גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלוש שנים עבור מרפסת: מה עברו תושבי בניין בצפון ת"א כדי לזכות בתוספת של 12 מ"ר

דיירי בניין בורלא 28 בת"א ביקשו תוספת מרפסת עוד בשנת 2020 • רק אחרי ערר, עתירה מינהלית ושני דיונים בוועדת הערר, הם יוכלו סוף-סוף להתקדם לשלב הבנייה • "במדינות מתוקנות מקימים בזמן הזה שכונות שלמות"

הבניין ברחוב יהודה בורלא 28 בתל אביב / צילום: רונית גולדנברג
הבניין ברחוב יהודה בורלא 28 בתל אביב / צילום: רונית גולדנברג

שלוש שנים שממתינים דיירי בניין בורלא 28 בתל אביב לאישור בקשתם לתוספת מרפסת בבתיהם. בתקופה זו עברו דרך חתחתים שממחישה היטב עד כמה בעייתית הצורה שבה מתנהל כיום עולם התכנון והרישוי הישראלי.

היו"רית החדשה של השמאים: "אולי עליות המחירים ייעצרו, אבל מהר מאוד השוק יתקן את עצמו" | ראיון
התוכנית של השרה רגב נחשפת: "לסלול כבישים של 5־6 נתיבים, כמו בדובאי"

היתר בנייה עבור תוספת לבניין קיים מתקבל, לרוב, בתוך כמה חודשים. ב־2017 חתם שר האוצר דאז, משה כחלון, על תקנות שאמורות היו לקצר את התהליך וקבעו כי משך הזמן עד לקבלת היתר לתוספת בנייה, מרגע קליטת הבקשה בוועדה המקומית, יהיה 45 ימים בלבד. אלא שבפועל, במקרים רבים, הבקשה פשוט מועברת בחזרה לתחילת "תור" הבקשות, כך שברשויות העמוסות חולפים חודשים רבים עד קבלת ההיתר, והרבה יותר מאותם 45 ימים. כך או כך, הליך קבלת היתר לתוספת מרפסת שנמשך שלוש שנים נחשב חריג מאוד גם במחוזותינו.

הפרשה החלה בראשית שנת 2020, על רקע התפרצות הקורונה, אז הגישו דיירי הבניין בצפון הישן של תל אביב בקשה להקמת מרפסות בדירותיהם. מדובר על בניין בן 32 דירות, שבו שתי חזיתות - האחת לרחוב בורלא עצמו והשנייה לדרך נמיר, ובשתיהן ביקשו הדיירים להוסיף מרפסות. בינואר 2021 נדחתה בקשתם על ידי ועדת המשנה של הוועדה המקומית תל אביב־יפו, מסיבות שונות, ועל כך הגישו הדיירים ערעור לוועדת הערר המחוזית, באמצעות עו"ד מורן גור.

עו''ד מורן גור / צילום: יח''צ

ועדת הערר קבעה בפברואר 2022, כפי שכבר פרסמנו כאן, כי יש לקבל את הערעור ולאפשר את הקמת המרפסות, בין היתר משום שלהשקפתה "המרפסות המבוקשות תואמות את ההנחיות המרחביות". עוד קבעה, באשר למרפסות לכיוון דרך נמיר, כי הן "מבוקשות בהקלה של שני מטרים מקו הבניין, ובשטח כפי שניתן להתיר על פי תקנות התכנון והבנייה". להבדל בין המרפסות לכיוון נמיר לבין המרפסות לכיוון בורלא ישנה חשיבות, ונרחיב על כך מייד.

הוועדה שינתה את דעתה: 4.5 מ"ר יקוזזו משטח המרפסות הפונות לנמיר

עיריית תל אביב־יפו לא ויתרה, ועתרה לבית המשפט נגד החלטת ועדת הערר. בית המשפט מצידו הורה על החזרת הדיון לאותה ועדת ערר - והדיון השני בנושא נערך לאחרונה. בדיון זה טענה הוועדה המקומית טענות דומות לאלו שהציגה מלכתחילה: בבניין המדובר ישנה בליטה, בחזית הפונה אל דרך נמיר, שנבנתה שלא לפי היתר הבנייה שניתן לבניין ב־1973 ומהווה מעין מרפסת סגורה. לדבריה, לעניין זה "יש השלכה הן לעניין שטח הגזוזטראות המוצע והן לעניין היקף ההבלטה המוצעת של הגזוזטראות". לכן, טענה, יש לכלול במסגרת הבקשה הנוכחי גם את שטח המרפסות שבוצעו בפועל בחריגה מהיתר הבנייה, בעת חישוב השטח המותר לגזוזטרה.

במילים אחרות, העירייה נעתרת לבקשה להוספת מרפסות, אך דורשת כי הוספתן תהיה בהתחשב בשטח שכבר הוסף בעבר, שלא על פי ההיתר. לגבי המרפסות לכיוון רחוב בורלא, אגב, לא נרשמה מחלוקת בדיון זה - משמע יתווספו לדירות בצד זה של הבניין מרפסות בשטח 12 מ"ר.

ועדת הערר, בראשות היו"ר עו"ד אפרת דון־יחייא סטולמן, קבעה בדיון הקודם כי "אין ממש בטענת הוועדה המקומית לפיה קיימות מרפסות סגורות שאינן בהיתר, ובולטות מעבר לקווי בניין". הפעם קבעה הוועדה קביעה שונה: "הגענו לכלל מסקנה שאכן יש לכלול במסגרת הבקשה להיתר גם את שטח המרפסת שנבנתה בעת הקמת הבניין בחריגה מהיתר הבנייה". בהתאם לכך החליטה הוועדה כי יש לקזז מ־12 המטרים הרבועים המבוקשים לכל מרפסת 4.5 מ"ר. כך, תותר בחזית לדרך נמיר מרפסת לכל דירה בשטח 7.5 מ"ר בלבד.

יש לציין כי העירייה לא הסכימה להצעה זו, שמהותה "קיזוז" 4.5 מ"ר מהגזוזטרה - אלא ביקשה כתנאי לתוספת המרפסות להרוס את אותה הבליטה המדוברת של הבניין. כאמור, ועדת הערר החליטה בכל זאת על קיזוז השטח, ללא הריסה.

עוד קבעה הוועדה כי ההיתר למרפסות לא יינתן בכל הקומות, אלא רק בקומות 1-7. היא הורתה על ביטול המרפסות המוצעות בקומת הגג, בשל חריגות בנייה שנמצאו גם שם. "יש למחוק מהבקשה את כל המרפסות בקומה השמינית המשמשות דירות אלו", נכתב בהחלטה. "באפשרות העוררים להגיש בקשה נוספת שתתייחס למרפסות אלו, ושבה תוצג הסדרת הבנייה הקיימת על הגג. בדרך זו לא תעוכב האפשרות להוציא היתר בנייה עבור המרפסות בכל יתר הקומות בבניין".

בשורה התחתונה קבעה הוועדה כי ניתן יהיה להנפיק היתר בנייה למרפסות, "בכפוף לתיקון הבקשה מושא הערר להנחת דעת מהנדס הוועדה המקומית". המשמעות היא כי הסיפור, ככל הנראה, לא יתעכב עוד, וכי בקרוב יוכלו הדיירים לקבל את היתר הבנייה המיוחל, כשלוש שנים לאחר שהחלו בהליך.

"לא ייתכן שבעלי דירות ממתינים זמן כה רב"

עו"ד מורן גור, שייצג כאמור את בעלי הדירות בשני הדיונים בוועדת הערר, אמר: "החלטת הוועדה ב'גלגולה' השני היא החלטה נכונה וצודקת. בניגוד לגישת הוועדה המקומית, קיבל הרכב ועדת הערר פה אחד את הטענה שלא ניתן למנוע תוספת מרפסות, וכי נכון לאשרן.

"עם זאת, לא ייתכן שבמדינת ישראל, בשנת 2023, ממתינים בעלי דירות זמן כה רב לאישור תוספת לבניין, שעה שבמדינות מתוקנות בתקופה זו מקימים שכונות שלמות. יעילות ומהירות חייבים להיות נר לרגלי הוועדות המקומיות, ואנו מקווים שהחלטה זו - לצד שורה ארוכה של פסקי דין שנפסקו לאחרונה - תשנה בהקדם מדיניות גרירת הרגליים ותחסוך בירוקרטיה מיותרת".

נזכיר כי לאחר החלטת ועדת הערר הקודמת טען עו"ד גור כי לאישור הקמת המרפסות, ספציפית על דרך נמיר, עשויה להיות השפעה רוחבית, שרלוונטית גם כעת - על אף צמצום שטח המרפסות: "כל הבניינים באזור זה של שכונת ל' - כ־40 בניינים - יוכלו כעת לממש מרפסות בחזית לדרך נמיר", אמר אז, "שכן עד היום לא אושרו מרפסות באזור זה בשל מגבלת קווי הבניין".

מעיריית תל אביב־יפו נמסר בעקבות ההחלטה האחרונה בערר: "החלטת וועדת הערר התקבלה ונבחנת בימים אלו. נציין, כי חלק מטענות הוועדה המקומית התקבלו על ידי ועדת הערר".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה