גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ של גוגל ומיקרוסופט ל-AI: מי תשלוט בדור הבא של מנועי החיפוש

אחרי השקעת המיליארדים של מיקרוסופט בחברת Open AI, גוגל סיפקה השבוע את התשובה שלה ל־Chat GPT: השקעה של 300 מיליון דולר בחברת הבינה המלאכותית שהקימו עובדי Open AI לשעבר, והטמעת יכולות חדשות במנוע החיפוש שלה ● מה עומד מאחורי הנהירה של ענקיות הטכנולוגיה לבינה במלאכותית, ולמה נראה שאפל מחוץ למשחק?

מנכ''ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה ומנכ''ל גוגל סונדאר פיצ'אי / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal, Rafiq Maqbool
מנכ''ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה ומנכ''ל גוגל סונדאר פיצ'אי / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal, Rafiq Maqbool

בחודשים האחרונים נראה שעולם הטכנולוגיה עוסק בנושא אחד בלבד - ה־Chat GPT. הצ'אט החדש של חברת הבינה המלאכותית Open AI מקליפורניה כבש בסערה את המשתמשים והפך את הבינה המלאכותית, ואת הבינה המלאכותית היוצרת בפרט, לטכנולוגיה המדוברת בעולם. מוקדם יותר השבוע, לאחר חודשים ארוכים שבהם מיקרוסופט, שהשקיעה מיליארדים בחברה מקליפורניה והודיעה שתשלב את כליה במוצרי הדגל שלה, גם גוגל הודיעה שהיא מצטרפת למרוץ ה־AI.

חברת הסייבר של אסף רפפורט תוציא את רוב כספה מישראל
גוגל לא מפקירה את הזירה: זו התשובה שלה ל-ChatGPT
בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? | ניתוח

למעשה, גוגל השקיעה מאמצים רבים בשנים האחרונות בפיתוח כלי בינה מלאכותית מתקדמים, ועד לפריצת Open AI היא גם נחשבה למובילה העולמית בתחום. בפוסט שפרסם מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, הוא פירט את המהלכים שביצעה החברה, בין היתר חשיפת מודל השפה הטבעית שלה - LaMDa, שיהיה המנוע מאחורי הכלי החדש של החברה.

הכלי עליו הכריזה גוגל מכונה BARD, ולפי שעה הוא יהיה זמין רק למספר מצומצם של אנשים מטעם החברה שיבדקו אותו לפי גוגל. בניגוד לצ'אט של Open AI, הטכנולוגיה של גוגל, BARD תעודכן באירועים אקטואליים כבר מהשלב הראשון. בתוך כך, מספר ימים לפני ההודעה של גוגל על BARD, החברה הודיעה על השקעה של 300 מיליון דולר בחברת הבינה המלאכותית אנת'רופיק (Anthropic), שהוקמה ב־2021 על ידי עובדי Open AI לשעבר.

קרבות הטק: מנועי חיפוש, ענן, ועכשיו AI

ב־20 השנים האחרונות גוגל מובילה את שוק מנועי החיפוש כשהיא מחזיקה, על פי פלטפורמת ניתוח הנתונים סטטיסטה, החל משנת 2000 ועד היום בין 80% ל־90% מגודל השוק. הרבה מאחוריה, נמצא מנוע החיפוש בינג של ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט (9% מגודל השוק).

המהלכים האחרונים של מיקרוסופט בתחום הבינה המלאכותית הם חלק ממהלך אסטרטגי להגדיל את חלקה בשוק, שב־2021 היה שווה 209 מיליארד דולר בפרסום.

במקביל לשוק מנועי החיפוש, שתי החברות נאבקות בשנים האחרונות באמזון על שליטה בתחום הענן. על פי סטטיסטה, ברבעון השלישי של 2022 אמזון מובילה את התחום עם שליטה ב־34% מהשוק, כשמיקרוסופט וגוגל נמצאות מאחוריה עם 21% ו־11% בהתאמה. בשני התחומים הללו החל בשנים האחרונות מרוץ חימוש מודרני בין ענקיות הטכנולוגיה, במטרה להיות הראשונות שיצליחו לשלב יכולות בינה מלאכותית באופן יעיל במוצריהן.

מיקרוסופט כבר השקיעה בעבר מיליארד שקל ב־Open AI. גורמים שמעורים בפרטים מספרים שלאורך השנים האחרונות מיקרוסופט התייחסה באופן לא רשמי לחברה מקליפורניה כזרוע הבינה המלאכותית שלה. לאחרונה, הקשר בין החברות אף העמיק עם השקעת המיליארדים (כ־10 מיליארד דולר לפי דיווחים) ב־Open AI, וההכרזה שתשלב את כלי הבינה המלאכותית בכמה ממוצרי הדגל המוכרים ביותר שלה, בשירותי הענן שלה, וכן במנוע החיפוש שהיא מפעילה.

גיים צ'יינג'ר: ההגמוניה של גוגל בסכנה?

כל חברות הטכנולוגיה הגדולות משקיעות בבינה מלאכותית כבר שנים. לפי הניו יורק טיימס, ההערכות מצביעות על כך ש־ChatGPT הגיע ל־100 מיליון משתמשים פעילים חודשיים. מיקרוסופט ראתה ב־OpenAI הזדמנות פז: מומחים ואנליסטים ברחבי העולם הסתכלו על המהלך של מיקרוסופט להשקיע ב־OpenAI כחדשני במיוחד, וככזה שמחזק את העמדה של מיקרוסופט בתחרות מול גוגל בתחום מנועי החיפוש.

בינתיים נראה שמיקרוסופט מגדילה את ההימור על הבינה המלאכותית והיא מטמיעה את הטכנולוגיה ביותר ויותר שירותים. כך, היא השיקה גרסת פרימיום לתוכנת שיחות הווידאו שלה, Teams, בכך שיהיה אפשר לקבל סיכום והערות על פגישות ותרגום טקסטים שנאמרו בפגישה. מיקרוסופט צפויה לפרסם פרטים נוספים בנוגע לאופן שבו היא תשתמש בבינה המלאכותית למנוע החיפוש בינג, ולפי דיווחים בחו"ל היא גם צפויה לשלב את הטכנולוגיה בחבילת האופיס הפופולרית שלה הכוללת בין היתר את וורד, אאוטלוק ואקסל.

ד"ר רועי שוורץ, חוקר בינה מלאכותית ועיבוד שפה טבעית בבית הספר למדעי המחשב באוניברסיטה העברית, מסביר כי "אפשר לשלב את הבינה המלאכותית בכל דבר שנרצה לקבל עליו מידע. לדוגמה, אם תרצו לראיין מישהו ותרצו לחפש רעיונות איך ליצור את הטקסט הסופי, יהיה אפשרי לכתוב לכלי כמה נקודות ושיכתוב כמה טקסטים שונים. את הפלט יהיה אפשר לשפץ, וזה יחסוך המון עבודה".

 

האם גוגל חוששת? "גוגל מודאגת ובצדק", מסביר ד"ר שוורץ. "אני לא נביא, אבל יש פה שינוי טכנולוגי, שבתפיסה שלי שווה ערך להשקת האייפון או השקת מנוע החיפוש. אלו דברים ששינו את הטכנולוגיה ואת העולם לגמרי. אם הייתי צריך לנחש, ההיסטוריה תשפוט אותה כמו השינויים האחרים". לדבריו, המחקרים והעבודות המשמעותיות ביותר נעשות בגוגל, והיא לא קופאת על השמרים.

גם ד"ר גל יעבץ, חוקר במחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר אילן, טוען שהשילוב של בינה מלאכותית משנה את הצורה שבה אנחנו מחפשים ברשת, והוא מסביר את האיום על גוגל: "עידן החיפושים באינטרנט כמו שהתרגלנו אבד מן העולם. אולי זה ייקח יותר משנתיים, אבל ברגע שהבנו שיש יותר דרכים אטרקטיביות לחפש מידע, זה שינה את כללי המשחק. גוגל חייבת להגיב, אחרת היא תהיה בבעיה גדולה. עם זאת, היא צפויה לשמור על המקום שלה".

מחכות בפינה: איפה אפל ויתר הענקיות?

גם מטא, פייסבוק לשעבר, השקיעה רבות בבינה מלאכותית בשנים האחרונות. מטא היא שחקנית פעילה מאוד במחקר הציבורי בתחום ואף פיתחה כלים שונים. מארק צוקרברג אף הזכיר לא מעט את הבינה המלאכותית כתחום חשוב וחזק בשיחת המשקיעים של החברה בשבוע שעבר, הרבה יותר מהמטא־וורס, החלום שלו.

מנכ"ל אפל טים קוק דיבר אף הוא בשיחת המשקיעים בשבוע שעבר על הפוטנציאל של בינה מלאכותית בשינוי של כמעט כל פעולה, אבל החברה עדיין לא יצאה בהכרזות משמעותיות בתחום. עם זאת, אפל ידועה בתור חברה ששומרת את הקלפים שלה לעצמה, כך שייתכן שיש לה תוכניות בקנה.

"ההכנסות של אפל בעיקרן מורכבות מחומרה", מסביר ד"ר יעבץ על ההבדלים בין החברות הגדולות. "לעומת זאת, עיקר ההכנסות של גוגל מגיעות מפרסום. לכן, אם כלי הבינה המלאכותית ישנה את השוק מקצה לקצה - המודל העסקי של גוגל חייב יהיה לעבור שינוי. אפל, לעומת זאת, לא צריכה לחשוש כרגע".

עוד כתבות

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ: נאפשר למדינה לדרוש מחברות מזון וטואלטיקה לחשוף מספרים סודיים

בג"ץ דן היום בעתירות שהגישו התאחדות התעשיינים ושורת חברות מסחריות נגד דרישת המפקח על המחירים לדרוש מהן נתונים כספיים ביחס לפעילותן ● הדיון נסב על השאלה האם למדינה יש סמכות לדרוש מהחברות את הנתונים הללו ביחס למוצרים שעליהם לא הוטל פיקוח ● השופטים הבהירו לחברות כי בכוונתם לדחות את העתירות

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות קלות באירופה; המסחר באסיה ננעל בעליות


הניקיי עלה ב-1% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים מחר - מה צפוי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט • וויקס: הרווח  הנקי זניק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל