גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הגיעה עיריית תל אביב להיטל השבחה חריג של 40% לקרקע שנמכרה בנווה צדק

בעלי הזכויות במגרש בשטח 458 מ"ר, המשמש כחניון ומוגדר בייעוד למגורים, מכרו אותו תמורת 35 מיליון שקל, ונדרשו לשלם היטל השבחה בגובה 14 מיליון שקל. זאת, לאחר שכבר שילמו 35% למס שבח ● המחלוקת המרכזית היא בשאלה איזה נתח מהקרקע בייעוד הקודם אמור היה להיות דרך ● העירייה: "הטענות יתבררו"

שטח המחלוקת בנווה צדק. פער של 7 מיליון שקל בין דרישת העירייה לשומה שגיבש השמאי של המוכרים / צילום: יח''צ
שטח המחלוקת בנווה צדק. פער של 7 מיליון שקל בין דרישת העירייה לשומה שגיבש השמאי של המוכרים / צילום: יח''צ

מה שהבדלים בייעוד קרקע יכולים לעשות לגובה היטל ההשבחה: מוכרי נכס בשכונת נווה צדק בתל אביב הופתעו לקבל לאחרונה דרישה להיטל השבחה בסך 14 מיליון שקל מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב־יפו, על מכירת קרקע ב־35 מיליון שקל - משמע היטל השבחה בשיעור של 40% ממכירת הנכס. לטענתם, ההיטל אמור להיות נמוך משמעותית, ולהסתכם רק במחצית מדרישתה של העירייה.

הקרקע, שנמצאת ברחוב אחווה 1־3 בשכונה היוקרתית שבדרום תל אביב, ממוקמת בין הרחובות המרכזיים שבזי והמרד, היכן שעמד בעבר בית נתן גולדמן, בית מגורים שהוקם ב־1925 ונהרס ב־1985. כיום פועל על הקרקע חניון באחריות העירייה. יורשיהם של בעלי הבית החזיקו בקרקע עד לאחרונה, והחליטו למכור אותה.

הקרקע, ששטחה כ־458 מ"ר וזכויות הבנייה בה הן בהיקף של כ־1,400 מ"ר, נמכרה באוגוסט 2021. מבחינת המוכרים, 58 מ"ר בלבד ממנה הם בייעוד דרך, ואילו שאר חלקיה מיועדים לבנייה למגורים. כך קבעה גם השומה שגיבש השמאי והמשפטן ארז כהן עבור המוכרים. הוועדה המקומית קבעה מנגד, כפי שעולה מהשומה שביצע השמאי יורם ברק, כי 200 מ"ר מהחלקה מיועדים לדרך - וזהו סלע המחלוקת בין הצדדים.

"המצב הקודם מול החדש" - זה כל ההבדל

ההבדל בין הקביעות משפיע באופן ישיר על גובה ההיטל שישלמו המוכרים, שכן בעת חישוב ההשבחה על הנכס ישנם שני מצבים שביניהם משווה השמאי המגבש את השומה: מצב קודם - כלומר הזכויות על הקרקע בעבר, ומצב חדש - הזכויות הקיימות לאחר אישורה של תוכנית חדשה. כאשר מתבצעת פעולה מסוימת, כמו מכירת קרקע, אישורה של תוכנית חדשה משפיע בדרך כלל על הזכויות הקשורות בה - וההבדל בין שני המצבים, הקודם והחדש, הוא ש"יוצר" את ההשבחה שממנה נגזר ההיטל.

הדברים הופכים מורכבים יותר כאשר ישנה חלקה שבה כמה ייעודים, או כאשר הייעוד משתנה בעקבות אישור תוכנית חדשה: שווי קרקע נקבע בהתאם לייעוד, כך שקרקע למגורים תהיה שווה פי כמה וכמה מקרקע בייעוד דרך (כביש למשל). אם חלק ממנה היה בייעוד דרך, והשתנה לייעוד מגורים בעקבות אישור תוכנית חדשה, ההבדל בין יהיה גדול מאוד - ויגרור היטל השבחה גבוה.

זה מה שקרה, לפי קביעת הוועדה המקומית, בקרקע המדוברת ברחוב אחווה בנווה צדק: על פי השומה של שמאי ברק, 200 מ"ר ממנה היו במצב הקודם בייעוד דרך, ומאחר שכעת הם בייעוד מגורים - ההשבחה מסתכמת בכ־28 מיליון שקל, והיטל ההשבחה (שמהווה מחצית מההשבחה עצמה) הוא 14 מיליון שקל.

המוכרים טוענים מנגד לתחשיב אחר: לפי השומה שגיבש כהן, תוכנית "תפרי נווה צדק" החלה על האזור שבו נמצאת הקרקע, ואושרה בסוף 2019, מסמנת חלק משמעותי יישותר מהקרקע בייעוד מגורים, ומצמצמת את החלק המסווג כדרך לכ־58 מ"ר. בהתאם לכך, ההיטל אמור להיות רק כ־7 מיליון שקל.

"נכון שמדובר בעסקה משמעותית ומכובדת, אבל היא מתחלקת בין 13 יורשים", אומר כהן. "זה אבסורד של ממש: באיזו סיטואציה העירייה גובה כמעט 50% מעסקה כהיטל השבחה? התיאבון שלה שובר את כל הגבולות. מדובר בשיטת פעולה מדהימה, שבה מחזירים את המצב לקדמותו, כלומר לייעוד דרך, ומחייבים את המוכרים לשלם על ההחלטה הזו".

"אנחנו מרגישים מנוצלים ומרומים"

עוד טוענים המוכרים כי העירייה הבטיחה להם בעבר כי תשנה את ייעוד מרבית החלקה למגורים, לטובת ההגדרה במצב הקודם - ובעקבות כך הם משכו עתירה שהגישו נגד העירייה - אך בסופו של דבר השומה שהוציאה העירייה כלל לא מתחשבת בהבטחה.

בשומת המוכרים נכתב עוד כי על פי תיעוד הנמצא בתיק הבניין, נכון למועד הקובע לתוכנית הקודמת שהייתה תקפה בשטח (תא/1200), בית המגורים שעמד בחלקה היה "בית פרטי רחב ידיים אשר התגוררו בו והיה בשימוש". לפיכך, טוענים העותרים, "יש להביא בחשבון במצב הקודם את שווי בית המגורים הבנוי כשימוש היעיל והטוב במקרקעין". במילים אחרות - לחשב את היטל ההשבחה לשטח כולו לפי ייעוד מגורים במצב הקודם.

יחיאל כהן, אחד המוכרים, מספר כי "לאחר מכירת המגרש שילמנו 35% מס שבח, לצד הוצאות לעורכי דין לשמאים וליועצים שנאלצנו לעמוד בהן כחלק מההתנהלות מול העירייה. כעת, נוסף על כל ההוצאות הללו, היא מבקשת עוד כ־40% אחוז מערך המגרש כהיטל השבחה. אנחנו מרגישים מנוצלים ומרומים על ידי העירייה, שפגעה בנו לאורך כל הדרך".

הסוגיה ממתינה כעת להכרעתו של שמאי מכריע.

מעיריית תל אביב נמסר: "בניגוד לנטען, המגרשים בייעוד מגורים ולא בייעוד דרך. נבהיר כי שומת היטל ההשבחה הוצאה בהתאם לדין, אולם בעלי הכנס הגישו בקשה למינוי שמאי מכריע, והטענות הנוגעות לגובה השומה יתבררו במסגרת זו ובהתאם לחוק".

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין