גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההבטחות נשארו על הנייר: למה תמשיכו לחכות חודשים לחידוש דרכון

כוח־אדם גויס אבל הועבר למשימות אחרות, טכנולוגיה שהתברר כי אינה מוכנה וקושי לאמוד את כמות היציאות של ישראלים לחו"ל ● משרד הפנים ולשכות האוכלוסין לא הצליחו לממש את ההבטחה לקצר את זמן ההמתנה לדרכון, ואת התורים המוקדמים ביותר תוכלו להשיג בערי הפריפריה בעוד חצי שנה לפחות ● רשות האוכלוסין: "ננקטו מגוון צעדים במטרה להקל על העומסים"

תור להנפקת דרכון זמני בבני ברק / צילום: שלומי יוסף
תור להנפקת דרכון זמני בבני ברק / צילום: שלומי יוסף

אילו כותב שורות אלו היה נדרש לחדש את הדרכון שלו, הוא היה נדרש לקבוע תור ברשות האוכלוסין וההגירה בבאר שבע ב־17 ביולי. ועדיין, זה מצב טוב ביחס לזה של תושבי המרכז: מי שמנסה לקבוע תור ללשכות רשות האוכלוסין בתל אביב, יגלה שאין תורים זמינים בכלל.

נתונים אלו מתבטאים גם במסמך של מרכז המחקר והמידע (הממ"מ) של הכנסת שהתפרסם החודש: בעוד במחוז הצפון נדרשים 132 ימי המתנה בממוצע "בלבד" כדי להשיג תור להנפקת דרכון, במחוז דרום מדובר על 160 ימים בממוצע, ובמחוז המרכז - 179 ימים. מי שרוצה לטוס לחו"ל, למטרת פנאי, עסקים, משפחה או רפואה ואין לו דרכון בתוקף, יאלץ להוציא דרכון זמני או לתכנן את הטיסה שלו לפחות חצי שנה מראש.

מתחת לרדאר ובניגוד לחוק: המימון המפוקפק של עיתון תנועת ש"ס דרך הקופה הציבורית | תחקיר
מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה תומר מוסקוביץ' התפטר מתפקידו 
מנכ"לי משרדי ממשלה כלכליים לשעבר נגד המהפכה המשפטית: עלולה לגרום ל"נחשלות כלכלית" 

איך זה קרה? ב־2020, עם פרוץ מגפת הקורונה, רוב מדינות העולם ובכללן ישראל הטילו מגבלות על המעבר בגבולות. על פי נתוני ארגון התעופה האזרחית הבינלאומי, מספר הנוסעים בטיסות בעולם ירד מ־4.5 מיליארד ב־2019 ל־1.8 מיליארד ב־2020. בישראל, על פי דוח הממ"מ, מספר היוצאים צנח מ־9.2 מיליון ב־2019 ל־1.5 מיליון ב־2020. באותה תקופה, רשות האוכלוסין צמצמה משמעותית את פעילותה.

 

הקורונה נגמרה, הביקוש לדרכונים זינק

אלא שב־2021 המצב התהפך. מספר היוצאים מהארץ עלה ל־3 מיליון ב־2021 ול־8.4 מיליון ב־2022. זו כמות טסים נמוכה יותר מאשר טרום הקורונה, מה שלכאורה היה אמור בסך־הכול להחזיר אותנו לנורמליות. אלא שהנפקת הדרכונים זינקה הרבה מעבר לכך: משפל של 434 אלף בקשות ב־2020, הגענו ל־1.3 מיליון ב־2022, שהם 30% יותר מאשר ב־2019. הסיבה: אנשים הוציאו הרבה פחות דרכונים במהלך הקורונה. אך לכל דרכון יש תאריך פגות תוקף, כך שכשאנשים רצו לצאת לחו"ל ב־2022, רבים מהם נדרשו לחדש דרכון בבת אחת. ברגע שזה קרה, גם כוח־האדם בפעילות מלאה של רשות האוכלוסין פשוט לא הצליח לעמוד בכך. לדברי רשות האוכלוסין, "הביקוש במהלך השנה החולפת עומד על שיעור הגבוה כמעט פי שניים לעומת שנים עברו. לכן, ננקטו מגוון צעדים במטרה להקל על העומסים בלשכות, לרבות: שיפורים טכנולוגיים באפליקציה לזימון תורים, מתן אפשרות לישראלים בעלי דרכון זר להשתמש בו בעת הכניסה והיציאה מישראל, הנפקת דרכונים זמניים ועוד".

הבעיה הייתה ידועה היטב כבר לפני למעלה מחצי שנה. מנכ"ל רשות האוכלוסין תומר מוסקוביץ', שהודיע השבוע על התפטרותו, אמר אז לגלובס ש"יראו את ההקלה בשטח בימים הקרובים. הצעדים הגדולים נעשו וההבשלה וההשפעה שלהם על הציבור הם עניין של ימים".

אלא שלא כך היה. אפילו מרגע שאדם הצליח לקבוע תור להנפקת דרכון, מה שלוקח כאמור כחצי שנה, ייקח כחודש נוסף עד שיקבל אותו בפועל: בינואר 2022 הזמן שלקח מרגע הנפקת הדרכון בלשכה לרגע שליחתו לדואר היה שבוע בלבד, ביוני 2022 זמן זה עלה לשיא של 37 ימים, ונכון לדצמבר 2022, הזמן ירד ל־25 ימים "בלבד".

מה היו הצעדים שננקטו? במאי 2022, שרת הפנים דאז איילת שקד חתמה על הוראה לפיה "ניתן יהיה להנפיק דרכון זמני ללא חובת הנפקת דרכון קבוע ואשר תוקפו יהיה לשנתיים במקום לשנה כפי שקיים היום". עוד נקבע בתקנות, כי בניגוד למצב הקיים שמגביל הנפקת דרכון זמני לפעם אחת, "ניתן יהיה להנפיק דרכון זמני גם אם למבקש הונפק דרכון זמני בעבר". מעבר לכך, רשות האוכלוסין פתחו בנובמבר האחרון את האפשרות להזמין דרכונים זמניים ללא תור בחלק מלשכות רשות האוכלוסין, בעלות של 150 שקלים נוספים.

אולם, אליה וקוץ בה: על פי דוח הממ"מ "עלות הדרכון הזמני יקרה מזו של דרכון ביומטרי. מדובר ב־עלות על עלות' במונחי זמן וכסף. בעבור רשות האוכלוסין וההגירה - תגבור החלופה של דרכונים זמניים כרוכה בהסטה של כוח־אדם העובד ביחידות אחרות של הרשות לטובת הנפקת דרכונים זמניים". כלומר, בעוד שהנפקת הדרכונים הזמניים מסייעת לאנשים שצריכים לצאת לחו"ל כאן ועכשיו, היא רק מגבירה את עומס העבודה על רשות האוכלוסין ודורשת ממנה עוד משאבי כוח־אדם.

 

לאן נעלמו העובדים החדשים שגויסו?

ומה לגבי הכשרת כוח־אדם חדש? דוח הממ"מ מציג תמונה עגומה: "הרשות יצאה למהלך של גיוס 100 משרות זמניות. נכון למועד כתיבת המסמך - מתוך מכסה זו נקלטו 46 עובדים חדשים, אולם כעשרים עובדים מתוכם נועדו ללשכות שהסיטו עובדים לטיפול בעולים החדשים אשר הגיעו מאוקראינה במהלך השנה האחרונה ונקלטו במרכזי הקליטה". כלומר, לא רק שהביקוש עלה עוד יותר בשל העלייה מאוקראינה ומרוסיה, רשות האוכלוסין לא הצליחה עדיין לגייס ולהכשיר אפילו חצי מהעובדים החדשים שהוקצו לה. שאר העובדים בתהליכי גיוס והכשרה.

על התנהלות רשות האוכלוסין אמר יו"ר ועדת הפנים ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) מוקדם יותר החודש כי "הוועדה התרשמה במהלך הדיון כי למרות שהכאוס בהנפקת הדרכונים בכל הקשור לזימון תור, זמני המתנה לדרכון, האגרות הגבוהות ועוד, נמשך מזה קרוב לשנה, ולמרות שהממשלה היוצאת תקצבה ואישרה תוספת תקני כוח־אדם לתגבור המערך, רשות האוכלוסין לא נקטה עדיין בצעדים דרמטיים ומשמעותיים על מנת לשפר את המצב ולחזור למסלול תקין של עבודה, כשהעלות הנגזרת מכך מושתת בפעמים רבות על האזרח שנאלץ לשלם אגרה גבוהה לנפקדת דרכון זמני".

הוועדה גם קראה "למשרדי הפנים והאוצר לשקול הפחתת גובה האגרות או הקפאתן באופן זמני, עד אשר יחול שיפור במצב", אך מדובר בפעולה שעשויה לקחת אותנו לאחור: הורדת המחיר תגביר עוד יותר את הביקוש, ומכאן תגביר את העומס והתורים. ייתכן ודווקא פעולה הפוכה, של העלאת המחיר תוך הבטחת הנחה משמעותית לכל מי שיחכה מלהיכנס לתור תהיה אפקטיבית בהרבה להקלת העומס.

לכך, מוסיפים הממ"מ ש"בדיון ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת שהתקיים במאי 2022 אמר מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, תומר מוסקוביץ, כי בשנת 2023 עתידות להיכנס לשימוש עמדות להרכשה עצמית בלשכות הרשות". אך עם זאת, "עמדות מסוג זה נמצאות בשלבי פיתוח סופיים ועתידות להיכנס לפיילוט תפעולי בחודש פברואר, אשר לאחריו תגובש תוכנית פריסה ארצית". מתי תתרחש הפריסה הארצית? לכך רשות האוכלוסין לא מוכנה להתחייב.

אריה דרעי (לפני שפוטר) "נרתם לסוגיה"

נראה, אם כן, שהמצב שהובטח לנו כבר לפני חצי שנה שייפתר, עומד בעינו. רשות האוכלוסין לא מצליחה להכשיר כוח־אדם בקצב הנדרש, והיישומים הטכנולוגיים לוקחים זמן וכנראה לא יגיעו לכל הארץ בקרוב. למרות זאת, רשות האוכלוסין מתגאה בכך שצעדיהם הקלו על העומסים הקיימים. נכון להיום, הם אומרים - הצלחנו לצמצם כ־30% מהפער בביקוש לתורים. אך המשבר רחוק מלהסתיים.

על כן, לדברי יו"ר הועדה ח"כ אשר, הוועדה "מעלה מספר הצעות לייעול וקובעת דיון מעקב אליו ביקשנו לקבל תוכנית סדורה של משרד הפנים ורשות האוכלוסין לטיפול במשבר". הוא מעיד ש"שר הפנים דאז אריה דרעי נרתם לסוגיה בכל הכוח והורה למנכ"ל המשרד לגבש במהירות תוכנית חירום, הטיוטה הוצגה לי השבוע על ידי מנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ, וייעשו בה השלמות נוספות בטרם תוצג לוועדה בדיון המעקב שיתקיים בעזרת השם בשבוע הבא".

הישיבה הבאה של הוועדה התקיימה הבוקר (ד'), ובה הציג מנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ את תוכנית משרדו לפתרון משבר הדרכונים. הוא ציין כמה צעדים שמתבצעים: הגדלת יכולת הייצור במפעל הדרכונים, הכפלת מספר המשמרות בלשכות האוכלוסין שיעבדו עד השעה חצות, והקמת מרכזים נוספים שיטפלו אך ורק בהפקת הדרכונים. עם זאת, הגדלת תפוקה זו דורשת תוספת שכר משמעותית לעובדים, שכרגע נמצאת במו"מ מול ההסתדרות והאוצר. העובדה שישראל נמצאת כרגע בתקציב המשכי ותקציב 2023-2024 עוד לא עבר מקשה על ההתמודדות, ונציגת האוצר בדיון ציינה כי כנראה נדרש קיצוץ במקום אחר כדי להסיט את התקציב לפתרון משבר הדרכונים.

עוד כתבות

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה