גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלב הראשון במפולת מחירי הדיור בארה"ב התחיל, והשלבים הבאים הרבה יותר מפחידים

עם אחיזה בכ־16% מהתוצר האמריקאי, נפילה דרמטית בשוק הנדל"ן, אם תגיע, עלולה לדרדר את כלכלת ארה"ב כולה ● ואל תתנו לכוחות השוק לבלבל אתכם: עם גיבנת של חוב עתק למשכנתאות בסך כ־20 טריליון דולר, רק גורם אחד יקבע האם בועת הנדל"ן תתפוצץ - הפדרל ריזרב

סן פרנסיסקו. מחירי הדיור כבר ירדו ב־10% מהשיא / צילום: Shutterstock
סן פרנסיסקו. מחירי הדיור כבר ירדו ב־10% מהשיא / צילום: Shutterstock

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מתגורר בארה"ב ומנהל קרן השקעות במטבעות קריפטוגרפיים. כותב הספר A Brief History of Money, ומקליט הפודקאסט KanAmerica.com בטוויטר @ChananSteinhart

מאז אוגוסט 2021 עלתה הריבית על המשכנתאות בארה"ב בכמעט פי שלושה. למשל זו על משכנתה קבועה ל־30 שנה קפצה מכ־2.6% באוגוסט 2021 אל מעל ל־7% באוקטובר 2022. העלייה הדרמטית הזו לא רק הגדילה את ההחזר החודשי על משכנתאות חדשות ב60% ויותר, אלא גם השפיעה על שוק המשכנתאות כולו.

הונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה באור חדש: 6 פרטים מפתיעים שלמדנו על מיידוף מנטפליקס
●  מה קרה לחיסכון שלכם בשנה הגרועה מאז 2008 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים  

לפי איגוד בנקאי המשכנתאות בארה"ב, מספר הבקשות למשכנתאות חדשות שנרשם בשבוע שעבר היה נמוך ב־42% בהשוואה לשנה שעברה והביקוש לחידוש משכנתאות (refinance) נפל ב־87%.

גם לפי חברת אטום מקליפורניה, האוספת נתונים על שוק הנדל"ן האמריקאי, שוק המשכנתאות במפולת. מספר המשכנתאות החדשות שנלקחו ברבעון השלישי של 2022 ירד ב־19% לעומת הרבעון השני של השנה, וב־47% לעומת הרבעון המקביל ב־2021 - הצניחה הגדולה ביותר מזה 21 שנה. גם היקף המשכנתאות צנח ב־46% לעומת אותו רבעון בשנה שעברה - וגם זו הנפילה הגדולה ביותר מאז 2001.

 

המגמה הזו גררה משבר מיידי בחברות העוסקות בהנפקת המשכנתאות. כמה מהגדולות שבהן כבר פיטרו 50% ויותר מהעובדים. בשבוע שעבר הודיע בנק וולס פארגו, אחד המובילים בשוק המשכנתאות בארה"ב, כי החליט לצמצם משמעותית את כלל פעילותו בתחום. במקום תוכניתו הקודמת להגיע ל־40%־50% מהשוק, הוא יפסיק לחלוטין מתן משכנתאות למי שאינו כבר לקוח של הבנק. בנוסף, הבנק ימכור מיליארדי דולרים מתיק המשכנתאות שלו ויסגור את היחידה שנותנת אשראי לחברות אחרות העוסקות במתן משכנתאות.

משכנתאות או כספומט של 1.2 טריליון דולר

היחלשות שוק המשכנתאות, לא רק תשפיע על ענף הנדל"ן, המהווה כ־16% מהתל"ג בארה"ב, אלא גם על הוצאות הצריכה בכלל.

בארה"ב ישנן כמה סוגי משכנתאות. הראשונה היא משכנתה הנלקחת לשם רכישת בית. סוג אחר הוא משכנתה ממוחזרת (refinance), קרי לקוחות הממחזרים משכנתה קיימת כדי להינות מתנאי ריבית והלוואה טובים יותר. סוג שלישי של משכנתה נלקחת לשם "משיכת הון" (cash־out refinance) שהצטבר בבית בגין עליית ערכו. בסוג האחרון, הלקוחות מנצלים את עליית ערך הנכס כדי לקחת משכנתה חדשה (גדולה יותר מהקיימת אם יש כזו) ומשתמשים בכסף למטרות צריכה שונות. ערך כל הנדל"ן למגורים בארה"ב המאוכלס על ידי בעליו עמד במחצית הראשונה של 2022 על כ־41 טריליון דולר, עלייה של כמעט 50% מאז 2020.

הואיל והריבית על המשכנתאות הייתה בשפל היסטורי, לא יפלא כי רבים באמריקה הפכו את בית המגורים לסוג של כספומט, הן באמצעות משכנתאות מסוג משיכת הון והן כבטוחה לקו אשראי. על פי מחקר של ג'י פי מורגן, אמריקאי ממוצע שלוקח משכנתאות לצורך משיכת הון, מגדיל את המשכנתה הקיימת שלו בכשליש, מאריך את משך הפרעון שלה בעוד כ־6 שנים, ומגדיל את ההחזר החודשי בכ־20%. על פי דוח שפורסם על ידי מחלקת המחקר של בלאק נייט אינק, בשנת 2021 נלקחו בסה"כ משכנתאות בסכום שיא של כ 4.4 טריליון דולר. מהסך הנ"ל 1.7 טריליון שימש לרכישת בתים חדשים, וכ־1.2 טריליון נלקחו כמשיכת הון.

לאן הולך כל הכסף הזה? על פי מחקר של הפדרל ריזרב, כשליש מממן שיפוצים בבית הקיים, כשליש הולך להחזר חובות הנושאים ריבית גבוהה יותר או משמשים להשקעה, וכשליש משמש ישירות לצריכה פרטית שאינה קשורה לבית, כמו רכב וחופשות. בפרסום מנובמבר האחרון העריכו כלכלני הבנק הפדרלי כי עליית ערך הבתים, ותחושת העושר ומשיכות ההון הנלוות, הביאו לתוספת צריכה שהייתה אחראית לשליש מעליות המחירים בשנה האחרונה. בהתחשב בעובדה שבשנת 2021 זרמו לכלכלה יותר ב־4 טריליון דולר של משכנתאות למניהן, קל להבין מדוע תהיה לקריסת שוק המשכנתאות בכלל והמשכנתאות ששימשו למשיכת הון בפרט, השפעה משמעותית על הכלכלה גם מעבר לשוק הנדל"ן עצמו.

הקיפאון בשוק הדיור כבר כאן, וזה השלב הבא

שוק הנדל"ן לא משוכלל כמו שוק המניות או האג"ח. אין בו גילוי מחירים רציף, או אחידות וזהות בין המוצרים עצמם. מסיבות אלו, שוק הנדל"ן מגיב באיטיות לשינויים בתנאי המימון.

השלב הראשון הוא קיפאון. הקונים מתאימים את עצמם יחסית במהירות לריבית החדשה, להחזרים החודשיים שהם יכולים להרשות לעצמם, ולמחיר החדש הנגזר ממנו. אך המוכרים שהתרגלו למחיר הישן והגבוה, מסרבים באופן טבעי להשלים עם המחיר החדש. כך ירדו מספר העסקאות במשך 10 חודשים רצופים. בחודש נובמבר 2022, נפל היקף העסקאות ב־7% לעומת החודש שקדם לו, וב־35.4% לעומת נובמבר אשתקד, כך על פי האיגוד הארצי של סוכני הנדל"ן בארה"ב. אפילו שוק הבתים היקרים ביותר, שמחירם מעל 10 מיליון דולר, בניו יורק ובדרום פלורידה חוו נפילות חדות במספר העסקאות. על פי דוח לסוף השנה של חברת סרהאנט, במחצית השנייה של 2022 מספר החוזים שנחתמו לדירות יוקרתיות אלו בניו יורק נפל ב־68%, ובמיאמי בכ־60%.

הירידה בעסקאות משפיעה כמובן גם על שוק הבנייה, שחווה קפיצה גדולה במספר התחלות הבנייה בשנתיים האחרונות בהן זרם הכסף הזול לענף. בחודש מרץ 2022 הגיעו התחלות הבנייה בארה"ב לקצב שנתי של 1.8 מיליון יחידות דיור - שיא שלא נראה משנת 2006. עד נובמבר, המספר הזה צנח ב־20% לכ־1.4 מיליון. גם מספר הבקשות לרישיונות בנייה, המעיד על מה שצפוי לקרות בשוק בעתיד הקרוב, נפל בסוף 2022 ב־11%. על פי הערכת ענקית המשכנתאות, פאני מיי, בשנת 2023 מספר התחלות הבנייה יעמוד על 1.1 מיליון, ירידה של כ־37% מהשיא בתחילת 2022.

גלי ההדף של שבר בשוק הדיור יהיו קשים

השבר בשוק, הקיפאון בעיסקאות, וירידות המחירים שכבר החלו (באיזור סן פרנסיסקו וסיאטל נרשמה ירידה של 10% מהשיא במחירים), מייצרים קשיים נוספים, חלקם אף בלתי צפויים. הכלכלן אור שי, מנהל־שותף בפלקס קפיטל גרופ המתמחה בייזום והשקעות נדל"ן, מסביר כי "נוכח המינוף העצום בשוק הנדל"ן מייצר רגישות גבוהה לעלויות המימון, ולתזרים ההכנסות אצל החייבים.

"עם העלאת הריבית נוצר לחץ על שוק הנדל"ן משני כיוונים: מחד, הבנקים דורשים כי היחס בין הרווח התפעולי הנקי מהנכס, לבין סך החזר החוב השנתי בגינו, לא ירד אל מתחת ל־120% ועד 160%, תלוי בסוג הנכס ורמת הסיכון המיוחסת אליו. (לומר על החזר חוב שנתי של 100 דולר הם מצפים לראות רווח תפעולי נקי שנתי של 120־160 דולר - ח.ש.). במקביל, ההלוואות שניתנו בריבית קבועה ומגיעות לסיומם, מצריכות חידוש בריבית החדשה הגבוהה יותר. ב־36 החודשים הקרובים צפויים מאות מיליארדי דולרים של הלוואות להגיע לפרעון ולהיות מוחלפות. על פי חברת הנתונים CRED כ־162 מיליארד דולר של הלוואות כאלו עומדות לפרעון ב־2023 לבדה, ויצטרכו לחדש את המימון בריבית הגבוהה לעיתים פי שניים או יותר מתנאי ההלוואה המקורית".

אור שי מסביר כי הגידול הדרמטי בהוצאות המימון עלול לערער את היכולת של החברות לעמוד ביחס החזר־הכנסה שדורשים הבנקים. בנוסף, הירידה בתשואה על הנכס, בגין העלייה בהוצאות המימון, מפחיתה את השווי המאזני שלו, מה שמשפיע גם על חברות ציבוריות וערך איגרות החוב המגובות בנכסים. "במחקר שנעשה על ידי TREPP, פלטפורה מרכזית בתחום, נמצא כי אם הריביות על חוב נדלני בממוצע יגיעו ל־7%, כמות ההלוואות הבורסאיות עם יחס רווח החזר־הכנסה נמוך מהנדרש יגיע ל־12.3%, עם קושי גדול במיוחד בתחומי המשרדים והקמעונאות", הוא אומר. "במקביל לעלייה בהוצאות המימון, עלול הרווח התפעולי להפגע גם מצד ההכנסות, ובעיקר אם רמת הפעילות הכלכלית תאט ומחירי השכירות ירדו.

כבר היום לפי חברת הסקרים הפועלת בתחום, קומרשיאל אדג', נכון לנובמבר 2022, ירדו מחירי השכירות למשרדים בארה"ב בממוצע ב־3.1% ביחס ל־2021. הלחץ הכפול, הן מצד יחס החוב להכנסות והן מצד הירידה ברווח התפעולי, יביאו בהדרגה למציאות בה נכסים הרגישים לעלויות החוב או השכירות עלולים להקלע למצוקה פיננסית אמיתית".

לדבריו, ניתן לראות כבר היום סימנים ראשונים למגמות הללו. "בסן פרנסיסקו למשל התפרסם בשבוע שעבר כי חברה בשם ווריטאס, הגדולה בעיר בתחום הנכסים למגורים, כשלה בפרעון התחייבויותיה על הלוואה בסך 448 מיליון דולר. שעה שלחצים כאלו ילכו ויתפשטו בשנת 2023 סביר כי נראה נסיונות לגייס להיפטר מנכסים במחירים נמוכים בהרבה מאלו שהיו בשנת 2021".

למשקיעים כדאי לזכור שאסור להילחם בפד

מאז 2008 אנו חיים בעולם מוזר כמוהו לא היה. מאז הקמת הרפובליקה לפני 250 שנה, ועד 2008 מעולם לא עמדו הריביות באמריקה על אפס או קרוב לשם, וב־60 השנים שקדמו ל־2005 עמדה הריבית הבסיסית (ה־FFR) הממוצעת על קרוב ל־6%. מאז שנוסד הפד, ב־1914, ועד שנת 2005 לא מימן הפד את החוב ממשלתי בסכומים משמעותיים, אבל בתחילת 2023 המימון הזה עמד על 6.2 טריליון דולר. הבנק הפדרלי גם מעולם לא קנה או מימן משכנתאות שהונפקו לתושבים, אבל הוא מתחיל את השנה החדשה עם מימון של כ־2.3 טריליון דולר (כולל יותר מחמישית מהמשכנתאות שניתנו מאז 2020).

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press

לא יהיה מוגזם לומר כי היום אין באמריקה (ובכל העולם) כלכלה חופשית של ממש הבנויה על ייצור, היצע וביקוש, העומדים בפני עצמם ומונעים על ידי הצרכנים והספקים. מאז תחילת המאה הזו ישנו רק גורם אחד המכתיב מחירים, מייצר גאות, מביא לפריחה בבורסה, אך גם יוצר את תקופות המיתון והשפל - זהו הפדרל ריזרב. ברצותו מדפיס ומרחיב, וברצותו מצמצם את היצע הכסף ועימו את הכלכלה והשווקים כולם. עם גיבנת של חוב למשכנתאות בסך של כמעט 20 טריליון דולר לסוף 2022, רק דבר אחד יקבע איך יראה שוק הנדל"ן בשנתיים הבאות. מדיניות הריבית של הפדרל רזרב וכמות הכסף שהם ידפיסו ישירות לשוק הזה באמצעות רכישות למאזן הפדרלי.

לפיכך, כדאי להקשיב היטב למה שהיו"ר פאוול חזר ואמר פעמים רבות, ולאחרונה בכנס בשטוקהולם: "יציבות מחירים היא הבסיס לכל הכלכלה… זה עלול להצריך צעדים שאינם פופולריים שעה שאנו מעלים ריבית במטרה להאט את הכלכלה". דוח התעסוקה של חודש דצמבר, בו דווח על תוספת של 223 אלף משרות פנויות ונפילת מדד הבלתי מועסקים לשפל היסטורי של 3.5%, מלמד כי ההאטה הזו עדיין רחוקה. במאבק בין השווקים, ובעיקר שוק המניות - שמסרבים להאמין לפאוול - לבין הפדרל ריזרב, מוטב לזכור שוב את עצת הזהב למשקיעים של המשקיע האגדי פרופסור מרטין צוויג (1970) "אל תלחמו בפד" - "Don’t fight the Fed".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?