גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיא מאחורינו: מספר המשכנתאות החודשי חזר לרמות של 2018

2022 אמנם תיזכר כשנה שבה נלקחו משכנתאות יותר מאשר בכל שנה אחרת, אולם בסופה נרשמה ירידה חדה ● איך שינתה הריבית את הרגלי ההלוואות ומה עם הרוכשים במחיר למשתכן? שלוש תובנות על המצב בשוק

השיא מאחורינו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
השיא מאחורינו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות חוזר לאחור. השאלה הגדולה היא רק להיכן בדיוק. היקף המשכנתאות הממוצע שנלקח בחודשים האחרונים דומה לאלה שנלקחו בסוף 2020 ותחילת 2021. אבל הירידה בלקיחת משכנתאות רק גוברת בחודשים האחרונים, ולא מן הנמנע שהשוק הזה ימשיך לצעוד עוד לאחור, ובממדים מפחידים. 2022 תיזכר כשנה שבה נלקחו משכנתאות יותר מאשר בכל שנה אחרת, אבל גם כשנת משבר חריף, שיודעים היטב היכן הוא החל - אבל לא ניתן לדעת היכן יסתיים.

מה באמת משפיע על שער השקל? תסתכלו על מה שקורה בוול סטריט
דירה במבצע: היזמים מתחילים להפנים מציאות של ירידות מחירים בנדל"ן | בדיקת גלובס
הלוואות הבנקים התייקרו גם בדצמבר, ומי מציע את התנאים הטובים ביותר בפיקדונות?

העלאות הריבית השפיעו בצורה מיידית על שוק הנדל"ן, וכיוצא מזה גם על שוק המשכנתאות, וניתן לצפות בכמה שינויים משמעותיים שחלו בשוק הזה בחודשים האחרונים.

1

השנה שנשברה באמצע

השנה הזו החלה עם קפיצות חודשיות גדולות בהיקפי המשכנתאות, בכל חודש לעומת מקבילו ב-2021; ברבעון הראשון של 2022 נלקחו משכנתאות בהיקפים של כ-55% יותר מאשר אלה שנלקחו ברבעון הראשון של 2021.

ואולם בחודש אפריל החלו העלאות הריבית של בנק ישראל, והחגיגה דעכה בהדרגה. עד יוני היקפי המשכנתאות עוד הוסיפו להיות גבוהים מאלה של החודשים המקבילים ב-2021, ומאז ההפרשים הלכו וקטנו; מאז יולי 2022 היקפי המשכנתאות שנלקחו היו פחותים מאלה של החודשים המקבילים ב-2021, למעט בספטמבר, שבו חלה עלייה במשכנתאות, רק משום שספטמבר 2021 היה חודש של חגי תשרי. לקראת סוף השנה הירידות בהיקפים כבר הגיעו לרמות של 40%.

מכיוון שנתוני המשכנתאות מקדימים את כל יתר הנתונים על שוק הנדל"ן, אין לנו עדיין מידע על מספר העסקאות שבוצע בחודש שעבר, ואולם מדיווחים בשטח מספר העסקאות מוסיף לרדת בהיקפים של עשרות אחוזים לעומת 2021, כך שלא מן הנמנע שגם היקפי המשכנתאות ימשיכו לצנוח.

לאילו רמות? כאמור, כרגע חזרנו מבחינת מספר משכנתאות לרמה של סוף 2020 ותחילת 2021; מבחינת היקפי עסקאות התקופה דומה יותר ל-2018. הסיבה לפער היא המשכנתאות הממוצעות שנלקחות בימים אלה, שגבוהות בכמעט 40% מאלה שנלקחו ב-2018. הן אחד מהגורמים החשובים שעדיין מחזיקים את הדירות ברמות המחיר הגבוהות שלהן.

 

2

למרות הריבית רוכשים דירות יקרות יותר

האם ניתן לשרטט פרופיל כלכלי של לווי המשכנתאות? הנתונים של בנק ישראל יכולים לספק לנו חומר למחשבה בעניין זה. נתחיל עם 80% מהשוק, שהם רוכשי הדירות בשוק החופשי, שלא למטרות השקעה, כלומר זוגות צעירים ומשפרי דיור.

אלה לקחו משכנתה ממוצעת של כ-948 אלף שקל בחודש שעבר, ירידה של כ-12% מהשיא שנרשם ביולי 22' והמספר הנמוך ביותר מאז מאי 2021; המשקיעים לקחו משכנתאות בגובה ממוצע של כ-920 אלף שקל, אף זה היקף נמוך משמעותית ממה שהיה מקובל בשנה שעברה.

ניתן היה להעריך כי כשלוקחים משכנתאות נמוכות יותר, הדבר יצביע על רכישת דירות זולות יותר ועל החזרי משכנתאות נמוכים יותר, אבל זה לא מה שקורה: משקל רוכשי הדירות במחירים של 3 מיליון שקל ומעלה הגיע בסוף 2022 לכ-30% מכלל המשכנתאות שנלקחו, בעוד ששנה קודם לכן משקלו הגיע ל-25%. בנוסף, שיעור החזרי המשכנתה מכלל הכנסת משק הבית הגיע בדצמבר 2022 ל-29.1%, בעוד שבדצמבר 2021 הוא עמד על 26.6%.

מכאן אפשר ללמוד כמה דברים: ראשית, הריבית הקפיצה את ההחזרים על משכנתאות לרמה גבוהה כל כך, שגם אם הלווים מסתפקים במשכנתאות נמוכות יותר - עדיין הם משלמים החזרים גבוהים יותר מבעבר. 47% מהלווים משלמים החזרי משכנתה חודשיים שגבוהים מ-30% מהכנסתם החודשית, וזו עלייה גדולה מאוד לעומת דצמבר 21', שאז רק 37% מהלווים שילמו החזרי משכנתה ברמה כזו. לקפיצה הזו תרמו גם העלאות הריבית, אך גם עליות המחירים.

ומצד שני ניתן ללמוד כי רוכשי הדירות הזולות נטשו במידה רבה יותר את שוק המשכנתאות, מאשר רוכשי הדירות היקרות. הדבר יכול לרמז על כך שהראשונים לצאת מהשוק הם בני מעמד סוציו-אקונומי נמוך; בני מעמד הביניים שנותרו עדיין בשוק רוכשים דירות יקרות יותר, לוקחים משכנתאות נמוכות יותר, ואולי משלימים הון עצמי באמצעות מקורות אחרים, ועדיין המשכנתה מעיקה עליהם יותר מבעבר.

3

רוכשי "מחיר למשתכן" הגדילו את המשכנתה

רוכשי הדירות בתוכניות המוזלות "מחיר למשתכן", "דיור במחיר מופחת" ו"דירה בהנחה" הם חריגים מבחינה זו שהדירות שהם רוכשים משווקות במסגרת פרויקטים שיוצאים בצורה אקראית לשיווק. המחירים בפרויקטים הללו נותרים קבועים (למעט ההצמדות), ולכן גובה המשכנתאות תלוי מאוד בפרויקטים ולא תלוי כלל בהשתנות מחירי הדירות בשוק החופשי.

במצב רגיל ניתן היה לצפות כי העלאות הריבית ישפיעו גם כאן להקטנת המשכנתאות שהרוכשים לוקחים, אולם מה שקרה היה ההיפך הגמור: במחצית השנייה של 2022 הרוכשים הללו הגדילו בצורה ניכרת את המשכנתאות שלקחו כדי לרכוש את הדירות שבהן זכו. מתחילת 2022 ועד סופה הם הגדילו את המשכנתה הממוצעת שלקחו בכ-40%, וברבעון האחרון של השנה הם חצו את רף המיליון שקל למשכנתה.

 

הסיבה לכך נעוצה בהנחה הגלומה כיום במחיר למשתכן, שעקב עליות המחירים החדות של 2021 ו-2022 הגיעה במקומות רבים לרמות של יותר מחצי מיליון שקל, שרבים חשים, כי אי אפשר לוותר עליהן. וכך הם מעדיפים לקחת משכנתאות כבדות ולקחת סיכון פיננסי, אבל להרוויח את הדירה המוזלת.

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות