גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקרים הלבנים של בועת ההייטק: החברות שיחקו במספרים, המשקיעים נרדמו

עד כמה קל לנפח שווי של סטארט־אפ? בעקבות ההאטה בהייטק, מתגלים בתקופה האחרונה הטעויות והמשחקים החשבונאים שעיוותו את הנתונים הכספיים של החברות בענף ● משקיע הון סיכון: "קצב ההכנסות השנתי בסטארט־אפים זה כמו בצק, אתה יכול ללוש אותו איך שתרצה"

טרבור מילטון, מנכ''ל חברת המשאיות ''ניקולה'' שהציגה מצג שווא למשקיעים / צילום: Associated Press, Brittainy Newman
טרבור מילטון, מנכ''ל חברת המשאיות ''ניקולה'' שהציגה מצג שווא למשקיעים / צילום: Associated Press, Brittainy Newman

חברה ישראלית תבעה לאחרונה חברה אמריקאית ממנה רכשה חטיבה שלמה. הסיבה: חודש אחרי השלמת העסקה התברר שאחד מעשרת הלקוחות הגדולים של החטיבה הנמכרת מיאן לשלם תקופה ארוכה. למעשה, יהיה מדויק יותר לכנות אותו בעל חוב ולא לקוח. המנהלים הישראלים פנו אל הלקוח הסורר, אך הוא סירב לשלם, אלא אם יפרסו את חובו על פני תקופה ארוכה מהרגיל, דבר שקשה להסכים לו. מאז, אבד עמו הקשר. החברה אמריקאית נענשה על ידי הרוכשים הישראלים, רק לאחר מעשה, באמצעות הדרישה להפחית עשרות מיליוני דולרים מהשווי שגילם הלקוח שנעלם. הסיפור הזה הוא רק דוגמה אחת לתופעה שהממדים שלה מתבררים בעקבות המשבר בהייטק - תופעת המספרים הפיקטיביים.

מגרש כדורגל, חדר מסאז' ומסעדת שף: ההייטק במשבר, אבל השדרוגים במשרדים לא פוסקים 
חוואי מאייווה ניסה להתחמק מהתנודות בשוק המניות. זה עלה לו 900 אלף דולר | המשקיע האינטליגנט
התקרה מתמוטטת: הקונגרס האמריקאי יסגור את קו האשראי של הממשלה? | פרשנות

בשבועות האחרונים ולנוכח התחזיות לשנת מיתון, עבדו משקיעים רבים בישראל עם יזמי סטארט־אפים וחברות הייטק עבור אחת משתי מטרות: בניית תקציב יעיל ורזה לשנת 2023, או הכנת החברות למכירה. כך נחשפו המשקיעים לטעויות חשבונאיות רבות שמגלות איך נוצרה בועת השווי בענף. בין אם מדובר בניפוח חישובי הכנסות, או תכנון לקוי של חישובי מיסוי או קניין רוחני, "משחקים" חשבונאיים שנעשו במכוון או בשוגג חזרו על עצמם. ולא רק החברות נתפסו במחדל.

בשנתיים האחרונות התרגלו יזמים ומנהלי כספים בחברות הייטק לאווירה מקילת ראש מצד המשקיעים שרק רצו לרכוש נתח בחברות טכנולוגיה צומחות. המשקיע הבכיר ביל גרלי קרא לתופעה בשם: "בדיקת נאותות מרחוק" (proxy due diligence) - משקיעים החלו לוותר על בדיקת נאותות, כשהם סומכים ידיהם על הקרנות האחרות שכבר נמצאות מסביב לשולחן. כיום, עם עליית הריביות והתפוצצות בועת ההייטק, מתגלות הטעויות מתחת למכסה המנוע של החברות.

הטעות השכיחה ביותר: קצב ההכנסות השנתי

המצג השגוי השכיח ביותר קשור בחישוב ההכנסות השנתיות. משקיע הון סיכון מוביל בישראל כינה אותו בשיחה עם גלובס כך: "קצב ההכנסות השנתי בסטארט־אפים הוא כמו בצק: אתה יכול ללוש אותו איך שאתה רוצה, אבל ברגע שתכניס אותו לתנור - לא תוכל לדעת מה יצא לך".

נתון ההכנסות המקובל על משקיעים ויזמים של חברות פרטיות וסטארט־אפים הוא "קצב ההכנסות השנתי" (ARR). החישוב צופה בכל חודש כיצד תיראה ההכנסה בסוף השנה, בהתבסס על קצב ההכנסות הנוכחי. הצרה היא שיזמים רבים נוטים לייפות את המציאות, או פשוט לשגות באופן הצגת הנתונים.

נטייה נפוצה היא הצגת הסכמי שירות חד־פעמיים כשנתיים המתחדשים אוטומטית. במקרים אחרים, מוצגים חוזים חודשיים כאילו היו שנתיים. למרות שההסכמים מייצרים הכנסה חודשית, סכום העסקה נכנס לחישוב ככזה שייכנס לקופת החברה כל חודש במשך שנה. במקומות אחרים, הסכמים רב־שנתיים מוצגים גם הם כשנתיים, למרות שיש להם סוף ברור. צורה אחרת של אותם משחקים חשבונאיים היא הצגת הסכמים המותנים בהיקף שימוש, תוך הצגת החודשים החזקים בלבד, או פירוש הסכמים באופטימיות מרחיקת לכת.

 

בכל המקרים האלה מדובר במצג מטעה של נתונים, כיוון שלא ניתן להתייחס אליהם כאל נתון שבהכרח יחזור על עצמו גם בשנה הבאה. הבעיה היא שקצב הכנסות שנתי הוא מדד פופולרי בקרב המשקיעים והיזמים, אבל נתון לפרשנות, ואין תקינה אחת שמוסכמת על כל הצדדים. "למרות שקצב ההכנסות הוא מדד פופולרי בתעשייה, הוא לא נמצא בתוך כללי החשבונאות, ולמעשה לא מוסדר", מסביר לגלובס אמיר שני, שותף בפירמת KPMG סומך־חייקין. "בביקורות החשבונאיות ההכנסה היא הפרמטר המרכזי, אבל היא לא מאפשרת ליזמים או למשקיעים להציג את המומנטום שקיים לחברה כמו קצב ההכנסות השנתי".

"חשוב שההסכמים המסחריים של החברה ישקפו את המודל העסקי של 'תוכנה כשירות' (Software as a service). בוודאי כשחברה מוערכת על בסיס מכפילים של חברות תוכנה", אומר עו"ד יאיר גבע, ראש מחלקת ההייטק בהרצוג־פוקס־נאמן. "יזמים ומשקיעים צריכים לתעדף חוזים שנתיים, שמתחדשים אוטומטית כל שנה, אלא אם כן הלקוח מודיע אחרת. חשוב להבין כיצד ההכנסות מכל לקוח גדלות לאורך הזמן ולוודא שלא מדובר בהסכמים פר־פרויקט שדורשים התאמה אישית. בהקשר הזה חשוב לציין שכאשר מודדים צמיחה בוחנים גם נשירת לקוחות קיימים והאם בנטו, סך ההכנסות מלקוחות קיימים בכל רגע נתון גדל ביחס לסך ההכנסות מאותם הלקוחות בשנים הקודמות. זה אחד מהמדדים החשובים לבדיקה של מודל עסקי בריא".

חברות ספאק הפכו "מגנט למעשי מרמה"

לא רק חברות פרטיות נופלות במשחקי חשבונאות כאלה. טרנד מיזוגי הספאק שתפס תאוצה בשנים האחרונות הפך כר פורה לתופעה הזו. באמצעות מיזוגי הספאק, חברות צעירות יחסית יכלו להיכנס למסחר בבורסה באמצעות מיזוג עם חברות "בלנק צ'ק", תוך ויתור על כמה מכללי הדיווח הנדרשים מחברות ציבוריות וללא כיסוי מספק של אנליסטים.

פירמת עורכי הדין פומרנץ, שמתמחה בין השאר בתביעות נגד חברות ציבוריות, מכנה את חברות הספאק כ"מגנט למעשי מרמה". "יש יחס ברור בין הסטנדרטים הנמוכים המצופים מעסקאות שכאלה לבין התוצאות שאנחנו רואים", אומר לגלובס ג'רמי ליברמן, אחד מעורכי הדין של הפירמה בישראל. "יזמים מנפחים את ההכנסות או את צבר ההזמנות ומספרים בדיות לגבי ההישגים הטכנולוגים שלהם. הסיפורים שהם סיפרו השתלבו בטרנדים חמים כמו רכבים חשמליים וטכנולוגיות נקיות, וחלקם הצטיירו בעיניי המשקיעים כ'אילון מאסק' הבאים".

כזו היא ניקולה, חברת המשאיות שנושאת את שמו הפרטי של הממציא האמריקאי־סרבי טסלה. החברה האמריקאית מוזגה לחברת ספאק במרץ 2020, לאחר שגייסה 2 מיליארד דולר מג'נרל מוטורס בתמורה ל־11% ממניותיה שכיום אינן שוות פרוטה. הסוללה החשמלית המהפכנית שהציגה החברה למשקיעים כנראה מעולם לא התקיימה, וכך גם טכנולוגיית הנעת המימן המהפכנית. חברת משאיות חשמליות נוספת, לורדסטאון מוטורס, הסתבכה בבדיקה של משרד המשפטים האמריקאי לאחר שמוזגה בעסקת ספאק בגובה של 675 מיליון דולר והוכח כי כמה ממצגיה מוטעים, בהם הצגת נתון של מעל 100 אלף הזמנות.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון