ל-12 מיליארד דולר בקירוב.

המשמעות הישירה היא קיטון חד ביתרות מטבע החוץ, ובד בבד הדפסת כסף ממשלתי על ידי הבנק המרכזי, מהלך מעודד אינפלציה המגיעה לקצב של יותר מ-50% בשנה. שיעור העוני באיראן גדל, אך הממשל לא מפרסם נתונים רשמיים על כך. שער המטבע האיראני, הריאל צנח גם הוא לשפל היסטורי של 400 אלף ריאל לדולר.

אחת מההשלכות של בעיית מטבע החוץ היא יבוא מוצרי מזון ובריאות. ולפי דיווחים בתקשורת במפרץ, בעיית הנזילות המקשה עליה לשלם במטבע חוץ עבור סחורות גרמה לפקק של עשרות אניות מטען הממתינות מחוץ לנמליה העיקריים. הסוחרים מחוץ לאיראן מסרבים לשחרר את הסחורה לנמלים כל עוד לא קיבלו תשלום במטבע חוץ. לפי הדיווחים, מדובר בין השאר בגרעיני תבואה, תרופות, מזון מעובד וגם פירות וירקות.

משענת קנה רצוץ

בשל העיצומים, איראן פנתה לאורך השנים למדינות כמו הודו וסין שרכשו ממנה נפט תמורת סחורות. בשנתיים האחרונות צמצמה הודו את רכישת הנפט מאיראן, בין השאר בשל האספקה החדשה מרוסיה. סין, שלפני כשנתיים חתמה על חוזה כלכלי ארוך טווח עם איראן מתחילה, גם היא לצמצם את הסחר עמה. היצוא של איראן לסין בנובמבר הסתכם ביותר מ-300 מיליון דולר לעומת יותר מ-600 בחודשים הראשונים של השנה בממוצע.

את המכה הדיפלומטית ספגה איראן מסין בביקור נשיא סין שי ג'ינפינג בסעודיה בחודש שעבר, שם הביע תמיכה בעמדת איחוד האמירויות נגד איראן בסכסוך ביניהן על הריבונות על שלושה איים בנקודה אסטרטגית במיצרי הורמוז. האמירה הפומבית הזו יחד עם הידוק היחסים עם מדינות המפרץ משמעה הקפאה של תכניות פיתוח אסטרטגיות בין המדינות, תכניות שאיראן קיוותה באמצעותן להתגבר על העיצומים מהמערב. לאיראן נותרה משענת קנה רצוץ אחת בדמותה של רוסיה, ומכאן ההזדמנות של המערב לזעזע את המשטר באמצעות החרפת העיצומים עד כדי עיצומים משתקים ממש.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר