גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיא מאחורינו: מספר המשכנתאות החודשי חזר לרמות של 2018

2022 אמנם תיזכר כשנה שבה נלקחו משכנתאות יותר מאשר בכל שנה אחרת, אולם בסופה נרשמה ירידה חדה ● איך שינתה הריבית את הרגלי ההלוואות ומה עם הרוכשים במחיר למשתכן? שלוש תובנות על המצב בשוק

השיא מאחורינו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
השיא מאחורינו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות חוזר לאחור. השאלה הגדולה היא רק להיכן בדיוק. היקף המשכנתאות הממוצע שנלקח בחודשים האחרונים דומה לאלה שנלקחו בסוף 2020 ותחילת 2021. אבל הירידה בלקיחת משכנתאות רק גוברת בחודשים האחרונים, ולא מן הנמנע שהשוק הזה ימשיך לצעוד עוד לאחור, ובממדים מפחידים. 2022 תיזכר כשנה שבה נלקחו משכנתאות יותר מאשר בכל שנה אחרת, אבל גם כשנת משבר חריף, שיודעים היטב היכן הוא החל - אבל לא ניתן לדעת היכן יסתיים.

מה באמת משפיע על שער השקל? תסתכלו על מה שקורה בוול סטריט
דירה במבצע: היזמים מתחילים להפנים מציאות של ירידות מחירים בנדל"ן | בדיקת גלובס
הלוואות הבנקים התייקרו גם בדצמבר, ומי מציע את התנאים הטובים ביותר בפיקדונות?

העלאות הריבית השפיעו בצורה מיידית על שוק הנדל"ן, וכיוצא מזה גם על שוק המשכנתאות, וניתן לצפות בכמה שינויים משמעותיים שחלו בשוק הזה בחודשים האחרונים.

1

השנה שנשברה באמצע

השנה הזו החלה עם קפיצות חודשיות גדולות בהיקפי המשכנתאות, בכל חודש לעומת מקבילו ב-2021; ברבעון הראשון של 2022 נלקחו משכנתאות בהיקפים של כ-55% יותר מאשר אלה שנלקחו ברבעון הראשון של 2021.

ואולם בחודש אפריל החלו העלאות הריבית של בנק ישראל, והחגיגה דעכה בהדרגה. עד יוני היקפי המשכנתאות עוד הוסיפו להיות גבוהים מאלה של החודשים המקבילים ב-2021, ומאז ההפרשים הלכו וקטנו; מאז יולי 2022 היקפי המשכנתאות שנלקחו היו פחותים מאלה של החודשים המקבילים ב-2021, למעט בספטמבר, שבו חלה עלייה במשכנתאות, רק משום שספטמבר 2021 היה חודש של חגי תשרי. לקראת סוף השנה הירידות בהיקפים כבר הגיעו לרמות של 40%.

מכיוון שנתוני המשכנתאות מקדימים את כל יתר הנתונים על שוק הנדל"ן, אין לנו עדיין מידע על מספר העסקאות שבוצע בחודש שעבר, ואולם מדיווחים בשטח מספר העסקאות מוסיף לרדת בהיקפים של עשרות אחוזים לעומת 2021, כך שלא מן הנמנע שגם היקפי המשכנתאות ימשיכו לצנוח.

לאילו רמות? כאמור, כרגע חזרנו מבחינת מספר משכנתאות לרמה של סוף 2020 ותחילת 2021; מבחינת היקפי עסקאות התקופה דומה יותר ל-2018. הסיבה לפער היא המשכנתאות הממוצעות שנלקחות בימים אלה, שגבוהות בכמעט 40% מאלה שנלקחו ב-2018. הן אחד מהגורמים החשובים שעדיין מחזיקים את הדירות ברמות המחיר הגבוהות שלהן.

 

2

למרות הריבית רוכשים דירות יקרות יותר

האם ניתן לשרטט פרופיל כלכלי של לווי המשכנתאות? הנתונים של בנק ישראל יכולים לספק לנו חומר למחשבה בעניין זה. נתחיל עם 80% מהשוק, שהם רוכשי הדירות בשוק החופשי, שלא למטרות השקעה, כלומר זוגות צעירים ומשפרי דיור.

אלה לקחו משכנתה ממוצעת של כ-948 אלף שקל בחודש שעבר, ירידה של כ-12% מהשיא שנרשם ביולי 22' והמספר הנמוך ביותר מאז מאי 2021; המשקיעים לקחו משכנתאות בגובה ממוצע של כ-920 אלף שקל, אף זה היקף נמוך משמעותית ממה שהיה מקובל בשנה שעברה.

ניתן היה להעריך כי כשלוקחים משכנתאות נמוכות יותר, הדבר יצביע על רכישת דירות זולות יותר ועל החזרי משכנתאות נמוכים יותר, אבל זה לא מה שקורה: משקל רוכשי הדירות במחירים של 3 מיליון שקל ומעלה הגיע בסוף 2022 לכ-30% מכלל המשכנתאות שנלקחו, בעוד ששנה קודם לכן משקלו הגיע ל-25%. בנוסף, שיעור החזרי המשכנתה מכלל הכנסת משק הבית הגיע בדצמבר 2022 ל-29.1%, בעוד שבדצמבר 2021 הוא עמד על 26.6%.

מכאן אפשר ללמוד כמה דברים: ראשית, הריבית הקפיצה את ההחזרים על משכנתאות לרמה גבוהה כל כך, שגם אם הלווים מסתפקים במשכנתאות נמוכות יותר - עדיין הם משלמים החזרים גבוהים יותר מבעבר. 47% מהלווים משלמים החזרי משכנתה חודשיים שגבוהים מ-30% מהכנסתם החודשית, וזו עלייה גדולה מאוד לעומת דצמבר 21', שאז רק 37% מהלווים שילמו החזרי משכנתה ברמה כזו. לקפיצה הזו תרמו גם העלאות הריבית, אך גם עליות המחירים.

ומצד שני ניתן ללמוד כי רוכשי הדירות הזולות נטשו במידה רבה יותר את שוק המשכנתאות, מאשר רוכשי הדירות היקרות. הדבר יכול לרמז על כך שהראשונים לצאת מהשוק הם בני מעמד סוציו-אקונומי נמוך; בני מעמד הביניים שנותרו עדיין בשוק רוכשים דירות יקרות יותר, לוקחים משכנתאות נמוכות יותר, ואולי משלימים הון עצמי באמצעות מקורות אחרים, ועדיין המשכנתה מעיקה עליהם יותר מבעבר.

3

רוכשי "מחיר למשתכן" הגדילו את המשכנתה

רוכשי הדירות בתוכניות המוזלות "מחיר למשתכן", "דיור במחיר מופחת" ו"דירה בהנחה" הם חריגים מבחינה זו שהדירות שהם רוכשים משווקות במסגרת פרויקטים שיוצאים בצורה אקראית לשיווק. המחירים בפרויקטים הללו נותרים קבועים (למעט ההצמדות), ולכן גובה המשכנתאות תלוי מאוד בפרויקטים ולא תלוי כלל בהשתנות מחירי הדירות בשוק החופשי.

במצב רגיל ניתן היה לצפות כי העלאות הריבית ישפיעו גם כאן להקטנת המשכנתאות שהרוכשים לוקחים, אולם מה שקרה היה ההיפך הגמור: במחצית השנייה של 2022 הרוכשים הללו הגדילו בצורה ניכרת את המשכנתאות שלקחו כדי לרכוש את הדירות שבהן זכו. מתחילת 2022 ועד סופה הם הגדילו את המשכנתה הממוצעת שלקחו בכ-40%, וברבעון האחרון של השנה הם חצו את רף המיליון שקל למשכנתה.

 

הסיבה לכך נעוצה בהנחה הגלומה כיום במחיר למשתכן, שעקב עליות המחירים החדות של 2021 ו-2022 הגיעה במקומות רבים לרמות של יותר מחצי מיליון שקל, שרבים חשים, כי אי אפשר לוותר עליהן. וכך הם מעדיפים לקחת משכנתאות כבדות ולקחת סיכון פיננסי, אבל להרוויח את הדירה המוזלת.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק