גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה המשפטית והבורסה: הציבור הרחב מיהר למכור, המשקיעים המוסדיים בעיקר קנו

גלובס ניתח כיצד הגיבו השווקים לרפורמה המשפטית, וגילה כי התזה המוכרת לפיה הציבור מוכר ראשון בעתות משבר, והמשקיעים היותר מתוחכמים דווקא מגדילים את הפוזיציה, הוכיחה את עצמה גם כאן ● וגם: מה חושבים מומחים לכלכלה התנהגותית על התגובה בבורסה?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

בתחילת השבוע - לאחר פגישת ראש הממשלה עם בכירי המשק, פרסום מכתב הכלכלנים נגד הרפורמה והודעת מנכ"לית פאפאיה גלובל כי תוציא את כל כספיה מישראל בעקבות צעדי הממשלה - פאניקה תקפה את המשקיעים ובין היתר הובילה לתנודות חדות בבורסה בתל אביב.

החשיפה לחו"ל הקפיצה את תשואות הגמל: האם זו תחילת הקאמבק של אלטשולר שחם?
מחקר של בנק ישראל מזהיר: "התנהגות בועתית" בענף הנדל"ן המניב 

תזה מוכרת בשוק ההון היא שמיד עם פרוץ משבר כלכלי, הראשונים למכור הם המשקיעים הפרטיים, ולא פעם הם מספקים הזדמנות לרווח עבור המשקיעים המתוחכמים יותר או בעלי אורך הרוח הרב יותר, דוגמת הגופים המוסדיים. הירידות בבורסה בתל אביב ביום ראשון האחרון בהחלט יכולים לחזק טענה זו.

נתוני המסחר במניות ואג"חים בבורסה בתל אביב מגלים כי ביום ראשון, בעת הירידות בבורסה לתל אביב, מכרו קרנות הנאמנות מניות ואג"חים בהיקפים גדולים יותר מאשר הן רכשו. כידוע, קרנות הנאמנות, בשל הנזילות הגבוהה שלהן, מהוות את האינדיקציה הטובה ביותר לרחשי הלב של הציבור.

כך קרה גם במשברים כמו פרוץ הקורונה, אז נפדו מהקרנות 10 מיליארד שקל ביום אחד. כמובן שהירידות בשוקי ההון לא דומות לבהלה שאחזה אז בשוק, אך מהנתונים אפשר לראות כי הקרנות מכרו מניות ואג"חים בהיקף של 628 מיליון שקל, ומנגד רכשו מניות ואג"חים בהיקף של 523 מיליון שקל, כלומר הפער מבטא פדיון של 105 מיליון שקל.

מי חווה התקף פאניקה בשוק ההון?

המכירות הגדולות היו של שני הבנקים הגדולים - לאומי (14.3 מיליון שקל) והפועלים (7.8 מיליון שקל), נתונים שתואמים את הירידה במדד הבנקים ביום ראשון, הסקטור שהוביל את היום האדום בבורסה בתל אביב. לא מעט קרנות נאמנות גם רכשו את מניות שני הבנקים, אך בהיקפים קטנים הרבה יותר של 3.8 מיליון שקל ו־1.5 מיליון שקל, בהתאמה.

מנגד, מי שקפצו על המניות שהוצאו לשוק היו הגופים המוסדיים. קרנות הפנסיה וקופות הגמל רכשו מניות בהיקף של 349 מיליון שקל, לעומת מכירות של כ-321 מיליון שקל, הפרש של 28 מיליון שקל. נציין כי המוסדיים רכשו ביום ראשון בעיקר שתי קרנות של קסם, זו העוקבת אחרי ת"א 90 וזו העוקבת אחרי ת"א 125. בנוסטרו שלהם, כלומר מהכספים שלהם ולא של החוסכים, קנו הגופים ב־192 מיליון שקל ומכרו ב־181.6, כך שגם כאן נרשם פער לטובת הרכישות.

 

אחת האזהרות המרכזיות של מנהלי הכספים בעולם היא לא לנסות לתזמן את השוק. את הלקח הזה למדו, שוב, המשקיעים בימים שלאחר הירידות הגדולות של יום ראשון. ביום שני הפערים בין המכירות והקניות של קרנות הנאמנות - קרי כספי המשקיעים, לבין הפעולות שביצעו המוסדיים אף התחדדו, כשהמוסדיים "אספו סחורה" בהיקפים נרחבים הרבה יותר מאשר קרנות הנאמנות כאשר המחירים היו נמוכים בשל הירידות ביום הקודם.

כאשר המשקיעים ניסו לחזור לשוק בעקבות עליות השערים שנרשמו ביום שני, המחירים כבר היו יקרים יותר. למרות זאת, עשר הרכישות הגדולות של אותו יום על ידי קרנות הנאמנות המשקפות רכישה ב־61.5 מיליון שקל לעומת 10 המכירות הגדולות שמשקפות מכירה ב־38 מיליון שקל. לעומתם, עשר הפעולות הגדולות של המוסדיים מראות קנייה ומכירה בשיעורים דומים, כך שלפחות חלק מהמניות שנמכרו שיקפו להם רווח בשל התיקון שנרשם בבורסה.

ומה לגבי המשקיעים הזרים, שבסוף השבוע נטען כי הם מושכים את כספיהם מהשוק הישראלי, כאשר גם גופים כמו פפאיה גלובל הודיעו כי הם אכן מתכוונים לעשות זאת? בבורסה בת"א בדקו את הנתונים.

"כשהכותרות דיברו על הוצאת כספים מתל אביב ויציאה לחו"ל, בדקנו מה קורה אצלנו", אומר יניב פגוט, סמנכ"ל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה. "אז כמובן שהכול עוד יכול להשתנות, אבל בינואר בכלל וגם בימים האחרונים לא ראינו יציאה של כספים של זרים, אלא הפעילות העיקרית הייתה של מוסדיים ומנהלי השקעות מקומיים.

"מי שקרא את הכותרות בימים האחרונים יכול היה להתרשם שיש יציאה של כספים זרים, וזה לא מה שראינו. לפי המסכים לא ראינו תזוזות גדולות. יש לנו סיכום של הפעילות ברמת סוגי לקוח מזרים ועד מוסדיים, קרנות נאמנות וציבור רחב וכאשר בדקנו ראינו שהזרים אפילו היו בצד הקונה גם באג"חים וגם במניות.

"בנוסף, ראינו בשלושת הימים האחרונים החלפה גדולה של גופים מקומיים בין מדד 125, ת"א בנקים, אינדקס בנקים ות"א 90 ל־S&P500, כלומר משקיעים מקומיים שמוכרים את המדדים המקומיים וקונים מדדים זרים. מכאן ובשלב זה נראה כי המשקיעים הזרים לא היו חלק מהמשחק", מסביר פגוט.

פאניקה שנובעת ממציאות מדומיינת

פרופ' חיים קידר־לוי, מומחה למימון ולמשברים פיננסיים מאוניברסיטת בן גוריון, מכנה את הדינמיקה מהסוג שתואר כ"תיאוריה של ציפיות רציונאליות". לדבריו, הן בשווקי ההון והן בשווקי הדיור, "משקיעים מאמינים או מעריכים שצפוי להתממש תסריט עתידי, ולכן הם מעדכנים את הציפיות ופועלים בהתאם. כלומר, הם שואבים עידוד מהציפיות של אחרים. בעקבות זאת, האירוע נראה יותר מוחשי".

פרופ׳ חיים קידר-לוי / צילום: איל יצהר

"מעבר לכל אלה", מדגיש קידר־לוי, "פעמים רבות, הציבור מגיב מתוך חרדה ופאניקה - שכבה שעשויה להתווסף אל התיאוריה של הציפיות הרציונאליות, ולהעצים את תגובת השווקים למשבר".

לראייתו, מציאות שבה בנקאים מדברים על משיכות של פיקדונות היא מסוכנת מאוד מבחינתם, שכן היא עלולה להוביל ל"ריצה אל הבנק" - מצב שבו אנשים רבים מושכים כספים בבת אחת, ובסופו של דבר הבנק עלול לקרוס. "כשבנקאים יוצאים באמירות כאלה, הם כורתים את הענף שעליו הם יושבים", אומר קידר־לוי.

אם כך, איך אתה מבין את האמירות שנשמעו בימים האחרונים על משיכת הפיקדונות?

"אולי הם לא התכוונו שהאמירות יתפרסמו, אלא הן הודלפו לתקשורת ולרשתות החברתיות. לא נראה לי סביר שירימו לעצמם כזה 'פנדל'. אפשרות אחרת היא שהבנקאים לא חשבו שאנשים יגיבו באופן משמעותי לאמירות האלה".

ד"ר לירז מרגלית, המתמחה בתחום הפסיכולוגיה החברתית, מסכימהשגם הפסיכולוגיה משחקת תפקיד בסיטואציות מסוג זה. לדבריה, מדובר בתפקיד מרכזי.. "גם אם משבר לא באמת קיים במציאות, עודף תקשורת ומסרים יכולים לייצר פאניקה שתניע אותו עוד יותר", היא אומרת לגלובס. "הרגש והצורך להחזיר תחושת שליטה גורמת לנו לפעול, גם אם באופן שגוי".

ד''ר לירז מרגלית / צילום: ניב קנטור

"השוק נוטה להגיב באופן חזק יותר לחדשות שליליות בהשוואה לחדשות חיוביות", אומרת ד"ר מורן אופיר, מומחית לקבלת החלטות פיננסיות מאוניברסיטת רייכמן. "מחקרים גם מצאו", היא מוסיפה, "שהשפעה של אירוע עתידי על שוק ההון גדולה יותר מאשר ההשפעה של אירוע שכבר קרה, כי הוא לרוב כבר מגולם במחירי העבר של ניירות הערך. במשבר הקורונה למשל, ראינו תגובה חזקה בשוק ההון הישראלי עוד לפני גילוי המקרה הראשון של תחלואה בישראל. בהמשך השוק ביצע תיקון".

ד''ר מורן אופיר / צילום: סיון פרג'

ד"ר אופיר מתארת את המצב הזה כ"תופעת העדר" (Herd Behavior). מדובר בהתנהגות של אנשים בקבוצה הפועלים כגוף אחד ולאו דווקא מתוך חשיבה רציונאלית. בהקשר הכלכלי, מדובר במצב שבו משקיעים בשוק ההון עוקבים האחד אחרי פעילות האחר ומושפעים זה מזה. ייתכן שגם היא באה לידי ביטוי בתוך השתלשלות האירועים של הימים האחרונים.

"כשיש מכירות בשוק, הן הופכות לגל שמעצים את ירידות הערך, וכשיש רכישות וכניסה מחודשת לשוק - רואים לפתע גל של רכישות", אומרת אופיר. "למעשה, משקיעים רבים עוקבים אחרי משקיעים מוכרים ומתוחכמים, מובילי דעה והמלצות אנליסיטים, ולכן פועלים יחד כעדר - מה שמעצים את התגובה והופך אותה לתגובת יתר".

לדבריה, תגובות היתר של השוק יכולות גם לנבוע מאפקט פסיכולוגי של חשש מאי ודאות או חשש מלקיחת סיכונים (Uncertainty and Risk Aversion). "המשקיעים חוששים מחוסר ודאות הנכנסת המאפיינת את השוק, כיוון שהיא מכניסה רעש למודלי התמחור ומפחיתה מאמינותם ומונעת מהם לממש את מלוא פוטנציאל הרווח", מסבירה אופיר. "לאורך ההיסטוריה אפשר לראות ירידות ערך גדולות בשוקי ההון סביב אירועים שמעלים את רמת אי ודאות בשוק כמו מלחמות, משברים בריאותיים ואסונות טבע גדולים. לדוגמה, הצונאמי שהיה בדרום מזרח אסיה בשנת 2004, או שינויים חברתיים וכלכליים דוגמת הברקזיט בבריטניה".

"יש אינדיקציות שהרפורמה השפיעה"

עד כמה הטלטלה בשבוע החולף בכמה מדדים מובילים של הכלכלה הישראלית קשורים בהכרח באירועים שסבבו את הרפורמה המשפטית?
ד"ר אופיר: "כדי לתת תשובה מדעית, צריך לערוך ניתוחים סטטיסטיים מתקדמים. אבל יש כמה אינדיקציות חזקות לכך שאכן מדובר בתגובה לרפורמה. אינדיקציה אחת היא חוסר המתאם עם השווקים הגלובליים. בכל העולם היו עליות חדות בשווקי ההון לאחרונה ואצלנו היו ירידות. זאת, למרות תנאי מאקרו דומים של סביבה אינפלציונית והעלאות ריבית.

"אינדיקציה נוספת היא התגובה הספציפית של מניות הבנקים. הן ירדו מיד לאחר השיחה של נתניהו עם בכירי המשק, בהם שני מנכ"לי הבנקים הגדולים בישראל, הפועלים ודיסקונט. יש הערכה שסקטור הבנקאות יספוג פגיעה מהירה יותר ואולי קשה יותר ולכן המניות של הבנקים הגיבו ביתר שאת.

"סקטור הבנקאות פגיע יותר לרפורמה כי מאוד קל להעביר ולנייד כספים מבנק אחד לשני לעומת פעילות ריאלית, ולכן ההשפעה מחלחלת אליה יותר באיטיות".

עוד כתבות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד