גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתרון לגזירות בחוק ההסדרים: גילוי מרצון

כוונת הממשלה לאסור על החזקת מזומן בבית ולחייב לדווח על החזקת קריפטו חייבת להגיע יחד עם החייאתו של נוהל גילוי רצון רחב ומקיף, והנחיה לבנקים לשתף פעולה ● אחרת, מדובר בגזירה שהציבור לא יוכל לעמוד בה

הורדת תקרת השימוש במזומן תיכנס לתוקף באוגוסט 2022 / צילום: Shutterstock, Evgeniy pavlovski
הורדת תקרת השימוש במזומן תיכנס לתוקף באוגוסט 2022 / צילום: Shutterstock, Evgeniy pavlovski

הכותב הוא שותף במשרד עו"ד גולדמן ושות' העוסק במיסוי ובעבירות צווארון לבן

והנה, מתרחש לנגד עיננו פעם נוספת הריטואל הקבוע דרך חוק ההסדרים - רשות המסים מבקשת להגביר את האכיפה ומלחמתה בהון השחור בישראל ודוהרת קדימה במסלול "המזורז" של חוק ההסדרים עם הצעות חוק מרחיקות לכת שעבור האדם העובד והנורמטיבי עשויות להיות הרות-אסון - מבלי לתת את דעתה לצורך האקוטי להעניק לאזרחים מן השורה את האפשרות להימנע מקנסות כבדים ומהליכים פליליים.

הפעם, מדובר על איסור בהחזקת מזומן בבית וחיוב דיווח על החזקת קריפטו. והפעם, יותר מתמיד, אין כל מנוס אלא ללוות את המהלך הזה עם נוהל רחב של גילוי מרצון והנחיה לבנקים לשתף פעולה. 

הסעיף בחוק ההסדרים שיאפשר לרשות המסים לקבל עליכם הרבה יותר מידע 
חוק ההסדרים עבר תספורת: מה נשאר בחוץ ומי מרוויח? | בדיקת גלובס
ההפתעה שמכינים באוצר למחזיקי קריפטו שמתכננים לעלות לישראל 

לפי טיוטת חוק ההסדרים, אם תעבור, החל מהשנה הבאה ייאסר באופן גורף להחזיר בבית או בעסק מזומן של שקלים או מטבע זר בשווי שיעלה על 200 אלף שקל, וכל החזקה של מזומן בשווי של למעלה מ-100 אלף שקל, ואחרי שנתיים של 50 אלף שקל בלבד - תהיה אסורה למעט נסיבות מסוימות.

על-פי טיוטת החוק המתוקנת שהופצה לאחרונה, רשות המסים תוכל להוציא צו לחיפוש (ותפיסה) של סכומי מזומן אם היא חושדת כי במשרד או בבית מוחזקים סכומים החוצים את הרף האמור. עוד קובע תזכיר החוק, כי כל סכום שתתפוס רשות המסים מעבר לסכומים אלה יוחרם, ויוטל על בעליהם קנס כספי כבד; ואם מדובר בהפרה חוזרת, יינקטו נגד הבעלים הליכים פליליים, לרבות בחשד להשתמטות מתשלום מסים כחוק. נוסף לכך, טיוטת חוק ההסדרים כוללת חובת דיווח לכל מי שמחזיק קריפטו בסכום של למעלה מ-200 אלף שקל. 

המהלכים האמורים כבר הועלו בעבר על-ידי רשות המסים ולא אושרו. עד היום התמקד החוק באכיפה כלפי תשלום במזומן, אלא שכעת, כך מסתמן, עולה המאבק בהחזקת המזומן שלב אחד נוסף.

הרצון והמוטיבציה של רשות המסים, משרד המשפטים וגופי אכיפה נוספים להילחם בהון השחור, שמשמש לפי התפיסה הרווחת את ארגוני הפשיעה ומוביל להפסדי גביית מסים בשווי של מיליארדי שקלים בשנה - הוא מובן מאליו אינו חדש. גם הרצון של רשות המסים לקבל אחיזה מוצקה יותר בפיקוח על קריפטו, אינו חדש.

לדעתי, המהלך של הגבלת החזקת מזומן בבית מנוגד לחוקי יסוד, כגון חוק יסוד: הקניין וחוק יסוד: חופש העיסוק וגם של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, שכן הוא מנוגד לרצון של אזרחים רבים שלא לעבוד עם המערכת הבנקאית מסיבותיהם שלהם (לא דווקא עבריינים). אני בטוח שבג"ץ עוד יידרש לשאלות אלה.

ונדמה שעל מהלך אחד שנדרש כעת לא ניתן לעבור על סדר היום: פתיחה במבצע "גילוי מרצון" למשך תקופה משמעותית בטרם ייכנסו הוראות החוק החדשות לתוקף. זהו הכלי היחיד שהוכח עד כה ככלי יעיל לשמש כשלב מעבר בין המציאות שאנו מכירים כיום ואליה רגילים מאות אלפי ישראלים יגעי כפיים ונורמטיביים, לבין המציאות החדשה שמתעתדת רשות המסים להביא אלינו החל מהשנה הבאה.

אזכי  כי נוהל הגילוי מרצון, באמצעותו עודדה רשות המסים נישומים, עוסקים, יחידים ובעלי תפקיד בתאגידים לדווח לה באופן מפורט ומדויק, כבר הוכתר בעבר כהצלחה מסחררת, עת נכנסו לקופת המדינה מאות מיליוני שקל מכספים שהמדינה לא ידעה עליהם, ויותר מכך- רשת המס התרחבה מאוד, וכל זאת ללא צורך לנקוט בהליכים מינהליים ופליליים הדורשים משאבים רבים.

נוהל הגילוי מרצון שאני מצפה מרשות המסים לפרסם צריך להיות רחב ככל הניתן ולהעניק לאזרחים מן השורה הזדמנות "לכפר" גם על עסקאות עבר שעשו במזומן ולא עומדות בתקרות המזומן שנקבעו לאורך השנים במסגרת חוק המזומן. יש לפעול לכך שנוהל הגילוי מרצון יכלול גם דיווח רטרואקטיבי ואולי אף אנונימי, כפי שהיה בעבר. כך גם לגבי החזקת קריפטו, שבשלב זה נתבקש לקבעו לפי תקרה של 200 אלף שקל.

במציאות החוקית-רגולטורית-מיסויית שמשתנה לנגד עיננו מן הקצה אל הקצה, החזרתו לחיים של נוהל הגילוי מרצון הוא לא רק כורח המציאות - אלא אפילו בגדר הצלת נפשות ומשפחות.

אם בכל זאת החוק יעבור, במיוחד במסגרת חוק ההסדרים המזורז, על-מנת שהמהלך יהא יעיל ופרקטי, הבנקים חייבים להיות שותפים למהלך, שכן על-מנת למנוע החזקת מזומן בבית מעל התקרה שתיקבע בחוק, הבנקים צריכים להסכים להכניס את הכספים אליהם: גם את המזומנים וגם את הכספים שמקורם בקריפטו (שהבנקים מקשים על הכנסתם). אחרת, אנשים ייחשבו לעבריינים לכאורה, ללא כל אפשרות לרפא זאת בטרם נכנסת הגזירה.

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

תיקון והתנצלות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן