גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק הכדור הפורח התפוצץ: המשבר ביחסי ארה"ב-סין מגיע אל שיא חדש

הכדור הפורח הסיני שריחף בשמי ארה"ב היה בעיקר מטאפורה ליחסים המידרדרים בין שתי המעצמות ● הן מנהלות מלחמת סחר מחריפה, מתכוננות למלחמה חמה "לא יאוחר מ־2027" וסין אף ניצלה את קשריה בארה"ב כדי לעזור לרוסיה ● פשרות ושינויים? לא אם שואלים את סין

איבה גוברת בין המדינות. נשיא ארה''ב ג'ו ביידן לוחץ את ידו של נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Alex Brandon
איבה גוברת בין המדינות. נשיא ארה''ב ג'ו ביידן לוחץ את ידו של נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Alex Brandon

זה היה חיזיון כמעט סוריאליסטי. במשך ארבעה ימים, עיניה של אמריקה היו נעוצות בכדור פורח, "בגודל של חמישה אוטובוסים", שנע לאיטו לרוחב היבשת, מצפון מערב לדרום מזרח.

הכלכלן זוכה הנובל מסביר למה התריע על הרפורמה המשפטית בפני מקרון 
"אסון": אבו דאבי והחבר'ה ממומבאי לא הצילו את הבוס החדש של נמל חיפה | פרשנות

הוא העמיד את הכוחות המזוינים של ארה"ב בכוננות, הניב הזהרות חוזרות מפי הנשיא, והעניק לפוליטיקאים מן האופוזיציה את ההזדמנות להאשים את הממשל בהזנחת הביטחון הלאומי.

ביום השלישי של פריחת הכדור, מזכיר המדינה ביטל נסיעה רבת חשיבות לסין. ביום הרביעי הכדור הגיע אל חוף האוקיינוס האטלנטי. סמוך לקו החוף של מדינת דרום קרוליינה, מטוס F22 של הצי האמריקאי תקע בו טיל. "הוא התפקע בן שנייה", אמר עד ראייה.

הכדור הפורח היה סיני. את זה אישרה סין עצמה. היא אמרה שהוא סטה ממסלולו, ואין מה להתרגש, מפני שהוא בסך הכול אסף נתונים על מזג האוויר. זה בהחלט ייתכן, אבל מדוע הוא התעניין במזג האוויר מעל אחד הבסיסים הגרעיניים החשובים ביותר של ארה"ב, במדינת מונטנה?

הכדור הזה הוא כמובן מטאפורה ליחסים המידרדרים והולכים בין שתי המעצמות הכלכליות המובילות של העולם. הן מנהלות זה שנים אחדות מלחמת־סחר, שהחריפה מאוד בחודשים האחרונים. הן מתבוננות זו בזו דרך כוונות של צוללות ושל נושאות מטוסים במימי ים סין הדרומי.

ביום השני של הכדור הפורח, מנהל הסי.איי.אי גילה כי "הביון האמריקאי יודע" ששליט סין, שי ג'ינפינג, הורה לצבאו להתכונן למלחמה נגד טייוואן לא יאוחר מ־2027. זו אינה הפעם הראשונה שבכירים אמריקאיים, או טייוואניים, מדברים על לוח זמנים ונוקבים בתאריכים, אבל זו הפעם הראשונה שהתאריך מיוחס במפורש לממצאי ביון.

מזכיר המדינה של ארה"ב, טוני בלינקן, עמד לצאת לבייג'ינג ביום שישי, בניסיון להפיג משהו מן המתח; אולי כדאי לנקוט מה שקוראים בעגה הדיפלומטית ״צעדים בוני־אמון״. עצם נוכחותו שם עמדה לצקת קורטוב של אמון. אבל הכדור הפורח בשמי אמריקה ערב הביקור היה קצת יותר מדיי.

מורט את עצבי אמריקה

הסינים הביכו את ממשל ביידן. יש להם שגרירות גדולה מספיק בוושינגטון, למען האמת שגרירות ענקית, כדי שהם יהיו מסוגלים לעקוב אחר הפוליטיקה האמריקאית ולדעת שהרפובליקאים ינצלו את הפרשה עד תום כדי לצבור נקודות.

הם אכן ניצלו. עוד לפני שהכדור הופל בכירים רפובליקאים ירו בליסטראות רטוריות. למשל, מושל טקסס, המדינה השנייה בגודלה בארה"ב, כרך את אי הפלת הכדור בהזנחת בטחונו של גבול ארה"ב עם מקסיקו, שטקסס מתחלקת בחלק ניכר שלו. הגבול הזה נפרץ בשנתיים האחרונות, ויותר ממיליון מהגרים לא חוקיים הסתננו דרכו.

ביידן גילה בסופ"ש שהוא הורה להפיל את הכדור במהירות האפשרית. הגנרלים המליצו לחכות עד שהכדור יגיע אל האוקיינוס והפלתו לא תסכן איש על הקרקע. זה היה חשש סביר, מפני שבהתפוצצותו, הכדור התפזר על פני 10 ק"מ ויותר. שבריו היו יכולים בהחלט לפגוע בבני אדם או ברכוש.

אף על פי כן, עצם החיזיון של כדור פורח מרחף לפי תומו בגובה של 20,000 מ' מעל פני הקרקע, מהתל באמריקה ומורט את עצביה, לא הוסיף כבוד לביידן. הוא ירדוף אותו רבות, בוודאי אם יחליט לחזור ולהתמודד על הנשיאות בעוד פחות משנתיים.

כל זה מתרחש על רקע איבה גוברת לסין בארה"ב וחשדות כלפי מניעיה וכוונותיה. צריך להגיד שאיבה וחשדות מאפיינים גם את גישת הסינים כלפי ארה"ב, חוץ מזה שארה"ב עשתה באחרונה מאמץ כלשהו לשפר את האווירה, בשעה שסין מושכת בכתפיה.

סין תשלח חשבון

תחקיר ב'וול סטריט ג'רנל' גילה בסופ"ש שסין מספקת מרכיבים טכנולוגיים מתוצרת ארה"ב לתעשייה הצבאית הרוסית, בהפרת משטר הסנקציות האמריקאי־מערבי נגד רוסיה. העיתון בדק 84 אלף משלוחים, שעברו דרך משרדי המכס הרוסי. הוא מצא כי חברות סיניות ניצלו את קשריהן בארה"ב, כדי להעביר לרוסים מרכיבים, היכולים לשמש בין השאר לתחזוקת מטוסי סוחוי־35.

רוסיה אינה מסוגלת למלא את צורכי צבאה, בעיקר מחמת האמברגו המערבי על שבבים. היא נעזרת בשורה של ארצות לעקוף את האמברגו. טורקיה היא אחת מהן, עכשיו מתברר היקף תפקידה של סין. שגרירות סין בוושינגטון מכחישה בכעס, אבל הכעס בשנים האחרונות הוא מאפיין רגיל של הדיפלומטיה הסינית. אלה המבקרים את סין או מסתייגים ממעשיה נתקלים בכעס, בבוז, אפילו בהתנכלות פיזית.

התנהגותה של סין בפרשת הכדור הפורח המחישה את מצב רוחה. היא החמיצה את ההזדמנות להתנצל, ולהפגין בזה דרגה כלשהי של גמישות. לא זו בלבד שהיא מתיייחסת בביטול לדאגותיה של ארה"ב, אלא שהיא אפילו מאיימת לנקוט אמצעי עונשין נגד ארה"ב בגין הפלת הכדור. זה מזכיר במקצת פרקטיקה סינית רבת שנים, שכנראה עברה מן העולם - לשלוח חשבון על הקליעים למשפחותיהם של אסירים שהוצאו להורג בירייה.

סין גם הגיבה במשיכת כתפיים על ביטול ביקורו של בלינקן. היא כמעט הכחישה שביקור כזה אפילו היה מתוכנן. "לא הודענו עליו", אמרה בייג'ינג. זה מתרחש רק שלושה שבועות לאחר ש'גלובל טיימס', שופרה הבינלאומי של המפלגה הקומוניסטית הסינית, כתב כי "הגיעה השעה שארה"ב תפעל פעולה ממשית לתקן את הנזק ליחסים הדו־צדדיים". העיתון ציטט מומחה לענייני ארה"ב באקדמיה הסינית למדעים: "רבים באליטה האמריקאית מאמינים כי יחסי ארה"ב־סין יתוקנו אם סין תתפשר או תשתנה. זה בהחלט לא ריאלי וסותר את יחסי ארה"ב־סין".

קשה לדעת איך להגיב על חיווי כזה. אבל נראה בעליל שהוא משקף את הלוך הרוח הסיני: פשרות ושינויים מתאימים למישהו אחר, לא לנו.

"האיום החביב ביותר"

הכדור הפורח הזכיר לאמריקאים משהו שהיה עליהם לדעת זה כבר: סין עוקבת אחריהם מקרוב, בתוך גבולות ארה"ב, דרך מכשירי הטלפון שלהם, דרך מחשביהם, באמצעות ישומוניהם. בארה"ב מתרבים הספרים והניירות האקדמיים המוקדשים לסכנה הסינית.

קובץ חדש בהוצאת אוניברסיטת הרוורד נקרא 'השאלות על סין', ומכיל לא פחות מ־46 שאלות, מהן פשוטות מאוד, כמו "האם סין מסכנת את בטחונה הלאומי של ארה״ב?"; מהן קנטרניות, כמו "מדוע סין היא האיום החביב ביותר על ארה״ב?"; מהן מאיימות, "האם הצלחתה הכלכלית של סין מוכיחה את עליונות הרודנות על הדמוקרטיה?".

הרשימה ארוכה, ועדיין חלקית. אמריקה עלתה לגדולה מפני שהעולם החיצון הבין אותה בקלות. נראה בעליל שסין עולה לגדולה אף כי העולם החיצון מבין אותה בקושי רב.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny.globes
ציוצים (באנגלית) ב- twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה הכריזה על ספליט. כך זה יעבוד

ענקית הטכנולוגיה שוב הדהימה את וול סטריט עם ביצועים פנומנליים ● אחת הבשורות בדוח היא מהלך לפיצול מניות ביחס של 1 ל-10: מה עומד מאחוריו ואיך זה יתבצע בפועל? ● שאלות ותשובות

פדרו סנצ'ז, ראש ממשלת ספרד, ינס גר סטרה, ראש ממשלת נורבגיה, סיימון האריס ראש ממשלת אירלנד / צילום: AP, Geert Vanden Wijngaert, Harry Nakos, Jean-Francois Badias

כאב ראש כלכלי ומשפטי: משמעות הכרת נורבגיה, אירלנד וספרד בפלסטין

מספר מדינות מהציר הפרו־פלסטיני הודיעו במהלך מתואם על הכרה חד צדדית ● כיצד יושפעו היחסים הכלכליים והמדיניים של ישראל עם אירופה והאם מדובר בתקדים? ● גלובס עושה סדר

רוני גל (מימין) וד''ר ירון דניאלי / צילום: כדיה לוי

הבכיר שמכריע אילו תרופות נוברטיס תפתח: "השאיפה היא שלפחות חצי מהמוצרים החדשניים יגיעו מבחוץ"

רוני גל, שבמשך 17 שנה היה אנליסט בכיר של תעשיית הביומד, הפתיע את השוק כשחצה את הקווים והצטרף לנוברטיס כמנהל אסטרטגיה וצמיחה ראשי וחבר הנהלת נוברטיס העולמית ● בכנס חדשנות בבריאות שערכה השבוע נוברטיס ישראל בשיתוף קרן aMoon וסטארט-אפ ניישן סנטרל, הוא סימן את התחומים שבהם החברה מחפשת שיתופי פעולה. גם תרופות נגד השמנה באג'נדה

בית המשפט עלול להעביר מידע מדיונים חסויים לרשות המסים / צילום: Shutterstock, Shutterstock

הסיכון שבית המשפט ילשין עליכם למס הכנסה

בתי המשפט לענייני משפחה נחשפים דרך קבע לעבירות מס שונות ● במקרה שהוכרע לאחרונה החליט ביהמ"ש להעביר לרשויות המס את פרוטוקול פסק הדין, למרות שההליך התנהל בדלתיים סגורות - מתוך חשש שהתבצעו עבירות מס בהיקף משמעותי

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ת"א ננעלה בירידות; אלארום זינקה ב-13%, מיטרוניקס צללה ב-30%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל נחלש קלות מול הדולר ● אי.בי.אי: הגירעון צפוי לגדול עד 8% תוצר ב-2024 ● מידרוג העלתה אופק הדירוג לאפי נכסים: "מאזן בהיקף משמעותי" ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב לאחר המסחר ● בבלקרוק אופטימיים לגבי המניות היפניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

מחיר למשתכן: חברה תקבל מחצית מהאגרות ששילמה

פס"ד של ביהמ"ש המחוזי קבע כי התוכנית הממשלתית נועדה לסיוע לשכבות סוציו־אקונומיות נמוכות ● סכום המחלוקת היה 118,886 שקל בלבד, אך לפסק הדין, שיגיע בקרוב לבית המשפט העליון, עשויות להיות השלכות רוחב

השקל מתחזק לשיא של חודשיים מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר ונסחר בשיא של חודשיים. אלו הסיבות

למרות שפע של כותרות עגומות, המטבע הישראלי רושם חודש של התחזקות על חשבון המטבעות האחרים ● הכלכלנים מסבירים שזה נובע בעיקר מהעליות בבורסות והצפי להורדת ריבית בארה"ב ● האם זה ישכנע את בנק ישראל להוריד את הריבית בשבוע הבא?

 

 

משכנתה / צילום: Shutterstock

מיתון? היקף המשכנתאות זינק ב-36% בחודש אפריל

בחודש אפריל נלקחו משכנתאות בהיקף של 5.9 מיליארד שקל - נמוך בכ-50% מהמשכנתאות שנלקחו ב-2021 וב-2022 אך גבוה מאלה שנלקחו באפריל 2023 ● מנגד, גובה המשכנתה הממוצעת באפריל 2024 נמוך מבאפריל 2023

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות פרסמה השבוע דוחות שחשפו צניחה של חצי ברווחיות ובהזמנות ותחזית מאכזבת ● התוצאה הייתה צניחה של כ־30% ביום, שהפכה את הירידה במניה לנפילה של ממש ● מאז השיא, חברי הקיבוץ ששולט בחברה, הפסידו כמעט 4 מיליארד שקל על הנייר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

חברת הנדל"ן שחשפה: הסיכון של מבצעי "קנו עכשיו, שלמו אחר כך"

צמח המרמן דיווחה על תזרים מזומנים שלילי, כתוצאה ממכירות במבצעי שיווק 20/80 שלא מגובות בכניסת כסף מצד הרוכשים ● גם בבנק ישראל מזהירים מהסיכון בשיטה הפופולארית ● מנכ"ל החברה: "האתגר של המבצעים לא פשוט, ואולם לצמח המרמן האיתנות הפיננסית כדי לעמוד בהם"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

השורטיסט שהפיל את מניית האיפור הישראלית בוול סטריט

חברת המחקר, Ningi Research, טוענת כי אודיטי טק "הטעתה את המשקיעים בכל אספקט קריטי של עסקיה" ● עוד נטען כי החברה המנוהלת על־ידי אורן הולצמן הסתירה חנויות פיזיות של איל מקיאג' בישראל בזמן שהציגה את עצמה כשחקנית דיגיטלית ● מאודיטי נמסר: "הטענות שהועלו מבוססות על מידע שגוי ועל ספקולציות עוינות"

ינון אזולאי, ש''ס וילנסקי את ברדוגו, גלי צה''ל, 25.05.21 / צילום: יח''צ

האם החינוך החרדי מפוקח יותר מכל זרם חינוך אחר בישראל?

האם החינוך החרדי מופלה בסוגיית הפיקוח? לא בכיוון עליו חשב אזולאי ● המשרוקית של גלובס

ניסים זוארץ / צילום: טל גבעוני

נשיא חדש לבורסה ליהלומים: ניסים זוארץ

ניסים זוארץ, הבעלים של DN יהלומים, נבחר לנשיאות הבורסה ליהלומים ● לאחר הבחירות אמר זוארץ: "כבר 28 שנה שאני מקדיש את חיי לענף היהלומים היקר שלנו ואני מתחייב להמשיך ולפעול למענו"

אלביט מדשדשת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט מערכות

התעלומה של חברת הנשק הישראלית: ההזמנות בשיא, אז למה המניה מדשדשת?

מניית החברה הביטחונית ירדה ב־6% השנה למרות מומנטום חיובי מתמיד בעסקיה והזמנות של מיליארדי דולרים מתחילת המלחמה ● מומחים: "משקיעים זרים מוכרים את המניה כי היא ישראלית"

הפגנות נגד ישראל מחוץ למשרדי גוגל בקליפורניה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Tayfun Coskun

בזמן שהעובדים מוחים נגד ישראל, גוגל ואמזון מאיצות את הפרויקטים עם הממשלה

מערכת לניהול המפונים, סריקה מהירה לבקשות רישיון לנשק והיערכות למתקפת סייבר: מאז 7 באוקטובר מהדקות אמזון וגוגל את עבודתן עם ממשלת ישראל, חרף קריאות עובדיהן להפסיק עמה את הקשרים ● וגם: מי המתחרה של וויז שנכנסה למכרז של הממשלה?

רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

איך הופכים 15 אלף שקל למיליון: טיפ הזהב של מנהלת ההשקעות

העצה המרכזית של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים היא לא לעשות יותר מדי שינויים בתיק: "משקיע מצליח הוא כזה שיושב על מניה לאורך שנים" ● למה האינפלציה והריבית לדעתה דווקא תומכות בהמשך עליות בשווקים, ומה הסיכוי למשבר חוב

סלים ראמג'י, המנכ''ל המיועד של ונגארד גרופ / איור: גיל ג'יבלי

ינהל טריליוני דולרים: האם המנכ"ל החדש יוביל מהפכה בוונגארד?

סלים ראמג'י הקנדי שצמח בחברות הענק מקינזי ובלקרוק, נבחר לאחרונה לנהל את הגוף שאחראי על נכסי הפרישה של עשרות מיליוני אמריקאים ● מה מחכה לו

לראשונה יוגרלו דירות בהנחה באכסאל, באפרתה, בבת ים, בדיר אל-אסד ובצור הדסה / צילום: Shutterstock

אחרי ארבע שנים, תוכנית "דניה החדשה" יוצאת לדרך

אחרי ששופטי ביהמ"ש המחוזי בירושלים ביטלו את תוכנית "דניה החדשה" בחיפה, שופטי העליון הפכו את החלטתם ● ההרשמה להגרלת מחיר למשתכן תיפתח בשבוע הבא, ובמסגרתה יוגרלו 4,633 דירות בהנחה ב-19 יישובים ברחבי הארץ ● וגם: הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הכריזה על עשרה מתחמים חדשים לפינוי בינוי ● חדשות הנדל"ן 

לקראת אישור תקציב 2025 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המע"מ יעלה, הנטו יקטן: היכונו לעונה של גזירות

בעקבות המלחמה והבור התקציבי שמוערך בלפחות 30 מיליארד שקל בשנה הבאה, שוקלים באוצר וברשות המסים צעדים דרסטיים למילוי הקופה ● מהתייקרות הרכבים החשמליים, דרך שחיקת השכר ועד לאפשרות שמשכירי דירות ייאלצו לשלם יותר ● בשבוע הבא תיערך הישיבה בה יוחלט איזה גזרות בפנים, ואילו בחוץ

חיילי צה''ל וכיפת ברזל. הוצאות המלחמה יעלו את תקציב הביטחון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מערכת הביטחון דורשת עוד 30 מיליארד שקל. באוצר מתקשים למצוא מקורות

באוצר מבינים שתקציב הביטחון לשנה הבאה יהיה גדול יותר ממה שתכננו עד לפני מספר חודשים, כיוון שעלויות המלחמה מתבררות כגדולות יותר מכפי שחשבו במקור ● השאלה הגדולה היא מאיפה יגיע המימון?