גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רובוט במחסן ומדידות בתלת-ממד: החידושים שיעזרו לקמעונאים להפחית עלויות

עליית הריבית ומחירי הסחורות שולחים את הקמעונאים לחפש שיטות להתייעלות ● בין החידושים שנועדו לפתור את הבעיה: תוכנה לניהול מחסני סופרמרקטים באמצעות רובוטים, פלטפורמה שמסייעת להוריד את כמות ההחזרות ומערכת שמחברת בין מסעדנים לספקים

הדמיית מכנסיים בתלת-ממד של Hexa / צילום: הקסה
הדמיית מכנסיים בתלת-ממד של Hexa / צילום: הקסה

להיות יותר מהיר, זול ודיגיטלי זו שאיפה שמשותפת כיום לעסקים רבים. לא משנה אם מדובר בסופרמרקט, חנות בגדים או מסעדה - כולם רוצים להרוויח יותר ולבזבז פחות כסף וזמן.

בשנים האחרונות קמו יותר ויותר סטארט-אפים שמנסים לעשות בדיוק את זה: לשפר את ההצעה שהצרכנים מקבלים מהקמעונאים. אלה מצדם מוכנים לפעמים להשקיע לא מעט כדי למשוך את הלקוחות אליהם ולהשאיר אותם שם. הנה כמה מהטכנולוגיות הבולטות שמנסות להשיג דריסת רגל בענף ולייעל אותו. 

מנקודת התחלה דומה לשווי גבוה פי 14: כך עקפה פוקס את קסטרו בדרך לפסגה 
אחרי 3 חודשים, מוצרי יוניליוור חוזרים למדפי שופרסל. בכמה יעלו המחירים? | בלעדי

Hexa: מדידה בתלת-ממד

בסטארט-אפ הישראלי Hexa פיתחו פלטפורמת SAAS להדמיה תלת-ממדית. הפלוטפורמה מאפשרת ללקוחות, בין היתר, למדוד וירטואלית בגדים ואקססוריז ולראות כיצד הם נראים על הגוף. זאת לצד מגוון רחב יותר של שימושים בתעשיות שונות כגון ריהוט, אלקטרוניקה, סופרמרקטים, פיתוח, עולמות המשחקים ועוד, באמצעות הטמעת "תאום דיגיטלי" שנוצר בעולמות המטאוורס. זאת בשונה מהטכנולוגיה של חברת זיקית, שעובדת על מודל דו-ממדי שמאפשר מדידה וירטואלית על בסיס ראייה ממוחשבת ועיבוד תמונה.

החברה, שנוסדה על-ידי יחיאל אטיאס (שמכהן כמנכ"ל), רן בוכניק ויונתן קלארק, מספקת תשתית המסוגלת לתמוך בכמות הנתונים הנדרשת ליצירה, ניהול, הפצה ואנליזה של מודלים תלת-ממדיים באיכות גבוהה, חוויית 360 מעלות ו-AR (מציאות רבודה).

יחיאל אטיאס, מנכ''ל ומייסד שותף Hexa / צילום: יח''צ

בפשטות, הטכנולוגיה של הקסה מאפשרת למדוד שעון, משקפי שמש או נעליים באמצעות טיקטוק, סנאפצ'ט ודומיהם - מצלמים את הגוף או הפנים, והאביזר מתלבש בצורה מדויקת על התמונה. הטכנולוגיה גם יכולה להראות סרטונים של סווטשירט זז כאילו אדם לובש אותו, מעין אנימציה מורכבת.

לפי הקסה, כל זה מסייע לקמעונאים להוריד משמעותית - לעתים בעשרות אחוזים - את כמות ההחזרות, ובנוסף להקטין את עלויות התפעול ולהגדיל את המכירות. בין לקוחות החברה נמנים וולמארט, אמזון, לוגיטק ומייסי'ס. הקסה מייצרת מודלים תלת-ממדיים לסמסונג, לסוני וללוגיטק, ולאחרונה החלה בשיתוף-פעולה גם עם אפיק גיימס ומייקרוסופט.

"היום אנחנו החברה הגדולה בעולם לייצור תוכן תלת-ממדי", מסביר אטיאס. "אנחנו פעילים בחמש יבשות עם חברות שמובילות את התעשייה ברמה הטכנולוגית. הפלטפורמה שלנו עוזרת לארגונים לנהל פרויקטים מאוד מורכבים בתלת-ממד. זו דרך להתייעל, דבר שכולם מחפשים לעשות. התחלנו בעולם הריטייל, ובשלב הבא ניכנס לעולמות הגיימינג.

"אנחנו עוזרים ללקוחות שלנו לנהל תהליכים מאוד מורכבים, בסקיילים מאוד גדולים. למשל, אנחנו מייצרים ללוגיטק את התוכן, ואז גם מעלים אותו לאמזון.קום. אנחנו החברה היחידה בעולם שיודעת להעלות תוכן תלת-ממדי לעמודי המוצר של אמזון. זו גם העבודה שלנו עם מייסי'ס".

סופר דופר: הרובוט שמלקט מוצרים

סופרמרקט האונליין של סופר דופר החל את פעילותו לפני כחצי שנה בבנימינה. החברה פיתחה תוכנה לניהול מחסן באמצעות רובוטים, ולפני חצי שנה פתחה מתקן שמופעל על-ידי 35 רובוטים מסין דמויי איירובוט ענק, וכעשרה עובדי תפעול אנושיים. את החברה ייסדו אבי ליפשיץ, המנכ"ל; לני רידל, סמנכ"ל הטכנולוגיות; ואור סלמון, סמנכ"ל הפיתוח.

"אחוז החדירה של האיקומרס לאופנה הוא כ-50%, בתחום הרהיטים 30%, אבל בתחום המזון הוא עומד על אחוזים בודדים בלבד", אומר רן פלד, סמנכ"ל השיווק ושותף בסופר דופר. "אנשים יכולים לקנות מיטה באינטרנט, אבל יוגורט הם צריכים למשש בסופר?

"הבעיה היא לא שהצרכן לא רוצה קמעונאות מזון באונליין, אלא שהקמעונאי רוצה למכור באונליין בהיקף מוגבל מאוד. כשהצרכן נשאר בבית, הסופר שולח עובד לליקוט, מה שמוריד עוד יותר את הרווח של החנות על כל הזמנה.

סופר דופר / צילום: סופר דופר

"הזמנות מהסופר לא עובדות, לא אצל רמי לוי ולא אצל יאנגו (ביאנגו אומרים כי הדבר אינו נכון, וכי החברה רושמת רווחיות שני רבעונים ברצף). כולם מפסידים ארגזים של כסף. זה שוק של מאות מיליארדים שכולו מפסיד. לכאורה, אם היית שולח רובוט לעשות את העבודה, המצב היה יותר טוב, אבל בפועל יש מתקנים רובוטיים בשופרסל, בוולמארט, בטסקו וברמי לוי, וזה לא עוזר. למה? כי הטכנולוגיות הרובוטיות היום הן מיושנות, לא אמינות ומאוד יקרות. בסוף אתה נשאר באותו עולם הפסדי, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה".

במחסן הליקוט של סופר דופר, שמתפרס על פני 650 מ"ר בלבד, אין קונים, אלא רק עובדים ורובוטים שמתניידים במסלולים קבועים. בחברה מבטיחים סל קנייה זול בכ-50-100 שקל מהזמנות אונליין מרשתות אחרות, ביניהן שופרסל ורמי לוי, ומשלוח חינם.

"אנחנו לא מייצרים את הרובוטים אלא את המוח שלהם", מסביר פלד. "יצרנו תוכנה שלקחה את הרובוט הכי טיפש בתעשייה, וגרמנו לו להיות התלמיד המצטיין שיוכל לטפל בהזמנות של הסופר, ולעשות את זה בצורה רווחית.

"רובוט עולה שקל לשעה, כשעובד אנושי עולה בערך 40 שקל. גם קצב הליקוט מהיר יותר: 300 פריטים בשעה, לעומת 40-50 של אדם רגיל. הצלחנו להראות שאנחנו לוקחים את הרווח שהטכנולוגיה יוצרת, ומחזירים אותו לצרכן. לפי הנתונים שלנו, בבנימינה אנחנו כבר גדולים פי שלושה משופרסל אונליין במשלוחים. וזה לא שאנחנו גאוני שיווק, זו הטכנולוגיה".

לדברי פלד, עד 2027 הטכנולוגיה תוטמע ב-100 לוקיישנים בפרברים ובערים בישראל.

ZESTER: לזרוק פחות מזון

לא תמיד אנחנו מבינים למה על לחמנייה, קציצה, עגבנייה, קצת חסה, קטשופ ומיונז צריך לשלם יותר מ-50 שקל, ותוהים כמה רווח מסעדה עושה על מנה כזו. גם המסעדן לא תמיד יכול לדעת מראש את התשובה - וזו אחת המטרות של הסטארט-אפ ZESTER: לעזור לו לגעת כמה בדיוק זה עולה, וכמה צריך לגבות כדי להרוויח.

זסטר פיתחה מערכת המסייעת בניהול מסעדות ובתקשורת בינן לבין הספקים. המערכת יודעת אילו מנות הוזמנו באותו היום, ומאילו מוצרים כל מנה מורכבת, ובהתאם היא מציעה למסעדה את כמות המוצרים שיש לרכוש - מה שמוביל לחיסכון כספי. בנוסף, החברה עובדת עם ספקים, כך שעלויות המוצרים נגישות בפניה.

התוכנה של זסטר / צילום: זסטר

החברה החלה לפעול בבאר שבע לפני כשנתיים, והיא מעסיקה כ-50 עובדים. המערכת עובדת עם כ-2,000 מסעדות ורשתות בישראל וכ-100 בחו"ל, ביניהן לנדוור, קפה קפה, רולדין, ג'פניקה, רשת מאטו קפה (ניו יורק) ורשת מונטרו (ברלין).

"אנחנו יודעים לפרק בכל רכישה את המוצרים שנרכשו ולהוריד מהמלאי. אנחנו בודקים כמה מתוך החסה מגיעה למנה, וכמה נזרקת", מסביר קובי סלע, מנכ"ל ומייסד ZESTER. "מסעדה מגדירה מחיר מנה לפי נוסחה שבה עלות המוצרים מהווה עד 35%. בפועל, בעל עסק לא יכול לדעת באמת מה עלות המוצר שלו, כשמחיר הירקות משתנה ברמה יומית, ומחיר הבשר, הלחם והרטבים עולה גם.

"אם יש שינוי בפוד קוסט, אנחנו שולחים התרעה. ואם למשל מחיר העגבנייה עלה דרסטית, המסעדה יכולה להחליט אם להוציא מהתפריט מנה שמבוססת על הרבה עגבניות, להעלות את מחירה, להקטין אותה או לספוג את ההקטנה ברווח.

"אם אנחנו מצליחים לייצר לרכש חיסכון של 2%-6%, זה מאוד משמעותי למסעדה. היום אנחנו עובדים על תחזיות של הכנסות, בהתבסס על צדדים שלישיים, כמו חברות הקופות, וחוזים את ההכנסות הצפויות לפי עונות וחגים, וכך המסעדן יכול לנהל את מערכת הזמנת הסחורות שלו".

עוד כתבות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט