גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירה בהראל מציגה: ההשקעות מחוץ לקופסה שיאזנו את התשואה

בהראל השקיעו בשנה וחצי האחרונות יותר מ־700 מיליון שקל מכספי העמיתים בחברות ערך, בשיתוף עם מנהלים גלובליים ● מרב לוין כהן, המנהלת את פעילות הפרייבט אקוויטי בהראל: "השקעות אלה ייצרו תשואה דו ספרתית, ללא תשלום הוצאות ישירות ודמי הצלחה"

השקעה בחברות ערך / צילומים: shutterstock, אתר חברת קופהסטון. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השקעה בחברות ערך / צילומים: shutterstock, אתר חברת קופהסטון. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שנת 2022 הייתה מהשנים הקשות בשוקי ההון בעולם. האינפלציה הגואה, עליית הריבית ומשברים כמו מלחמת אוקראינה־רוסיה זעזעו את בורסות העולם, והחוסכים בקרנות הפנסיה, קופות הגמל וההשתלמות ושאר מוצרי החיסכון, הרגישו זאת היטב בכיסם, כשהמסלולים הסולידיים יותר הציגו תשואות שליליות של 4% עד 8% והמסלולים המנייתיים תשואה שלילית דו ספרתית עמוקה.

ינואר הטוב זה שנים הגיע לוול סטריט בהפתעה, לאן הוא ייקח את 2023? | ניתוח
עסקת הנדל"ן של השנה: וילה בשכונה היקרה ביותר בהרצליה במעל 170 מיליון שקל 

התשואות הללו, יחד עם ההבנה כי צמיחה בכל מחיר אינה מובילה לרווחיות, ויש להתמקד בצמיחה יעילה המייצרת שולי רווח נאותים, חייבו את הגופים המוסדיים לחפש פתרונות גם מחוץ לשוק הסחיר. המיקוד הוא בתחומים שבהם מורגשת השפעה מועטה לתנודתיות הגבוהה שאפיינה את הבורסות ברחבי העולם בשנה האחרונה, ושבהיעדר ודאות לגבי המשך העלאות הריבית בעולם - צפויה להימשך. למעשה, בגופים רבים החלו להיערך לכך עוד לפני שהמסכים בבורסה התחלפו מירוק לאדום בתחילת 2022.

"ככל ששנת 2021 התפתחה והשווקים עלו, למרות שהכול נראה טוב, החלו הדיבורים על מתי תגיע תפנית", אומרת מרב לוין כהן, ראש אגף השקעות פרייבט אקוויטי בהראל. "היה לנו ברור שאת התיק חייבים לבנות גם לתקופות של תפנית לרעה, כי השקעות לא סחירות כשמן כן הן, אלה השקעות שאי אפשר מחר בבוקר למכור. האקזיט בהן הוא תהליך ארוך. אז התחלנו לחפש השקעות בחברות עם רווחיות בת קיימא ועם שולי רווח גבוהים. חברות שמייצרות מובילות בנישה שבה הן פועלות, כך שגם אם העולם וסביבת המאקרו יהיו מאתגרים יותר, הן יידעו לצמוח ואולי גם לנצל הזדמנויות ואת החולשה של המתחרות, כך שאפילו יוכלו לצאת נשכרות מתקופות כאלה".

כך החל אגף הפרייבט אקוויטי בהראל להטות את תמהיל ההשקעות לתקופה מאתגרת שעתידה לשרור בשווקים. חברת הביטוח השקיעה יותר מ־700 מיליון שקל ב־10 השקעות שונות שבוצעו לצד מנהלים גלובליים מובילים - השקעות קו אינווסטמנט (משותפות עם גוף משקיע נוסף) בחברות רווחיות, בתחומים שלרוב נמצאים מחוץ לסקאלת ההשקעות הסטנדרטית.

על פי הראל, השקעות אלה צפויות לייצר תשואה דו ספרתית יציבה לעמיתי החברה. "בגלל שהחברות הן רווחיות, בעת הרכישה שלהן יש כבר מודל צמיחה של רווחיות החברה קדימה, כאשר ככל שחולף הזמן למעשה צוברים את התשואה", מסבירים בקבוצה. "גם אם החברה לא מחלקת דיבידנדים כמדיניות, אלא משתמשת ברווח הצבור להמשך צמיחה, הרי שממשיך להיווצר עוד הון ועוד רווח".

התשואה הנצברת הזו אפשרה להראל לסיים את שנת 2022 בחלק העליון של טבלת התשואות. במסלול הצעירים של קרנות הפנסיה, עד גיל 50, היא סיימה במקום השני, כאשר מנורה מבטחים עקפה אותה בחודש האחרון של השנה. במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות היא דורגה רביעית, כ־0.7% מעל הממוצע בתעשייה.

 

לוין כהן מסבירה כי השקעות אלה יוצרות יתרון נוסף עבור העמיתים, שכן הן מבוצעות ללא דמי ניהול למנהל ודמי הצלחה, כחלק מהתנאים שלפיהם משקיעה הראל בעסקאות אלה.

140 מיליון שקל בחברות שירותי חשבות ושכר

דוגמה בולטת לבחירת חברות מובילות ורווחיות הינה ההשקעה בחברת TMF, ספקית גלובלית של מיקור חוץ לשירותי חשבות ושכר, נאמנויות ואדמיניסטרציה, שבה השקיעה הראל כ־90 מיליון שקל. השקעה זו בוצעה לצד קרן CVC ו־ADIA, קרן ההשקעות של ממשלת אבו דאבי (לא מדובר בהשקעה משותפת של הראל והקרן האמירותית, אלא אחת לצד השנייה), כש־TMF צפויה להציג צמיחה דו ספרתית בהכנסות.

"אנחנו מאוד אוהבים את עולם שירותי החשבות, בין שאלו חברות שמעניקות שירותי חוץ לחברות אחרות או חברות תוכנה בתחום. זהו תחום שהחברות לא מוותרות עליו, כי כל עוד החברה קיימת היא חייבת להמשיך להחזיק בתוכנת החשבות", מסבירה לוין כהן. לכן השקיעה הראל 52 מיליון שקל נוספים בחברת Visma, ספקית תוכנות ושירותי חשבות ומיסוי לעסקים קטנים ובינוניים בצפון אירופה, וזאת לצד Hg capital.

בנוסף, הראל הצטרפה ל־EQT בהשקעה ב־IVC, רשת המרפאות הווטרינריות האירופית המציגה צמיחה אורגנית מרשימה, בשילוב עם הזדמנויות רכישות ומיזוגים רבים. את ההשקעה בסך 61 מיליון שקל הסבירו בהראל בכך שהם מאמינים בתחום הצרכנות והטיפול עבור חיות מחמד, שנמצא במגמת צמיחה עולמית. בעסקה זו השקיעו ביחד עם EQT גם SilverLake וכן נסטלה (Nestle).

דוגמה נוספת היא הצטרפותה של הראל לברוקפילד Brookfield ברכישה של Cupa Stone מידי קרן קרלייל מוקדם יותר השנה. Cupa הינה יצרנית ומשווקת מובילה באירופה של רעפי פרימיום מאבן צפחה (Slate), והראל השקיעה בה 93 מיליון שקל. השקעה נוספת היא ברשת מכונים לשטיפת רכב בארה"ב.

"חשוב לנו בהשקעות להסתכל על היבטים שונים של ESG (השקעות "אחראיות" - בתחומי חברה, סביבה וממשל תאגידי, ר"ו). במרפאות הווטרינריות האספקט הזה בא מאוד לידי ביטוי, וגם בחברת הרעפים. נושא ה־ESG חשוב לנו כמשקיעים אבל גם בהיבט של ניהול סיכונים, וברור שחברה שלא תבצע ניהול סיכונים טוב, תמצא עצמה עם 'בטן רכה' בהמשך הדרך", אומרת לוין כהן.

 

"לא שפני ניסיונות, מחפשים מכונה משומנת"

בעוד כשבוע וחצי יודיע בנק ישראל את החלטת הריבית שלו, ובינתיים נראה שהיא לא תהיה האחרונה. גם הבנק המרכזי בארה"ב, הפד, שהעלה בשבוע שעבר את הריבית ב־0.25%, עוד לא אמר את המילה האחרונה בנושא, אך ההערכות הן כי מחזור הריבית נמצא לקראת סופו, הן בישראל והן בארה"ב.

האם ההצהרות כי אנחנו לקראת סוף מחזור העלאות הריבית של בנקים מרכזיים, משנות את אופי ההשקעה שלכם?
לוין: "אנחנו בוחנים השקעות בחברות לא סחירות מתוך ראייה ארוכת טווח, ומחפשים כאמור השקעות שיראו צמיחה יציבה לאורך המחזור העסקי. לכן שינוי בתוואי הריבית אינו איזה קו מנחה מבחינתנו, כי אם ניתוח חוסנה של החברה ותוואי יצירת הערך בשנים קדימה".

ומה צריך לדעת כשמשקיעים בחברות כאלה?
"ראשית, בחינה של מנהל הקרן שלצידו אנו משקיעים, והניסיון שלו בתחום ההשקעה, כי הוא הופך למעשה לבעל המניות החדש בחברה. אנחנו בוודאי לא רוצים להיות שפן ניסיונות של אף אחד, אלא להיכנס למכונה משומנת שכבר עובדת, ולכן מקפידים להשקיע לצד מנהלים מנוסים ומובילים בתחומם, בעלי התמחות רבה בהצפת ערך בחברות.

"ניסיון זה מתבטא בצוותים יעודיים שתפקידם לבנות תוכנית עסקית לשם מיצוי הפוטנציאל בחברה. אנחנו כמובן בוחנים האם התוכנית היא בת קיימא, מה הסיכונים בה, ואיך נצא בצד השני שלה כשנרצה לממש את ההשקעה. בהשקעות לא סחירות הבדיקות האלה הרבה יותר משמעותית, בגלל היעדר הסחירות וחוסר היכולת למכור מהיום למחר.

"דבר נוסף הוא להכיר את כל הפרמטרים העסקיים של החברה - עד כמה יכולת התזרים יציבה ולא מושפעת מאירועים חד פעמיים. ולבסוף, להבין שבהשקעות כאלה צריך אורך נשימה ולדעת להביט אל האופק ולראות איך כל ההשקעה הזו תיראה בעתיד".

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-3%

מגמה מעורבת באירופה ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון ואפל תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"