גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקרים כבר מנצלים את הבינה המלאכותית ובהייטק מתקשים להדביק את הקצב

בענף ההייטק מתחילה לצמוח תעשייה שמטרתה לבלום את השימוש הבעייתי בבינה המלאכותית, אבל הפיתוחים בשוק עוד לא חסינים למניפולציות של ChatGPT ● בינתיים, במחקר שפרסמה צ'ק פוינט כבר מזהים סימנים לשימוש זדוני של האקרים בצ'אט הבינה המלאכותית

האקרים כבר מנצלים את הבינה המלאכותית / צילום: Unsplash, Jackson Simmer
האקרים כבר מנצלים את הבינה המלאכותית / צילום: Unsplash, Jackson Simmer

 

בשבוע שעבר הודיעה מחלקת החינוך בעיריית ניו יורק שתאסור את השימוש ב־ChatGPT, הכלי החדש של חברת הבינה המלאכותית OpenAI, בבתי הספר בעיר. החשש במערכת החינוך העירונית הוא שתלמידים יוכלו להשתמש בכלי החדש - שמסוגל לכתוב טקסטים שנראים כאילו נכתבו על ידי אדם - ולרמות בלימודים.

להכפיל את הכסף או להפסיד את רובו ביום: אצל החברות האלו, הכול תלוי בניסוי אחד  | ניתוח
איש העסקים היהודי-אמריקאי שרוכש את קרקעות הכנסייה בי-ם 

דוגמאות שונות שהועלו לרשת הציגו כיצד הצ'אט החדש כותב בתוך שניות טקסטים שנראים אקדמים, פותר ומסביר בעיות במתמטיקה, משכתב טקסטים, ואפילו כותב שורות קוד מורכבות. גם מחוזות מסוימים בלוס אנג'לס ובפילדפיה הכריזו שיגבילו את הגישה לכלי החדש, זאת למרות שעדיין לא ברור בכלל האם סטודנטים ותלמידים משתמשים בצ'אט, ובאיזה היקף.

 

הסבר מתבקש הוא, שלא כל כך פשוט לגרום לצ'אט לכתוב טקסט ברמה גבוהה מספיק, הרבה פעמים נדרשות בקשות חוזרות ונשנות מהצ'אט, ולעתים אפילו שכתוב של בני אדם. בחלק מהמקרים הצ'אט טועה באופן ברור (החברה מזהירה מפני כך בהוראות השימוש - י"מ), ולעתים גם מצטט מאמרים שמעולם לא נכתבו.

מתוך המחקר של צ'ק פוינט. תיעוד של יצירת אתר מחתרתי ב''dark web'' / צילום: צ'ק פוינט

"אמרו את אותם הדברים כשהתחיל האינטרנט וכשויקיפדיה החלה להיות פופולרית", אומר ד"ר יהונתן שלר, ראש בית הספר למדעי מחשב ב-HIT המכון הטכנולוגי בחולון. "אבל החשיבה הביקורתית חייבת להיות שם, גם אם משתמשים בצ'אט. הכלי החדש הזה יוכל לחסוך לנו הרבה מאוד זמן, במיוחד באקדמיה, כשאנשים אימצו כלים טכנולוגיים חדשים זה מאפשר להגיע לתובנות רחבות יותר, אני חושב שבסוף זה משהו שנתברך ממנו".

החברות שמנסות לייצר פתרונות לתחום

סטארט־אפים רבים מיהרו להבין את הפוטנציאל של הבעיות בצא'ט החדש והשיקו בשבועות האחרונים מוצרים שנועדו לזהות מתי טקסטים נכתבו על ידי תוכנות בינה מלאכותית. עם זאת, ישנם שני מוצרים שנחשבים היום כמוצלחים ביותר בזיהוי טקסטים כאלו. הראשון, באופן לא מפתיע פותח גם הוא על ידי OpenAI.

 

כלי נוסף פותח על ידי הסטודנט אדוארד טיאן, בן ה־22 מאוניברסיטת פרינסטון. טיאן, שלומד מדעי המחשב ועיתונות, פיתח כלי שבוחן את מורכבות המשפטים ואורכם. לטענתו, לאחר שפרסם את הכלי החדש, מרצים מהאוניברסיטה שהשתמשו בכלי דיווחו על תוצאות מוצלחות.

חברות נוספות, שרובן עסקו עד כה בפיתוח בוטים דומים, ניצלו את היכולות הטכנולוגיות שכבר פיתחו על מנת להציג כלים שמזהים טקסטים שנוצרו על ידי בינה מלאכותית. אבל נראה שבינתיים כולם נופלים באותו מכשול ואף אחד מהם לא מסוגל לספק תשובה חד משמעית לשאלה האם הטקסט נכתב על ידי תוכנה. חלק מהכלים מספקים הערכה באחוזים, אבל גם אותן ניתן לעקוף בפשטות.

המכשול של כולם והפתרון של OpenAI

האתגר של הפיתוחים החדשים נובע מהאופן בו מאמנים מודלים שונים של AI - מודל מוצלח הוא מודל שיודע להערים על הכלים שמנסים לאתר אותו. כלומר, כבר בתהליך הפיתוח הבינה המלאכותית לומדת לעקוף את הטכנולוגיות שמגבילות אותה.

בחודש שעבר פורסם ש-OpenAI פועלת על מנת להוסיף מעין Watermark לטקסטים שלה (סימון נסתר שיאפשר לזהות את מקור הטקסט, כפי שנהוג לעשות בתמונות). אם הדבר ייצא לפועל, הוא אמור למנוע, או לכל הפחות להקשות על שימוש בטקסטים שנוצרו על ידי הטקסט של החברה ולתת להם חזות כאילו נכתבו על ידי בן אדם.

 

"אנחנו רוצים שיהיה הרבה יותר קשה לקחת תוצר של תוכנת בינה מלאכותית ולגרום לה להיראות כאילו נכתבה על ידי בן אדם", אמר מהנדס של החברה בהרצאה בפני סטודנטים באוניברסיטה בטקסס, כחודש לאחר פרסום הצ'אט החדש. "זה יכול להיות יעיל במניעת העתקות באקדמיה, באופן מובן, אבל גם - למשל - במניעת הפצת תעמולה בקנה מידה גדול, או התחזות לאדם אחר אחר על ידי שימוש בסגנון כתיבה דומה לשלו".

"האקרים מייצרים בצ'אט כלי תקיפה"

בינתיים האקרים וקבוצות פריצה כבר משתמשים ככל הנראה בכלי של OpenAI ומנצלים על הוואקום שנוצר בזיהוי הטכנולוגיה. חודש לאחר פתיחת השימוש בצ'אט לקהל הרחב, פרסמה חברת אבטחת המידע צ'ק פוינט דוגמה כיצד הכלי מסוגל לכתוב בתוך שניות מייל "פישינג" אמין במיוחד, ואפילו תוכנות זדוניות פשוטות.

במחקר שפרסמה החברה בשבוע שעבר כבר נמצאו סימנים לכך שהאקרים מתנסים ומשתמשים בכלי החדש על מנת ליצור תוכנות זדוניות. במקרה נוסף שמתואר בדוח, בפורומים מחתרתיים פורסמו אף תיאורים שמאפשרים ליצור כלי הצפנה.

"כמו רבים אחרים, גם האקרים רואים ב־ChatGPT פלטפורמה אטרקטיבית, ואנו רואים שגם הם מתחילים להשתמש בטכנולוגיה הזו כדי לייצר את כלי התקיפה שלהם במהירות ובקלות", אמר סרגיי שיקביץ', מנהל מחקר מודיעין סייבר בצ'ק פוינט. "זה רק עניין של זמן עד שבתחכום לא רב אפשר יהיה לייצר כלי תקיפה משמעותיים יותר באמצעות בינה מלאכותית".

דוד ורשבסקי, סמנכ"ל Enterprise Security בחברת סיגניה, המתמחה בתחום התגובה לאירועי סייבר, התייחס לשינוי נוסף שמתרחש בעולם מתקפות הסייבר. "מתקפות כופרה, זו דוגמה מצוינת", טען. "יש מעין שרשרת אספקה בה יש את האנשים שממש פורצים לארגונים ומשיגים את הגישה, ואז נעזרים בחבריהם על מנת להשיג את הכופר עצמו והם משלמים להם אחוז מסוים. כעת, התוקפים מורידים את התלות שלהם בשרשרת האספקה הזו".

ורשבסקי סקפטי בנוגע ליכולת להטיל רגולציה על הכלים המתקדמים הללו "הדרישות בכל הנוגע לחומרה הן אדירות ויש בעיה לגופים פרטיים וסטאטראפים קטנים לפתח את הטכנולוגיה הזאת", הוא אמר. "יש עדיין יכולת מאוד מתקדמת שמרוכזת בידי מספר מצומצם של שחקנים, זה לא יישאר ככה, אבל בינתיים זה המצב. אם החברות ירצו, הן יכולות להגביל את השימושים האפשריים".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית