גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החבל מתהדק על צווארה של טיקטוק: האם המערב ייפרד מהאפליקציה הסינית?

עם יותר מ־1.5 מיליארד משתמשים ברחבי העולם, הרשת החברתית מסין היא תופעה שקשה לערער עליה ● אלא שכעת רגולטורים בארה"ב ובאירופה מתחילים להבין שהיא גם יכולה להוות סיכון לא מבוטל - ובוחנים איסור על שימוש ביישומון ואת הסרתו מחנויות האפליקציות

תמונה שיצר כלי הבינה המלאכותית MidJourney, בעקבות הנחיה של ChatGPT לגבי עתיד הטיקטוק
תמונה שיצר כלי הבינה המלאכותית MidJourney, בעקבות הנחיה של ChatGPT לגבי עתיד הטיקטוק

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

דיווחים מהשבועות האחרונים מראים כי החבל סביב צווארה של טיקטוק הולך ומתהדק. עוד בתחילת 2020 כתבתי על הסכנה שמהווה האפליקציה הזו, אבל נראה כי היום יותר ויותר מחוקקים, עיתונאים וגופים רגולטוריים במערב מתחילים להבין סוף־סוף את גודל הסכנה. 

כך התמכרנו למדיה החברתית, למרות שהיא לא משמחת אותנו  
מעריץ את וורן באפט ולא בוחל באמצעים: כך הפך ברנאר ארנו לאיש העשיר בעולם

זה התחיל בחקירה מטעם הקונגרס ומדינות באיחוד האירופי, המשיך בכך שבחודש האחרון חלק מהמדינות בארה"ב אסרו על התקנת טיקטוק על מכשירים של עובדי רשויות ממשלתיות או משרדי ממשלה, ולפני קצת יותר משבוע נודע כי גם מוסדות אקדמיים שונים ברחבי ארה"ב אוסרים על התחברות לטיקטוק דרך הרשתות בקמפוסים.

זה אומנם מעט מדי ומאוחר מדי, אבל עדיף מאוחר מאשר אף פעם. כדי להבין במה מדובר, נתחיל מההתחלה.

הרוטב הסודי

החברה־האם של טיקטוק היא בייטדאנס הסינית, שהוקמה ב־2012 ותוך שנים ספורות הפכה למעין מפלצת אינטרנטית מהגדולות בעולם. היא משרתת בכל חודש יותר מ־2.5 מיליארד משתמשים, עם מגוון אפליקציות שהגדולה מביניהן היא טיקטוק. על־פי פרסומים אחרונים, יש לטיקטוק כ־1.5 מיליארד משתמשים פעילים בחודש.

אבל זה לא נגמר שם: בייטדאנס היא גם הבעלים של Douyin (הגרסה הסינית של טיקטוק), Toutia (פורטל החדשות המוביל בסין), Resso (אפליקציית מוזיקה מתחרה לספוטיפיי ואפל מיוזיק, פעילה כרגע בעיקר בברזיל, אינדונזיה והודו) ועוד. כאמור, מדובר במיליארדי משתמשים מדי חודש, מספרים שרק ענקיות כמו גוגל, מטא ואולי מיקרוסופט הגיעו אליהם עד היום.

בייטדאנס נחשבת לחברת הטק הפרטית הגדולה בעולם, עם שווי מוערך של 250-350 מיליארד דולר, לפי גיוסים שבוצעו במהלך 2022. את השווי המדויק לא ניתן להעריך גם בגלל מעטפת החשאיות בסין, וגם בגלל היותה של החברה פרטית.

קשה לשים את האצבע על סוד ההצלחה של בייטדאנס, אבל על פניו נראה כי "הרוטב הסודי" שלה הוא יכולות בינה מלאכותית מטורפות. אם התנסיתם בטיקטוק אפילו דקות ספורות, ודאי חשתם איך בזמן אמת ותוך כדי תנועה, האפליקציה מתחילה ללמוד אתכם אפילו יותר טוב משאתם מכירים את עצמכם.

תוסיפו לכך את העובדה שהטיקטוקים הם קצרים, וכך, תוך שניות נוצרת דאטה לאפליקציה (אם גללת אתה לא אוהב, ואם נשארת כנראה שכן) - וזאת בניגוד לפורמטים של יוטיובים ארוכים או סרטונים ארוכים בפייסבוק. לופ הדאטה הזה, שמאפשר לבייטדאנס להבין מהר מאוד מה אתה רוצה, יחד עם שינוי תפיסתי באופן שהיא מציפה תכנים - בניגוד למתחרות, היא מתעדפת מה שיעניין אותך, ולאו דווקא את מי שמקושר לחשבון שלך - מייצר מתכון מנצח.

השותף הסמוי, לכאורה

כחברת טכנולוגיה סינית, בייטדאנס מנהלת יחסים מורכבים עם הממשל בסין. אומנם לא ברורה מידת המעורבות של הממשל בנעשה בחברה (יש חברות שבהן הוא ממש ממנה חברי דירקטוריון מטעם המפלגה או נציגים בחברה), אבל לא מעט דיווחים בשנתיים האחרונות - כולל דיווחים מקרב עובדים בטיקטוק ארה"ב, שטענו כי לממשל הסיני "יש גישה להכול" (במקרה הזה, לדאטה של אזרחי ארה"ב) - מעידים על כך שהקשרים הללו מתקיימים, ובהיקפים נרחבים.

המשמעות הפרקטית היא שלמאות מיליוני אמריקאים, אירופאים, ישראלים, אוסטרלים, קנדים ואזרחי מדינות מערביות נוספות יש על המכשיר אפליקציה שעוקבת אחרי המיקום שלהם, אנשי הקשר, סרטוני הווידאו שהם מצלמים ועוד.

פעמים רבות, התגובה לכל זה היא "אז מה? מה יש לי להסתיר?". התשובה לכך כפולה. ראשית, אולי לכם או לי אין מה להסתיר, אבל אנשי הקשר, המיקומים, התמונות, סרטוני הווידאו שלנו, האפליקציות שעל המכשיר שלנו, ומידע דומה ממשתמשים אחרים, יכולים לייצר פסיפס מודיעיני עצום. פסיפס כזה בקלות יוכל להביא את מי שיחפוץ גם לאנשים, למקומות ולמידע שיש צורך, וטוב שכך, להסתיר.

שנית, הסכנה הפוטנציאלית בטיקטוק ממש לא מסתיימת במידע שדולף מהעולם המערבי לידי הסינים. הסכנה הגדולה יותר, בעיניי, היא בעובדה שאם אכן לממשל הסיני יש "יד על השאלטר" בכל הנוגע לתכנים בטיקטוק, אז הוא יכול ביום בהיר אחד להחליט שהחברה צריכה לכייל את האלגוריתמים שלה, כך שהם יסתירו זוועות מסוימות.

הוא גם יכול לקדם לצעירים אמריקאים, ישראלים או אירופאים תכנים בעד הממשל הסיני ותפיסות העולם שלו, או אולי אפילו פרופוגנדה קומוניסטית או אנטי ממסד דמוקרטי. אם תחשבו על זה לעומק, זו יכולה להיות, תאורטית, מכונת שטיפת המוח הכי מטורפת שהעולם הכיר.

איסור או פיצול

לאן כל זה הולך? לדעתי, הפעולות נגד טיקטוק במערב רק יואצו בחודשים הקרובים, עד לאיסור מוחלט של שימוש בטיקטוק בארה"ב ובאיחוד האירופי (אולי גם בקנדה, אוסטרליה ומדינות נוספות). לחלופין, ייתכן כי תתקבל החלטה שתחייב את בייטדאנס למכור את הפעילות המערבית של טיקטוק לחברה מערבית.

אומנם טחנות הצדק האמריקאיות והאירופיות טוחנות לאט, ואומנם הממשל האמריקאי ובתי הנבחרים האמריקאים מפולגים מאי־פעם, אבל כאן כבר אין ברירה אלא לטחון מהר יותר. כולי תקווה שגם בישראל, בין שאר הדברים שאנחנו מתעסקים בהם, נקדיש מחשבה לשאלה העקרונית הזו.

ככל שאיסור או פיצול כזה יוחלטו, ברור שבייטדאנס תהיה המפסידה הגדולה. אומנם לא פורסמו בחודשים האחרונים מספרים בנוגע לשווי העדכני שלה, אבל להערכתי כבר היום, לאור ההתפתחויות יחד עם המצב בשווקים, היא שווה הרבה פחות מאשר ב־2022.

מפסידים פוטנציאליים נוספים יהיו קרנות השקעה מערביות כמו סקויה, טייגר גלובל ואחרות, שבשנים האחרונות השקיעו במצטבר יותר מ־8 מיליארד דולר בבייטדאנס, ונמצאות בין הפטיש לסדן. ייתכן כי עובדה זו תוביל אותן לקדם את מכירת הפעילות המערבית של טיקטוק לדיסני, לנטפליקס או לחברה אחרת בסדרי הגודל האלה. זה ודאי עדיף מאשר למחוק את רוב ההשקעה, במקרה של איסור מוחלט.

ומי ירוויח מאיסור על שימוש בטיקטוק או פירוק הפעילות לחברות נפרדות? המרוויחות המיידיות הן כמובן מטא וגוגל. גם כי תקציבי שיווק ופרסום שהלכו לטיקטוק יחזרו אליהן, וגם - ואפילו בעיקר - כי זמן המסך של רבים מאוד יחזור אליהן - לאינסטגרם, ליוטיוב, לפייסבוק וכו'.

ומה לגבי המשתמשים, האם אין להם מילה? אין ספק שטיקטוק היא סנסציה בכל קנה־מידה, אבל מהרגע שהקונספט של סרטונים קצרים עם חשיפה גם ליוצרים שאתה לא מכיר או לא עוקב אחריהם הוטמע גם ביוטיוב, באינסטגרם וכו' - העולם המערבי לא יעמוד מלכת אם טיקטוק תיעלם מהעולם או תקטן משמעותית. אולי יהיו קצת מחאות של משתמשים, אבל בפועל העולם ימשיך כמנהגו, וכל חובבי הז'אנר ימצאו את יהבם במקום אחר.

כך או כך, ב־2023 ואולי גם ב־2024, השם בייטדאנס והשיח על טיקטוק יתפסו מקום בזירה הציבורית, המשפטית והפוליטית, בהרבה מאוד גופי ממשל וערי בירה במערב.

למען הסר ספק, חשוב לציין כי על אף החשדות, התחקירים והשיח סביב מעורבות של הממשל הסיני בטיקטוק, לא הוגשה פורמלית נגד החברה תלונה בגין ריגול בשום מדינה, וככל שידוע לי אין איסור להוריד או להשתמש בה באירופה, בארה"ב או בישראל.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פתיחה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ות"א 90 מטפס בכ-0.8% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים