גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על השכר מסכם קדנציה: "משרד האוצר מגיע למו"מ על השכר מעמדת נחיתות"

קובי בר־נתן סיים השבוע את תפקידו במשרד האוצר, אחרי 4 וחצי שנים ● בראיון בלעדי לגלובס הוא חושף חלק מהדרישות שיעלו במו"מ המתקרב מול ההסתדרות ("דיפרנציאליות בשכר"), מזהיר את הקואליציה ממהלכים דורסניים ("אנחנו שחקנים חוזרים") ומתייחס להצעת החוק להגבלת זכויות השביתה ("אין היתכנות להצעות כאלו")

קובי בר־נתן, הממונה על השכר היוצא / צילום: יוסי זמיר
קובי בר־נתן, הממונה על השכר היוצא / צילום: יוסי זמיר

השבוע סיים את תפקידו הממונה על השכר במשרד האוצר, קובי בר־נתן, שהוביל ב־4 וחצי השנים האחרונות את תחום יחסי העבודה וההסכמים במגזר הציבורי. כבר תקופה ארוכה שבר־נתן ואנשיו נערכים למגה־אירוע של אגף השכר ל־2023: המשא־ומתן מול ההסתדרות על הסכמי השכר לעובדי המגזר הציבורי. בר־נתן אומנם לא יספיק לנצח על ההסכמים הקרובים, אבל הוא משאיר אחריו משנה סדורה ומספר המלצות לקראת המגעים הנפיצים מול ארגון העובדים, אותם הוא שוטח בראיון פרידה לגלובס.

המסע היקר של אוסקר גלוך משעריים לצמרת הכדורגל העולמי 
כך תשקיעו בנאסד"ק, בנפט וברכבים חשמליים: מה חשוב לדעת על קרנות פסיביות | בדיקת גלובס
סקר גלובס: אלה השינויים שהציבור רוצה לראות במערכת המשפט 

"התחושה היא שסמוטריץ' מאוד קשוב"

תקופת כהונתו של בר־נתן התאפיינה בשקט מסוים בגזרת יחסי העבודה מול ההסתדרות ובמיעוט שביתות. כעת משתנות הרוחות - שר האוצר החדש, בצלאל סמוטריץ', נכנס לתפקיד עם אג'נדה ברורה נגד כל מה שמייצגת בעיניו ההסתדרות: סיאוב שמונע התייעלות בעבודה הציבורית וריכוז כוח ושאלטרים בידי קבוצות אינטרסים. בהסתדרות כבר נערכים למאבק ציבורי חריף במקרה הצורך.

 

בר־נתן ממליץ לסמוטריץ' להרגיע את הרוחות. "ההצעה שלי היא לשבת, לשמוע ולנסות למנוע את החיכוך הבא. לפעמים אין ברירה והחיכוך יגיע. אבל כשאתה מייצר מערכת יחסים בריאה שמבוססת על אמון זה עדיף. כשמגיעים אנשים חדשים, אז כל אחד בוחן את השני ולפעמים בודקים גבולות. זה לגיטימי. אבל בסוף צריך לזכור שאנחנו והצד השני שחקנים חוזרים. מערכת יחסי העבודה היא לא מקסום של אירוע נקודתי, אלא המשכיות כל הזמן.

"בסוף צריך להגיע לפשרה בין הצד שלנו שמוכן להוציא כסף בתמורה לשירות לאזרח, לבין הצד של ארגון העובדים שאומר 'אכפת לי רק מכמה שאני מקבל'. יש לנו הזדמנות לעשות דברים גדולים.

"אני אישית קיבלתי אמון משלושה שרי אוצר - משה כחלון, ישראל כץ ואביגדור ליברמן - בסוף כולם תמכו בגישה שלי. יצרנו אמון גם במקומות שהיה צריך ללכת על הקצה. גישה פרגמטית היא גישה שאפשר להתקדם איתה. וגם שר האוצר הנכנס סמוטריץ', מכל מה שדיברתי איתו לפחות, מאוד קשוב".

בינתיים, לאחר קיום הראיון, מינה סמוטריץ' כצפוי את המשנה של בר־נתן, אפי מלכין, לתפקיד ממלא מקום הממונה על השכר. בשלב זה מדובר במינוי זמני בלבד.

"מול ההסתדרות, נדרוש דיפרנציאליות בשכר"

אחד הדברים איתם יצטרך להתמודד סמוטריץ' הוא דרישתו המקדימה של יו"ר ההסתדרות, ארנון בר־דוד, להעלאת שכר של 13% לפחות לעובדים.

מה אתה חושב על הדרישה? יש חשש שזה יתדלק את האינפלציה?
"כן, זה מעסיק אותנו. אנחנו עובדים בצורה אחראית ויש לנו ראיית מאקרו רחבה. אנחנו עומדים בקשר צמוד עם בנק ישראל, וכשצריך הם מרימים דגלים. צריך להסתכל רוחבית - לא רק על השנה, אלא גם אחורה וקדימה".

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הצביע באחרונה על שתי נקודות בהסכמי השכר הקרובים שישפיעו על שכרם של מאות אלפי עובדים. מצד אחד, הוא מזהיר מפני הסכמים נדיבים מידי, שלדבריו יגררו ספירלה אינפלציונית במשק. מצד שני, בהסתדרות נאחזים בגרף שהציג הנגיד, שמראה שהשכר במגזר הפרטי עלה בשנים האחרונות בקצב הרבה יותר מהיר מאשר השכר במגזר הציבורי.

האם שחיקת השכר במגזר הציבורי לעומת המגזר הפרטי היא נקודת חולשה בכניסה למשא־ומתן?
"ברור שאנחנו מגיעים מתוך נקודת נחיתות מסוימת, אבל בגלל זה אנחנו צריכים להבין איפה בדיוק במגזר הפרטי השכר עלה יותר מאשר בציבורי. אם זה רק ההייטק, אז לא לכל אוכלוסיית המגזר הציבורי ישנה אלטרנטיבה בהייטק.

"מעבר לכך, המצב במשק השתנה. אחרי הקורונה הצמיחה זינקה, לפני העלאות הריבית הכסף היה זול ונכנסו המון השקעות. עכשיו פתאום הצריכה ירדה, הכסף יותר יקר והמטוטלת נעה לצד השני. צריך לזכור שהמגזר הציבורי לא יודע לתת מענה מהיר כמו המגזר הפרטי".

בר־נתן אף מסביר את עמדת בנק ישראל. "בסוף הנגיד אומר שצריך לדבר על מה אנחנו מקבלים בתמורה לכסף שנשלם בהסכם השכר. אם אתה מייצר משהו שמעודד פריון וצמיחה, אז בנק ישראל אומר ששווה לשלם. בנק ישראל מבקש שלא נסתכל עכשיו רק נקודתית על התנאים הקיימים, אלא שנראה השפעות ארוכות טווח".

מה תדרשו לקבל בהסכמי המסגרת עם ההסתדרות בתמורה להעלאות השכר?
"לא את הכל אני יכול לגלות, אבל אין ספק שנבוא ונאמר שהולכים על דיפרנציאליות בשכר. נדרוש לתת איפה שצריך ואנחנו ערוכים לזה. יבוא הצד השני ויגיד, 'קודם כל תנו לי לכולם', וזה מאוד קשה.

"יש חוסר במהנדסים, למשל, בוועדות התכנון. יש מחסור בסייעות בגנים, וזה אינטרס לאומי שלא ייסגרו גנים. צריך לתת במקומות כאלה תיעדוף. יכול להיות שיגידו לי שלא רוצים, אז מה עושים? בהסכם אתה צריך להביא את הצד השני להסכמה, לכן אתה צריך לראות איך גם האינטרס שלו מקבל ביטוי.

"כדי לייצר את אותה דיפרנציאליות, כנראה שנלך קודם לתמרוץ שכר למקצועות הטכנולוגיים, הנדסה, המדעים המדויקים. במקצועות אחרים, שבהם יש יותר היצע של עובדים, אז אפשר אולי לשים פחות כסף. בעולם המורכב הזה, בסוף אנחנו צריכים לעשות את השיקולים ואז להוציא כמו פלט שאומר מי יקבל יותר ומי פחות".

"מבנה השכר קשיח בגלל הפנסיה התקציבית"

המתיחות בין ההסתדרות לדרג הפוליטי לקראת ההסכמים לא נעצרת בסמוטריץ'. חברו לסיעת הציונות הדתית, ח"כ שמחה רוטמן המכהן כיו"ר ועדת חוקה ומשפט בכנסת, הניח השבוע הצעת חוק פרטית להגבלת כוחה של העבודה המאורגנת.

ההצעה מצמצמת את העילות הקיימות להכרזה על סכסוכי עבודה, אוסרת על ארגוני העובדים לגבות דמי חבר ממי שלא מעוניין וקובעת שמעסיק רשאי לפטר עובד ששבת באופן המנוגד לחוק. יו"ר ההסתדרות כבר הגיב ואמר: "לא יקום ולא יהיה".

באוצר אומנם תומכים בייצור מנגנוני גישור וגם מחזיקים בתוכנית להגבלת השביתות, אבל לא מתלהבים ממהלכים דורסניים כפי שהציע רוטמן. "על פי ניסיון העבר, להצעות כאלה אין היתכנות", אומר בר־נתן, "אני לא יודע אם יש כאן משחק של שוטר טוב ושוטר רע, אבל ארנון הושיט יד לשלום לסמוטריץ' והוא הושיט יד בחזרה. טוב יעשו הצדדים אם יגיעו למתווה מוסכם.

"יכול להיות שיהיה משא־ומתן קשוח, אבל לא בטוח שיהיה עימות חזיתי. מהיכרות שלי עם הצדדים, אין אי־הסכמה מוחלטת. כרגע אין מנגנונים ליישוב סכסוכי עבודה וכבר דיברנו עם ההסתדרות להקמת מנגנון כזה, יש כבר מסמך חתום של ארנון. אז זה מאוד דומה, ההבדל הוא שאנחנו רוצים לייצר את המוסד הזה במשותף".

בר־נתן מדגיש את חשיבות מניעת ה'פיצוצים'. "כל גוף רוצה שהמערכת שלו תוכל לעבוד עם כמה שפחות הפרעות. הניסיון שלנו מראה שככל שאתה מצליח יותר זמן לדבר במשא־ומתן ונותן לצדדים לדבר ולדבר מבלי להגיע לפיצוץ, ככה הסיכוי שזה יגיע לפיצוץ בהמשך הולך וקטן".

זאת הסיבה שתמיד נראה שכל משא־ומתן שלכם נמשך תקופה ממושכת אבל נחתם רק ברגע האחרון?
"המעמד מחייב, אין ספק. אתה יודע, זאת לא בדיוק התרוממות רוח, אבל בסוף כשמונחים לך על הכף הרבה דברים, אז צריך גם לדעת לזנוח ולהתפשר. אבל אני מסתכל על זה בהיבט החיובי. כשאתה מייצר שיח בריא קורים דברים טובים".

איך משפיע עליכם באגף השכר חוסר הוודאות הקיים בנוגע למדיניות של הממשלה החדשה?
"אנחנו כבר המון שנים בחוסר ודאות מכל מיני סיבות, אבל גם בחוסר הוודאות הקיים המטרה שלנו היא להביא ודאות מכמה היבטים. אחד מהם הוא להביא ודאות תקציבית, כלומר כשהממשלה עכשיו נכנסת וקובעת את את סדרי העדיפויות שלה, התפקיד שלנו הוא גם לשקף מה הסיכונים והערכות".

מה התוכניות של אגף השכר במסגרת חוק ההסדרים הקרוב?
"יש שתי תוכניות. הראשונה תאפשר לנו גמישות במבנה השכר, שכיום מאוד קשיח בגלל הפנסיה התקציבית. אז הכנסנו סעיף שאומר שאם הצדדים למשא־ומתן, למשל ההסתדרות ואנחנו, נחליט שרכיב מסוים לא מוכר לפנסיה, אפשר להחליף אותו ולתקן את מבנה השכר.

"להמחשה, יש לנו בעיה עם סעיף אחזקת רכב. הרי אם אני אגיד שמשנים את הסעיף כדי לתמרץ עובדים להגיע בלי רכב פרטי, וארצה לשלם את הסכום לעובדים בלי קשר לרכב, אז יבואו הפנסיונרים ויגידו שאם הכסף הוא לא עבור רכב אז הוא מגיע גם להם לפנסיה. הסעיף החדש יאפשר לנו לנתק את זה מהפנסיה.

"התוכנית השנייה מטפלת בעיצומים ובשביתות. נדרוש שהמנכ"לים יעבירו דיווח מסודר על שביתות, מי שובת ואיפה. בנוסף, נקבע שלא משלמים שכר לשובתים".

בר־נתן אף מביע דעתו על הרעיון לאיסור שביתות במקומות חיוניים. "צריך להסתכל בצורה רוחבית ולהגיד מה הם שירותים חיוניים. בעבר נעשו ניסיונות כאלה, אבל ההגדרה הזאת הייתה מאוד מורכבת. האם בריאות זה שירות חיוני? תלוי, החלפת מפרק נראה לא חיוני, מיון זה כן.

"זו שאלה אבל צריך לראות האם בשביל פעם בכמה שנים שווה לעשות את זה. אני לא יודע, אבל בסוף אני מסתכל על מה שקורה ב־95 אחוז שלי. אם עיקר הבעיות היה להתמודד עם שביתות אז בסדר, אבל בסוף מה כבר נשאר מכל המונופולים? חברת החשמל עברה רפורמה, נמל חיפה הופרט, חלק מהחברות הממשלתיות מופרטות.

"אני הייתי משקיע דווקא בחיים תוך כדי תנועה. בעולמות של העיצומים, לא של השביתות. מה שחשוב הם הדברים הקטנים שמפריעים לאזרח. למשל, הכנסת טכנולוגיות לשירות הציבורי. ארנון הוא פרטנר ועשינו איתו דברים עם הרבה אומץ מצידו. הוא מסתכל על השיפורים הטכנולוגיים, אבל עדיין יש איים שמסרבים להכניס טאבלט כזה או תוכנה אחרת. לנו יש אפס סובלנות לכך, זה בלתי נתפס".

מה אתה חושב על הקמפיין נגד יוקר המחיה של ההסתדרות?
"הם קצת התפזרו, זאת התחושה שלי. בהסתדרות חושבים שזה המקום שלהם בתור תנועה חברתית, אבל אני חושב שיש כבר המון גופים אחרים שנכנסו לנישה הזאת".

"בהסכם המורים חסכנו מיליארד שקל"

באוגוסט האחרון היו נשואות עיני ההורים והילדים ברחבי הארץ למשא־ומתן האגרסיבי בין האוצר להסתדרות המורים. ברגע האחרון נחתם הסכם שהעלה את שכר המורים. באוצר הצליחו להכניס להסכם התאמה חלקית של ימי החופשה של המורים לאלה של ההורים ותעדוף מסוים למורים חדשים במערכת.

בר־נתן חטף אז ביקורת על כך שההסכם השמיט הרבה מהיעדים שהוצבו. "הביקורת היא לגיטימית כל עוד היא עניינית. כל גוף בריא צריך שיהיה לו איזונים בתוכו אבל בסוף יש שר אוצר, והאחריות עם כל הכבוד אליי ואליכם, היא של שר האוצר. ובכלל, על מה הביקורת? שפעם ראשונה הכנסנו השוואה בין ימי החופשה של ההורים לתלמידים? הצלחנו להתאים את כל האיסרו חג, שכל כך היה קשה לעשות שם שינויים קודם".

רציתם להתאים הרבה יותר ימי חופשה ממה שהצלחתם.
"אנחנו תמיד רוצים לעשות יותר, זה לא אומר שבכל הסכם נגיע לכל היעדים. ובכל זאת, לבוא ולעשות התאמה משקית, אתה יודע כמה זה שווה למשק? זה 250 מיליון שקל ליום חופש, סך הכל יותר מחיסכון של מיליארד שקל בשנה.

"הצד השני לא אהב את זה, אבל הם הבינו. זאת המומחיות של המשא־ומתן. אם היינו הולכים על משהו שהוא לא מעשי, לא היינו מצליחים. תזכור באיזה מצב היינו".

אתה מתכוון לבחירות לכנסת שהתנהלו בצד המשא־ומתן מול המורים?
"כן זה משפיע, מה לעשות. היינו בתקופת בחירות, אף אחד לא רוצה שבתקופה שלו תהיה בערה".

לחצו עליכם לחתום על הסכם מול המורים לפני הבחירות כדי למנוע שביתה?
"מה זה לחצו? כן, רצו שנסיים בגלל שזה מייצר המון רעש וגם בגלל שהיה קושי אמיתי גדול עם המורים, קושי גדול בגיוס לקראת שנת הלימודים ואתה חייב לטפל בזה".

הפרגמטיות שלך לא התקבלה היטב באגפים אחרים באוצר, כמו באגף תקציבים.
"אנחנו בסביבה מורכבת, עם מלא שחקני וטו. התפקיד של הממונה על השכר הוא אשכרה בין הפטיש לסדן. יש צד אחד של ארגון עובדים שאומר שאתה קמצן, וצד שני בתוך האוצר שאומר שאתה משלם מלא כסף. אז צריך לעבור בין הטיפות".

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

סרבני תשלומים: ועד הבית לא חייב להציג קבלות על השיפוץ, אולם הדייר חייב לשלם

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם