גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו הודו וסין על הכוונת: ישראל מאיצה את המגעים ליצוא גז

לגלובס נודע כי הממשלה מגבירה את שיתוף-הפעולה עם מדינות האזור, ביניהן מצרים, קפריסין ויוון, במטרה לייצא גז ● על הפרק: הקמת מערכת צינורות למצרים ויצוא גז במכליות ● האתגר: לפקח על היצוא ולוודא שיישאר מספיק גז לתצרוכת פנים־ישראלית

אסדת קידוח גז לוויתן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
אסדת קידוח גז לוויתן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הביקוש הגובר לגז ברחבי אירופה בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה ובעולם כולו, מייצר חלון הזדמנויות מצומצם לייצא מהמזרח התיכון אל היבשת הרחוקה, ואף למקומות נוספים, כמו סין והודו.

ברקע זה, בימים אלה ממשלת ישראל, בשיתוף גורמים באזורים ביניהם ממשלות מצרים, קפריסין ויוון, הציבה לעצמה מטרה היא להאיץ את הטיפול בנושא, ובהתאם גיבשה מספר כיווני פעולה שונים. בין השאר, בכוונת הממשלה להקים מערכת צינורות חדשה שתוביל גז מישראל ומקפריסין אל מתקני ההנזלה שבמצרים (שישמשו את האחרונה גם לצרכים פנימיים), הקמת מתקן הנזלה בחופיה המזרחיים של קפריסין, הקמת מתקן הנזלה צף כחלק מהרחבת פרויקט לוויתן ויצוא גז ליבשת אירופה באמצעות מכליות.

קריאות ביניים וגידופים בנאום ביידן: השסע הפוליטי בארה"ב שובר שיאים חדשים 
●  רמת הסיכון בחוב של ישראל כבר לא בשיא: מה זה אומר על מצב המשק?
כלכלנים אמריקאים בכירים: הרפורמה המשפטית בישראל תפגע בדמוקרטיה ובכלכלה

"הכוונה היא למצות באופן מקסימלי את פוטנציאל הגז הטבעי - המשאב הטבעי הכמעט יחיד של ישראל, בתוך חלון הזמן שנוצר עם הביקוש באירופה", אומר לגלובס גורם ישראלי המעורה בפרטים. "זה חייב לקרות כמה שיותר מהר, אחרת נפספס את המועד והעיכובים עד כה כבר יצרו ספקנות עולמית ביחס אלינו".

נזכיר כי התוכנית הקודמת, אותה הגה שר האנרגיה דאז ד"ר יובל שטייניץ, הייתה להניח צינור תת־ימי (איסטמד) שיאפשר יצוא גז מהמאגרים בישראל, קפריסין וממצרים אל איטליה. אמנם התוכנית לא ירידה לחלוטין מהפרק, אך עוררה סימני שאלה רבים לגבי האפשרות ליציאתה לפועל.

עלות מתקן ההנזלה: כ־2 מיליארד דולר

"השלב הבא ביצוא הוא הקמת מתקן הנזלה צף אשר מיועד להיות חלק מהרחבת לוויתן, ויאפשר למדינת ישראל להיות יצואנית גלובלית של גז ליבשת אירופה וחלקים ביבשת אסיה", אומר יוסי אבו, מנכ"ל ניו־מד אנרג'י (דלק קידוחים לשעבר), המחזיקה בחלק מהבעלות על לוויתן. "זהו הפתרון כלכלי ומוצלח ביותר אשר יהווה תחליף לצינורות יקרים וארוכים".

הקמת המתקן החדש מוערכת ביותר מ־2 מיליארד דולר. לאחר ההקמה יחל שלב ההנזלה, ויצאו מכליות של גז נוזלי לנמלי אירופה, ובהמשך לשווקים במזרח הרחוק. אבו מדגיש כי היקפי היצוא יקבעו לאחר מילוי כל צרכי המשק הישראלי. יש לציין כי מוטיבציית יתר ליצוא דורשת פיקוח מצד משרד האנרגיה, כדי לוודא שיישאר מספיק גז לתצרוכת הפנימית בתוך ישראל.

 

המחירים של חוזים ארוכי טווח כאלה נעים סביב 12־14 דולר ליחידת חום. חוזים בסכומים הללו, צפויים להביא לגידול משמעותי בהכנסות המדינה מגז טבעי.

גורם ממשלתי בכיר אומר לגלובס כי מדובר במדיניות כוללת שבה מעורבים הגופים הבכירים בישראל ובאזור, ובהם משרד ראש הממשלה, המל"ל, משרד החוץ וכמובן משרד האנרגיה. "המטרה", על פי אותו גורם, "היא להביא לכך שבתוך שלוש שנים, היקף היצוא לאירופה יגדל פי כמה ועימו תמלוגי המסים וההיטלים למדינה. מדובר במיליארדים רבים שעשויים ללכת לאיבוד ללא הכוונה מלמעלה, שחרור חסמים, שיתוף-פעולה אזורי ברמה הגבוהה בין מנהיגים ופיתוח מואץ".

שר האנרגיה, ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ברקע זה, בשבוע הבא שר האנרגיה ישראל כ"ץ יטוס לכנס האנרגיה הגדול של מדינות מזרח הים התיכון וצפון אפריקה (EGYPS) שמתקיים בקהיר. במהלך הכנס, צפוי השר כ"ץ לפגוש את נשיא מצרים עבד אל־פתאח א־סיסי, שר משאבי הנפט והמינרלים המצרי טארק אל מולא, ראשי חברות אנרגיה ונציגים של ממשלות האזור.

"יש הרבה סוגיות שעלינו לקדם יחדיו, בייחוד בתחום הגז הטבעי, למען העמקת שיתוף-הפעולה, מימוש החזון האזורי המשותף והידוק הקשר האסטרטגי החשוב בין המדינות", אמר כ"ץ בפגישה שערך השבוע עם שגריר מצרים בישראל.

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש בחודש נובמבר, עוד בטרם נכנס בחזרה ללשכת ראש הממשלה, עם נשיא קפריסין. בשיחה עלו שיתופי-הפעולה בעניין האנרגיה, לרבות הקמת מערכת הצינורות בקפריסין. בשבוע שעבר נפגש ראש הממשלה נתניהו גם עם שר החוץ של יוון, ובין השאר השניים דנו בחזון המשותף.

ההערכה: סיכוי גבוה לגילוי שדות גז נוספים

במים הכלכליים של מדינת ישראל נוצלו עד היום רק כרבע מהשדות הפוטנציאליים. לפני כשנה הכריזה שרת האנרגיה לשעבר קארין אלהרר כי לא תעסוק בענייני גז במהלך 2022, אולם במהלך השנה שינתה את מדיניותה ברקע הביקורת החריפה על החלטתה. בהתאם, משרד האנרגיה פרסם מכרז רביעי לקבלת רישיונות לחיפושי גז טבעי במימי ישראל.

לפי משרד האנרגיה, מספר חברות ישראליות ובינלאומיות כבר פנו והביעו עניין בהשתתפות בהליך. מנכ"ל אנרג'יאן אומר לגלובס כי הוא ככל הנראה ישתתף במכרז וגם יוסי אבו, מנכ"ל ניו־מד אנרג'י, מודיע על כוונה כזו: "אנו משוכנעים שיש כאן פוטנציאל לתגליות גז משמעותיות נוספות, וניו־מד אנרג'י תשתתף במכרז הקרוב של משרד האנרגיה. זהו המגרש הביתי שלנו".

יוסי אבו, מנכ''ל NewMed Energy / צילום: ענבל מרמרי

בנוסף, חברות נוספות שכבר פועלות באזור כמו שברון, מגלות עניין בהליך. ההערכה היא כי יש סיכוי לגילויים של עוד שדות גז בהיקפים משמעותיים, ואלה בהתאם לגודלם ולקרבתם לחוף ימצאו את הפתרונות הנדרשים להולכה, כאשר אניות הנזלה הן פתרון מועדף וצינורות הולכה רק למאגרים הקרובים לחוף.

המשרד: "בוחנים חלופות עתידיות עם השכנות"

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "המשרד ימשיך לפעול להידוק שיתופי-הפעולה עם קפריסין כמו עם מדינות רבות באזור. מינהל אוצרות הטבע מציג בימים אלו את מכלול הסוגיות הקשורות בחיפוש, הפקה ויצוא של גז טבעי לשר ולמנכ"ל הנכנסים, לרבות העיסוק במאגרים חוצי גבולות. מדובר בסוגיות מורכבות הכוללות פרמטרים רבים ובעלות השלכות כלכליות, אנרגטיות וגיאופוליטיות.

"לכן, מחייבות התייחסות לצרכי העתיד של המשק הישראלי והעולמי. המשרד פועל להבטחת קיום תשתיות מתאימות ליצוא גז טבעי בכפוף למדיניות הממשלה בנושא, ובוחן מספר חלופות עתידיות בשיתוף עם המגזר הפרטי ועם המדינות השכנות".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"