גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית למאבק ביוקר המחיה: היבואנים הגדולים יקוצצו, המונופולים יוגבלו

שבירת מונופולים, הסרת חסמים והגבלות חמורות על היבואנים הגדולים - אלה חלק מהצעדים שמקדמת הממשלה ● עוד נודע לגלובס כי תורחב ההגדרה מיהו מונופול, כך שתחול על עוד חברות במשק ● ברקע פרסום הרפורמה המתוכננת, מניית דיפלומט צנחה ביותר מ־10%

מדפים בסופר / צילום: גלובס
מדפים בסופר / צילום: גלובס

תוכנית שבירת המונופולים של משרדי הכלכלה והאוצר תצא לדרך במסגרת חוק ההסדרים, למעט סעיפים שידרשו לחקיקה מיוחדת. התוכנית, שחלקים ממנה קודמו ללא הצלחה גם בעבר, מיועדת לטפל באחת הבעיות החריפות ביותר במשק הישראלי - שליטה של מספר יבואנים. התוצאה היא מחירים גבוהים פי כמה בהשוואה לאירופה ולארה"ב. 

דיפלומט ושסטוביץ ייפגעו? האוצר מחייה תוכנית להגבלת יבואני המזון
בהשקעה של 100 מיליון שקל: רשת הסופרמרקטים שמתרחבת לגוש דן 

מדובר ביוזמה שאפתנית במיוחד. המטרה היא "לשבור" את השליטה של היבואנים הגדולים המחזיקים במותגים העיקריים - מהיבוא ומהייצור המקומי וביותר ממחצית המוצרים הנמכרים ברשתות המרכולים והפארמה.

אלה השמות העיקריים שעלו בדיונים: בתחום המזון ייצור מקומי ויבוא - תנובה, שטראוס, יוניליוור ואסם; בתחום מוצרי הניקוי וההגיינה האישית - דיפלומט, שסטוביץ, החברה המרכזית וסנו. החברות שייכנסו לקטגוריית הגודל ייבחנו לפי נתח השוק שלהן בתחומים השונים, והפרטים המדויקים, אופן הקיטלוג וסוג השינוי המבני שייקבע טרם גובשו.

עוצמתם של המונופולים והחברות הללו גדולה, והצפי הוא ששר הכלכלה ניר ברקת והממשלה כולה יתקלו בהתנגדות רבתי, בין השאר בכנסת - שם החברות ינסה להתנגד ולמסמס את התוכנית.

וברקע זה, ראוי לציין כי מניית דיפלומט , אחת מהיבואניות הגדולות במשק, צנחה היום (ב') ביותר מ־10% מאז פרסום התוכנית

 

הצעד הראשון: הגבלות חריפות על מונופולים

התוכנית נכתבה לאחר מחקר עומק שנערך במשרד הכלכלה על השפעת המונופלים על יוקר המחיה, ולאחר היוועצות משפטית וכלכלית. היא כוללת שני סעיפים עיקריים: האחד, אשר מתפרסם לראשונה כאן בגלובס, הוא הגבלות חריפות שיוטלו על חברות השולטות על נתח שוק מונופולי. סף המונופול ייקבע על־פי התחום ומאפייניו, ולא לפי רף קבוע של מחצית מנתח השוק.

בין החברות שייפגעו מהמהלך ניתן למנות את שטראוס, החולשת על 70% משוק מעדני החלב; את דיפלומט, שחלקה בשוק אבקות הכביסה מגיע ל־58% ובשוק סכיני הגילוח (ג'ילט) ל־73%; ואת יוניליוור, השולטת על 74% משוק המיונז ועל 51% משוק הקורנפלקס.

 

במסגרת התוכנית יוטל פיקוח הדוק על החברות כדי לוודא שהן לא מנצלות לרעה את כוחן, וכך למנוע פגיעה ביבוא מקביל או במתחרות. פעמים רבות רשתות מנסות לייבא בעצמן מוצרים, אך נתקלות בהתנגדות משותפת של החברות, היצרנים והמונופולים המקומיים, המאיימים כי יימנעו מאספקה של מוצרים אחרים.

כמו כן, במקרים רבים יבואנים מגישים תביעות סרק נגד יבואנים מקבילים, ומונעים, בשיתוף היצרנים הגדולים מחו"ל, מתן אישורים ליבואנים מקבילים, הנחוצים לקבל את אישור היבוא ממשרד הכלכלה.

צעד שני: הספקים ייאלצו לבחור תחום אחד

החלק השני של התוכנית קשור וחופף לקודמו. עם החלתה, החברות המונופוליסטיות ייאלצו להתמקד רק בתחום משמעותי אחד, ולא יוכלו לשווק מוצרי דגל הנמכרים ביותר בשוק מתחומים נוספים.

כלומר, ספקית כמו דיפלומט תיאלץ לוותר על כמה מהמותגים הגדולים שלה ולהתמקד בתחום יבוא אחד. דיפלומט משווקת היום את מוצרי תאגיד הענק פרוקטור אנד גמבל (פמפרס, אולווייז, ג'ילט, אבקת כביסה אריאל, שמפו פנטן ועוד); זאת בנוסף למוצרי קלוגס, יצרנית דגני הבוקר וחטיפים מלוחים כמו פרינגלס; ומוצרי תאגיד מונדלז, המוכר מוצרי מזון כמו שוקולד מילקה קאדברי וטובלרון, עוגיות אוריאו; וגם את סטארקיסט ענקית הטונה.

כך גם יצרניות וספקיות מקומיות כמו תנובה, שטראוס ואסם, שייאלצו לקצץ בתחומים חופפים של מוצרי מזון. אסם ושטראוס יוותרו על שיווק מוצרים של יצרניות אחרות מתחום המזון כמו דבש, חטיפי אנרגיה, מוצרים חקלאיים מעובדים וקפואים ועוד.

לדברי גורמים במשרדי הכלכלה והאוצר, "התוכנית היא שינוי מבני ממש במסחר במוצרי היומיום, ומימושה, אף שייתקל ודאי בהתנגדות רבתי, אמור להביא להורדת מחירים של עשרות אחוזים במאות מוצרים הנמצאים בסל הקבוע של משפחה ישראלית".

התוצאה, כך מקווים במשרדים, היא להכניס שחקנים חדשים לתחומי השיווק וההפצה של מוצרי שונים ולהוביל לתחרות אמיתית במשק.

לא הכול נוצץ: מה נותר מחוץ לתוכנית

עם זאת, בתוכנית אין התייחסות לרגולציה הממשלתית הכבדה ולפיקוח המופרז על היבוא. גם בנושא זה נעשו בשנים האחרונות צעדים לשיפור, אבל בתחומים רבים הבעיות נותרו, כמו למשל במוצרי טיפוח ומוצרים אחרים הנמצאים באחריות משרד הבריאות. בנוסף, בתוכנית אין התייחסות לרשתות שיווק שמשווקת מוצרים בעצמן, כמו שופרסל ורמי לוי, שבמקרים רבים פוגעות כך בתחרות.

במשרד הכלכלה אומרים כי התוכנית הזו היא חלק ממהלך רחב יותר שבמסגרתו יטופלו כלל הגורמים הקשורים ליוקר המחיה בישראל. למשל, נושא פערי התיווך בין היצרנים למחיר המדף נבחן גם הוא, וייתכן כי שינויים בתחום זה יוצעו גם הם לקראת העלאת חוק ההסדרים.

"מה שהיה הוא לא מה שיהיה", הצהיר שר הכלכלה ניר ברקת במהלך ביקורו בשבוע שעבר במכון התקנים. "בלתי מתקבל על הדעת שאזרחי ישראל יסבלו מעומס הרגולציה האבסורדי - שגורם לכך שאזרחי ישראל משלמים הרבה יותר שלא לצורך. הנחיתי את צוות משרד הכלכלה והתעשייה לגבש בהקדם שורת המלצות שיפחיתו את החסמים ביבוא מוצרים מחו"ל, שיגבירו את התחרות ויורידו את מחירי המוצרים". הצהרה מחייבת, והיישום שלה ייבחן בקרוב. 

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: איל יצהר

ברקת, סמוטריץ' ונתניהו: המטבחון הכלכלי החדש

התוכנית המדוברת נולדה במטבחון הכלכלי המצומצם של ממשלת ישראל החדשה שעליו בישרנו בגלובס לפני כשבועיים, המורכב מראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הכלכלה ניר ברקת.

השר ברקת, כמו נתניהו וסמוטריץ', עוסק בשנים האחרונות בענייני כלכלה, ואף הצהיר בעבר על רצונו להיות שר אוצר. אמנם הוא, כמו חברים נוספים בליכוד, התאכזבו מהחלטת נתניהו למנות את סמוטריץ' לשר האוצר, אבל גם במשרד הכלכלה הוא מתכנן להוביל רפורמות. את חלקן הוא שואב מתוכנית כלכלית לישראל שגיבש יחד עם פרופ' מייקל פורטר מאוניברסיטת הרווארד.

חלק מרכזי בתוכנית הוא מאבק במונופולים ובריכוזיות, כפי שבא לידי ביטוי כעת. עקרונות התוכנית הנוכחית הועלו כבר בפגישה הראשונה של המטבחון הזה לפני כשבועיים שעסקה בצעדים להפחתת יוקר המחיה. סמוטריץ' הופקד על הצעדים הכלכליים בענייני מס בעיקר, שהוצגו בשבוע שעבר, וברקת על הנושאים שבתחומו, ובעיקר היעדר התחרות המשפיע על יוקר המחיה. הוא הציג את התכנית לסמוטריץ' ובכירי האוצר בשבוע שעבר, וגם לנתניהו וקיבל את תמיכתם.

עוד כתבות

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק מגייסת 10 מיליארד דולר בחוב ובהון עצמי

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר