גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעת הפינטק הקטנה של מיטב כבר שווה יותר מכפול מבית ההשקעות עצמו

גיוס הון פרטי של חברת ליקווידיטי מבנק מיצובישי היפני צפוי לשקף לה שווי של 1.4 מיליארד דולר ● בית ההשקעות מיטב מחזיק בשליש ממניות ליקווידיטי, בשווי על הנייר של קרוב לחצי מיליארד דולר, וגם המנכ"ל אילן רביב שותף בחברה

אילן רביב וצבי סטפק / צילום: איל יצהר
אילן רביב וצבי סטפק / צילום: איל יצהר

שווי ההשקעה של בית ההשקעות מיטב בחברת הפינטק ליקווידיטי שוב מזנק, עם סבב גיוס הון נוסף שמבצעת החברה לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר. לאחר השלמת הגיוס יחזיק בית ההשקעות של משפחת סטפק ואלי ברקת בכ־33% ממניות ליקווידיטי, בדילול מלא.

● מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס: "ככל שיעבור זמן והריבית לא תרד, ייווצרו הזדמנויות השקעה" | ראיון
● יותר ממיליארד דולר בקופה הפכו את החברה הזו ליעד להשתלטות

החזקה זו לבדה שווה על הנייר יותר מכפול משווי השוק הנוכחי של מיטב  - מבתי ההשקעות הגדולים בישראל. שווי החזקות מיטב בליקווידיטי צפוי לעמוד במונחי הגיוס הנוכחי על כ־466 מיליון דולר, בזמן ששוויו של בית ההשקעות בבורסה מגיע ל־735 מיליון שקל (כ־207 מיליון דולר בלבד). מניית מיטב עלתה בתגובה לדיווח ב־8% במהלך המסחר בבורסה ביום ראשון, אך בסיכום השנה החולפת איבד בית ההשקעות כשליש משווייו.

ליקווידיטי מנהלת מספר קרנות חוב באיי קיימן ובסינגפור המתמחות במתן אשראי עבור חברות סטארט־אפ בצמיחה. החברה פיתחה מערכת אוטומטית מבוססת למידת מכונה שמספקת פתרונות בתחומי החוב, החל מהליך בדיקת הנאותות (דיו דיליג'נס), דרך הערכת הדירוג, מבנה העסקה וכדומה.

בגיוס הנוכחי התקשרה ליקווידיטי במזכר הבנות בלתי מחייב עם משקיע קיים בחברה - בנק מיצובישי היפני (MUFG), שלפיו הוא ישקיע בה 40 מיליון דולר נוספים כנגד הקצאת מניות, שיהוו כ־2.9% מהחברה לאחר השלמת העסקה. ככל שתושלם העסקה, היא צפויה להניב למיטב רווח הון של 55־50 מיליון שקל, הנגזר מחלקה בהון המניות של ליקווידיטי.

כאמור הגיוס הנוכחי משקף לליקווידיטי שווי חברה של 1.4 מיליארד דולר אחרי הכסף - זאת פחות משנה לאחר שגייסה לפי שווי חברה של עד 800 מיליון דולר. גם הגיוס הקודם היה קפיצת מדרגה חדה במונחי שווי, שכן בסוף 2020 בוצע גיוס שגילם ללקווידיטי שווי של 100 מיליון דולר.

 

מדובר בשווי המהווה זינוק דמיוני ביחס לזה שבו בוצעה השקעתה הראשונית של מיטב. בית ההשקעות רכש שליטה בליקווידיטי במסגרת הסכם ההשקעה במרץ 2018, אז השקיע כ־540 אלף דולר בתמורה ל־54% מהון מניות החברה.

בנוסף לכך, לאחר קבלת אישור ועדת הביקורת ודירקטוריון החברה, מנכ"ל מיטב, אילן רביב, השקיע בליקווידיטי כ־60 אלף דולר כנגד הקצאת מניות בשיעור של כ־4% ממניות ליקווידיטי. סכומים אלה מהווים כיום שברירי אחוז מהשווי שבו מתומחרת ליקווידיטי.

צמיחה שנתית של 500% בלי לשרוף כמעט מזומן

ליקווידיטי המנהלת כיום נכסים ב־2.5 מיליארד דולר נחשבת על פי מקורבים לחברה לסיפור הצלחה חריג, גם במונחי עולם הפינטק. לפי אותם גורמים, מציגה החברה צמיחה שנתית ממוצעת של 500% בהיקפי פעילותה, וזאת מבלי לשרוף כמעט מזומנים. רון דניאל, מייסד החברה, משמש כמנכ"ל ליקווידיטי, ואבנר סטפק, מבעלי מיטב, הוא יו"ר החברה.

הערכת השווי הנוכחית שמצמידה לליקווידיטי את השווי החלומי של 1.4 מיליארד דולר הוזמנה מבנק ההשקעות האמריקאי מורגן סטנלי. מזכר ההבנות להשקעת מיצובישי קובע כי ככל שליקווידיטי לא תתחיל בהליך הנפקה לציבור של מניותיה עד למועד שנקבע, ובהתאם לתנאים שנקבעו במזכר ההבנות, תעמוד למיצובישי הזכות למכור לליקווידיטי את המניות המוקצות, בתנאים מסוימים. לחלופין, ככל שהאמור לא יתאפשר, ליקווידיטי תקצה למשקיע סוג אחר או סוג חדש של מניות שלה.

בחודש אפריל 2022 השקיעה קרן אפולו, אחת מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם, בליקווידיטי, יחד עם בנק מיצובישי וקרן ספארק קפיטל, שהחזיקו כ־20% מחברת הפינטק ערב אותה השקעה. סכום ההשקעה ההיא עמד על 40 מיליון דולר במסגרת עסקת SAFE (המאפשרת המרה עתידית של השקעה למניות). משקיעים נוספים השקיעו באותו סיבוב בין 5 ל־10 מיליון דולר.

במסגרת מסמך ההבנות להשקעה הנוכחית של מיצובישי בליקווידיטי, נקבע כי טרם ביצוע הזרמת ההון (ובכפוף לביצועה) יומרו כל הזכויות על פי סדרת הסכמי ה־SAFE שבהם התקשרה ליקווידיטי, למניות החברה, וזאת לפי מחיר מניה המשקף שווי חברה של 800 מיליון דולר מיד לאחר ביצוע ההמרה.

מיטב כמעט הכפיל את נכסיו ב־2022

עבור המשקיעים במניות מיטב, מדובר בבשורה חיובית לאחר המכה שספג בית ההשקעות בקיץ 2021. אז פסק בית המשפט בתביעה ייצוגית נגד בית ההשקעות כי עליו להשיב יותר מ־400 מיליון שקל לעמיתים באחת מקופות הגמל שהוא מנהל, בגין גבייה ביתר של דמי ניהול. מיטב ביצע בדוחות הכספיים לרבעון השלישי של 2021 הפרשת ענק בגין התביעה, שהעבירה אותו להפסד רבעוני של כחצי מיליארד שקל, ומחק כמחצית מההון העצמי באותה עת.

מיטב ממשיך לנהל מאבק משפטי כנגד הפסיקה, וב־9 בינואר התקיים דיון בבית המשפט העליון בערעורים שהגישו הצדדים על פסק דינו של המחוזי. בסוף הדיון הרכב של שלושה שופטים הציע לצדדים לפנות לגישור.

השופט חאלד כבוב אמר בסיכום הדיון כי "לא הייתי חולם להגיע לשלב שמיעת ההוכחות עד תום מבלי לעבור הליך גישור. זה לא הגיוני בסכומים כאלה - אין פה שחור או לבן. כל החלטה שניתן, אולי יהיה בה משום עוול שייגרם לצד כלשהו".

מיטב הוא אחד מבתי ההשקעות הוותיקים בארץ, אשר הוקם לפני 40 שנה ומנהל נכסים בהיקף שנאמד ב־215 מיליארד שקל (נכון לסוף הרבעון השלישי של 2022). מדובר בהיקף כמעט כפול מ־123 מיליארד שקל שניהל בסוף המחצית הראשונה של 2020.

עיקר הנכסים המנוהלים הם בתחומי הגמל וההשתלמות (90 מיליארד שקל), והיתרה בתחומי התיקים המנוהלים (67 מיליארד שקל) וקרנות הנאמנות (58 מיליארד שקל). ההון העצמי של מיטב הסתכם בסוף ספטמבר האחרון ב־484 מיליון שקל, לאחר שאת שלושת הרבעונים הראשונים של 2022 סיים בית ההשקעות עם רווח נקי של כ־65 מיליון שקל.

את ליקוידיטי ייצגו עורכי הדין יואב עציון, אפרת שפיזאיזן וקארין ליכטרמן ממשרד עמית, פולק, מטלון ושות'. 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני